Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167724 puta)

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #420 poslato: 17. Januar 2010. u 15:08 »
S obzirom na trenutnu situaciju i gledajući radarske slike, ja bih mogao očekivati padanje snega u sledeća 3 sata, tako da bi sneg mogao početi padati noćas i u Srbiji. Kao i Miloš očekujem formiranje manjeg snežnog pokrivača, kako kod, mene tako i u većem delu Srbije, pa čak i kod, snega uvek željnih, Vojvođana. Uslovi su relativno dobri - hladna podloga, niska temperatura na 850mb, a jedini "problem" koji trenutno vidim je stalno variranje u jačini refleksiji oblaka, mada u mnogim mastima zapadnije od mene uzrokuje čak i umeren sneg koji pada već nekoliko sati, kao npr. Zagreb Grič

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #421 poslato: 17. Januar 2010. u 15:41 »

Evo da nebih licitirao sa ciframa i kolicinom padavina,ono sto ja trenutno vidim je da nam 24-tog stize bas jak ciklon sa obilnim padavinama.A glavno ce biti u periodu od 24-26 januara kad bi mogli da dobijemo zatrpavanje kao ono u decembru(i to cela zemlja).Ako opet pogresim,sta da radim,opet me ponele emocije ;D
Samo neka taj ciklon koji nam dolazi zadrzi ovu trenutnu putanju i bice sjajno,jer bi trebalo da predje tacno preko Srbije ;)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #422 poslato: 17. Januar 2010. u 16:27 »
Ja ne vidim posle 24. januara nikakav ciklon.  :o

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #423 poslato: 17. Januar 2010. u 16:40 »
Ja ne vidim posle 24. januara nikakav ciklon.  :o
:):):)

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #424 poslato: 17. Januar 2010. u 16:41 »
Možda ga Mr.GFS vidi! :lmao:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #425 poslato: 17. Januar 2010. u 16:51 »
neko blefira ili snowlover ili modeli ;)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #426 poslato: 17. Januar 2010. u 17:00 »
Možda ga Mr.GFS vidi! :lmao:

Coveku ili zabraniti da pise ili ga tolerisati do kraja.Najlosija stvar je da se tera sega.Ciklon,front ili bilo sta on covek vidi boju koja opisuje intenzitet padavina i to je sve.Svima je jasno da je pravi ljubitelj snega a to sto GFS vec nedelju dana crta pravi snegopad iz ciklona ili fronta i to uvek u 180 satu je druga prica.Dovoljno da raspali mastu i nista vise.Inace ovo sto imamo narednih nekoliko dana je pravo januarsko vreme,izrazenu aticiklonu koja utice na vreme u Srbiji.Naravno i da ce tome doci kraj ali je nezahvalno jos uvek licitirati sta posle toga.Moze se zaista desiti nastanak kakve ciklone u Djenovskom zalivu i pravi put iste,moze atlantik da probije na nezgodnom mestu pa da zatvori put hladnoci i da dobijemo dosadnu kisu.Sve je moguce i Presek Ensebla to i vidi tako.Pogledajte samo presek poslednja 4 izlaza GFS-a uz konstataciju da i drugi modeli nisu nista drugaciji

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #427 poslato: 17. Januar 2010. u 17:27 »

Pa Mr.GFS je pokazivao i video taj ciklon 24-tog sve do danas,e sad sto se on predomislja to je vec druga prica,sto ne znaci da se mozda u naredna 2-3 dana nece opet vratiti na prvobitni scenario ;)
A kolegi Jou bih samo porucio neka pogleda sta je juce napisao nekoliko postova iznad mog:
"Do 24. januara je gotovo izvesno da neće biti ozbiljnijih padavina na severu Srbije".
Dakle to su bile tvoje reci,a ne moje ;)
Tako da to sto sam ja juce video,to isto si video i ti za period posle 24-tog,a ja ne mogu da lazem ni izmisljam neke lazne podatke niti mi je cilj da nekog ovde dovodim u laznu zabludu i nadu.Ja samo saopstim ono sto pokazuju neki trenutni pokazatelji za naredni period.Makar imam hrabrosti da nesto prokomentarisem,za razliku od nekih ovde koji cekaju da republicki hidrometeoroloski zavod
saopsti zvanicnu prognozu vremena za naredna 48 h pa se onda prave pametni kako su neki "strucnjaci"za meteorologiju i kako su kao nesto pogodili,kad je dolazak nekog ciklona vec 100 % siguran.Po meni nema svrhe komentarisati i analizirati neku prognozu za naredna 2-3 dana koja je vec zvanicno saopstena jer je za takve komentare odredjen drugi deo foruma koji se zove"aktuelne vremenske prilike" ;)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #428 poslato: 17. Januar 2010. u 17:33 »
Dusane,a gde ti to vidis izrazeni anticiklon narednih dana iznad Srbije?!Ja ga ne vidim :o
Moj Mr.GFS vidi samo ciklon i sneg sutra i prekosutra u celoj zemlji,pa cak i kod nas na severu ;)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #429 poslato: 17. Januar 2010. u 17:43 »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #430 poslato: 17. Januar 2010. u 17:49 »
A kolegi Jou bih samo porucio neka pogleda sta je juce napisao nekoliko postova iznad mog:
"Do 24. januara je gotovo izvesno da neće biti ozbiljnijih padavina na severu Srbije".
Dakle to su bile tvoje reci,a ne moje ;)

To je bilo izrečeno na osnovu ensembla da do 24. nece biti ozbiljnijih padavina, a posle je sve moguce. Da se do tada moze naslutiti neka prognoza, a posle ne. I dalje stojim iza toga.

Tako da to sto sam ja juce video,to isto si video i ti za period posle 24-tog,a ja ne mogu da lazem ni izmisljam neke lazne podatke niti mi je cilj da nekog ovde dovodim u laznu zabludu i nadu.Ja samo saopstim ono sto pokazuju neki trenutni pokazatelji za naredni period.

1. Čekaj jesi sada saopštio ono što pokazuju trenutni pokazatelji ili ono što je bilo juče? Sam sebi si kontradiktoran.  :-\
2. Otkud ti znaš šta sam ja video i da li sam uopšte gledao?
3. U trenutku tvog pisanja GFS, a ni ECMWF nisu crtali nikakav ciklon. Uvek se komentarišu poslednji izlazi sem ako ne skreneš pažnju u tektstu da govoriš o nekim prethodnim izlazima koji samim tim više nisu aktuelni i predstavljaju maltene arhivu.

Makar imam hrabrosti da nesto prokomentarisem,za razliku od nekih ovde koji cekaju da republicki hidrometeoroloski zavod
saopsti zvanicnu prognozu vremena za naredna 48 h pa se onda prave pametni kako su neki "strucnjaci"za meteorologiju i kako su kao nesto pogodili,kad je dolazak nekog ciklona vec 100 % siguran.Po meni nema svrhe komentarisati i analizirati neku prognozu za naredna 2-3 dana koja je vec zvanicno saopstena jer je za takve komentare odredjen drugi deo foruma koji se zove"aktuelne vremenske prilike" ;)

1.U pravu si zaista imaš hrabrosti da prozivaš ceo forum. Ispada samo da si ti u pravu, a svi ostali su kukavice i neznalice. Hm ja bih se zapitao još jednom na tvom mestu. Znači prozivaš druge ćlanove bez razloga po mom mišljenju.
2. Ja nisam primetio da se neko pravi da je ovde stručnjak. Navedi citat gde si to zaključio, u protivnom ću smatrati da iznosiš laž i klevetu.
3. Nisi u pravu prognoza za naredna 2, 3 dana ne spada u aktuelne vremenske prilike.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #431 poslato: 17. Januar 2010. u 17:52 »
Dusane,a gde ti to vidis izrazeni anticiklon narednih dana iznad Srbije?!Ja ga ne vidim :o
Moj Mr.GFS vidi samo ciklon i sneg sutra i prekosutra u celoj zemlji,pa cak i kod nas na severu ;)

1.Ajde malo da učimo. Ono što je okačio Gabesz je izraženi anticiklon o kome Dušan govori sa centrom severoistočno od nas. Iznad Rusije.  ;)
2. Padavine ne donose samo cikloni
3. Ovo što si video na sajtu RHMZ-a ne narednih dana nego naredna dva dana je samo slab sneg, da ne kažem provejavanje snega sa malom šansom da se formira snežni pokrivač veći od 1cm kod nas.  ;)

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #432 poslato: 17. Januar 2010. u 17:55 »

GABESZ TI JE ODGOVORIO.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #433 poslato: 17. Januar 2010. u 18:09 »
da se vratimo na temu.12z nudi dosta promena u odnosu na prethodnike.Proboj Atlantika je na doborm mestu ali kasnije greben anticiklone popusta severnije od nas a nad nama ostaje postojana i ne dozvoljava formiranje neke lepe ciklone iz visulje u sredozemlju.bas me ineteresuje ensemle i mislim da je ovakava situacija obecavajuca i da ima sanse za neku akciju poslednje nedelje januara,naravno uz ogradu da je to sve jos uvek na klimavim nogama

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #434 poslato: 17. Januar 2010. u 18:09 »
Dakle,tokom noći i sutra u većem delu zemlje uglavnom slab sneg.Snega će biti u utorak  i u sredu,ali neće to biti nikakve ozbiljnije padavine,ali biće uslova za formiranje manjeg snežnog pokrivača..Nakon toga GFS poslednjih par izlaza ne daje više padavine oko 24-og,već daje suvo vreme i nastavak AC vremena,uz provejavanje slabog snega ponegde.

Videćemo kakav će biti ECMWF 12Z kao i ensi GFS 12Z.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #435 poslato: 17. Januar 2010. u 18:13 »
Joe,mozda sam ja totalno glup i ne shvatam uopste neke stvari u meteorologiji ali kako mi u Srbiji mozemo biti pod uticajem tog anticiklona ako svi pokazatelji i sve zvanicne vremenske prognoze najavljuju padavine u nasoj zemlji tokom iduce nedelje.Na severu sneg slabog intenziteta sutra i prekosutra a u ostatku zemlje sneg slabijeg i umerenog intenziteta ce padati veci deo iduce nedelje,u periodu od ponedeljka do petka.Dakle jasno je da taj anticiklon iznad Rusije slabi i da necemo biti toliko pod njegovim uticajem kao sto je bio slucaj ove protekle nedelje.
Nisam imao zelju nikog ovde da isprovociram,ali odakle nekome pravo da kaze"coveku ili zabraniti da pise ili tolerisati njegove postove"?!
Kome se ne svidjaju moji postovi neka ih preskace i ne cita,ali ovo je deo foruma koji je i predvidjem za analize,tendencije i komentarisanje moguceg razvoja vremena u narednom periodu,i u tom smislu ne mislim da sam prekrsio niti jedno pravilo foruma.Ja nigde ne pisem,da ce to 100 % biti tako kako ja najavim,vec ja samo iznosim svoje misljenje i ono sto ja trenutno vidim,sto ne znaci da i drugi to vide i da moraju da se svi sloze samnom.Uostalom i ne gledamo svi iste modele,pa da bi misljenja morala uvek da nam se slazu.A nevezano od ovoga sto sam ja juce video na onim gfs kartama i svi najveci meteoroloski sajtovi kao sto su accuweather,weather.com,msn weather itd su juce najavljivali identican scenario u periodu od 24 do 27 januara i obilne snezne padavine,pa su se eto danas i ti profesionalni meteorolozi na tim istim sajtovima predomislili i promenili scenario.I onda ja ispadnem"budala"kojoj se kao nesto"prividja".
A i danasnji scenario i dalje potvrdjuje padavine u tom periodu ali ipak daleko manjeg intenziteta nego sto je to juce pokazivalo.
Ono sto ja gledam na tim mapama je prvo temperature na 850 mb,pa temp. na 2 m,pa kolicinu padavina koje se ocekuje za neki odredjeni dan i onda na osnovu toga donosim neke svoje zakljucke razvoja situacije vremena u narednom periodu,a ja nisam profesionalni meteorolog pa da mogu da znam da li ce u narednih nekoliko dana doci do nekih promena i odstupanja,samo saopstim ono sto trenutno vidim.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #436 poslato: 17. Januar 2010. u 18:19 »
snowlover

Posto vidim da ciljas na mene sa onim citatima a pritom znas da sam ti poslao pp jedino sto mogu reci je da ono sto bi rekao ne prilici ovakvom forumu.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #437 poslato: 17. Januar 2010. u 18:20 »
Za sada je jedno sigurno,nastavak zime je izvestan ali bez vecih i ozbiljnijih padavina bar u sledecih nedelju dana da ne pricamo sad o onom zatrpavanju snega na Sv.Savu,itd...
Sve ovo moze da se promeni ubrzo,bilo je puno takvih situacija.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #438 poslato: 17. Januar 2010. u 19:12 »
pojašnjenje snowloveru za situaciju sledeće nedelje

Slab front koji je danas došao sa severozapada na kratko će narušiti apsolutnu dominaciju anticiklona nad našim područjem. Zato ćemo imati slabe padavine sutra i u utorak. Posle toga anticiklon ponovo jača nad našim područjem tako da će se i vreme stabilizovati i biti mbez padavina. Situacija je prilično izvesna do 23.-24.januara.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #439 poslato: 17. Januar 2010. u 19:14 »
Kolega Dusane,tvoju privatnu poruku sam tek sada procitao i da se ne bi dopisivali na PM,reci cu ti samo ovo,nemoj molim te vise tako da me "branis",kako si ti to vec rekao u privatnoj poruci ;) Niti nekom zabranjivati da pise jer nemas pravo na to.A forum tome i sluzi da se na njemu diskutuje pa i da se ponekad suoce i neka potpuno suprotstavljena misljenja i ne vidim sta je lose u tome.A cak ni profesionalni meteorolozi nemaju svi identicna misljenja u proceni prognoza vremena na neki malo duzi vremenski period od 7-10 dana.Dovoljno je samo da pogledas vremenske prognoze za narednih 10 dana na nekoliko sajtova pa ces videti koliko prognoze za jedan isti grad odstupaju jedne od drugih,neke i drasticno.Npr accuweathe za Novi Sad najavljuje naglo otopljenje i +10 stepeni na Svetog Savu,a msn weather debeli minus.
Prema tome ako se profesionalni meteorolozi ne slazu u misljenjima i nemaju svi iste procene vremena zasto bi se i mi svi ovde morali slagati.A ko zna mozda sutra i prekosutra vec padne i vise snega nego sto mnogi ovde to i ocekuju.A do Svetog Save ima jos desetan dana i nije iskljuceno da se mozda vec sutra prekosutra svi modeli vrate na prvobitni scenario i ipak donesu dobar sneg u narednim danima do kraja januara.
A da ne govorim da sam ja jos pre Nove Godine najavljivao nagli pad temperature i pravu zimu posle 10 januara kad su me mnogi napadali da gledam prognoze suvise daleko,pa se takav scenario ipak ostvario,samo nazalost bez padavina.
Ja ne mislim nista lose ni o tebi niti o bilo kome ovde i svaciji komentar i svacije misljenje je ovde dobrodoslo pa makar i imali sasvim razlicita misljenja o meteoroloskoj situaciji u narednim danima.A kako ce na kraju biti videcemo,ali se ipak nadam da cemo dobiti solidan sneg u poslednjoj dekadi januara jer nema nista gore od ovog anticiklona i ove monotonije koja je vladala na forumu u proteklih nedelju dana ;)