Joe,mozda sam ja totalno glup i ne shvatam uopste neke stvari u meteorologiji ali kako mi u Srbiji mozemo biti pod uticajem tog anticiklona ako svi pokazatelji i sve zvanicne vremenske prognoze najavljuju padavine u nasoj zemlji tokom iduce nedelje.Na severu sneg slabog intenziteta sutra i prekosutra a u ostatku zemlje sneg slabijeg i umerenog intenziteta ce padati veci deo iduce nedelje,u periodu od ponedeljka do petka.Dakle jasno je da taj anticiklon iznad Rusije slabi i da necemo biti toliko pod njegovim uticajem kao sto je bio slucaj ove protekle nedelje.
Nisam imao zelju nikog ovde da isprovociram,ali odakle nekome pravo da kaze"coveku ili zabraniti da pise ili tolerisati njegove postove"?!
Kome se ne svidjaju moji postovi neka ih preskace i ne cita,ali ovo je deo foruma koji je i predvidjem za analize,tendencije i komentarisanje moguceg razvoja vremena u narednom periodu,i u tom smislu ne mislim da sam prekrsio niti jedno pravilo foruma.Ja nigde ne pisem,da ce to 100 % biti tako kako ja najavim,vec ja samo iznosim svoje misljenje i ono sto ja trenutno vidim,sto ne znaci da i drugi to vide i da moraju da se svi sloze samnom.Uostalom i ne gledamo svi iste modele,pa da bi misljenja morala uvek da nam se slazu.A nevezano od ovoga sto sam ja juce video na onim gfs kartama i svi najveci meteoroloski sajtovi kao sto su accuweather,weather.com,msn weather itd su juce najavljivali identican scenario u periodu od 24 do 27 januara i obilne snezne padavine,pa su se eto danas i ti profesionalni meteorolozi na tim istim sajtovima predomislili i promenili scenario.I onda ja ispadnem"budala"kojoj se kao nesto"prividja".
A i danasnji scenario i dalje potvrdjuje padavine u tom periodu ali ipak daleko manjeg intenziteta nego sto je to juce pokazivalo.
Ono sto ja gledam na tim mapama je prvo temperature na 850 mb,pa temp. na 2 m,pa kolicinu padavina koje se ocekuje za neki odredjeni dan i onda na osnovu toga donosim neke svoje zakljucke razvoja situacije vremena u narednom periodu,a ja nisam profesionalni meteorolog pa da mogu da znam da li ce u narednih nekoliko dana doci do nekih promena i odstupanja,samo saopstim ono sto trenutno vidim.