Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167689 puta)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #440 poslato: 17. Januar 2010. u 19:26 »
snowlover

:-X

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #441 poslato: 17. Januar 2010. u 19:52 »
I EC dosta drugaciji.Nema izrazite Azorske anticiklone koja se grana ka Sredozemlju.

Veoma zanimljiv EC
« Poslednja izmena: 17. Januar 2010. u 20:39 dusan »

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #442 poslato: 17. Januar 2010. u 20:49 »
Poslednjih dana najpreciznije prognoze je imao ec, a sada bas on vidi 25.01 dobar sneg i temp. u minusu. Videcemo sta ce biti, nadam se da ce ec pogoditi i konacno da se obradujemo u najlepsem mesecu.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #443 poslato: 17. Januar 2010. u 23:27 »
Gfs je juce pokazivao bas veliki sneg 24 i 25 ali se danas predomislio,a ja ispao"budala"sto sam to juce pozurio da objavim ;D
Ali ako bi se bar 2 modela poklopila za prognozu oko 25-tog onda bismo mogli sigurnih 80-90 % da se nadamo necemu ozbiljnom za 7 dana.
Sve u svemu mislim da se ipak nesto"kuva"za poslednju nedelju...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #444 poslato: 17. Januar 2010. u 23:34 »
Novi GFS izlaz nam daje pojacanu ciklonalnu aktivnost od 25.januara,za sad se to cini lepo ali je jako daleko.
Cisto malo da se razbije monotonija...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #445 poslato: 17. Januar 2010. u 23:38 »
Ne znam već par dana se crtaju čudesa posle 200-tog sata, ali nikako da uđe unutar 7 dana. Mada je situacije sve izglednija zbog popuštanja anticiklona i onda bi moglo polako da se aktivira Sredozemlje :)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #446 poslato: 17. Januar 2010. u 23:42 »
Ma taj gfs nije normalan,vise ga necu gledati.Juce je isto pokazivao jak ciklon 25-tog i kolicinu padavina od 30-40 mm za samo 24 h,a danas kad sam ga gledao nije pokazivao nista,tako da druze Ciklon cuvaj se Mr.GFS da ne prodjes kao ja na forumu sa svojim izjavama.On menja scenario na svakih nekoliko sati,jako je lukav i prevrtljiv igrac ;D

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #447 poslato: 17. Januar 2010. u 23:48 »
Ja se samo bojim da se ne ostvari onaj scenario sto danas najavljuje accuweather.Da dobijemo oko 25-tog jak ciklon sa obilnim padavinama ali da istovremeno sa njim dodje
i naglo otopljenje pa da dobijemo potop od kishe,umesto snega kome se toliko nadamo.Dve nedelje pravih zimskih temperatura i ni zrno snega, a onda kad bude otoplilo onda ce kisha da lije svaki dan i onda nas nece nijedan ciklon promasiti :D

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #448 poslato: 18. Januar 2010. u 00:10 »
Sasvim moguc scenario je da uz jak ciklon stigne i nesto topliji vazduh,kod nas to ume da se desi bas cesto.Ne moze ni ovako jak AC da izdrzi vecno,ali su nam niske temperature potrebne i posle njega da bi imali lep sneg.

To sto pise Accu je bzv jer ce sutra osvanutu skroz novi podatci medjutim na njihovom sajtu moze da se nadju mnoge korisne informacije sto o ovoj zimi sto o raznim meteo zanimljivostima.
Njihove prognoze za ovu zimu su bile malo je reci odlicne,ali ne mislim na njihove prognoze za neko odredjeno mesto i prognozu od 15 dana vec na kolumne koje pisu americki meteorolozi sa velikom preciznoscu sto za njihov kontinent sto za Evropu.Izmedju ostalog najavljuje se jos dosta zime...

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #449 poslato: 18. Januar 2010. u 01:40 »
Accu je veoma interesantan, prvo pretjeruju sa svojim glamurozno nidkim negativnim temperaturama koje često najavljuju, ali kad gledate detaljnu, za svaki dan pojedinačnu prognozu, do 5 dana unapred, ako najavi 10tak cm. snega budite sigurni da će biti snežni pokrivač, ako ne toliki onda približne visine Tu skoro nikad ne promaše. Što se tiče teze, koju stalno ponavlja mladi kolega snowlover, da je lako biti prognozer kad daju zvaničnu prognozu 48-72 sata to nikako ne prolazi jer iz dugogodišnjeg iskustva znam da im se desi da zvanično promaše prognozu i do 36 sati (mada ređe), a da ne govorim do 48 i 72. :!:

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #450 poslato: 18. Januar 2010. u 08:25 »
Super izgleda da ce i sever Vojvodine do sutra ujutru uziva u padavinama lepo se vidi konvergencija prema smerovima vetra do sutra ujutru

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #451 poslato: 18. Januar 2010. u 11:33 »
Iako je 06z dosta losiji na prvi pogled,mislim da se i ne razlikuje mnogo od prethodnika bar za period oko 25.Novi izlaz daje prostrano polje viskog vazdusnog pritiska severno od nas koje sprecava da se sistemi prodube u sredozemlju i sprecava prolaz mamutskog sistema sa severa Evrope.Medjutim to polje visokog vazdusnog pritiska nije nesto preterano snazno i verujem da ce u sledecim izlazima doci do njegovog pucanja a samim tim i lepseg izlaza za nas.Sve je jos uvek otvoreno ali mi se tendencija veoma dopada.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #452 poslato: 18. Januar 2010. u 11:37 »
Posle ovih slabih padavina danas i sutra sledeći interesantan trenutak jeste vikend kada GFS 06Z daje mogućnost produbljivanja ciklona koji bi se nalazio iznad Egejskog mora. U tom slučaju bi jug i istok Srbije mogli opet imati snežne padavine. Ono što je sigurnije da nas posle toga čekaju jutra sa umerenim a možda i jakim mrazem.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #453 poslato: 18. Januar 2010. u 12:17 »
Snowlover, neki clanovi (sa kojima ne ucestvujes u raspravi) su mi se zalili privatno oko tvog ponasanja ovde, zamolio bih te zaista da malo stisas strasti i pokusas da se uklopis u sredinu. U koliko mislis da to ne mozes, onda prekini sa postovanjem u ovom podforumu

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #454 poslato: 18. Januar 2010. u 13:07 »
Šareno,šareno....

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #455 poslato: 18. Januar 2010. u 13:25 »
Da nije šareno, onda nebi valjalo :).
I mene je iznenadila mogućnost produbljavanja ciklona za vikend cime bi jug i istok Srbije dobili sneg.
Mada i W2U predvidja u petak mogućnost snega i u Beogradu, dok RHMZ tu mogućnost daje samo za planinska područja.
Vratiće se magle u London!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #456 poslato: 18. Januar 2010. u 15:36 »
Produbljivanje ove sredozemne ciklone i njen uticaj na vreme kod nas sprecava greben Azorske anticiklone koji se po 06z smestio i preko centralne Evrope pa onemogucava produljivanje ove ciklone.U proslim izlazima taj Azorski anticiklon nije uspevao da se probije preko Francuske na istok jer se polje niskog vazdusnog pritiska iz severne Evrope pomeralo na jug i ne samo da nije dozvoljavao greben ove anticiklone vec je i istocni blok terao dalje na istok omogucavajuci pravu putanju sredozemnih sistema.Da li ce takav(kao po 06z)raspored sistema nad Evropom videti i sledeci izlazi ili ce se desiti ono sto su do juce crtali ostaje da se vidi.Jedno je sigurno a to je da ce kraj ovog anticiklonalnog i pomalo dosadnog vremena kod nas uskoro da se desi.Da li pocetkom ili krajem sledece nedelje kazace nam izlazi narednih par dana.

Ovako je to video 00z

gde se vidi da nema ulaska anticiklona nad centralnu Evropu

A ovako to vidi njegos sledbenik 06z gde se vidi proboj anticiklona preko Francuske

« Poslednja izmena: 18. Januar 2010. u 16:13 dusan »

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #457 poslato: 18. Januar 2010. u 15:55 »
Dusane,to sam ja rekao jos pre neki dan,da nam se nesto dobro sprema za poslednju nedelju januara,ali na zalost sve sto sam ja ovde rekao i prognozirao bilo je docekivano"pod noz" i sa podsmehom(a pri tom ne mislim samo na tebe)posto ocigledno ovde ima i onih koji ne komentarisu nista na forumu a na PM se zale administratorima na moje komentare.Niti sam nekog licno vredjao ni napadao,samo sam komentarisao buduci razvoj meteoroloskih prilika na osnovu mojih licnih zakljucaka (a misljenja mogu da nam se razlikuju i ne moramo da imamo svi identicna meteoroloska predvidjanja).U svakom slucaju u buduce cu biti oprezniji sa izjavama i komentarisacu prognozu samo za naredna 24 h i onda cu se praviti pametan kako eto sve pogadjam :D
Izvinjavam se svakom koga sam na bilo koji nacin iziritirao mojim ponasanjem jel nisam imao nikakve lose namere,samo malo strastvenije najavljujem neke meteoroloske dogadjaje i trudim se da mozda malo i previse aktivno ucestvujem u forumu.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #458 poslato: 18. Januar 2010. u 16:32 »
Ono sto ja vidim i naglasavam to je moj licni zakljucak i iskreno"boli me uvo"da li ce se neko sa tim sloziti ali ne,ali anticiklon je sinoc zvanicno zavrsio"svoju karijeru"na ovim nasim prostorima i vise necemo biti pod njegovim uticajem.Snezne padavine slabog do umerenog intenziteta u celoj zemlji i sutra i u sredu,a Boga mi i u petak ;)

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #459 poslato: 18. Januar 2010. u 17:14 »
Vec sada se vidi da ova dva anticiklona(azorski i istocni) drugacije stoje u novom izlazu.Cini mi se da ovaj izlaz moze biti bolji onima koji sabiraju padavine ali razlika i dalje skoro da nema.Do kraja nedelje situacija je jasna,sasvim slabe,gotovo neprimetne padavine.Ukratko,nadalje obecavajuce!

EDIT:12z ipak losiji ali i dalje nista nije sigurno.
« Poslednja izmena: 18. Januar 2010. u 17:28 dusan »