Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167679 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #520 poslato: 19. Januar 2010. u 21:09 »
Da,stvarno dobar izlaz,naravno mnogo bolji za juzne krajeve nego za severne ali mozda se jos malo pomeri severno ko zna.Ma samo neka on nama ostane do tada,ipak je to dugih 8 dana,hladnih dana...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #521 poslato: 19. Januar 2010. u 21:18 »
EC je kao iz bajke.Manite zbrajanje centimetara.Najvaznije da su se oba velika modela slozila oko ove ciklone naredne nedelje.Za sada jug bolje prolazi a sutra... to cemo videti.Mogu samo reci da se vec radujem narednoj nedelji.

Edit:
Sada kada sam malo bolje pogledao karte oba modela opet je razlika u postavci ovog polja povisenog vazdusnog prtiska.Dok je po GFS-u polje jako i njegov greben je skroz do Crnog mora a kao posledicu toga ciklon se ne produbljuje previse ali i ulazi na nase podrucje preko srednjeg i severnog Jadrana,a mi ostajemo sa spoljene strane ciklona i otuda toplota po visini,a po EC-u taj anticiklon je nesto slabiji i zbog toga imamo produbljenje ciklona ali i njegov put preko juznog Jadrana i Jonskog mora dalje na istok.Za Jug Srbije ova druga varijanta je bolja a za sever bi najbolje bilo da ciklon probije preko srednjeg Jadrana.Sustina je da su razlike izmedju dva modela u 5-10hPa centra ovog anticiklona tj. tolko su male da se ne zna kako ce se zavrsiti..Do samog kraja vodice se  bitka oko kolicine padavina ali da ce ih biti sada je vec potpuno jasno.
« Poslednja izmena: 19. Januar 2010. u 21:59 dusan »

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #522 poslato: 19. Januar 2010. u 23:59 »
E, tdejo86, ako si matematicar, samo mi reci kako si se izborio sa teorijom, jer meni jako slabo ide....Kako uciti tolike silne dokaze i da ti sve ostane u glavi... ? sorry na offtopicu

Teorija? Mrzim je. U konkretnim stvarima se jako dobro snalazim, a teorija, nekad ima toliko toga apstraktnog da ne pomaže ništa sem učenja na pamet, ili uz pomoć pomoćnog materijala, mada to retko prolazi. Upišem primenjenu matematiku, a ono se jedva razlikuje od profesorkog smera.

Ontopic:
Modeli su se složili da ćemo do kraja januara imati vrlo verovatno hladno vreme (sigurno dosta ledenih dana). A padavine je uvek teško prognozirati, jako puno zavisi od položaja ciklona, njegove dubine, crnih rupa i ostalog :D

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #523 poslato: 20. Januar 2010. u 00:05 »
Kad bi se ostvarila ova prognoza....

Razlika izmedju ove prognoze i poslednjeg Gfs-a je velika.Ostaje nam samo da cekamo....

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #524 poslato: 20. Januar 2010. u 00:09 »
offtopic:

Gencicu da bi naučio dokazivanje teoreme potrebno je da ti svaki korak u dokazu bude jasan pod 1. Pod 2 uči tako što ćeš pisati na papir ako je potrebno i više puta. Kada neku teoremu dokažeš tako što dokaz napišeš na papir bez gledanja u knjigu onda si je naučio. Još bolje kasnije kada završiš neko poglavlje bilo bi dobro da ga ponoviš tako što bez gledanja u knjigu ili sa vrlo malo gledanja probaš da dokažeš sve teoreme (ispitna pitanja).
Znači samo opušteno. Na vreme kreni da spremaš ispit. Udubi se, skontaj o čemu se tu radi i piskaraj malo po papiru, sve je to pesma.  ;) Najvažnije, idi po redu jer pretpostavljam da se neka prethodna teorema koristi u dokazu naredne, znači da bi shvatio taj dokaz moraš razumeti sve prethodne teoreme.  :)

Van mreže ciklon

« Odgovor #525 poslato: 20. Januar 2010. u 00:17 »
Ta prognoza EC-a je obecavajuca ali GFS je cista suprotnost.Hladnoce ce biti sigurno mozda cak i jakih mrazeva,ali po GFS-u gde EC daje velike padavine on daje veliku susu.Po GFS skoro cela Evropa je pod uticajem AC-a i to su dva totalno razlicita predvidjenja.
GFS je malo ublazio ono otopljenje po visini iz predhodnog izlaza za period kada bi moglo biti padavina.Sad treba cekati jos par dana da bi se ova dva modela poklopila.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #526 poslato: 20. Januar 2010. u 00:27 »
Posto je jos sve neizvesno sto se tice padavina, da malo logicki prostudiramo. Posto su se modeli slozili da ce biti veoma hladno vreme u narednom periodu sa mrazevima i ispod -10 onda se namece da ce verovatno biti sneznog pokrivaca. Svima nam je poznato da sneg ima veliki albedo tj. veliko izracivanje toplote sto je potrebno za jake mrazeve tako da mislim da smo blizi opciji da ako i bude jakih mrazeva verovatno cemo pre toga imati sneg.

Van mreže ciklon

« Odgovor #527 poslato: 20. Januar 2010. u 00:32 »
Pa mrazevi ce poceti vec za vikend do tada sigurno nece biti snega a posle toga ne mogu vise ni da prognoziram,GFS daje preniske temperature da bi pao dobar sneg.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #528 poslato: 20. Januar 2010. u 01:45 »
@ ljubostinja:
Iako si u pravu za albedo i sve...modeli daju samo malo istocnije(Bugarska i Rumunija) dosta nize temperature i do -20c i mislim da tamo detektuju(predvidjaju) prisustvo sneznog pokrivaca.Prognozirane temperature su inace niske jer bi ovo bio pravi arkticki udar, ali bi bilo jos hladnije(kod nas) da imamo sneznu podlogu.
To je moje misljenje.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #529 poslato: 20. Januar 2010. u 08:51 »
Jutros i GFS i EC lošiji....GFS ponovo uveo padavine od ponedeljka,ali je zato i znatno toplije po visini,jer kod njega,kao i kod EC-a visulja ponovo beži zapadnije,tako da je još uvek dosta neizvesno .....EC je slabiji jer uticaj ovog ciklona za 7 dana je znatno slabiji,a i ona visulja sa hladnijim jezgrom ponovo beži zapadnije,mada bi temperature i dalje bile ispod 0.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

« Odgovor #530 poslato: 20. Januar 2010. u 10:51 »
Sto se severa zemlje tice po poslednjem GFS-u tu bi moglo da bude veoma lepo 26.(moram da ponovim da je to daleko) jer mislim da svi uslovi za sneg postoje.Padavine stizi sa severozapada,T na 2m je odlicna,a po visini je tu oko 0C s tim da ima tendenciju pada.U ostatku Srbije po visini toplije i to je glavni problem.

Van mreže jocozr

« Odgovor #531 poslato: 20. Januar 2010. u 10:56 »
Ja se ne bih usudio da konkretnije prognoziram za period posle nedelje iz više razloga, koje i sami pominjete.  ;)
Dakle,u četvrtak uveče blaži pad temperature, te će u većem delu Srbije petak biti ledeni dan,subota takođe.
Zbod približavanja ciklona u nedelju i ponedeljak očekuje nas otopljenje i po visini i na 2m,te ćemo ponovo ući u blaži plus.

E sad period posle:

Padavine koje se crtaju u utorak pa i sredu su po meni na samoj granici snega i susnežice,te je dosta neizvesno.
Može to biti sasvim solidno zatrpavanje,pratićemo dalji razvoj situacije,pa ćemo videti, ali mislim da nećemo znati ništa pre subote.  ;)
Inače, Vojvodina ima veće šanse od ostatka Srbije za sneg zbog temperature po visini.
EDIT
Ciklon preduhitrio si me.  :)

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #532 poslato: 20. Januar 2010. u 11:13 »
06z opet promena na lose.Anticiklon opet dublji i jaci i nema proboja ciklona vec suprotno,anticiklon jaca.Suva hladnoca.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #533 poslato: 20. Januar 2010. u 11:14 »
upravo sam video na TV-u prognozu do kraja januara prema kojom bi 26-27 pocelo sa dobrim snegom i pojacanim istocnim i jugoistocnim vetrom,a od 28 do 30 ce sneg preci u kisu i kisa ce biti dosta obilna,ali 31 stize novo zahladjenje sa snegom i debelim sneznim pokrivacem...:)
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #534 poslato: 20. Januar 2010. u 11:18 »
OOO pa lep sneg crta GFS,sutra na severu Vojvodine,a prekosutra južno od Beograda...Temperature će biti niže,tako da je ralno očekivati nešto bolji snežni pokrivač u ovim predelima  :D :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #535 poslato: 20. Januar 2010. u 11:36 »
06z vratio plocu na suvo zahladjenje, ali ne toliko po visini.Sve u svemu, prosek ensembala za period od 24-28.01 je dosta ''podignut'', koliko se meni cini sa 00z izlazom.To je bilo verovatno zbog sve veceg broja resenja u vidu prilaska ciklona i dotoka toplijeg vazduha i padavina sa njim.Sad je 06 z glavni napravio korak nazad u tom smislu, ali jos je manevarski prostor veliki.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #536 poslato: 20. Januar 2010. u 11:44 »
Jos nema dva izaza sa priblizno istim resenjima glvnog izlaza.kao sto Gencic kaze manevarski prostor je ogroman.Juce sam napisao a i danas tako mislim,5-10hPa centa anticiklona iznad severa Evrope resice dileme oko utacaja ovog ciklona na vreme kod nas.

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #537 poslato: 20. Januar 2010. u 12:05 »
Dušane, slažem se s Tobom, meni ovolika raznolikost i neslaganje djeluje prilično zbunjujuće, a iz čega bi se mogla izroditi neka solidna "akcija".

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #538 poslato: 20. Januar 2010. u 12:13 »
ovolika količina hladnog vazduha u istočnim delu Balkanskog polustrva i dalje na severoistok samo može nešto dobro da nam donese :) Modeli će lutati i nadalje ali moje je mišljenje da će razvoj biti izuzetno povoljan po zimoljupce!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #539 poslato: 20. Januar 2010. u 12:31 »
Ja ne bi gledao sledeću nedelju, jako je teško za dobru prognozu. Sutra je dan kad se kod mene povećavaju padavine, evo sad se crta već 7,7mm. To će biti sjajan sneg  :veje A nije daleko :P