Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167685 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #740 poslato: 23. Januar 2010. u 01:54 »
Snowlover, zameram ti jednu stvar, koja nije bas nebitna.Iako si na ovom forumu tek od skora, ipak bi trebalo da malo proucis terminologiju meteorologije, jer mi se po tvom pisanju cini da konstantno govoris ovako:

ciklon = padavine
anticiklon = susa

Iako je to veza izmedju ovih pojmova vrlo bliska, ona nije i direktna i nije nuzno ciklon samo tamo gde su padavine, kao i protumaciti neku pojavu kao ''sudar'' ciklona.Sve to zvuci previse bombasticno i vise dolikuje nekoj novinarskoj interpretaciji meteoroloskih karata.

Ontopic:
Po mom misljenju ovaj scenario ce se ipak zavrsiti snegom, koji bi ponegde u pocetku bio ledena kisa, ali da bi inverzija bila razbijena, ne verujem.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #741 poslato: 23. Januar 2010. u 02:16 »
Do cetvrtka hladnije tj. Tmax ispod nule i suvo,a od cetvrtka otopljenje i moguca kisa!
 Kako bi voleo da se ne ostvari ova prognoza ali je najrealnija po meni!

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #742 poslato: 23. Januar 2010. u 08:11 »
Nije najrealnija to je jos dobro!Mene striktno interesuje mediteranac 27-mog koliko ce uci glavnine u nasu zemlje sto se tice padavine!Daje ne smem da gledam  glupo bi bilo,posle mediteranskog ciklona ce se videti kojim putem ce ici daje stvari,da li ce ce biti na tlu otopljenja i tako daje!

Van mreže zeljko

• *
« Odgovor #743 poslato: 23. Januar 2010. u 08:41 »
ETA model daje dosta obilne padavine 26-27 januara u Beogradu. Na 2m temperatura u vreme padavina oko -3oC, no obratite pažnju na profil relativne vlažnosti i temperature po visini. 26.01. tokom popodneva, u vreme najvećeg intenziteta padavina, nulta izoterma se penje iznad 900 mb. Zaključak: ledena kiša.  :hitna:  :crutch:

Van mreže zeljko

• *
« Odgovor #744 poslato: 23. Januar 2010. u 08:47 »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #745 poslato: 23. Januar 2010. u 08:55 »
ako bude ovakva situacija kao što se sad prognozira biće tu svakakvih padavina. I snega i ledene kiše i ledenih zrnaca. Mi u Timočkoj krajini smo sigurni za sneg ako dođe do nas.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #746 poslato: 23. Januar 2010. u 09:00 »
Za Novi Sad se malo razlikuje meteogram. Ovde nema ledene kiše i nešto se obilnije padavine crtaju. Eta model neverovatno dobro izgleda.

Ensemble i dalje veoma zanimljivo raštrkan.  :) Mislim da su podavanie 27. januara gotovo izvesne iako ih glavni ne crta. Vrsta padavine i količina i dalje pod velikim znakom pitanja.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #747 poslato: 23. Januar 2010. u 09:12 »
Tako je Joe,dakle GFS 0Z ništa novo.....Ponovo je glavni usamljen,najtopliji je i najsuvlji ....Kontrolni znatno bolji,pogotovo što se tiče padavina,daje oko 10mm,i temperaturu na 850 hpa ispod 0°C  :D  :D ....Videćemo  ;)

Evo ensi 0Z

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #748 poslato: 23. Januar 2010. u 09:16 »
Da ETA je odlicna i za banacane,mene plasi  samo kako to da jedino GFS i to ne u glavnom izlazu vidi takvo probijanje ciklona.Ovaj anticiklon mi izgleda  jos uvak dosta jak po svim modelima i bojim se da ce glavni biti u pravu.EC ni ne  pomislja na snezni scenario.Daj Boze da gresim. :pop:

Ajde jos malo da se radujemo kartama koje su ostale zimske.

A evo i razlike u izlazu glavnog GFS-a u poslednja 24 sata

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #749 poslato: 23. Januar 2010. u 09:20 »
Mene brine to što je ako se ne varam ETA sa ulaznim podacima GFS-a kada je i glavni crtao padavina i da će i ona presušiti u narednim izlazima. Naredna dva GFS izlaza će mnogo toga rešiti.  :-\

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #750 poslato: 23. Januar 2010. u 10:02 »
Da ako se odluče ovi modeli više oko položaja ciklona. Još ne vidjeh dva slična izlaza. Ne pamtim da je nekad bilo ovako.
Mislim da će se tek sutra znati nešto konkretnije, kad sama promjena uđe u 72h, pa da vidimo šta će WRF-NMM reći. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #751 poslato: 23. Januar 2010. u 11:07 »
Strasan zadnji GFS...jednostavno ne verujem da se ovo moze ovako ostvariti!Sto je sigurno a to je da ce padavina biti...e sad kolika kolicina,to je jednostavno i jedan dan pre nezahvalno davati neke izjave!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #752 poslato: 23. Januar 2010. u 11:09 »
Kao što para na paru ide, tako ove zime u Subotici i sneg na sneg ide  ;D

Sabrao sam nekih 15cm snega utorak/sreda. Bitan je trend da će padavina biti, a količinu ćemo zbrajati u sredu uveče  -)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #753 poslato: 23. Januar 2010. u 11:10 »
Da baš gledam. To je to. Vratio 06Z padavine severu Srbije i to veoma obilne. Vojvodina bi po ovom scenariu profitirala. Čekamo meteograme.   :) Pretpostavljam i ensembli da će biti još povoljniji.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #754 poslato: 23. Januar 2010. u 11:12 »
Da strašan izlaz do sada,dosta padavina,ali stvarno koliko će ko dobiti nećemo znati dok termin ne uđe u 48h !!!Takođe,otopljenja po visini gotovo da i nema :D :D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #755 poslato: 23. Januar 2010. u 11:17 »
Kimi, u potpunosti se slazem sa tobom. Vrlo je nezgodno prognozirati koliko ce koji deo Srbije dobiti vise ili manje snega. Odstupanja u narednim izlazima ce biti sigurno. Po sadasnjem izlazu ja ne prolazim dobro, mozda najvise 5cm.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #756 poslato: 23. Januar 2010. u 11:19 »
Mnogo dobar izlaz. U četvrtak i ostatak Srbije dolazi na svoje.

Noć utorak na sredu

Četvrtak.

Inače konačno jedan sličan izlaz prethodnim. Ovako nešto slično smo već videli pre dva izlaza. Pogotovo mi se sviđa situacija nakon obilnih snežnih padavina. Jak anticiklon nad Atlantikom i otvoren put još jačem zahlađenju. Ova zima pretenduje da bude jedna od boljih u poslednjih nekoliko godina ako se ovo ostvari.

Van mreže jocozr

« Odgovor #757 poslato: 23. Januar 2010. u 11:22 »
Zaista dobri izlazi modela jutros,o ETA modelu i da ne govorim.   :pop:
Može tu biti svega,još je sve neizvesno i moramo čekati ponedeljak da bi rekli nešto konkretno.
Ja se ipak neću zalećati, jer mislim da će tu biti još ispala do tad, ali nadam poslednja umire,pa sam isto tako siguran da će sve doći na svoje.
Temparature mi se takođe sviđaju u narednih 7 dana, ledeni dani bez prekida, bar u Vojvodini.  ;)

Mnogo dobar izlaz. U četvrtak i ostatak Srbije dolazi na svoje.
Inače konačno jedan sličan izlaz prethodnim. Ovako nešto slično smo već videli pre dva izlaza. Pogotovo mi se sviđa situacija nakon obilnih snežnih padavina. Jak anticiklon nad Atlantikom i otvoren put još jačem zahlađenju. Ova zima pretenduje da bude jedna od boljih u poslednjih nekoliko godina ako se ovo ostvari.

Slažem se. Može tu biti svega,za sad kako stvari stoje očekuje nas jedno kraće otopljenje, koje je prosto neizbežno i vrlo je moguće da će T ući u blaži plus na 2m,a zatim, i to vrlo brzo stiže hladan vazduh sa severa,već si objasnio, zbog uticaja AC.

Na mreži Kiraj

• *
« Odgovor #758 poslato: 23. Januar 2010. u 11:36 »
Ne razumem se u karte ali citajuci ove tekstove i gledajuci desetodnevnu prognozu na foreci,dolazim do zakljucka da i profesionalci neznaju sta ce biti.Konkretno foreca svaki izlaz vremenske prognoze za moje mesto drugaciji vidi.Sada je aktuelno http://www.foreca.com/Serbia/Basaid?tenday

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #759 poslato: 23. Januar 2010. u 12:07 »
Par dobrih izlaza kao i pre  toga par loših.
Biće tu dvoumljenja i na dalje, pretpostavljam sve do 24h pre dešavanja.
Ja verujem da će ova situacija biti odlična po snegoljupce.
A takođe verujem u nastavak zimske situacije i posle ovog ciklona