Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167756 puta)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #60 poslato: 30. Decembar 2009. u 13:33 »
Problem kod ove situacije je sto je AC direktno nad Grenlandom i ciklon iz biskaja ide malo severnije a svojim juznim delom vuce topao africki vazduh.Postoji nekoliko mogucih scenarija.
1.Bolje postavljen AC ,ciklon ide juznije ulazi u jadran i nema toplote .Sneg
2.AC gura ciklone prema Britaniji i oni i Francuzi imaju zimu a mi prosecno jesenje vreme.

Danas skoro svi,ali ne svi, modeli kao glavne runove vide ovu drugu vaarijantu ali enesemble ostavljaju dovoljno nade za naredne dane.Sigurno  je da ako se desi ova losija varijaanta ni zime nece biti uskoro ali opet nesto mi govori da ce se desiti ova prva po nas mnogo bolja varijanta.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #61 poslato: 30. Decembar 2009. u 13:55 »
Trenutno svi modeli pokazuju da ce juzna granica tog ledenog ciklona ici negde do Madjarske i to mi je nekako izgledniji scenario ali daj Boze da se spusti jos malo dole do
Jadrana da obuhvati i Balkan ali videcemo.Ono sto je za sad sigurno imacemo sigurna dva ledena dana sad u nedelju i ponedeljak i siguran sneg vec u noci izmedju subote na nedelju.Ali mi se
nikako ne svidja ono sto nam dolazi od iduceg utorka kad ponovo krece juzina i topli ciklon iz Afrike kome se posle ne vidi kraja cak ni do polovine januara.
Sad karte ni posle 10 januara vise ne pokazuju zimu ni temperature ispod nule :cry:

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #62 poslato: 30. Decembar 2009. u 13:59 »
Snowlover, nije u tome stvar, već ja želim reći da ni jedna karta, ni jedna stranica, ni jedan model, ni jedan "Bastardi" ne mogu prikazati vrijeme za 10.1. Pobogu, pa do 10.1. ima još nepunih 12 dana, skoro dvije sedmice. Kad bih znao da će ovde biti trpaona 10.1. ne bih se ni vračao u Split. U tome je stvar. Mi možemo pucati koliko još očekujemo "ledenih talasa", ali onda se treba ograditi jer niko ne zna šta će biti, ni matematika, ni Bastardi, za kojeg i dalje držim da je POGODIO razvoj vremena.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #63 poslato: 30. Decembar 2009. u 14:05 »

Jopa slazem se sa tobom da su neke dugorocne prognoze"mac sva dve ostrice" i da uvek moze doci do nekih iznenadjenja i promena
ali taj isti Bastardi je jos 1 decembra najavaljivao da ce ledeni talas pokriti 80 % Evrope polovinom decembra,tako da je covek ipak
pogodio prognozu dve nedelje(sedmice)unapred.A on sad kaze da ce novi ledeni talas koji u Evropu stize vec 3 januara kaze da ce on
obuhvatiti centralnu,istocnu i zapadnu Evropu a da cemo mi na Balkanu biti nazalost van tog ciklona.Ali kazem daj Boze da se scenario
malo promeni i da se taj ledeni talas spusti malo juznije i obuhvati i nase prostore. :D

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #64 poslato: 30. Decembar 2009. u 14:10 »
A on sad kaze da ce novi ledeni talas koji u Evropu stize vec 3 januara kaze da ce on
obuhvatiti centralnu,istocnu i zapadnu Evropu a da cemo mi na Balkanu biti nazalost van tog ciklona.

O, da, jos kako cemo da budemo pod ciklonom, jer sve iznad 40-tog stepena ide pod njega. :D
Zivi bili pa videli!
Hoću sneg ove zime...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #65 poslato: 30. Decembar 2009. u 14:19 »
Pa za sad je sigurno da ce taj ledeni talas stici  i na Balkan takodje 3 januara jer svi modeli pokazuju sneg u Srbiji ovog vikenda i tu nema dileme.
Jedino sto je pitanje da li ce se taj ciklon zadrzati na Balkanu.Trenutni modeli pokazuju da ce se u centralnom delu Evrope ciklon zadrzati sigurnih
7 dana a mozda i duze,a kod nas predvidja povlacenje ledenog ciklona vec 5 januara za kad se prognozira opet naglo otopljenje od utorka i prolecnu
temperaturu za Bozic :cry:Ali ostaje da vidimo :D

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #66 poslato: 30. Decembar 2009. u 14:57 »
Isti taj GFS je pre dva dana predvidjao sasvim drugo vreme.
To je ipak numericki model koji daje prognozu za svaku tacku na zemljinoj kugli. Jasno je da mala promena jednog, parametra izaziva vecu promenu drugog parametra, a ova jos vecu promenu narednog parametra i zato imamo tolike oscilacije prilikom svakog izlaza. U jednom izlazu temperatura je za odredjeni dan -15, a u narednom +15.
Zato slepo gledanje u modele i nije toliko preporucljivo.
E sad kad bi onaj anticiklon na atlantiku pustio svoj greben juznije umesto da ode u Kanadu (kako sad modeli predvidjaju), imali bi lepo vreme (kako za koga ;)).
Svidja mi se sto se razvila diskusija, mada bi vise voleo da razvije diskusija izmedju Boceta, Joea, Princa. Verovatno ima jos onih koji se ipak stucniji od vecine nas.

Vratiće se magle u London!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #67 poslato: 30. Decembar 2009. u 18:07 »
Voleo bih kada bi svi malo obratili paznju na to sta je ciklon, kakva je njegova gradja i kako se stvara.
"Ledeni cikloni" kao termin nigde u meteorologiji ne postoji.Postoji samo hladni i topli sektor ciklona i to je masinerija na kom principu funkcionisu ti ogromni dinamicki sistemi.Ima o tome na forumu i nije zgoreg procitati i malo istraziti.

Bastardi je rekao: Sve u Evropi sto je severno od 40 stepni geografske sirine je pod hladnim vazduhom od 1.-og do 10.-og januara, a sad vidim da je rekao i da cemo se smrzavai do kraja zime...

Ja cu ovo ipak uzeti sa blagom rezervom...

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #68 poslato: 30. Decembar 2009. u 22:35 »
meni nekako zapada za oko malo netipična putanja ovih jakih ciklona koje očekujemo narednih desetak dana. jesam li u pravu? nažalost, po kartama mi bismo bili pretežno u toplom sektoru tih ciklona. e sad, da li njihova snaga može da uzrokuje i jače uvlačenje hladnog vazduha sa severa :neznam:.nekako mi osećaj govori da će januar biti zanimljiv

Van mreže beket

• **
« Odgovor #69 poslato: 30. Decembar 2009. u 23:47 »
konfuzija totalna...
/portali razlicito prognoziraju, ovde se vode duboko strucne rasprave, itd./

gde je nestala ta zima ?!
/nista ne kapiram, osim - da se nista pouzdano ne zna za vise od dva-tri dana/

& ocekujem neki novi komentar na portalu...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #70 poslato: 31. Decembar 2009. u 00:02 »
Kako sam i predpostavio novi GFS menja situaciju za sredinu sledece nedelje iz korena.Ciklona iz biskaja ide juznije u djenovski zaliv,hladnoca ostaje dosta blize i imamo situaciju u kojoj je sve moguce.Ec veceras i dalje drzi ciklonu severnije pa nam oko Bozica stize topliji vazduh i imamo tem preko 10c.Ocekujem da i i on to sutra popravi.U svakom slucaju posle subote i snega koji bi trebao da padne ocekujem samo jedan dan probijanja toplote i povraak zime kakvu mnogi ovde prizeljkuju.Veoma bitna situacija za nastavak zime.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #71 poslato: 31. Decembar 2009. u 00:04 »
GFS 18Z dobar  :) :) !!!Znatno bolji od svih GFS izlaza danas...

Razlog  :)  :-:

Ciklon iz Biskajskog zaliva se ne proširi na Atlantik i ne razbukti ga,već nastavi dalje put Sredozemlja i Jadrana...Naravno imali bi južno strujanje,ali nakratko  :) :)

EDIT Vidim da me je Dušan preduhitrio,oboje smo napisali suštinu promene ovog GFS izlaza  ;) ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #72 poslato: 31. Decembar 2009. u 00:14 »
I ensemble dobar, otopljenje 5., ali brzo zahladjenje 7. uz formiranje prostranog anticiklona iznad juzne Skandinavije uz konstantno prisusto ciklona u Sredozemlju.Ali ovo je tek jedan ovakav izlaz videcemo sta ce biti dalje.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #73 poslato: 31. Decembar 2009. u 00:15 »
ESTOFEX za danas

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #74 poslato: 31. Decembar 2009. u 00:25 »
ala je aktivno sredozemlje :D ovo više liči na letnju mapu

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #75 poslato: 31. Decembar 2009. u 15:27 »
Политика данас :)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #76 poslato: 31. Decembar 2009. u 15:48 »
RHMZ (odakle je politika preuzela prognozu)

Van mreže srba

• **
  • Starost: 57
« Odgovor #77 poslato: 31. Decembar 2009. u 17:50 »
Zašto odakle,

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #78 poslato: 31. Decembar 2009. u 17:52 »
realno,ali rhmz na dalje,nema pojma.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #79 poslato: 31. Decembar 2009. u 20:28 »
Novi EC odlican, najavljuje samo u sredu kratkotrajno otopljenje, a onda prava zima sa snegom. GFS skroz drugaciji, ali dobro popravice se on.