Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167810 puta)

Van mreže Sic

• **
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #320 poslato: 11. Januar 2010. u 11:51 »
I dalje moguce 13. i 14. slabe padavine i u Beogradu... Mozda bide 1-2 cm snega u njaboljem slucaju! Ensemble crta zaprepascujuce ravnu crtu na +1 preko pola modela! to takodje moze biti i niska oblacnost :(

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #321 poslato: 11. Januar 2010. u 14:46 »
Nema vise ni teoretske sanse da ce Vojvodina i Beograd dobiti ni pahuljicu snega,a i u Sumadiji su sanse minimalne,oklina Kragujevca i centralna Srbija mozda dobije nekih 5 cm snega.Osim jugoistoka Srbije ja vidim mnogo bolje padavine na jugozapadu Srbije jer ce ciklon cije ce srediste biti u Grckoj preci svojim perifernim delom preko cele CG i Makedonije,pa ce dobro sa padavinama proci i jugozapad Srbije u pogranicnom podrucju sa Crnom Gorom,okolina Uzica,Zlatibor,imaju sanse da dobiju dobrih 15-30 cm snega
od cetvrtka pa na dalje,a jugoistocna Srbija i krajnji istok solidnih 10 cm.Vojvodina i Beograd nemaju nikakve sanse za formiranje sneznog pokrivaca jer smo jako daleko od sredista ciklona.Inace u vrlo kratkom periodu,a to je 13,pa zatim 15 i onda oko 20 januara imacemo tri ciklona sa padavinama koji ce nas zaobici,a zanimljive su i njihove putanje.Svi ce preci preko Italije i umesto da produze pravo i predju direktno preko Bosne i Srbije oni kad budu dosli do Jadranske obale ce poceti da se spustaju po jugoistocnoj dijagonali sa naglim padom koji ce prelaziti preko Crne Gore i Makedonije i onda ce se spustati na Grcku.I takva ce biti putanja sva tri ciklona koji ce lepo i elegantno zaobilaziti Srbiju.Tuga,sta reci.Pred nama je 7 hladnih ali totalno monotonih dana bez ikakvih bitnijih desavanja  >:(

Van mreže shimezki

• *
  • Starost: 57
« Odgovor #322 poslato: 11. Januar 2010. u 14:58 »
Tuga,sta reci.Pred nama je 7 hladnih ali totalno monotonih dana bez ikakvih bitnijih desavanja  >:(

Sto ne znaci da ce meni u Skoplju biti dosadno!  :jupi:
Hoću sneg ove zime...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #323 poslato: 11. Januar 2010. u 15:19 »
Pa evo sad gledam najnovije karte,mozda ipak i ne bude tako monotono ni u Srbiji :D
Prvi ciklon ovaj sto dolazi 13-tog nas definitivno zaobilazi i ide preko CG i Makedonije i Grcke,i u tom prvom talasu najbolje sa padavinama ce proci juzni delovi Srbije,ali zato ovaj drugi ciklon koji nam stize 15 januara
ce se kad predje preko Italije nad Jadranom podeliti na dva dela i jedan njegov krak ce krenuti prema jugoistoku putanjom CG,Mk,Grcka,
a drugi krak ce krenuti na severoistok koji ce preci preko Slovenije,Bosne,Hrvatske,zapadne Srbije i Vojvodine i taj ciklon 15-tog ce celoj
Vojvodini,okolini Loznice i Beogradu doneti 5-10 mm padavina,pa realno mozda i padne 5-10 cm snega u petak.A onaj treci ciklon oko
20 januara koji ce doci sa severozapada po ovoj najnovijoj putanji postoji realne sanse da predje preko cele"Jugoslavije".
Ali ko zna mozda bude jos nekih promena ali ipak mi se ovaj najnoviji scenario vise svidja :D

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #324 poslato: 11. Januar 2010. u 16:20 »
^^ Mnogo se ti frljas sa tim ciklonima :)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #325 poslato: 11. Januar 2010. u 17:37 »
Ne frljam se ja,frljaju se cikloni jer svaki dan menjaju moguce kretanje svoje putanje,a ja samo izvestavam  :D Posebno mi je interesantan ovaj drugi koji dolazi 15-tog,postoje ipak realne sanse
da u petak bude nekih padavina u celoj zemlji ako taj jedan krak ciklona krene na severoistok,kao sto pokazuje trenutni scenario.Mislim da ipak ima neke
sanse u petak za celu Srbiju.Samo da temperature ne predju nulu i eto nama snega ;) A onaj treci oko 20-tog je jos daleko,taj ce menjati putanju jos 100 puta,videcemo...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #326 poslato: 11. Januar 2010. u 17:45 »
:)Uh uh kolko ciklona kolega,ala si ti to sve objasnio:)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #327 poslato: 11. Januar 2010. u 17:51 »
Pa imam odlican sajt gde pratim mape sa kretanjem padavinama za period od narednih 7-10 dana i samo izvestavam ono sto karte tamo pokazuju.
Juce je pokazivalo da ce ciklon 15-tog ceo otici na jugoistok,a sad se lepo vidi da se iznad Jadrana deli na dva dela i da ce drugi deo ciklona krenuti na sever prema nama
i doneti nam padavine umerenog intenziteta u petak i subotu.Samo da se odrzi ovaj trenutni scenario i mozda i ne ispadne toliko lose po nas  ;)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #328 poslato: 11. Januar 2010. u 18:02 »
Imam mali problem kako da zakacim na forum sliku mape sa tog sajta.Mozda je problem sto je u gif formatu a ne jpg :cry:
Hteo sam da je zakacim da svi vide,da ne pomislite da nesto trabunjam i lupetam bezveze.

http://www.cpc.noaa.gov/products/fews/global/europe/

model forecasts/precipations/120 h,16 januar 00Z

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #329 poslato: 11. Januar 2010. u 18:08 »
Kopiras samo tu sliku,tu na forumu odes na pregled,i imas tu videces za ubacivanje slike!Koji je to sajt?Tako cu ti lakse pomoci

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #330 poslato: 11. Januar 2010. u 18:10 »
Eto dao sam ti link,pogledaj samo mapu kretanja ciklona na 120 h i sve ce ti biti jasno o cemu pricam.Padavine u petak i subotu su sasvim realne,ipak ima nade :D
Za podrucje Vojvodine 5-10 mm u petak.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #331 poslato: 11. Januar 2010. u 18:15 »
Pa cekaj ovo je dugorocna prognoza:)Ne radi se o nikakvom modelu,ili da sad vidim da rade prema GFS-u!A drugo ovo nisu padavine samo za taj ciklon,nego za period od 11 do 18

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #332 poslato: 11. Januar 2010. u 18:21 »
Da izvinjavam se ja sam nesto lose video ne radie se o tom periodu,da to je izlaz na levoj strani,pa videcemo ja nisam pratio ovu stranu,jedino meteogram za Suboticu$Eto vidis moze da se stavi slika :)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #333 poslato: 11. Januar 2010. u 18:29 »
E ta druga slika je dobra.Ides uvek levo na model forecasts precipations i onda trazis mapu za odredjeni dan.Kao sto se lepo na slici vidi,
plavom bojom su oznaceni cikloni sa padavinama,sto je boja tamnije plava to je veca kolicina padavina,a kad ide vise prema zelenoj
padavine su slabije.Ako pogledas i mapu za dan pre ove videces lepo da se ciklon razdvaja na dva kraka,onaj dodnji ide prema jugoistoku
sa epicentrom u Grckoj(od njega ce padavine dobiti CG,juzni delovi Srbije,Makedonija,Grcka a drugi severni krak ide prema nama.Epicentar ce
biti u Sloveniji,ali ce padavine na njegovim perifernim delovima zahvatiti i Hrvatsku,Bosnu i Srbiju.Tako da,mozda ipak bude nesto.
Inace svi modeli na tom sajtu su GFS ali imaju dosta precizna predvidjanja,narocito za period do 5 dana

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #334 poslato: 11. Januar 2010. u 18:30 »
Aha dobro kolega,sve si mi objasnio:)Cist jo GFS kako ja vidim!

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #335 poslato: 11. Januar 2010. u 19:48 »
Sta je sa ovom etom. Malo poludela...Ovo su prilicno ozbiljne padavine, koje ne vidi ni jedan drugi model.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #336 poslato: 11. Januar 2010. u 20:19 »
Dobar i EC večeras....hladnoća je tu,biće i snega nadam se ;) :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #337 poslato: 11. Januar 2010. u 20:22 »
Vide i ostali modeli padavine u petak, ali ništa značajno...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #338 poslato: 11. Januar 2010. u 21:44 »
Na to sam i mislio...sad vidim da jos neki modeli daju vise od 10mm padavina od 14-16...po meni je tu stvarno i dalje svasta moguce...Kao sto je neko primetio, taj ciklon koji ce proci preko ili blizu nas, malo podseca na onaj decembarski od koga smo dobili neke nove rekorde u visini snega..Jedino sto nema osetnijeg pada temperature, ali zato nema ni naglog otopljenja ubrzo posle toga. Videcemo...sve je jos otvoreno...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #339 poslato: 11. Januar 2010. u 22:06 »
Po trenutnom scenariju ako ovaj ciklon u petak ne promeni putanju,Vojvodina,Beograd i jugozapadna Srbija ce dobiti 5-10 mm padavina,ostatak zemlje od 2-5 mm,
ali jos cemo videti kako ce se situacija odvijati u narednih 48 h,a i da li ce temperatura u petak biti dovoljno niska za sneg (mada trebala bi da bude),samo da ne bude +1 stepen jer cemo onda opet dobiti samo neku ledenu kishu.