Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167769 puta)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #340 poslato: 11. Januar 2010. u 22:14 »
ECM dolazi tu jos sa zanimljivim scenariom za nedelju...a sto se tice 15-16 ciklone tera od nas juznije,kako vidim tendencija vuce prema tome da ce i tako biti,tako da je sve otvorne jos ali misli da cemo 15-16 veci deo Srbije proci sa minimalnim padavinama,i to po najvise jugozapad,i onda dolazi nedelja koja bi eto po sadasnje izlazu mogla biti zanimljiva

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #341 poslato: 11. Januar 2010. u 22:55 »
Tu je i JMA,kojeg vec pratim godinama,i mogu reci da u opste nije los model

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #342 poslato: 11. Januar 2010. u 23:14 »
GFS 18Z  ponovo vratio lepe padavine južnije od Beograda u petak..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #343 poslato: 12. Januar 2010. u 09:36 »
Moram da primetim da je Dikile napisao prognozu za 12.10.2010. što je prilično 'hrabro', tačnije nesmotreno. Oktobar je daleko...
Šalim se, naravno.
A sad ozbiljno. Momci, malo povedite računa o datumu na prognozi. Nije ništa strašno, jer izgleda da to skoro niko nije ni primetio. Ali, treba biti pažljiv i savestan... i imati puno sreće, jer sada, kad ima magli, treba voditi računa o dve mogućnosti: magle ima i magle nema. To svakako mnogo utiče na temperaturu. Možda će biti dobro rešenje staviti simbolić tipa 'moguća magla', ili 'magla mestimično'.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #344 poslato: 12. Januar 2010. u 12:16 »
Sve manje izgleda za bilo kakve padavine narednih nedelju dana
Ujutru blagi minus, preko dana oko 0°C. Mesta sa maglom će imati nešto niže dnevne temperature.
Vrlo uobičajena situacija za januar.

Van mreže astrogodra

• **
« Odgovor #345 poslato: 12. Januar 2010. u 14:07 »
Da li ima sanse da narednih dana dodje do inverzije tj da u toku noci bude magle do visine do nekih 500mnv,kako bi mi astronomi mogli da se popnemo iznad na neko brdo(planinu)i tako izbegnemo svetlosno zagađenje koje je tada blokirano maglom. Uhhh mi to cekamo cele godine al ove zime-mrka kapa za nas.....
Da li sam se lepo izrazio-inverzija- ipak sam ja laik u ovoj oblasti :D Mi to tako zovemo  :neznam:
Astronomsko društvo Aristarh - Kragujevac

http://aristarh.rs/

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #346 poslato: 12. Januar 2010. u 15:14 »
Nazalost ciklon koji dolazi 15-tog se ponovo predomislio.Prema danasnjim projekcijama nece biti ipak nista od njegovog deljenja na severoistok i jugoistok,
ipak ce ceo ciklon sa obilnim padavinama otici prema Grckoj i Srbiju potpuno zaobici,cak i za jug Srbije sanse za padavine su se svele na minimum ali ce jug ipak
dobiti nekih 2-5 mm padavina u petak,a u ostatku Srbije potpuno suvo vreme do kraja ove nedelje.I te padavine na jugu u petak ce biti cista kisha jer ce temperature biti
do 3-4 stepena u plusu tako da nenadajte se nikakvom snegu.Pravo i jace zahladjenje i temperature ispod nule mozemo ocekivati tek od iduce nedelje.U ponedeljak
18 januara velike su sanse za sneg u celoj zemlji.I cele iduce nedelje nas ocekuje mnogo veca ciklonalna aktivnost i padavine skoro svakog dana,tako da sad sve
svoje nade ulazem u sledecu nedelju :D

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #347 poslato: 12. Januar 2010. u 15:52 »
Svake padavine gde god u Srbiji, u narednom periodu, ako ih bude, bice u obliku snega...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #348 poslato: 12. Januar 2010. u 16:02 »
U Novom Sadu je na Badnji dan i Bozic temperatura svo vreme bila T= 0 C,pa nije bilo ni "s"od snega a kisa je pljustala kao u sred leta.Ako ti mislis da ce u Nisu u petak na +5 padati sneg onda tu necu nista dalje komentarisati ;D
Ja sam samo realan i necu ljudima da dajem laznu nadu iako ce u petak na jugu biti uslova za sigurne padavine zbog blizine ciklona.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #349 poslato: 12. Januar 2010. u 16:20 »
Cela Evropa okovana snegom i ledom ceo januar,a mi ovde Boga molimo da nam padne 1 cm snega,na cega smo spali :cry:
Dok god dnevne temperature ne padnu ljudski ispod nule sneg mozemo samo da sanjamo.Ove nedelje jeste doslo lepo
zahladjenje ali sve je to jos uvek jadno jer se dnevne temperature i dalje krecu od 0-5 stepeni u plusu,a to nije nista.
Dok dnevne temp. u najtoplijem delu dana ne budu bile makar -1 stepen,tek onda mozemo da pricamo o nekom snegu i da ga iscekujemo.Do tada mrka kapa.
Mozda jos ima nade sledece nedelje da dobijemo neki sneg ako se temperature spuste dovoljno nisko jer cemo
sledece nedelje imati mnogo bolju ciklonalnu aktivnost.Sve u svemu prodje nam ceo januar u nekom iscekivanju,a zima polako prolazi...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #350 poslato: 12. Januar 2010. u 16:27 »
U Novom Sadu je na Badnji dan i Bozic temperatura svo vreme bila T= 0 C,pa nije bilo ni "s"od snega a kisa je pljustala kao u sred leta.Ako ti mislis da ce u Nisu u petak na +5 padati sneg onda tu necu nista dalje komentarisati ;D
Ja sam samo realan i necu ljudima da dajem laznu nadu iako ce u petak na jugu biti uslova za sigurne padavine zbog blizine ciklona.

Snowlover, da bi odredio na osnovu karata da li će padati kiša ili snijeg, najvažnije je da pogledaš koja se očekuje temperatura na visini od 850mb (oko 1500m). Ako već postoje karte i za temperature na ostalim nivoima (900mb, 950mb...), i one mogu da pomognu.
U Novom Sadu je tada kiša pljuštala, jer je na nekoj visini temperatura bila u plusu. A svi znamo da kiša ne može da se pretvori u snijeg na putu do zemlje. U slučaju da je negativna temperatura u prizemlju, a na visini pozitivna, pada tzv. ledena kiša.
S obzirom na temperaturu na visini, koja se prognozira za narednih nedjelju dana, složio bih se sa Sic-om. Najveći je problem što su male šanse za ikakve padavine.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #351 poslato: 12. Januar 2010. u 16:36 »

Miloshe sve je to lepo sto ti kazes i sad sam video da ce narednih dana u celoj zemlji na 850 mb temperature biti ispod nule,ali dzabe sve to
ako temperature na 2 m i dalje budu izmedju 0-5 u plusu,a tako se ocekuje do kraja ove nedelje.Tako da ako na jugu i bude nekog provejavanja snega u petak
on ce se dok se priblizava tlu zbog visoke prizemne temperature pretvarati u kishu i topiti na zemlji,a takav sneg verovatno niko od nas ne zeli.
Ali kazem ulazem jos neku nadu u sledecu nedelju jer ce oni naredni cikloni koliko vidim prolaziti severnije tj blize nama pa ce cela zemlja imati
velike sanse za sneg u iduci ponedeljak i narednih dana oko 20-tog kad se ocekuju cesce padavine.Samo da temperature budu dovoljno niske,to je najvaznije.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #352 poslato: 12. Januar 2010. u 16:42 »

Sve u svemu moj rezime i zakljucak je sledeci,kada  su temperature na Badnji dan u Novom Sadu na 2 m bile T=0 C,a na 850 mb bile u plusu sneg nije mogao da pada.
U obrnutoj situaciji 850 mb u minisu,temp na 2 m u plusu opet ne valja jer se sneg dok se priblizava tlu prelazi u kisu i topi.Tako da temp. moraju da budu
i na 850 mb i na 2 m u minusu da bi smo mogli da ocekujemo pravi i siguran sneg koji ce se zadrzati ;)

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #353 poslato: 12. Januar 2010. u 17:25 »
Za sneg snowlover uvek gledas 850hpa to ti je glavno,onda ides na 925hpa,ako su na ovih visinama vazdusni slojevi u minusu onda nema sta to je siguran sneg,jos i da je na tlu 5 c i onda ti je sneg,samo sto ti na tlu nece ostajati!Pre padavina da ustanovis temperature po slojevima uzmes i pogledas sondazu,ja ti vec stvarno ne znam drugacije objasniti!

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #354 poslato: 12. Januar 2010. u 17:44 »
Ok,gabesz jasno mi je skroz u vezi temperatura na 850 mb i snega,samo meni kao snegoljupcu je zelja da kad sneg padne da se i zadrzi makar 4-5 dana,a da pada i da se ne zadrzava na tlu nema nikakve vajde od toga.Kad bi pao makar jos jedan pravi sneg do kraja ove zime kao onaj u decembru i da se zadrzi bar 7 dana ja bih bio prezadovoljan,
a potpuno je nebitno koliko ce centimetara pasti,samo da je pravi i da se zadrzi par dana :D

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #355 poslato: 12. Januar 2010. u 18:58 »
Kuva se nesto oko 20. No ima jos vremena, dotle poprilicno nezanimljivo vreme.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #356 poslato: 12. Januar 2010. u 20:53 »
To sam i ja primetio ali necu nista previse da pricam da ne ureknem pa da se posle razocaram.Videcemo za koji dan ce biti jasnija situacija za iducu nedelju ;)
Ali ono sto mi se jako svidja koliko vidim,temperature na 850 mb sve do 25 januara ce biti ispod nule,jos samo da nam dodju padavine i... :D

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #357 poslato: 12. Januar 2010. u 22:29 »
Ovo je standardna januarska situacija,imamo polje povisenog vazdusnog pritiska na istoku Evrope ciji izobare mozemo videti na svakoj karti i koliko nam oni daju hladnije,verovatno i maglovito vreme i hladnije nego sto to modeli craju ,sa druge strane to polje je suvise jako i kao sto je neko primetio ciklone i sredozemlja,za cudo i dalje je plodno,odose suvise juzno ne uspevajuci da udju u Jadran prodube se daju nam pravi sneg.Ja zaista ne vidim neku promenu u ovom polozaju anticiklona tako da u narednom periodu ocekujem veoma jednolicno vreme.Sve ove sekundarne ciklone ili odlivi glavnih cikolna najverovatnije tkz.visulje ce nestati i nista sem magle i manje hladnoce ne mozemo ocekivati.Ali sve se vraca........ :twisted:

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #358 poslato: 12. Januar 2010. u 23:55 »
.Sve ove sekundarne ciklone ili odlivi glavnih cikolna najverovatnije tkz.visulje ce nestati i nista sem magle i manje hladnoce ne mozemo ocekivati.Ali sve se vraca........ :twisted:

A najnoviji izlaz GFS 18Z to i potvrdjuje  :twisted:.
Vratiće se magle u London!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #359 poslato: 13. Januar 2010. u 09:41 »
Snowlover, da bi odredio na osnovu karata da li će padati kiša ili snijeg, najvažnije je da pogledaš koja se očekuje temperatura na visini od 850mb (oko 1500m). Ako već postoje karte i za temperature na ostalim nivoima (900mb, 950mb...), i one mogu da pomognu.

Misliš, karta na 925 mb? Malo je to nisko.
Kiša ili sneg se može bolje videti iz oblika temperaturnog profila po tačkama koje vas zanimaju. Tu karte slabo pomažu.

Za padavine se često gleda relativna vlažnost vazduha na 700 mb. Ako je iznad 70%, postoje šanse za slabe padavine. Ako je preko 90%, mora da bude bitnih padavna. Za 100% da ne pričam...
Ako gledaš radiosondažu, razlika između temperature vazduha i tačke rose na 700 mb treba da bude manja od 4°C za padavine. Ako je razlika manja od 1°C, padavine su bitne (itd, analogno prethodnom).

Zanimljivo, što više navijate za padavine, to su šanse za njih manje. Daleko je 20-ti, a dotle može svašta da se izmeni. Do tada, ništa od padavina. Anticiklon. Slana i inje. Magle mestimično. Možete da bajete koliko hoćete. Treba da učite iz ovakvih događaja, a ne da šmrčete i lupate glavom o zid. No, za utehu (?) je što je tek polovina januara, i do pola februara ima još vremena da se malo poradujete nekom ozbiljnom snegu, mada pomalo sumnjam. Šta je bilo, bilo je u decembru.

Ova hladna advekcija po visini je oslabila inverzije, pa su magle malo manje zastupljene. Međutim, za posmatranje neba sa brda, takvi uslovi su manje povoljni, jer će vazduh na tim visinama biti malo više zamućen.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...