Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167713 puta)

Van mreže mladen

• *
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #480 poslato: 18. Januar 2010. u 23:58 »
Izvinjenje Snowlovers-u. Njegov link je vise nego dobar i GFS se zaista okrenuo na bolje.

:D
Vratiće se magle u London!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #481 poslato: 19. Januar 2010. u 00:15 »
Najnoviji GFS je stvarno odličan. Pogotovo scenario posle ovog ciklona što se crta za nedelju dana. Jačanje anticiklona iznad Atlantika garantuje i posle toga vrlo zanimljivo vreme za ljubitelje snežnih padavina.  :) Mislim da sve manje ima nedoumica da uskoro sledi promena vremena i prestanak uticaja Anticiklona na naše područje. To se gotovo svi i slažu ovde sem poslednjeg izlaza ECMWF-a.  :)

Šta je sa GFS ensemblom? Jel ovo neka greška?

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #482 poslato: 19. Januar 2010. u 00:21 »
Joe, nije greška nego na tom sajtu izađe prvo za 180h, pa tek onda do kraja. Ako si mislio na to  -)

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #483 poslato: 19. Januar 2010. u 00:29 »
Vratiće se magle u London!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #484 poslato: 19. Januar 2010. u 00:34 »
GFS zna da pogresi i ubaci neki izlaz koji nema veze sa nijednim pre njega,bilo ih je takvih ove zime pred sneg u decembru.Mozda i dobijemo nesto uskoro,ima nekih naznaka,a i anticiklon treba polako da nas napusti dosta je bio.
Ens mi bas nije jasan?

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #485 poslato: 19. Januar 2010. u 00:34 »
Da sad videh. Samo mi je ovaj malo pregledniji na ovom sa crnom pozadinom su neki ensembli isprekidani.  :o
Što se tiče ensembla i dalje veoma šaroliko. Za ralziku od prošli put kada je GFS izlaz bio usamljen sa padavinama, sada mu se pridružio još jedan rezanac.  :D

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #486 poslato: 19. Januar 2010. u 01:55 »
@ kolega-komsija mladen: Hvala ti na pofali!Ono sto svi treba da radimo je da neumorno ucimo!Nazalost, web gradivo o metorologiji (uglavnom sinoptici) je veoma sturo i malo, a samo ponegde se pojavljuju profesionalci koji hoce i imaju zivaca da podele znanje sa ostatkom (amaterima).U nekim drugim slucajevima je ono isuvise strucno napisano(a i ne moze drugacije), pa iziskuje veliko znanje matematicko-fizickog aparata u meteorologiji, a i veliko iskustvo.

Zato se mi ovde snalazimo...

Sto se tice ensembala gfs od veceras mogu reci da su po meni krenuli nabolje po pitanju snega.Iako je sve I DALJE u vazduhu, gfs-ov glavni izlaz je malo uveo padavine u 7 dana.Iako i on moze da lupa, ipak je on glavni izlaz zbog necega...

Ovako generalno, postoji tendencija izmestanja i transformisanja anticiklona sa severoistoka, pa bi on eventualno zauzeo drugaciji polozaj i eventualno omogucio prilazak ciklona blize nama.MADA, tako je izgledalo i pre 7 dana, pa se nista znacajno nije dogodilo...

U ovom poslednjem pasusu ima toliko EVENTUALNOG, da se sam sebi divim... :D
« Poslednja izmena: 19. Januar 2010. u 02:18 gencic »

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #487 poslato: 19. Januar 2010. u 02:14 »
O hvala dragom Bogu sto su i ostali poceli da primecuju ono sto sam ja gledao svih ovih prethodnih dana,samo sto je gfs bio jako kolebljiv i menjao se tolikom brzinom da dok ja vama saopstim lepu vest ovde na forumu i vi odete i pogledate mape odjednom nestane ono sto sam ja video,i onda ispadnem ja kao neki ludak kome se stalno nesto prividja i koji lupa neke gluposti ;D
Ma mora biti neceg zanimljivog u poslednjoj sedmici januara,mogao bih se u svoj zivot kladiti,jel su svi modeli bili tako ludeli i divljali i neposredno pred onu mecavu u decembru :D Laku noc i uzdravlje svima.Dusane,naravno da prihvatam izvinjenje,sve je ok ;) Najvaznije je da i vi sad vidite ono sto i ja vidim,dakle nisam lud juhu ;D

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #488 poslato: 19. Januar 2010. u 02:20 »

A i sto je najvaznije i danas tokom celog dana mozemo ocekivati solidne padavine u celoj zemlji.Malo po malo i napadace ;)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #489 poslato: 19. Januar 2010. u 07:25 »
00z je opet sve vratio na staru priču, ono što je sigrno da nama u istočnoj polovini posle mogućih padavina u petak i subotu stiže dobra količina hladnog vazduha. Možda to bude okidač za nešto konkretnije sledeće nedelje. Videćemo.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #490 poslato: 19. Januar 2010. u 09:31 »
Opet je 00z promeni pricu.Sistem iz sredozenmlja ima po nas u Srbiji losiju putanju jer Ovo cudoviste sa istoka nikako da se pomakne od nas.Dok se on pomeri nama vec uz sistem stize i vec zagrejani vazdus iz sredozemlja pa opet prednjom stranom kao i pocetkom januara podize  temperature.EC je i dalje kao barut.I kod njega kuva kao i kod GFS-a ali on ne daje mogucnost pomeranja anticiklona na istok pa kao rezutlat im iamo ledene i suve dane.Drugi modeli su zadovoljavajuci.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #491 poslato: 19. Januar 2010. u 10:42 »
Snowlover na gledaces se danas od posle podneva sunca :lmao:A ne snega!Aa da juznije od Beograda od prilike moguc ceo dan sneg!Ocigledno ne pratis nase prognoze :)No dobro jednom mozda ces i verovati nasim prognozama na sajtu :)

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #492 poslato: 19. Januar 2010. u 10:48 »
Gledao sam sinoc na RTS1 kako taj ciklon koji nas je zaobisao pravi cuda po Izraelu,poplave,klizista a najavljuju jos padavina  :-[ ..........mozda je i bolje sto nas je to zaobislo moglo je napraviti cuda po Srbiji jer bi sigurno dobili oko 1 metra snega .....
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #493 poslato: 19. Januar 2010. u 11:15 »
A i sto je najvaznije i danas tokom celog dana mozemo ocekivati solidne padavine u celoj zemlji.Malo po malo i napadace ;)
To sto ti vidis kao padavine, to je ustvari niska oblacnost, kao sto mozes i da vidis sad na satelitskoj slici!
Elem, ensemble donosi hladnocu ali padavine drasticno smanjuje... Razbice nas prosek u januaru, nece nam pasti ni 2-3mm do kraja meseca kolko ja vidim. :(

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #494 poslato: 19. Januar 2010. u 11:19 »
Kakva ce ovo borba biti pa to je strasno.06z opet lepse poslozen.Sitnice ce odlucivati i pre subote nista necemo znati.Od sve muke moze i kisa da nas zadesi.Samo 150 km juznije pri ulazu ove ciklone i imamo fantastican sneg.Hod po zici!!! :ufff:
Na 2m temperarure u zamrzivacu a ciklon unosi toplinu po visini.Uvek nesto fali.
« Poslednja izmena: 19. Januar 2010. u 11:30 dusan »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #495 poslato: 19. Januar 2010. u 11:30 »
GFS 06Z je ok po pitanju toga što je ciklon ponovo u igri, ali mi se ne sviđa uopšte zbog jedne stvari  :-\....Ova visulja za dosta hladnim jezgrom beži zapadnije od nas,tako da bi zapadna Evropa ponovo imala reprizu ledenog doba,dok kod nas,ako pogledamo temperaturu na 850 hpa,dolazi do priliva toplijeg vazduha sa Mediterana....

Evo o čemu govorim  :-:  :-:

Nadam se da će se to popraviti u narednim GFS-ovim izlazima,ali se nadam i dosta povoljnom EC-u za naše područje večeras  ;) .

EDIT Dušane preduhitrio si me  ;) :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #496 poslato: 19. Januar 2010. u 12:03 »
Da izgleda da je i kišurdača jedna od opcija. Vreme ističe. Razbijanje uticaja anticiklona nad našim područjem sve dublje zalazi u prvih 180 sati povremenim izlazima. Nažalost ovaj run GFS-a je povukao dosta ensembla u tom pravcu, pravcu otopljenja i kiše. Sada se tek ništa ne zna. Deluje mi da su se ensembli još više razišli. Nadam se da naredna 2, 3 izlaza neće nastaviti u tom pravcu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #497 poslato: 19. Januar 2010. u 12:44 »
Napokon je nešto kolko-tolko zanimljivije uletjelo u 180h. GFS 06Z crta neki ciklon u Sredozemlju pod čiji bismo uticaj upali od narednog utorka. Za sada su na kartama padavine u Srbiji na granici snijega i ledene kiše, i nisu naročito obilne. Ipak ovaj scenario koji crta 06Z i nije baš idealan, iz razloga koje je Kimi naveo u svojoj poruci. Biće zanimljivo pratiti razvoj situacije u narednim izlazima. Konačno makar nešto vrijedno pažnje. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #498 poslato: 19. Januar 2010. u 13:21 »
Ja ipak nekako verujem da nas ne moze zadesiti situacija sa pocetka januara,kada je ciklona upravo preko severnog jadrana otisla na severoistok a mi ostali sa prednje strane.Prosto je neverovatno,ne i nemoguce,da i ova ciklona ima isti smer.Verujem da ce se ova ciklona pomeriti na jug ili pak jos malo produbiti pa ce sneg sigurno pasti.Naravno za ovo nemam utemeljenje u kartama ali neko iskustvo govori da ce se scenario u sledecim izlazima okrenuti u nasu korist. :pop:

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #499 poslato: 19. Januar 2010. u 14:44 »
A meni baš dobro pala ova stabilizacija vremena, barem što se mog područja tiče. Uživam u ovom zimskom suncu, hladnoći, iako je nema dovoljno, kristalnoj vidljivosti i napokon danas i jučer pojačanoj buri. Baš mi je to falilo, ove zime bure nije uopće bilo. Vidim da se tu opet nešto kuva za iduću sedmicu, izgleda zanimljivo. Baš ću malo popratiti izlaze...