Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167705 puta)

Van mreže snowlover

• *
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #500 poslato: 19. Januar 2010. u 15:28 »
GFS je opet pomerio dolazak ciklona iz mediterana sa 25-tog na 28 januar i onda crta dobre padavine za Srbiju u periodu od 28 jan do 1 februara.
A padavine ce biti moguce i u utorak 26-tog ali nesto vrlo malo i beznacajno od 2-5 mm kao sto je bio slucaj juce(i to je ujedno i jedini dan kad jos mozemo da ocekujemo neki manji sneg).Posle toga,jak ciklon ce se formirati na Italijom i u Srbiju bi
po danasnjim trendovima gfs-a trebao stici tek 28 januara.
Sto se tice temperatura i na 2 m i na 850 mb u periodu od 22-27 januara mozemo ocekivati zestoku hladnocu i jutarnje i dnevne temp. u debelom minusu ali na zalost u tom periodu nece biti nikakvih padavina sem mozda u utorak 26-tog.Posle Sv.Save u periodu 28,29,30 januar doci ce do malog podizanja temperatura na i na 2m i na 850 mb nekoliko stepeni u plus tako da u periodu tokom ta 3 dana mozemo ocekivati samo kisu,a onda poslednjeg dana meseca 31 jan i pocetak februara ponovo nam donosi jace zahladjenje i pad temp u minus.
I da napravim moj konacni zakljucak,s obzirom da ce se dolazak tog jakog ciklona 28 januara poklopiti sa tim trodnevnim otopljenjem u periodu 28-30 januar kada se i ocekuju najjace padavine dobicemo samo cistu kishu i to u velikoj kolicini(trebalo bi da padne oko 25 mm za ta 3 dana)a to je ono cega sam se najvise i plasio da cemo taj jak ciklon KONACNO  docekati ali kad konacno dodje do Srbije sa njim ce doci i to trodnevno otopljenje i dobicemo cistu kishu. :cry:

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #501 poslato: 19. Januar 2010. u 15:33 »

Ono sto je najbitnije u celoj prici,sad nam jos ostaje da pratimo temperature na 850 mb i to u periodu 28-30 jan kad cemo biti pod uticajem ciklona.
Ako se u narednim danima scenario za taj period malkice promeni i ako se temperature makar na 850 mb zadrze ispod nule,onda bi dobili odlican sneg,ali po trenutnom scenario to je kisha.Sve ce biti jasno u naredna 3-4 dana :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #502 poslato: 19. Januar 2010. u 16:46 »
Tačno, i sami znamo da najobilniji snijeg padne kad je na granici susnježice i snijega, tj. kad je temperatura na 850mb vrlo blizu 0°C. Slažem se da će nijanse presuditi, ako nastavi da se crta ovakav razvoj situacije, mada se nadam da će već naredni izlazi ostaviti temperaturu na 850mb koji °C ispod nule. I naravno, da ne izbrišu onaj ciklon iz Sredozemlja. Biće zanimljivo uporediti EC i GFS za taj period.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #503 poslato: 19. Januar 2010. u 17:05 »
Upravo tako,nista jos nije reseno.Ono sto je sigurno je da cemo dobiti jak ciklon od 28-30 jan.,ali jos ce se narednih dana voditi bitka izmedju kishe i snega u tom periodu.
Bice JAKO zanimljivo za analizu i pracenje,ali slozio bih se sa tobom da su uvek najobilniji snegovi padali na temperaturi od 0 C,mnogo visi zatrpa,nego kad pada suv i zrnast sneg na jakoj hladnoci na -10  :D
Za koji minut cu okaciti i karte predvidjenih temperatura na 850 mb za taj period,bice tu svacega...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #504 poslato: 19. Januar 2010. u 17:11 »

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #505 poslato: 19. Januar 2010. u 17:16 »
Ovu su predvidjene temp. na 850 mb u periodu jake ciklonalne aktivnosti izmedju 28 i 30 jan.
Vodice se zestoka bitka izmedju kishe i snega(sigurno je samo da cemo dobiti ili puno kishe ili obilne snezne padavine).
Kao sto se na kartama lepo vidi snezna granica linija koja razdvaja negativnu od pozitivne temp. u tom sloju vazduha bice tacno negde iznad Beograda,
dok ce ostatak Srbije biti u plusu.Moglo bi se lako desiti da ako se taj hladniji front ne spusti malo dole juznije da Vojvodina i Beograd dobiju obilne snezne padavine
a ostatak Srbije mnogo kishe.Ponovice se situacija kao za Bozic,kada je Vojvodina imala temp. 0 C i bila na samoj liniji razgranicenja kishe i snega,dok je ostatak Srbije bio u debelom plusu.Ali praticemo situaciju i narednih dana,imamo jos punih 10 dana do tada,moze tu biti jos nekih promena na 850 mb,ovo su samo trenutni pokazatelji.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #506 poslato: 19. Januar 2010. u 17:42 »
Jedno je sigurno.
Jedan od poslednja 4 GFS izlaza ce se sigurno ostvariti. Verovatnoca je 100%. Jedino sto GFS u svoja poslednja 4 izlaza jos nije nacrtao za period posle 25.01 su monsunske kise i prodor vrelog vazduha sa severa Afrike.
Ovo je najnovije u nizu  :neznam:  :histerija:  :kafa:

Vratiće se magle u London!

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #507 poslato: 19. Januar 2010. u 17:58 »

Pa ne verujem da ce to bas biti toliko"vreo"vazduh jer cemo od 22 do 27 imati debeli minus,a nakon toga 3 dana otopljenja ali bi temp na 2 m i 850 mb trebale da se krecu u rasponu od 0 do + 5 C kao sto se i lepo vidi na kartama koje sam okacio.Medjutim i to moze da bude dovoljno da nam pokvari raspolozenje i upropasti tako dugo iscekivani sneg.Ali videcemo,jos ima vremena do tada.Ja se ipak nadam snegu.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #508 poslato: 19. Januar 2010. u 18:02 »
snowlover tvoje karte su za izlaz 00z a već je izašao 12z
Kasniš za Pi/2 ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #509 poslato: 19. Januar 2010. u 18:03 »
Ne zna GFS ni sam šta hoće. Sledeći put ću pogledati karte oko 25. januara. Nadam se da će tada biti makar malo jasnije kako će se razvijati situacija nakon 26. januara.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #510 poslato: 19. Januar 2010. u 18:23 »
Boce, kao matematičar moram da te ispravim. Ceo krug je 2*Pi, a pošto je kašnjenje 12 sati, onda kasni za Pi ;)

Ciklon se opet stavlja na 200+ sati. Neverovatno. Videćemo 18z njemu sam do sad najviše verovao u kombinaciji sa ec 12z.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #511 poslato: 19. Januar 2010. u 18:28 »
E, tdejo86, ako si matematicar, samo mi reci kako si se izborio sa teorijom, jer meni jako slabo ide....Kako uciti tolike silne dokaze i da ti sve ostane u glavi... ? sorry na offtopicu

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #512 poslato: 19. Januar 2010. u 18:29 »
snowlover tvoje karte su za izlaz 00z a već je izašao 12z
Kasniš za Pi/2 ;)

Za 90 stepeni?!  :jupi:

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #513 poslato: 19. Januar 2010. u 18:32 »
Ne zna GFS ni sam šta hoće.
Mozda su citali Snowloverove postove.
Vratiće se magle u London!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #514 poslato: 19. Januar 2010. u 18:34 »
Boce, kao matematičar moram da te ispravim. Ceo krug je 2*Pi, a pošto je kašnjenje 12 sati, onda kasni za Pi ;)

Ciklon se opet stavlja na 200+ sati. Neverovatno. Videćemo 18z njemu sam do sad najviše verovao u kombinaciji sa ec 12z.

Pi/2 je više bilo figurativno nego matematički (vremenski).
ALi prihvatam ispravku u svakom slučaju!!!  :super:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #515 poslato: 19. Januar 2010. u 19:15 »
E, tdejo86, ako si matematicar, samo mi reci kako si se izborio sa teorijom, jer meni jako slabo ide....Kako uciti tolike silne dokaze i da ti sve ostane u glavi... ? sorry na offtopicu
Iako nisam matematicar odgovoricu ti kako sam ja spremao i polozio matematiku 1 i matematiku 2 dok sam bio na telekomunikacijama. Jednostavno trudio sam se da pokusam da razumem a sta ne razumem da pokusam logicki da skapiram i ono sto totalno ne razumem da ucim napamet...

A druga varijanta ti je da zavolis matematiku i da je skapiras i da pocnes da razmisljas matematicki, tj. da se, na neki nacin, rodi ljubav prema matematici, sto sam vidjao kod matematicara, recimo svoje profesorke matematike u srednjoj skoli, koja je svaku sferu zivota uspela na neki nacin matematicki da objasni...

Jedan lik sa ETF-a mi je pricao da se mucio sa matematikom bas do tog trenutka dok nije dosla ljubav prema matematici i matematicki nacin razmisljanja... koliko god to cudno zvucalo ovako, ja sam siguran da to moze da se desi, kad pocnes neke druge stvari da objasnjavas matematickom logikom...
« Poslednja izmena: 29. Februar 2012. u 01:08 Stefano »

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #516 poslato: 19. Januar 2010. u 19:44 »

Scenario za poslednja 3-4 dana januara ce se sigurno jos menjati i usaglasavati ali ono sto je sigurno za sad je da nam posle 22 januara predstoji nekoliko pravih ledenih dana sa debelim minusom,brrrr :)

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #517 poslato: 19. Januar 2010. u 20:06 »
Vecerasnji ecmwf odlican,on ne vidi to otopljenje 28,msm glupo je da komentarisem to je jos daleko....:D

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #518 poslato: 19. Januar 2010. u 20:47 »
EC 12Z,ovo je nestvarno !!!Kao da je urađen po našoj mašti  :D :D Sve se poklopi kako treba,perfekcija,teško da može bolje od ovoga  :o  :selam: :selam: :selam:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #519 poslato: 19. Januar 2010. u 21:01 »
čisto da zabeležimo, ovo bi bila idelna kombinacija za zatrpavanje Balkana :)
valjda će od ovih sci-fi izlaza na kraju ispasti bar nešto  :o