Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010.  (Pročitano 167671 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Odg: Januar 2010.
« Odgovor #560 poslato: 20. Januar 2010. u 19:13 »
Malo izadjoh iz teme,jos se malo dodaje padavina za sutrasnji dan a i spustaju se sve juznije,samo ako temperatura predje 0C onda ne bi voleo da padni ni pahulja!

Da, sada cela Vojvodina dobija sneg,narocito zapad. Medjutim nije to nista ozbiljno,i prema mojoj slobodnoj proceni nigde nece pasti vise od 5cm snega.Cak sta vise,mislim da ce to biti sasvim simobolicno,jer cemo sutra sigurno imati plus.
Dakle maksimalne temperature u Vojvodini izmedju 1 i 2 stepena.
« Poslednja izmena: 20. Januar 2010. u 20:51 Milosh »

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #561 poslato: 20. Januar 2010. u 19:35 »
Sto se tice sutrasnjih temp. u Vojvodini,te prognozirane max od +1,+2 C i ne mora da znaci da ce se  bas i ostvariti i opet previse "slepo"gledate zvanicnu najavu prognoze.
Ja licno ne verujem da bar sto se NS tice sutra temepratura mozda i nece preci nulu i mislim da ovog puta postoje realne sanse da ovaj sneg koji bude padao veceras i sutra da ce se lakse hvatati za tlo i da ce se bolje zadrzati nego onaj u ponedeljak.Za petak i da na govorim,od prekosutra temperature krecu u debeli minus i predstoje nam pravi ledeni dani :D
« Poslednja izmena: 20. Januar 2010. u 20:52 Milosh »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #562 poslato: 20. Januar 2010. u 20:23 »
GFS 12Z i dalje stabilnu,jaku AC koja ne dozvoljava ovom ciklonu da nam se malo bliže primakne i donese padavine,što se temperatura tiče je odličan,tonemo u dobru ledaru od prekosutra.

EC sličan GFS-u što se tiče hladnoće,ali je AC nešto slabija nego kod GFS-a,pa je ciklon malo bliže nama,ali ipak čini se nedovoljno da bi nam doneo snežne padavine.
« Poslednja izmena: 20. Januar 2010. u 20:54 Milosh »
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #563 poslato: 20. Januar 2010. u 20:50 »
Ma EC i nije tako los.U 144 satu imamo lepo postavljenu ciklonu

i taman kada mislis da je to to,jer ima dosta slicnosti sa nekim Evropskim modelima desi se da se anticiklon spusti na jug i potera i ciklon u istom pravcu

Daleko od toga da je nesto gotovo ali EC vec nekoliko izlaza ima slabiji cetar na severu Evrope i malo pomeranje na sever moze dozvoliti pravi upad u Jadran i ono sto svi zeljno ocekujemo.Nesto je ipak sigurno a to je da nas ocekuje hladno i u ovakvoj situaciji verovatno i vetrovito vreme.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #564 poslato: 20. Januar 2010. u 21:06 »
Evo i 12Z ensembli......Interesantno je da kontrolni i dalje daje padavine oko 26-og i nije usamljen,još nekoliko ovih linija crtaju padavine oko ovog datuma,videćemo  :) ;)

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #565 poslato: 20. Januar 2010. u 22:06 »
Bravo Kimi.Ja od sve muke nisam ni pogledao ensemble od 12z.Da ne kacim diagram za Zrenjanin,sustina je sledeca.Kontrolni kao i dosta varijacija(bar 80%) daje slabljenje bloka i prolaz ciklone preko Jadrana (uglavnom srednjeg)
Sada sam vec dosta veci optimista.
Jos jednom-hvala Kimi!!! 

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #566 poslato: 20. Januar 2010. u 22:56 »
Kimi samo nastavi tako hrabro i odlucno.Ja kod ljudi cenim odlucnost da ono sto trenutno vide to treba i da svima nama ovde prikazu i podele sa nama,a ne da se kao neki stalno snebivaju i oklevaju da iznesu neku malo hrabriju i odlucniju izjavu.Pa i ako pogresimo za 26 jan,nikom nista.Covek se na greskama uci ;)
Ja takodje vidim dolazak ciklona posle 25 sa jugoistoka preko Jadrana,koji bi perifernim delom trebao da zahvati i celu Srbiju u utorak 26-tog i donese slabe ili umerene padavine.A onda 27 kraktotrajnio povlacenje ciklona  ali bi trebao ponovo da nam se vrati u periodu od 28,29,30 kad bi smo trebali opet da ocekujemo solidne padavine.Sto se temperatura tice za sad je sigurno da do Svetog Save cemo biti u debelom minusu,a i to kratkotrajno otopljenje oko 28 ne bi trebalo da temp na 2 m podigne preko +1,+2 stepena tako da bi i u tom periodu trebali da dobijemo sneg ako bi se temperature u visim slojevima vazduha zadrzale ispod nule :D

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #567 poslato: 20. Januar 2010. u 23:11 »
Taman se ciklon po 18z lepo zavuce i onda 5hPa  u plus nad severom Evrope i opet sve na pocetak.Bruka.A taman sa se ponadao dobrom izlazu.Ali ima vremena da se to menja a na osnovu vecerasnjih ensmeble to i ocekujem.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #568 poslato: 20. Januar 2010. u 23:33 »
Sto je poludeo ovaj Gfs.Jeste daleko, ali ovo moram da prokomentarisem.Posle 200.sata crta zatrpavanje gotovo cele Evrope i severa Afrike.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #569 poslato: 20. Januar 2010. u 23:39 »
Neka dobro je prokomentarisati,makar to bilo i 200 h udaljeno.GFS luduje vec poslednjih nedelju dana,neceg velikog mora biti krajem januara,nema Boga da ne bude ;)
Ako cemo nocas dobiti ovaj sneg koji  mnogi nisu ni ocekivali,sta cemo tek dobiti onda krajem januara za kada smo se svi konacno usaglasili da se nesto sprema i sto sada svi vec vide ;D Moramo do kraja zime dobiti bar jos jedan jaci snezni talas kao onaj u decembru jer se cikloni"kuvaju"svuda oko nas.A pred nama je jos i ceo februar...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #570 poslato: 20. Januar 2010. u 23:49 »
@dusan:
 Ecmwf i jeste evropski model.Ne znam da li si mislio na gfs?On je original Amerikanac... :D

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #571 poslato: 20. Januar 2010. u 23:50 »
Sto je poludeo ovaj Gfs.Jeste daleko, ali ovo moram da prokomentarisem.Posle 200.sata crta zatrpavanje gotovo cele Evrope i severa Afrike.

Da,i ja sam to primetio :o :o Strava,samo kad bi se ostvarilo ??? ??? ???

Taman se ciklon po 18z lepo zavuce i onda 5hPa  u plus nad severom Evrope i opet sve na pocetak.Bruka.A taman sa se ponadao dobrom izlazu.Ali ima vremena da se to menja a na osnovu vecerasnjih ensmeble to i ocekujem.

Tačno tako Dušane,u 102-om satu upadom ove vuslje u Biskaj,AC se još dodatno razbukti,njen centar je iznad Belorusije i Botničkog zaliva(odnosno juga Finske),sa tendencijom pomeranja na jugozapad,a to je ono što udalji ovaj ciklon južnije od nas ....Videćemo,još ništa nije izgubljeno  ;)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #572 poslato: 20. Januar 2010. u 23:55 »

Ovaj "rumunski"ciklon ce u toku noci malo da okrzne i Sumadiju,tako da se u ranim jutarnjim casovima slab sneg i kratkotrajni snezni pljuskovi mogu ocekivati i malo juznije od Beograda sve do Kragujevca.A u Vojvodini i Bg-u  padavine tokom cele noci i sutra celog dana ;)

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #573 poslato: 21. Januar 2010. u 00:06 »
Razmatrao sam ovih dana malo po netu razne meteoroloske modele i ono sto sam svuda procitao je da je GFS ipak glavni i primarni model po cijim tendencijama 80 % svih medjunarodnih sajtova i pravi svoje dugorocne prognoze.Tako da mislim da je on ipak "majka"svih modela i da njega treba najvise i pratiti jer ono sto GFS moze da vidi cak i 14 dana unapred ostali modeli mu ne mogu ni prismrdeti.Secam se situacije u decembru,gfs je onaj veliki sneg video i najavljivao vec prvih dana decembra iako je on stigao tek 15-tog dok su mu se svi ostali modeli suprotstavljali u tim najavama i tek kada se ciklon priblizio na nekih 72-96 h tek onda su mu se i drugi modeli pridruzili i usaglasili sa njim.
Mislim da ce tako biti i ovog puta i ne verujem da on uzalud tako divlja vec nekoliko dana.Mozda ce se ceo taj dogadjaj pomeriti za koji dan unapred ali uostalom nije ni bitno
da li ce taj ciklon i veliki sneg pasti 28 ili mozda 1 februara ali da ce doci do nas i da nas nece zaobici ja iskreno verujem u to.U narednim danima i ostali modeli ce se polako usaglasiti sa gfs-om,videcete ;)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #574 poslato: 21. Januar 2010. u 00:14 »
Evo po ensembles GEFS...

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #575 poslato: 21. Januar 2010. u 00:16 »
Ma gledam ja nešto i W2U i Meteos. I jedni i drugi za utorak predviđaju sneg, a Meteos sa verovatnoćom od 90%. E sad, W2U je još od ponedeljka najavljivala sneg u petak i to u nijednom izlazu nije promenila i izgleda nije promašila. Isto tako i za utorak najavljuje sneg.
Pa gledam onda GFS. Konacno se ustalio i sad nijanse odlcuju. Ne verujem da će ga anticiklon baš toliko odbaciti nazad. Mislim da će jednostavno usporiti napredovanje ka istoku u ponedeljak i da postoje šanse da u utorak dobijemo deo padavina, a nakon kratke pauze nastaviće malo južnije, ali ne mnogo tako da mi se čini da bi u četvrtak od tog ciklona mogli dobiti lepe padavine.
Drugo gledam onaj "kontrol" u ensembleu i nekako čini mi se da on retko kad omane.

Vratiće se magle u London!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #576 poslato: 21. Januar 2010. u 00:17 »
Kad smo vec kod tih datuma ono sto sad GFS pokazuje za 31. nisam video odavno,kakav bi to  sneg bio,ali sta bi bilo kad bi bilo...
Za sutra sam malo razocaran posto ce Tmax biti blago u plusu,dzaba i najjace padavine u tom slucaju.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #577 poslato: 21. Januar 2010. u 00:21 »
Evo ga ensemble za jug Srbije.

Sever Srbije ensemble.

Vratiće se magle u London!

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #578 poslato: 21. Januar 2010. u 00:46 »

Ciklon,ne verujem ja da ce sutra Tmax ici puno u plus.Zvanicno su najavili max +1 u vecini gradova gde ce padati sneg,ali mislim da realno nece preci nulu u najtoplijem delu dana,a vec kada padne noc posle 17 h ce opet polako krenuti u minus i posle toga pozitivnih temperatura skoro nece biti jer od petka pocinju ledeni dani sa dnevnim temp ispod nule.Od subote i cele iduce nedelje Sibirska zima.Sve u svemu do sutra vece bi trebao da napada solidan sneg.Laku noc svima.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #579 poslato: 21. Januar 2010. u 09:29 »
Narednih nedelju dana čvrsta hladnoća pogotovu na istoku Srbije. Sve su veće šanse za ciklon u Sredozemlju oko 28.januara i za njegovu dobru pozicioniranost.