Posle danasnjeg izuzetno toplog dana (u Srbiji i BiH do 24 C) i pretpostaljam najtoplijeg ikad Katolickog Bozica na ovim prostorima, razvoj situacije je bio itekako interesantan...
Jos pre par dana sam se sa Pavlovicem dogovorio da ovo moramo da ispratimo, posto mogucnosti za grmljavinu nedelju dana pred Novu Godinu nisu se do sad desavale...
Vec tokom popodneva smo bili spremni za predfrontalne nestabilnosti...
Po zalasku Sunca su se pojavili stratocumulusi koji su davali nekakav misteriozan izgled nebu...
Tokom veceri pratimo Crometeo i madjarski Idokep i "zavidimo" komsijama na fenomenalnim olujama koje su bile tamo tokom popodneva i veceri...
Front je isao tako da su bile male sanse da se kod nas nesto desi, uglavnom sve je bilo tako da sto ide iz Bosne zavrsi severno od Novog Sada...
Ali... oko 21.15h smo sa terase videli prve munje! odnosno sevanje u oblacima koje je bilo jako daleko... ali je sevalo sto je najbitnije i zabelezeno kamerom
Grad je bio neverovatan, kao prolece, bilo je sve toplije i toplije i bas me zanima kada je danas u Beogradu bila T.max, kad smo kretali oko 21.30h AMS Kosutnjak je javljala 17.6 C, ali u gradu je sigurno bilo toplije... ne pamtim kada mi je u jakni bilo vruce krajem decembra i to uvece... letnje baste pune, Kalemegdan pun... niko ni ne pretpostavlja da front nailazi...
Na Kalisu smo mukotrpno iscekivali munje ali od njih nista, par puta je sevnulo daleko iza Novog Sada i to je bilo to...
Medjutim priblizavanje nekih interesantnih formacija je bilo posebno zanimljivo, na kraju to je bio roll cloud... ocekivali smo da ce doci do vetra ali ne i takvog pada temperature... mislim da sem nas niko na Kalisu nije ni pretpostavio da ce doci do bilo kakve kise a kamoli grada
kad je nas to iznenadilo koji smo celo vece gledali radarske slike i ocekivali ovako nesto, mogu misliti kako je bilo ljudima koji veze nemaju sa ovim i koji su uzivali u toploj decembarskoj veceri na Kalisu
Pavlovic u maniru iskusnog storm chasera
pravio je video zapis sve vreme dok sam ja trazio mesto za zaklon ukoliko pljusne, a za to je bilo mogucnosti posto su kisne zavese bile veoma veoma blizu... ali sve to totalno neocekivano, posto niti je bilo sevanja iz blizine niti su se videli Cb-ovi...
Poceo je pljusak a ubrzo zatim i grad..!!
U jednom trenutku je sevnulo, tek da nas podseti da je iznad nas Cb
sevalo je jos par puta uz pljusak promenjive jacine...
Pljusak je trajao nekih pola sata po mojoj proceni...
Fotke cu staviti kasnije u toku veceri kad ih sredim