Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2010 - II dekada  (Pročitano 78632 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Januar 2010 - II dekada
« Odgovor #200 poslato: 20. Januar 2010. u 09:52 »
A ovde greje sunce !!!Strava   :P :P :P
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #201 poslato: 20. Januar 2010. u 10:01 »
Ne bi to trebalo dugo da potraje Kimi!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #202 poslato: 20. Januar 2010. u 10:42 »
Da, evo u Novom Sadu počeo izuzetno krupan sneg, ali slabog intenziteta. +1 stepen je trenutno. Snega je ostalo samo u tragovima.

Van mreže jocozr

« Odgovor #203 poslato: 20. Januar 2010. u 10:50 »
Kimi,dikile  :-*  ;)
U Zrenjaninu jos uvek nista od snega,suvo je i pretezno oblacno uz sumaglicu.
Malopre je bilo i kracih suncanih intervala.
Takt 0.3C
Posle podne i uvece ce mozda biti slabog snega,na severu Vojvodine i do umerenog inteziteta.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #204 poslato: 20. Januar 2010. u 11:01 »
Prestao sneg u Novom Sadu. To je bio samo pljusak snega ako tako mogu reći. Čak mi se sada čini da se razvedrava.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #205 poslato: 20. Januar 2010. u 12:07 »
Beograd T=2 C oblacno

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #206 poslato: 20. Januar 2010. u 12:39 »
U Paracinu je tokom prepodneva padao slab sneg ali bez zadrzavanja.I sada proleti po koja pahulja 1C

Van mreže jocozr

« Odgovor #207 poslato: 20. Januar 2010. u 13:00 »
U Zrenjaninu nekih 10 minuta pada slab sneg,pahulje su sasvim solidne,srednje veličine.   
Takt 2.0C 

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #208 poslato: 20. Januar 2010. u 13:10 »
u toku prepodneva opet je počeo da pada sasvim slab sneg
T=1.6°C

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #209 poslato: 20. Januar 2010. u 13:29 »
I u Beogradu počeo slab snijeg prije par minuta. Pahulje su ipak nešto krupnije, nego prethodnih dana.
Temperatura 2°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #210 poslato: 20. Januar 2010. u 14:09 »
Već nekih pola sata se smjenjuju slab i umjeren snijeg. Čak je i radar detektovao taj oblak, što i nije bio slučaj prethodnih dana:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #211 poslato: 20. Januar 2010. u 15:55 »
Čak je i radar detektovao taj oblak, što i nije bio slučaj prethodnih dana:

To više liči na ''mišja g**na'' (kolokvijalni izraz za neodređenu refleksiju koja kvari radarski vedru situaciju).
Ali kakav je oblak, takav je i sneg. Nikakav.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #212 poslato: 20. Januar 2010. u 16:04 »
Ptcprinc,ja bih pre to rekao"kakav nam je hidrometeoroloski zavod,takav nam je i radar" :lmao:
To sto nas radar nije video nikakav oblacni sistem iznad Novog Sada dok je jutros pola sata vejao sneg,
to vise govori o "kvalitetu"tog istog radara koji nije bio u stanju da taj dogadjaj predvidi i najavi.
Zato su i zvanicne prognoze naseg HDMZ takve kakve jesu i zato ja vise necu ni gledati zvanicne prognoze
vec cu pre verovati svojim rodjenim ocima  ;)
Kad sam sinoc pogledao prognozu na HDMZ,stavili su sunce i umerenu oblacnost iznad cele zemlje,
a jutros kad sam ustao odjednom su promenili najavu za danasnju prognozu i stavili snezne oblacice
iznad svakog grada.Stvarno su tragikomicni ti nasi "profi"meteorolozi koji nisu u stanju ni da pogode prognozu za
period od 24 h  ;D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #213 poslato: 20. Januar 2010. u 16:21 »
Samo da te informišem... Pošto se bavim meteorologijom dosta dugo, a radim upravo u zgradi na kojoj se nalazi radar (LAWR), moram ad ti kažem da nisu svi oblaci vidljivi za radar. Radarska refleksija zavisi od vodnosti oblaka. Zbog niskih temperatura i male visine oblaka, vodnost dela atmosfere koju hvata radar je prilično niska.
Dalje, ne postoji meteorološki radar koji vidi sve oblake, ili ovakve niske oblake. jako je teško elektromagnetnim zracima da dobiju bilo kakvu refleksiju, i da tako lociraju oblak. Najzad, sam pronalazak radara je rađen u svrhe određivanje položaja aviona, dok su oblaci bili neželjeni šum. Meteorološki radari su, menjajući talasnu dužinu elektromagnetnih talasa, upravo preokrenuli situaciju u svoju korist.

Što se nemanja pojma tiče, to je tvoj sud. Ipak, ne znam na osnovu čega ga donosiš, jer bi trebalo da imaš više pojma od meteorologa. Možda i imaš... ne znam... Ja bar poštujem svaki sud (što ne znači da ga time nužno opravdavam).
Da, prognoza se ne gađa. Prognoza se izrađuje, a gađa se gol, koš, meta... Istina, ne bavim se prognozom, ali nešto znam o tome. Situacija u kojoj danas pada sneg je takva da su uslovi za sneg krajnje labavi. Ipak, to što se cedi iz oblačića ima efekta kao i da ništa ne pada. Možeš da vodliš sneg koliko hoćeš, ali do daljeg ga nema na vidiku. Nisam pakostan, samo sam realan.
Deo materijala za prognozu vremena možeš da vidiš i sam, na sajtu RHMZ, ali znanje iz meteorologije se stiče mnogo duže nego samo gledanjem u meteograme.

Dakle, ti gađaj prognozu, a mi ćemo da je sklanjamo od gađanja, jer ćemo da je izrađujemo i objavljujemo. Dobar lov!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #214 poslato: 20. Januar 2010. u 16:23 »
Snowlover post ti je kandidovan za brisanje, a i svaki sledeci tog tipa, tako da veoma lako mozes da se kadidujes za "posmatraca foruma", bez mogucnosti da ista pises vise, shvati to veoma ozbiljno, posto sve vise dobijam zalbe na tvoj racun, a i ulazis u sukob sa administratorima i moderatorima, sto se ovde ne tolerise
« Poslednja izmena: 29. Februar 2012. u 01:06 Stefano »

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #215 poslato: 20. Januar 2010. u 16:30 »
Ok Ptcprince,hvala na objasnjenju funkcionisanja radara,sad su mi neke stvari jasnije,bar sto se radara tice ;)
Sto se tice moje terminologije da nasi meteorolozi"gadjaju"prognozu,pa i nisam puno pogresio,toliko su neprecizni
u svojim najavama cak i ove prognoze za period od 24 h da mogu samo da kazem da je"gadjaju" i pogadjaju
da se onako narodski izrazim"kao baba prstom u pekmez".
Znam dobro sta je sinoc pisalo na RHMZ na onoj njihovoj slici za prognozu,umerena oblacnost i sunce iznad
svih gradova,a gle cuda,kad je jutro svanulo i kad su uvideli da su se malo za..ebali u svojoj proceni odjednom su
promenili najavu za prognozu i okacili onu novu prepravljenu sliku koja pokazuje snezne oblacice iznad cele zemlje.

Van mreže snowlover

• *
« Odgovor #216 poslato: 20. Januar 2010. u 16:34 »
Stefano,izvinjavam se,nije mi zelja da se svadjam ni sa kim ovde od vas,niti imam bilo sta protiv tebi niti bilo kog adminsitratora ali me stvarno iritiraju te zvanicne
prognoze meteorologa koje uvek pogrese u svojoj najavi vremena,kao sto je i to za danas pogresio HDMZ koga vidim ovde neki brane iz neznam i ja kojih razloga.
Samo mi se nesvidjaju zvanicne prognoze koje su im katastrofalne.

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #217 poslato: 20. Januar 2010. u 18:27 »
Stefano,izvinjavam se,nije mi zelja da se svadjam ni sa kim ovde od vas,niti imam bilo sta protiv tebi niti bilo kog adminsitratora ali me stvarno iritiraju te zvanicne
prognoze meteorologa koje uvek pogrese u svojoj najavi vremena,kao sto je i to za danas pogresio HDMZ koga vidim ovde neki brane iz neznam i ja kojih razloga.
Samo mi se nesvidjaju zvanicne prognoze koje su im katastrofalne.

Ja se uopste ne slazem sa tim da su njihove prognoze katastrofalne, to je suvise teska rec za jednu neosnovanu tvrdjnu koja se bazira na licnim impresijama koje nisu strucno potkovane. Nisam ja advokat RHMZ-a ali u tom zavodu rade ljudi koji su veoma strucni i koji su se skolovali odnosno zavrsili odredjene fakultete da bi mogli da se bave tim poslom za koji su obuceni a pored strucnosti tu je i dugogodisnje iskustvo, saradnja sa drugim svetskim meteoroloskim sluzbama i organizacijama a da ne pominjem razne sastanke i strucno-naucne skupove saradnju sa panelom za klimatske promene kao i odsek za klimatologiju gde  proucavaju i iznose strucne podatke o klimi nasih prostora....Godinama ih pratim i zadovoljan sam njihovim prognozama sto ne znaci da su nepogresivi,zapravo ne postoji meteorolog koji je nepogresiv. Meteorologija je nauka koja proucava jedan kompleksan sistem koji po prirodi stvari ne moze biti u potpunosti shvacen  zbog svoje slozenosti. Evo prostog primera za to, ova  zima je rekordno hladna zbog  arkticke oscilacije koja se se nalazi u negativnoj fazi, neko na ovom forumu je ovo vec objasnio da se ne ponavljam a sustina je u tome sto svi meteorolozi znaju za taj vazan faktor ali niko ne zna iz kog razloga oscilacija ide u odredjenom smeru i zasto je ove godine otisla ekstremno u negativnu ili hladnu fazu i koliko ce ta devijacija trajati. Ivinjavam se na off-u ipak ovo je mesto za aktuelne vremenske prilike a ne mesto za raspravljanje o tacnosti prognoza i ostalim raznim stvarima a ti snowlover ako si bas toliko razocaran u rad RHMZ-a niko te ne prisiljava da im verujes uvek postoji alternativa.......

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #218 poslato: 20. Januar 2010. u 18:34 »
U Subotici oblačno i sve hladnije. T= 0.3°C

Danas se otopilo još malo snega, ali je i dalje kompaktan i visina je 2 cm.

Ne javlja se ocelot ceo dan, a vidim da sad već pada jak sneg :)

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #219 poslato: 20. Januar 2010. u 18:43 »
kod mene celo poslepodne prolecu pahuljice snega.....temp 2'...
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina