Samo da te informišem... Pošto se bavim meteorologijom dosta dugo, a radim upravo u zgradi na kojoj se nalazi radar (LAWR), moram ad ti kažem da nisu svi oblaci vidljivi za radar. Radarska refleksija zavisi od vodnosti oblaka. Zbog niskih temperatura i male visine oblaka, vodnost dela atmosfere koju hvata radar je prilično niska.
Dalje, ne postoji meteorološki radar koji vidi sve oblake, ili ovakve niske oblake. jako je teško elektromagnetnim zracima da dobiju bilo kakvu refleksiju, i da tako lociraju oblak. Najzad, sam pronalazak radara je rađen u svrhe određivanje položaja aviona, dok su oblaci bili neželjeni šum. Meteorološki radari su, menjajući talasnu dužinu elektromagnetnih talasa, upravo preokrenuli situaciju u svoju korist.
Što se nemanja pojma tiče, to je tvoj sud. Ipak, ne znam na osnovu čega ga donosiš, jer bi trebalo da imaš više pojma od meteorologa. Možda i imaš... ne znam... Ja bar poštujem svaki sud (što ne znači da ga time nužno opravdavam).
Da, prognoza se ne gađa. Prognoza se izrađuje, a gađa se gol, koš, meta... Istina, ne bavim se prognozom, ali nešto znam o tome. Situacija u kojoj danas pada sneg je takva da su uslovi za sneg krajnje labavi. Ipak, to što se cedi iz oblačića ima efekta kao i da ništa ne pada. Možeš da vodliš sneg koliko hoćeš, ali do daljeg ga nema na vidiku. Nisam pakostan, samo sam realan.
Deo materijala za prognozu vremena možeš da vidiš i sam, na sajtu RHMZ, ali znanje iz meteorologije se stiče mnogo duže nego samo gledanjem u meteograme.
Dakle, ti gađaj prognozu, a mi ćemo da je sklanjamo od gađanja, jer ćemo da je izrađujemo i objavljujemo. Dobar lov!