Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143875 puta)

Van mreže Roberto

• *
Odg: Februar 2010
« Odgovor #100 poslato: 29. Januar 2010. u 00:23 »
a mi severci?

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #101 poslato: 29. Januar 2010. u 00:27 »
Pa da znas Milose.Valjda ce sve doci na svoje, sada kada smo na vrhuncu zime, najbolje je da i vreme bude tako, tj. da prilici kalendaru.

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #102 poslato: 29. Januar 2010. u 01:32 »
Pa da znas Milose.Valjda ce sve doci na svoje, sada kada smo na vrhuncu zime, najbolje je da i vreme bude tako, tj. da prilici kalendaru.
...u Rusiji.
-3C...32C

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #103 poslato: 29. Januar 2010. u 01:36 »
Jos nije sigurno da ce biti bas ovolike padavine, realno je da bude polovina od toga ali za sada gfs pogadja odlicno padavine kod mene.Secate se da sam pitao koliko snega moze biti iz 10mm padavina, e toliko mi je i crtao gfs.Palo je 10.2mm, a visina snega od tih padavina 15cm.E sad zamislite ovih 50mm  sto se crta  za visinu snega, i plus stari sneg.

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #104 poslato: 29. Januar 2010. u 02:10 »
Pa,onda svi mozemo na zimski  odmor,nesto drugo tesko da ce ici.
-3C...32C

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #105 poslato: 29. Januar 2010. u 07:46 »
Evo uključićemo se mi Vojvođani u akciju - Očistimo Srbiju (od snega) :D

Izgleda da ćemo opet biti preseverno za neke ozbiljnije padavine početkom meseca, više će biti u subotu i noć na nedelju. Videćemo EC da li može da napravi neki pozitivan pomak.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #106 poslato: 29. Januar 2010. u 08:11 »
EC jutros sličan sinoćnjem do 168h,a nakon toga se dosta razlikuje sa GFS-om..

Evo  :-:  :-:

EC -nakon 186h crta novu Afrikanku,koja bi jačala i pomerala se severnije ka Jonskom Moru

Sve je jača i jača

ž

Primakne se nama,centar u Egejskom moru

GFS-nakon padavina u ponedeljak i utorak,nad nam ostane ova visulja sa hladim jezgrom,a nakon nje uspostava AC

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #107 poslato: 29. Januar 2010. u 08:27 »
Ala ce neko  da se obruka.

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #108 poslato: 29. Januar 2010. u 08:43 »
sto?
ne razumem.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #109 poslato: 29. Januar 2010. u 09:02 »
sto?
ne razumem.

nebo i zemlja   :neznam:

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #110 poslato: 29. Januar 2010. u 09:31 »
Mene brine  sto je gfs ostao jedini model koji forsira padavine pocetkom sedmice. Kad se prisetim kakve je zaokrete pravio do sad ne bi me cudilo da vec u sledecem izlazu presusi skroz. To bi bila ispala decenije. Nece valjda :pop:

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #111 poslato: 29. Januar 2010. u 09:41 »
Paa necu nikog da rastuzim ali ja za to puno sanse vidim,da GFS polako ide za ECMWF-om!ECM je ECM ja to uvek kazem,GFS is dalje tera svoje kako je i terao pre par dana,pa je jedan dan pre ciklona otisao za ECMW-om i mi smo ostali suvi na severu!No videcemo treba pratiti situaciju,ali treba i imati pred ocima ovu situaciju posto je vrlo moguca!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #112 poslato: 29. Januar 2010. u 09:49 »
Da,ali GFS je pre dva dana imao slican razvoj situacije kao EC sinoc i danas ali se vratio na staro.Vidim i ja da drugi modeli imaju slicnu prognozu kao i Ec ali mnogi od njih i koriste EC inpute.Ovaj brzopotezni ciklon za vikend odredice punjanju i onog od nedelje.Ipak treba biti obazriv jer je GFS cesto znao u jednom izlazu da promeni sve sto je do tada crtao.
Tolika velika razlika u modelima za prvih 100 sati je ipak previse.06z GFS ili EC veceras moraju drasticno da se menjaju.Znam za koga navijam ali protivnik je do sada bio u boljoj formi,nazalost!!!   

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #113 poslato: 29. Januar 2010. u 10:35 »
Na osnovu višegodišnje statistike (prema podacima nekih meteo-kompanija; podaci za Evropu) ECMWF je pouzdaniji od GFS-a ali to ne znači da u svakoj problematičnoj situaciji EC ima bolje prognoze od GFS-a. Ono što mene malo iznenadjuje gledajući današnji EC od 00z je to što za Beograd u noći subota na nedelju daje samo 2mm padavina (u periodu od sub. 19h - ned. 07h). Gledajući situaciju koju EC daje očekivao bih više padavina - po visini je relativno topao i vlažan vazduh a u "prizemlju" tokom drugog dela noći temp. silazi na 0C i ne bi me iznenadilo da u BG u nedelju ujutru imamo više od 1cm novog snega koliko daje EC (recimo da onaj 1mm padavina koje EC daje od subote 19h do nedelje 01h "otpada" na mokar sneg). Druga stvar koja mi takodje nije sasvim jasna je da EC ne daje bukvalno nikakve padavine za BG u pon, ut. i sredu, ali gledajući situaciju koju EC prognozira (ciklon u noći izmedju pon. i ut. "stavlja" u Jonsko more) očekivao bih da sneg do utorka ujutru ipak "dobaci" do Beograda ako već ne može malo severnije... Videćemo da li će EC u narednim izlazima malo korigovati padavine za dva termina koja sam spomenuo, to ne očekujem od narednog izlaza od 12z već od sutrašnjeg u 00z (ako ostavi istu situaciju kakvu je danas dao)... Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije a ljubiteljima snega (u koje i ja spadam) poručujem da nade još uvek ima ...  :) i da sutra valjda neću imati ovakvu facu  :cry:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #114 poslato: 29. Januar 2010. u 10:43 »
Da, u pravu si za sve što kažeš... I mene to čudi što kad sam pogledao kartu sinoptičke situacije, nema nikakve značajnije razlike između GFS-a i EC-a. Međutim, kad su padavine u pitanju, GFS crta okruglo 40mm za Beograd u predstojećem periodu, a EC ni 5mm. Temperature koje daje GFS su znatno niže...
Nešto tu ne štima. Ostaje nam samo da navijamo za GFS čiji 06Z upravo izlazi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #115 poslato: 29. Januar 2010. u 10:53 »
Bojim se da ni navijaci ne pomazu.Ode GFS za EC-om :bang: :bang:

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #116 poslato: 29. Januar 2010. u 11:01 »
Tako je..eto ispostavi se kako se to i zna....ECM je ECM!Sta cemo sta je tu je!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #117 poslato: 29. Januar 2010. u 11:02 »
GFS je mnogo puta bio podmukao i promenio sve sto je danima stvarao ali ovaj put prosto ne mogu da verujem da ce se to desiti,meni ni manje ni vise posto bi snega bilo samo u tragovima ali steta za ostatak zemlje.Moze on to da promeni i sutra ne samo danas.
Ec mi nije realan tim pre sto sutra na severu daje Tmax od 6C!!! Za to nema sanse,drugo njegovi meteogrami se stalno menjaju,kod kolicine padavina su non stop velike oscilacije,a ni temperatura mu nije jaca strana.Menja on to za 4-5 stepeni ko od sale.
Ne verujem bas u sneg od 60-70cm ali da ce ga biti dosta prilicno sam siguran.

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #118 poslato: 29. Januar 2010. u 11:30 »
Meni gfs daje iste padavine kao sto je davao i predhodnih dana... ::)

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #119 poslato: 29. Januar 2010. u 11:33 »
Za Valjevo gfs drasticno smanjio padavine, gotovo da ih je desetkovao. Ocekujem da ce u narednim izlazima samo da potvrdjuje ovaj izlaz. Centralni, juzni i istocni predeli dobice dobar sneg, ostali neki drugi put. Kako sada stvari stoje izgleda da najvise  snega moze pasti u nedelju tokom dana.