Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143857 puta)

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
Odg: Februar 2010
« Odgovor #200 poslato: 01. Februar 2010. u 17:15 »
Da veoma zanimljiv, GfS ne vidi otopljenje do subote, kada ce sa pocetkom padavina, koje nece biti uopste zanematljive, doci do priliva toplijeg vazduha po visini pa se ocekuje kisa, ali ce u nastavku padavina u subotu popodne doci do prelaska kise u sneg zbog zahladjenja. Medjutim kada pocne sneg padavine ce biti pri kraju kao i obicno.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #201 poslato: 01. Februar 2010. u 17:31 »
Pa sta nam radi ovaj GFS to je strasno.Taman sam se pomirio sa situacijom da cu sledeci pravi sneg cekati moza do sledece zime a on nacrta 12z.Ne znas da li je bolji za vikend ili posle 180 sata.A tek hladnoca.Ma sigurno opet divljanje glavnog ali treba napomenuti da je u proslim izlazima on bio najtopliji i najsuvlji.A sada....... :-[ :P

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #202 poslato: 01. Februar 2010. u 17:35 »
ljubostinja, tacno je da je 12z dao otopljenje po visini, ali ono sad izgleda beznacajno u plusu, samo u pocetku moze biti kise, ali kada bi se ovo ostvarilo bas kao sada sto se crta, svi bi dobili obilan vlazan sneg (a tesko je i da moze da bude kod nas i suv i obilan).Verovatno bi bilo i mesavine ledenih zrnaca sa snegom povremeno ili tako nesto....

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #203 poslato: 01. Februar 2010. u 17:52 »
Tacno tako Gencicu, veoma je retka kombinacija obilnog i onog kvalitetnog-suvog snega. A ovo sto se crta je taman ona situacija kada dobijamo obilan i vlazan sneg, cini mi se kao u Novembru 2007.
A za dalji period ne zelim da komentarisem, izgleda brutalno... A ja idem na zimovanje, tako da bi mi to u potpunosti odgovaralo  ;D

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #204 poslato: 01. Februar 2010. u 17:57 »
Ali, opet se nadam da niko jos ne uzima ovo zdravo za gotovo, negoli cekamo dok ne ude u 72 sata, pa da pricamo....

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #205 poslato: 01. Februar 2010. u 17:58 »
Neverovatan 12Z  :selam: !!!!Kakav obrt,sjajno  :o !!!!Treba ipak biti oprezan,ali i drugi modeli UKMO i GME takođe vide da od proboja Atlantika nema ništa  :)

Inače,GFS crta nove snežne padavine u sredu popodne i uveče  :) ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #206 poslato: 01. Februar 2010. u 18:18 »
Gencicu,to ne moramo ni da napominjemo, to se podrazumeva!  :) Jos juce se crtao taj ciklon, ali mu je putanja bila drugacija, slicna ovome sto nas je ispalio... Sada, kako stvari stoje on daje padavine i Vojvodini,ali mislim da ce se i putanja promeniti, mada ja nemam nista protiv da ovako ostane  ;D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #207 poslato: 01. Februar 2010. u 18:24 »
Ali, opet se nadam da niko jos ne uzima ovo zdravo za gotovo, negoli cekamo dok ne ude u 72 sata, pa da pricamo....

Ma kakva 72h. Nema dok ne uđe u 24h. Onaj snijeg što je pao prethodne noći su počeli da crtaju nekih 12h pred početak padavina...

Ono na šta bih ja obratio pažnju je da već 10-ak izlaza GFS ponavljaju neke padavine u noći između srijede i četvrtka. Ne bi to bilo nešto previše, nekih 2-5mm u vidu čistog snijega. Baš me zanima hoće li večerašnji WRF vidjeti te padavine. Ako ih potvrdi, mogli bismo da imamo još jedno povećanje sniježnog pokrivača, i to uskoro. :)

A ono što se crta poslije četvrtka ne želim da komentarišem, jer će to uskoro ostati samo u prošlosti. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #208 poslato: 01. Februar 2010. u 18:56 »
12z glavni skoro usamljen u snegu za vikend.Ensemble daje kisu i manje padavina a i za kasnije glavni dosta odudara u hladnoci.Do sada je bilo obratno.Znao je glavni cesto da povuce i ostale ali sigurno da tek za 2-3 dana ako glavno istane ovakav mozemo da pricamo o nekoj situaciji.Do tada lepo za gledanje i nista vise.Ovakvih crtarija smo se ove zime nagledali previse a kada se taj momenat priblizi po pravilu sipak.  

Cini se i EC u dobrom pravcu.Ne daj se ziiiiiiiiimoooooo!!!!!!
« Poslednja izmena: 01. Februar 2010. u 19:23 dusan »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #209 poslato: 01. Februar 2010. u 19:40 »
EC 12Z prati 12GFS zasad  :)  :) ......Jaooo kakva lepotica u 168-om satu ,jeste da je daleko,ali  :D 8)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #210 poslato: 01. Februar 2010. u 19:47 »
Tako su se pratili i prethodni put.  Kao sto rece Milos...Da sacekamo da udje u 24h....Ma sta 24h...dok ne vidim na radaru, ne verujem :)

Na mreži Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #211 poslato: 01. Februar 2010. u 19:55 »
Ili što sam ja rekao, ne verujem dok padavine ne prestanu i izmerim  ;D

Sviđa mi se nastavak zime, samo nek se održi taj trend. U sredu malo snega  ;)

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #212 poslato: 01. Februar 2010. u 20:02 »
EC ipak topliji.

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #213 poslato: 01. Februar 2010. u 20:05 »
Sta prognoze najavljuju ovo je skroz suprotno,valjda ce i oni sutra da promene pricu. ;)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #214 poslato: 01. Februar 2010. u 20:08 »
U sredu u poslepodnevnim satima mozemo dobiti i do 5 cm novog snega,mada to zavisi i od temperatura!Nadam se da ce padavine kasniti..sto vise mogu,imali bismo vise sansi da ostane sve sto padne!

Van mreže jocozr

« Odgovor #215 poslato: 01. Februar 2010. u 20:18 »
Apsolutno se slažem sa Milošem,prognoze su dosta nesigurne.
Treba sačekati da to sve uđe u 48,pa čak i 24h pa da se priča nešto konkretno. Nažalost tako je. . .  :nelupaj:

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #216 poslato: 01. Februar 2010. u 20:28 »
Sto se tice srede..malo bolje sam pogledao stvari..bogame na 925 hpa bice pozitivne temperaure.hm hm!No videcemo sutra kako sta!

Van mreže voja

• *
  • Vracar, Beograd
« Odgovor #217 poslato: 01. Februar 2010. u 20:34 »
Trazio sam po sajtu linkove danas, do sada sam pratio freemeteo (on gleda gfs), tj http://www.arl.noaa.gov/READYcmet.php .
yr.no daje prognoze EC modela, a http://www.meteocenter.eu/  WRF. Jesam li u pravu za to?
Osim ta 3 koji se najvise spominju, koje jos modele vredi gledati, tj u koje se najvise uzdate i ako moze sa linkovima.
Mislim na sajtove gde se mogu naci meteogrami i prognoze po modelima.

Hvala i pozdrav!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #218 poslato: 01. Februar 2010. u 20:41 »
Imas sve linkove u posebnoj temi,mada si najvaznije nabrojao.
EC i GFS kao po obicaju se najvise razlikuju po temperaturi,tako da do vikenda bas ne znam kakvo ce biti stanje.
RHMZ isto najavljuje otopljenje i temperature slicne EC-u al ko ce ga znati.Za vikend je RHMZ predvideo pad temperature i sneg u dugorocnoj prognozi,mozda se i ostvari.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #219 poslato: 01. Februar 2010. u 21:30 »
WRF ne vidi nigdje padavine u noći između srijede i četvrtka. Zanimljivo jei da vidi vrlo visoke temperature u četvrtak (čak 5-6°C više od GFS-a). Ako modeli ne mogu da se slože oko situacije za preksutra, kako će tek za neka duža razdoblja.  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm