Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143832 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Februar 2010
« Odgovor #340 poslato: 05. Februar 2010. u 11:28 »
Kod mene se isto ocekuje nekih 20mm ali ne znam zasto imam los osecaj za te padavine sutra.
Od te predvidjene kolicine ce dosta otpasti na vodu tj. istopice se.Niza temperatura se crta kao i nekoliko puta ove zime u trenutcima kada ce padavine oslabiti,nikako da se poklope te dve stavke.

Edit:Gencicu gledao sam ja sve moguce modele i nijedan mi ne uliva sigurnost da ce se te padavine(sneg) zadrzavati kako u BG tako i u Vojvodini,zaista je velika kolicina padavina ali se "razvukla" i za nedelju sto je mozda dobro jer su tada mnogo bolje sanse da se sneg zadrzi.Ma koliko bio jak intezitet kod nas ne vredi ako je temperatura iznad 0C...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #341 poslato: 05. Februar 2010. u 11:35 »
Ciklon,ne znas sta zna uraditi jedan mediciklon!To je takav intenzitet padavina,da cak bi i na +3 stepena sve pokrio sneg!Ne racunas apsolutno temperaturu tla,veooma bitno je to sada!Bez brige,snega ce biti tu oko 10 cm do nedelje jutra!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #342 poslato: 05. Februar 2010. u 11:37 »
Eh eto ti sad,pa ja komsija i ocekujem 10cm  kad se crta 20mm!!!
Da je temperatura ispod nule to bi bilo 25 mozda i vise cm snega,ja o tome pricam.Malo je to snega za toliku kolicinu padavina,ali sve je moguce...

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #343 poslato: 05. Februar 2010. u 11:42 »
Gabesz ovo ti je prilika da se pokazes kao pravi prognozer!  :lmao:
Salim se... Veoma teska situacija, ali ce, nadam se, prevaliti na onu zeljenu stranu. Padavine su i dalje tu, u istoj kolicini kao i sto je predvidjeno,a odlucivace nijanse temperatura po slojevima,mada i to nece dugo trajati, pa bi u subotu poslepodne trebali imati idilu u citavoj zemlji  :jupi:
Upravo gledam gfs za sledecu nedelju i crta se lep ciklon u sredu,mada ga je pomerio malo juznije u odnosu na prethodni izlaz,ali je ok, temp, padavine, sve je tu + ja sledeci vikend idem na zimovanje i sve manje brinem za sneg... Uhhh  8)
« Poslednja izmena: 05. Februar 2010. u 12:10 Miki-NS »

Van mreže milija73

• *
« Odgovor #344 poslato: 05. Februar 2010. u 11:57 »
Rumuni dali upozorenje za obilne snezne padavine i vejavicu u banatu koliko sam mogao razumeti.moze li biti smetova od ovog vlaznog snega?

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #345 poslato: 05. Februar 2010. u 11:57 »
Dosta je neizvesno kakvih i kolikih padavina ce biti sutra u prvom delu dana (popodne padavine uglavnom vrlo slabe, ponegde i bez padavina), nov GFS i dalje za BG drzi T850 u plusu ali dovoljna je "greska" od samo 1 stepen i da situacija bude znatno drugacija - a i u relativno stabilnim situacijama normalno je da modeli grese (i za vise od 1 stepen), a kamoli u ovakvoj situaciji kakva se sutra ocekuje. WRF baziran na ECMWF-u (na sajtu RHMZ) daje vise padavina nego sam EC model i bolju situaciju za cist sneg u BG (neko je lepo objasnio zasto se daje zelena a ne plava boja za BG-padavine). DWD (GME) daje slicno kao GFS, vise daje kisu nego sneg pa ETA bazirana na DWD-u (na sajtu RHMZ) daje za BG 15 litara kise uz temp. od +2.5 do +4C... Licno, ocekujem mokar sneg u BG tokom sutrasnjeg prepodneva... Uzgred, za sledecu nedelju GFS daje vrlo zanimljivu situaciju za period sreda-petak tj. daje bitno hladnije od ECMWF-a uz dobar sneg u sredu popodne i uvece kao i u petak... Za 00z u noci izmedju srede i cetv. EC daje T850 +3C a GFS -4C...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #346 poslato: 05. Februar 2010. u 12:00 »
Verovatno mokar sneg, krupnih pahulja, a ako bude temperatura u minusu, kao sto kaze wrf, bogami ce se i zadrzavati....

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #347 poslato: 05. Februar 2010. u 12:02 »
Evo malo detaljnije analize 06Z izlaza. Na prvi pogled mi se činilo da on crta kišu tokom cijelog dana, a sada vidim da bi na osnovu ovog izlaza do 06UTC padala kiša, a nakon toga snijeg. Očigledno da je temperatura u nekom sloju visine od oko 900mb najveći problem, a ne ona na 850mb.

Šta god da kažu modeli, ja sve više vjerujem da će padati čisti snijeg... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #348 poslato: 05. Februar 2010. u 12:09 »
Malo skrećem sa diskusije koju imate...
Gabesz, što si stavio jugoistočni vetar u istočnoj Srbiji u prognozi za portal? To ne ide... Obično je tamo tmurno uz slab severoistočni vetar kada je kod nas jugoistok. Vidi i sam trenutnu situaciju.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #349 poslato: 05. Februar 2010. u 12:16 »
Upravo tako kolega ptpprince!!!

Kao što već pomenuh meni oči uprte već u narednu nedelju. Trenutno se EC i GFS malo razlikuju u poziciji ciklona ali to daje veliku razliku u prognozi. Ima šansi da bude i opasan sneg ali i padavine na granici kiše i snega. Sve zavisi od pozicije ciklona i od toga koliko će nam ubaciti toplotu sa prednje strane. Nadam se najboljem :)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #350 poslato: 05. Februar 2010. u 12:27 »
Ptprince dobro pitanje,uvek se prevarim u ovakvim situacijama za istok Srbije posto je ona u puno stvarni drugcija od ostalih delova zemlje!Moracu na ovo obratiti paznju!

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #351 poslato: 05. Februar 2010. u 13:37 »
Za sutra za BG sve tri meteo-firme daju istu temperaturu tj. od +1 do +3C. Interesantno je da RHMZ daje cistu kisu i za BG, NS, KG i NI tj. nigde ne daje makar susnezicu!? W2U daje kisu i susnezicu za BG a sneg krajem dana i tokom noci, a Meteos "diplomatski" daje kisu, susnezicu i sneg bez preciznog navodjenja kada bi sneg mogao da se ocekuje (barem ne u najnovijoj prognozi koju su upravo procitali na TV-u). RHMZ se izgleda dosta oslonio na DWD (tj. ETA model baziran na DWD-u koji daje samo kisu u BG, kao sto sam ranije naveo) a "ne veruje" WRF-u baziranom na ECMWF-u koji daje 0C u BG. Ja i dalje ocekujem znacajnu kolicinu mokrog snega tokom sutrasnjeg prepodneva u BG, a za popodne i uvece samo slabe padavine. Videcemo sta ce stvarno biti, deluje mi kao da postoje dva "fronta"  ;) : jedan koji cine tri meteo-firme koje daju "zvanicnu" prognozu i sve daju +3C za BG uz kisu ili susnezicu (RHMZ cak ni susnezicu ne daje) i drugi koji cine vecina clanova ovog foruma koji ipak ocekuju sneg vec ujutru/u prvom delu dana a ne kisu i +3C u BG... Videcemo...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #352 poslato: 05. Februar 2010. u 13:42 »
RHMZ-ova prognoza i nije baš najlogičnija. Ako su već stavili kišu u većem dijelu zemlje (osim u Negotinskoj krajini i na Kopaoniku, očekivano), zašto su onda stavili susnježicu za Loznicu ?  :-\ Pa ako igdje bude čiste kiše, biće je tamo...
Sad su već velike šanse da će sutra padati čista kiša... Ipak su ljudi u RHMZ-u puni iskustva sa ovakvim situacijama i oni mnogo bolje znaju da odrede šta će se tačno zbiti, od nas amatera... Tako da moram da im vjerujem. Opet, bolje da pada čista kiša, neglo ledena kiša ili ledena zrnca pomiješana sa snijegom, kao što WRF vidi...

Ma šta pričam ja... Vjerovaću sebi i ostalim forumašima ovoga puta. Ja sam i dalje ubijeđen da će sutra padati snijeg u Beogradu i većem dijelu Srbije, osim krajnjeg zapada.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #353 poslato: 05. Februar 2010. u 13:54 »
Miloshe, ja sam tek od nedavno clan ovog Foruma ali pratio sam ga i ranije i slobodno mogu da kazem da ako bi neko uradio "verification" prognoza za BG koje su neki clanovi ovde davali i onih koje su radili RHMZ, W2U i Meteos, ne bi "profesionalci" imali prednost u odnosu na prognoze koje se mogu videti na ovom forumu. Ovde se mogu procitati i neke veoma detaljne i lepe analize koje mozda neki "profesionalci" ne bi umeli da napisu... Naravno, ovde ne mislim na komentare tipa "GFS je majka svih modela i treba samo njega gledati" ili "mm je jedinica za tecnost a cm za kolicinu"  :lmao:. Odlican je ovaj forum, iskrene pohvale ljudima koji se trude da sve ovo organizuju.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #354 poslato: 05. Februar 2010. u 14:07 »
Hvala na ovim komplimetima u ime svih nas forumaša, koji dobar dio svog slobodnog vremena potrošimo analizirajući karte i dajući svoje viđenje prognoza ovdje, na forumu. ;)
Moram da kažem da je tačno to da su naše prognoze nekad bolje od zvaničnih. Uzeću za primjer snijeg koji je pao u novembru prošle godine. RHMZ čak nije ni mogućnost susnježice pomenuo, prognoza je bila slična kao i ova za subotu. Mi, forumaši, smo raspravljali koliko će snijega gdje pasti.
Ali moramo da uzmemo u obzir to da prognoze Zavoda prate milioni ljudi, kako preko TV-a, tako i preko interneta... Dok naše prognoze prati... (ne znam tačno koliko, ali ne vjerujem da taj broj prelazi par stotina). Samim tim, naše prognoze su često pune rizika. Ako je nešto na granici kiše i snijega, mi smo skloni da kažemo bez razmišljanja: padaće snijeg ! Naravno, ne bukvalno bez razmišljanja, već onako hrabro, bez davanja mogućnosti drugačijem scenariju. Prognostičari iz Zavoda u takvim situacijama ipak moraju da se ograde i da najave sve eventualne mogućnosti, da bi bili makar djelimično u pravu, kako god da ispadne na kraju. Zamislite samo šta bi se desilo, koliko bi ih ljudi psovalo, kad bi najavili čist snijeg u cijeloj Srbiji, a ono padne kišetina teška, ili obrnuto. Zato je njihova jučerašnja prognoza bila sasvim OK, i uopšte mi nije jasno zašto su danas otišli u potpuno drugu krajnost. Njihova današnja prognoza je više nego RIZIČNA. Čak, s obzirom da modele, i rizičnija od naše, jer oni daju kišu i tamo gdje svi modeli vide čist snijeg (primjer Kragujevac). U meteo-alarmu samo za Istočnu Srbiju pominju mogućnost stvaranja manjeg sniježnog pokrivača. Vidjećemo, još se ništa ne zna...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #355 poslato: 05. Februar 2010. u 14:52 »
WRF crta sneg ko blesav, ne popusta! Koliko je samo puta bio u pravu... :)

A ETA crta brdo padavina, ali kisu, pri cemu bi temperatura u ovom trenutku trebala da bude 9C a trenutno je 4C. Dakle mozemo pretpostaviti da je etina vecerasnja prognoza od +3C ustvari previsoka :)

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #356 poslato: 05. Februar 2010. u 15:20 »
Meni je mnogo lakse veceras dok ocekujem padavine, jer nisam u dilemi sta ce padati. Kisa je zagarantovana, nego mi je zao samo sto ce i na Divcibarama padati kisa sutra kada budu najjace padavine.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #357 poslato: 05. Februar 2010. u 15:51 »
@ profiamater :

Pa naravno da je forum odlican, jer je ovo jedan od onih foruma u kome ucestvuju ljudi iskljucivo iz ljubavi prema zadatoj temi (stagod to bilo i kako god ko to zvao).Gdegod u nekom poslu nesto radimo sa ljubavlju, tako nesto ima najvece sanse da uspe.

Naime, malo je ljudi i u profesionalaca, koji su se odlucili da im zivotni put bude meteorologija, a da je to iskljucivo zato sto to vole(ili bar misle :) ).Zbog toga smo mi verovatno i u poziciji da pravimo zamerke na prognoze RHMZ(glavne ustanove koja zaposljava meteorologe), jer prosto i jednostavno, sve izgleda tako odradjeno povrsno i na brzinu.
Ne kazem da je to nesto nenormalno(da ljudi zavrse nesto, iako bas ne vole) i mogu da tvrdim to, jer je i sa mojom generacijom takav slucaj.Ima i radnih i vrednih ljudi, ali koji sve svoje saznanje usmeravaju tome da prodju ispit, ali ne i da prosire svoje znanje...
Isto tako, mislim da ima jos puno ljudi koje jako zanima ova tema i prate je(prognoza, karte i ostalo), ali da nisu spremni/ne zele da se ukljuce u rad foruma.Ne znam zasto je to tako, ali eto.

No dobro, to je tako kako je, a sto se tice prognoze, ja ipak moram da se slozim sa Milosem ,da koliko god mi se trudili da budemo objektivni, u svim nasim postovima odise zelja za snegom...Nadam se da ce nam se rizik isplatiti.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #358 poslato: 05. Februar 2010. u 16:01 »
Meni se čini da će biti hladna februarska kiša, a tek uveče sa ponekom pahuljom koja će se tu i tamo umešati, ali ne i napraviti novi sneg.
Šta kaže Joe? ??? (sneg, znam...)

Ovde se ne radi o objektivnosti, znanju ili iskustvu... Dilema 'kiša ili sneg' će biti rešena na osnovu sreće. Uslovi su stvarno na granici ove dve pojave.
Da parafraziram nešto pozanto:
'Kada bih prognozirao hiljadu godina
celo bi mi iskustvo stalo u jedan dan
a jedan stepen menja sve...'

Sa srećom, momci! Pre nego sa navijanjem. RHMZ Srbije i zvanične prognoze moraju da daju mogućnost koja će najviše ometati normalan život, a forumaši to rade većinom iz ljubavi prema snegu (primećujete li razliku u stavu ove dve strane?)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #359 poslato: 05. Februar 2010. u 16:08 »
Pa dobro, ali nisu svi ljubitelji snega, ako cemo tako rekao bih da svako projektuje svoje zelje na realnost, malo svesno, malo nesvesno...Zato je i ovo forum(amatera), gde niko ne odgovara nikome za neuspesnu prognozu...
Mozda poneka prozivka... :D

Doduse, hladna februarska kisa je isto tako moguc dogadjaj, ali pojava jakih padavina i kosave me dodatno buni...