Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143806 puta)

Van mreže Sic

• **
Odg: Februar 2010
« Odgovor #520 poslato: 08. Februar 2010. u 13:46 »
Ma ovaj ensemble je poblesavio. Gle ovu planinu dole,ima da nam bude ko u americi proteklih dana, 1m snega :)
BTW, zove me cale iz Toronta, kaze evo nama lepo i suncano, temp -32C, bas je super, a sa CNTowera se na ontariju vidi linija oblaka u koja zatrpava ameriku vec 5 dana bez prestanka. Kaze, jadni oni :)

^^ Pa izgleda da ce u BGD vec u sredu neki kijamet :) daj boze...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #521 poslato: 08. Februar 2010. u 13:51 »
Daj Boze al znas gde je sreda  :)! Ne ide ovo u dobrom pravcu...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #522 poslato: 08. Februar 2010. u 13:55 »
Severu zemlje skoro siguran vlazan sneg...tu negde novih 15 cm,sto se tice ostalih delova paa uvece bolje neka konkretnija analiza!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #523 poslato: 08. Februar 2010. u 14:06 »
Ptprince, molim tvoje (insajdersko) misljenje, povodom nadolazece situacije? :D

Ma ja sam ti ovde autsajder i provokator...
Ali kad si me lepo pitao, biće snega. I to dosta. Samo sutra pauza, a svaki dan će ga biti pomalo. Međutim, zatrpavanje tipa 15-20 cm ne očekujem. Maksimalno ako za dan bude 10 cm, a ukupno može biti i više od toga, iz više dana.
Nnego, sledeći ponedeljak je mečka Božana, a ona se do sada pokazivala kao uspešna u dugoročnoj prognozi. Sve mi se čini da će najaviti proleće, jer sada će se zima izdudnjati i to je to.
Takođe se nadam da nas prolećni mrazevi neće iznenaditi i obrati nam voće.

Samo Miloshe da ne ispadne od svega opet ;)

Ovo je već jača fora... Kolega, bio si više nego rečit. Kakvi, bre, smajliji...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

« Odgovor #524 poslato: 08. Februar 2010. u 14:11 »
Nista se to meni ne svidja,jeste da crta 25mm kod mene ali ta temperatura na 2m moze sve da pokvari.
Za ovu subotu se crtalo isto toliko padavina pa sam dobio mnogo manje,kako se jednom ne zezne pa da padne vise od predvidjenog?!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #525 poslato: 08. Februar 2010. u 14:44 »
Neko dobije manje, neko više...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže MaxeLL

• *
  • Starost: 37
  • Sneg Je Život, Sve Drugo Su Sitnice.. :)
« Odgovor #526 poslato: 08. Februar 2010. u 16:02 »
Svidja mi se prognoza sa AccuWeather-a, mada je to gotovo nemoguce.. 40 cm snega.. Ahahahahahahaha, nikada do sad nisu pogodili, nece ni ovaj put, mada bih ja voleo da pogode.. :)
Ja Volim Život, Kafane I Žene.. :D

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #527 poslato: 08. Februar 2010. u 16:52 »
Od poslednjih 6 GFS izlaza, samo onaj poslednji od 06z je dao topliju varijantu sa pomeranjem ciklona na zapad. Mislim da je realno ocekivati da GFS od 12z ipak taj ciklon u noci sreda na cetvrtak "vrati" malo na jugoistok tj. ka juznom Jadranu i Jonskom moru ili da budem precizniji ka "stikli" na Ital. cizmi  ;) a to bi severu i zapadu Srbije ipak tokom citavog cetvrtka zadrzalo T850 na bar 3-4C ispod nule... Videcemo...

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #528 poslato: 08. Februar 2010. u 16:57 »
12z se vraca na pravi put

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #529 poslato: 08. Februar 2010. u 16:59 »
Gfs 12z pomerio malo ciklon ka jugoistoku, tako da su temperature po visini nize u sredu uz obilne padavine, i za cetvrtak povoljnija situacija od predhodnog izlaza.
Za dalje videcemo, korak po korak..

Van mreže Varvarinac

• *
  • Starost: 35
« Odgovor #530 poslato: 08. Februar 2010. u 16:59 »
Nebi bas toliko precizirao o prognozi za sredu pa na dalje. Na osnovu iskusuva od poslednjih 10 dana, bice neizvesna prognoza sve dok neudje u 24h. Primera radi, skoro svi modeli za moj kraj su crtali da ce danas T biti ok 5-6 u plusu i suvo vreme, a evo danas jos jedan ledeni dan i 5cm snega. Definitivno nam u sredu stize novi ciklon, gde ce mu centar biti malo juznije nego gde treba pa ce nam doneti i malo visu T, bolje bi trebali da prodju "severnjaci" sto se tice padavina. A u subotu-nedelju dolazi ponovo novi ciklon koji moze sve da poremeti. Ili moze da nam donese prolece ili debeo minus,ali otom potom sve je jos to rano za prognoziranje. :)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #531 poslato: 08. Februar 2010. u 17:12 »
odličan 12z za prva 132h ostatak čekamo
eh kad bih ovako bilo u stvarnosti  :o

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #532 poslato: 08. Februar 2010. u 17:34 »
Sjajan GFS 12Z do 180h,a i nakon toga :o
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #533 poslato: 08. Februar 2010. u 17:39 »
Sumnjao sam sve dok prince nije napisao da ce biti snega, "i to dosta snega":) .
Jos su mi u uspomeni decembarske prognoze za Kopaonik.
Samo hoce li Gazela izdrzati ovoliki sneg :)?
Vratiće se magle u London!

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #534 poslato: 08. Februar 2010. u 17:49 »
Za sada je GFS od 12z ucinio ono cemu sam se nadao (ode ciklon bas prema "stikli" koju spomenuh pre sat vremena) i slican je izlazu od 00z, ali videcemo da li ce 18z to da potvrdi ili ce "vratiti" na ono sto je davao 06z. Valjda GFS model ne igra igru "par-nepar" pa su mu svaka dva parna izlaza slicna  :idea: :?: :)
Nov DWD-ov model od 12z daje slicno kao GFS od 12Z za sredu, cetv. i petak, tj. malkice je povoljniji za sneg od modela od 00z.
Bice zanimljivo videti ECMWF od 12z -jutrosnji od 00z je poceo malo da "kvari" ono sto je jucerasnji model od 12z davao, videcemo da li ce nov EC da nastavi taj trend ili ...
I kao sto rece Milosh jutros, iako je GFS od 06z pomerio ciklon ipak ovaj put modeli nisu "ukinuli" ciklon kao sto su to uradili prosli put kada smo ocekivali sneg a modeli 2 dana pred taj dogadjaj "ukinuli" ciklon u Jonskom moru (i na kraju je stvarno tako i bilo). Ocekuje se velika ciklonska aktivnost i jedino je sigurno da nas ocekuje interesantno vreme, dosta tesko za preciznu prognozu kakvu mi na forumu volimo (a kakvu retko dobijamo od "zvanicnih" meteo-firmi)... Pozdrav svim ljubiteljima metorologije i svima koji ovaj web-site i forum uredjuju.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #535 poslato: 08. Februar 2010. u 18:08 »
12z vraca osmeh na lice. :D

oko 25mm u 84 sata uz konstantan minus po visini

A evo i za 180 sati.SJAJNO

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #536 poslato: 08. Februar 2010. u 18:12 »
12Z jako dobar, gotovo identičan scenario crta kao jučerašnji izlazi. Ako i večerašnji EC bude crtao nešto slično, moći ćemo sa sigurnošću da kažemo da dolazi obilan snijeg.
Do tada, ostaje nam da uživamo dok gledamo ovaj meteogram:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #537 poslato: 08. Februar 2010. u 18:32 »
Kad sagledam zimu koja je iza nas ne mogu a da se ne odam utisku da je EC ove zime ipak ispred GFS-a. To naravno nema veze jer je ovaj izlaz odlican ali tek kada izadje EC  mocicu nesto vise da kazem i bicu sigurniji,EC je ove zime par puta pokvario situaciju.
Lepi centimetri se crtaju....

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #538 poslato: 08. Februar 2010. u 18:49 »
Tako je kolega... ciklon!Sto se tice sadasnjeg izlaza GFS0-a pogledao sam temperature na 925 hpa za celu zemlju,u problemu su juzni,jugoistocni,jugozapadni delovi zemlje!Tu najverovatnije nece izbeci kisu i susnezicu,tu mislim najvise na Nis,Vranje, i tako dalje!Opet ce biti bitan danasnji ECM,koji bi trebao da bude bolji,ali i tu nece biti puno nade za jug zemlje!

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #539 poslato: 08. Februar 2010. u 19:40 »
EC za sada ne izgleda lose.Ciklon kao i po GFS-u a mm kada sabere mozemo uporedjivati(a ima ih)