Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143786 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Februar 2010
« Odgovor #540 poslato: 08. Februar 2010. u 19:45 »
Skoro pa identični poslednji izlzi EC-a i GFS-a. Biće, biće snega :)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #541 poslato: 08. Februar 2010. u 19:48 »
Da, ali po EC-u, padavine odose malo zapadnije... i dalje sumnjam u gfs-ove kolicine...Aj videcemo

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #542 poslato: 08. Februar 2010. u 19:51 »
EC crta ciklon na sličnoj poziciji, gotovo identičnoj kao GFS, ali kad pogledam padavine i temperature, pa to su dva svijeta... Znači, EC znatno lošiji. Crta se svega 5-6mm padavina u srijedu i u toku noći, a već u četvrtak suvo i otopljenje. Mada ne možemo ništa sa sigurnošću pričati dok ne vidimo večerašnji WRF.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #543 poslato: 08. Februar 2010. u 20:01 »
ECM je uvek tacniji sto se temperatura tice,to je za sigurno!I ja se bojim temperature na 2m,bice bljuzgavice u cetvrtak za sigurno!Raduje me sto u sredu toku noci ce barem ce biti lepe padavine!

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #544 poslato: 08. Februar 2010. u 20:19 »
Kod mene EC daje skroz drugaciju prognozu nego sto je davao u prethodnom izlazu. U odnosu na gfs susta suprotnost, za sredu daje +5C uz mizerne padavine, a u petak cak 13mm i 2C. Mislim da u ovoj situaciji EC nema pojma. Nije sto navijam za sneg i gfs,ali stvarno mi je nelogicno ovo sto crta.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #545 poslato: 08. Februar 2010. u 20:22 »
E posto su cikloni na istim pozicijama onada je vec moguce da ce biti po GFS-u.Da li neko moze da postavi sliku s temperaturama EC-a za sredu cetvrtak posto ja to gledam samo na YR.NO?
Sa temperaturama koje prognozira GFS ja sam ove zime zadovoljan,u to ne sumnjam.

EDIT> EC za sutra daje Vrbasu 4C? a Subotici 0C?,eto kako stoje stvari s temperaturom,nemoguce!
A kad saberem padavine GFS mi ove nedelje daje oko 28mm,a EC 43mm tako da sam s padavinama zadovoljan jako!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #546 poslato: 08. Februar 2010. u 20:30 »
Ja stavljam pare na GFS :)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #547 poslato: 08. Februar 2010. u 20:31 »
 ^^ ^^ I ja više verujem GFS-u....Bilo je vremena da se usaglase GFS i EC ,ali nisu,sada ćemo da vidimo ko je bolji  ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #548 poslato: 08. Februar 2010. u 20:35 »
Što se tiče padavina u ovakvoj situaciji modeli nemaju šanse da pogode ne samo količinu već ni raspored po danima. Biće izmena i u 24h sata pred određene padavine a o ovoj vremenskoj distanci i da ne pričam. Sada je najbitnija pozicija i raspored baričkih sistema. EC i GFS u poslednjim izlazima vrlo slični. A najvažnije je to da centar ciklona nije previše zapadno od nas tako da ne može previše da povuče topao vazduh po visini. Ja smatram ako ne bude bitnijih promena u modelima da će zimski scenario prevladavati u nastavku nedelje.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #549 poslato: 08. Februar 2010. u 20:35 »
Ja bacam pare na ECM kao i uvek,mozda bude 1-2 stepeni nize sto ceka ecm,al pobedice na moju veliku zalost,daj boze da ne budem a u pravu!

Van mreže jocozr

« Odgovor #550 poslato: 08. Februar 2010. u 20:37 »
Zaista je teško bilo šta prognoirati za sredu i četvrtak. . .
Međutim ja čim vidim WRF dajem svoju prognozu za sredu i razvoj situacije tokom noći ka četvrtku.
Zaista dobar izlaz GFS koji se vratio putem stare slave (za snegoljupce). . .ali moram priznati da sumnjam u njegove količine padavine.
Temperature me ne brinu toliko,ali dovoljna je manja promena i nema pokrivača i snega. . .  ::)   :kafa:

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #551 poslato: 08. Februar 2010. u 20:38 »
Što se tiče padavina u ovakvoj situaciji modeli nemaju šanse da pogode ne samo količinu već ni raspored po danima. Biće izmena i u 24h sata pred određene padavine a o ovoj vremenskoj distanci i da ne pričam.

Nazalost je tako, a najvise me razocarao wrf-nmm, ovaj na rhmz-ovom sajtu.U toku 3 dana, je tri puta promenio scenario do neprepoznatljivosti, tako da na kraju je bilo tacno samo ono u prvih 24 sata i nista vise...
A to je prognoza za samo naredna 72h...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #552 poslato: 08. Februar 2010. u 20:41 »
Izašao WRF 12Z,za Kraljevo siguran sneg u sredu,ali se crta plus u četvrtak po visini a i u prizemlju..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #553 poslato: 08. Februar 2010. u 20:44 »
Vidite li vi ove sulude razlike u modelima u okviru 72h...Bas me zanima ko ce pobediti...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #554 poslato: 08. Februar 2010. u 20:51 »
WRF je poludeo.Prvo u Novom Sadu crta ogroman sneg a par sati kasnije +8.
Malo je on pobrkao loncice.Ako korisi ulazne inpute EC -a onda neznam gde je video plus po visini a i na 2m toliki.
I svi drugi modeli vide istu ciklonu a centimetre cemo zbrajati na kraju.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #555 poslato: 08. Februar 2010. u 20:54 »
WRF mi je nestvarno los! Pogotovo temperatura na 2m,to ne moze biti.
Gabes ako EC kao sto ti kazes a sto se skoro uvek dogodi spusti Tmax za 1-2C to bi onda i po njemu bilo idealno cak bolje od GFS-a!

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #556 poslato: 08. Februar 2010. u 20:57 »
Cista bljuzgavica!Ciklon za sever zemlje da..al pogledaj Beograd!Dikile da..u ovome se i pravu,ali mislim da je onda za Beograd Timocka krajina odradila svoje!

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #557 poslato: 08. Februar 2010. u 20:57 »
Podsecanja radi: A koji je model prosle subote najavljivao za beograd -3C.Odgovor ni jedan.
Dzabe gledamo modele videcemo sta ce biti kad dodju padavine.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #558 poslato: 08. Februar 2010. u 21:07 »
Slazem se sa tobom gencicu, upravo sam hteo da prokomentarisem da ec i wrf treba gledati samo za naredna 24h i nista vise. Kako koji dan bude dolazio tako ce i oni crtati nize temperature i sneg. U to sam sto posto siguran, videcete ljudi. Sneg i u sredu i u cetvrtak.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #559 poslato: 08. Februar 2010. u 21:11 »
Ljubostinja nije tu u pitanju da li ce padati sneg,u pitanju su temperature na 2m,dzaba ce nama padati sneg na +2!Ono sto se tice zadnji put stvarno niko nije ocekivao za Beograd -3,ali kazem sigurno je u niskim slojevima progurala hladnoca sa jugo istoka,da je to bilo po visini druga bi bila onda prica!