Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143743 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Februar 2010
« Odgovor #900 poslato: 18. Februar 2010. u 00:13 »
Mislim da je to samo jedan slucajan izlaz,odjednom se stvorio iako je situacija malo severnije od nas za taj period vec danima dobra i povoljna za sneg,tu mislim na zemlje srednje Evrope,ali nisam siguran da ce se taj hladan vazduh spustiti do nas.Videcemo narednih dana,u svakom slucaju je dobro da GFS ima trend nizih temperatura vec nekoliko izlaza.
Naravno da bi jako voleo da se to dogodi ali...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #901 poslato: 18. Februar 2010. u 00:19 »
Tačno je da ne treba suditi na osnovu jednog izlaza, ali su i prethodni vidjeli zahlađenje sa padavinama u tom periodu. S tim što su oni crtali brzopotezni hladni front, kakav bi bio ovaj u nedjelju, dok 18Z crta formiranje samo takvog ciklona. Lijepo se vidi na ovoj karti što je okačio Kimi.
Dobro je dokle god imamo čemu da se nadamo. Mislio sam da je nakon ovog zadnjeg snijega definitivno gotovo sa zimom, al' izgleda da nisam dobro mislio. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #902 poslato: 18. Februar 2010. u 00:27 »
Milose pogledaj moj post od ponedeljka kada sam napisao da period posle nedelje moze biti veoma zanimljiv tada je Sic prokomentarisao da nema sanse za tako nesto i da su teperature zakucane za plus 15C stepen,ja nisam mislio tako i ako su modeli tada crtali sigurno prolece.Ne kazem da ce to biti sneg ali zahladjenje sigurno hoce,to sam rekao tada a sad sam jos vise siguran u takav razvoj.
Ne "slusam" uvek modele,jer da je tako ja bi u subotu imao vise od 20 cm snega a ne par pahulja,ah ta subota jos mi je u glavi i bice jos dugo,eee!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #903 poslato: 18. Februar 2010. u 02:20 »
Milose pogledaj moj post od ponedeljka kada sam napisao da period posle nedelje moze biti veoma zanimljiv tada je Sic prokomentarisao da nema sanse za tako nesto i da su teperature zakucane za plus 15C stepen,ja nisam mislio tako i ako su modeli tada crtali sigurno prolece.Ne kazem da ce to biti sneg ali zahladjenje sigurno hoce,to sam rekao tada a sad sam jos vise siguran u takav razvoj.
Ne "slusam" uvek modele,jer da je tako ja bi u subotu imao vise od 20 cm snega a ne par pahulja,ah ta subota jos mi je u glavi i bice jos dugo,eee!

Ne secam se tacno, al ja sam komentarisao ovo oko 19., a rekao sam da ensemble vidi samo toplo vreme posle toga. Naravno, juce je totalno izvrnuo izlaz, tako da ova lepa zima jos uvek ima buducnost! :)

Van mreže ciklon

« Odgovor #904 poslato: 18. Februar 2010. u 08:39 »
Sic taj izlaz je dosao iznenada a tako je i otisao,na nasu veliku zalost.
Zima ce se vratiti makar na kratko nije ona jos gotova ali sada je najvaznije da ne bude jako visokih temperatura a izgleda da nece.Sneg naravno ne ocekujem jer je onaj izlaz od sinoc usamljen mada nikad se ne zna,brzo moze sve da se izmani.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #905 poslato: 18. Februar 2010. u 08:56 »
Sic taj izlaz je dosao iznenada a tako je i otisao,na nasu veliku zalost.
Zima ce se vratiti makar na kratko nije ona jos gotova ali sada je najvaznije da ne bude jako visokih temperatura a izgleda da nece.Sneg naravno ne ocekujem jer je onaj izlaz od sinoc usamljen mada nikad se ne zna,brzo moze sve da se izmani.

Usamljen  :-\  :-\ Baci pogled na ENSE 0Z

Nego bacimo se mi na noć subota na nedelju....šta reći,biće to spektakularan front,praćen jakim NW vetrom i naglim padom temperature....A ako još imamo na umu da će u subotu temperatura ići i do +16°C,teško da će biti nekog značajnog noćnog hlađenja pre fronta,biće žestoko (miriše mi na reprizu 11 februara prošle godine,kada je kod mene bilo ugrejalo tokom dana,maltene da se crkne,a nakon toga do jutra palo 27cm snega  :o )
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #906 poslato: 18. Februar 2010. u 09:59 »
E ,kimi pogresio si fali ti jedna jedinica ispred 27cm, nije valjda stvarno samo 27cm... :D
Salu na stranu, opasno izgleda ovaj front 21og i stalno nam dodaje nove padavine, ne znam sta ce biti na kraju....

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #907 poslato: 18. Februar 2010. u 11:47 »
Nije to još dovoljno za čist sneg, bar ne u Banatu  :neznam:  ::)
Ima još vremena, ali bilo bi mi žao da se izruči tolika količina padavina, a da to bude sve kiša (oko 30mm crta GFS)

Evo i temp. po slojevima:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #908 poslato: 18. Februar 2010. u 13:21 »
GFS je vrlo odlučan što se tiče predstojećeg fronta, makar kad je Beograd u pitanju. Uglavnom, crta se 10-ak mm u obliku kiše, a zatim još toliko u obliku snijega, doduše vlažnog. Vidjećemo šta će reći WRF večeras.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #909 poslato: 18. Februar 2010. u 14:56 »
Neka vam orjentacija za nedeljnu prognozu bude meteogram za Novi Sad.
Novi Sad uvek po nekom nesudjenom pravilu za nekoliko stepeni ima hladniju
klimu od Beograda(danas je ta razlika u temp. cak 7 stepeni).
Trenutni meteogram za Novi Sad crta samo kisu i susnezicu za subotu vece
i nedelju.Dok meteogram ne bude crtao cist sneg za Novi Sad nema sanse da ga
moze biti ni u Beogradu,zato budite oprezni sa ocekivanjima.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #910 poslato: 18. Februar 2010. u 15:08 »
Ne možemo, Gagi, na osnovu nekih uopštenih pravila ili zaključaka, kao što je taj tvoj da je NS uvijek hladniji od Beograda za par stepeni, da iznosimo neke zaključke kako će se razvijati situacija za vikend.
Jednostavno, na osnovu onoga što trenutno crtaju modeli, najveće šanse za snijeg imaju centralna i zapadna Srbija, uključujući Beograd, dok bi sjevernije i istočnije bilo uglavnom kiše i susnježice.
Ne kažem ja da će igdje pasti snijeg, ali takvi su trenutni izlazi... Ne bi bilo prvi put da imamo takvu situaciju, zato...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #911 poslato: 18. Februar 2010. u 15:14 »
Ok,ja sam vas samo upozorio na oprez u ocekivanjima.
Meteograme pratim na sajtu www.freemeteo.com,imaju prilicno tacne i precizne meteograme
pa mozes sam otici tamo da proveris.Trenutno za BG u narednih 7 dana crta 46 mm padavina,a za Novi Sad zanemarljivo manje 41 mm.
Za vikend najavljuje izmedju 25-30 mm padavina,a trenutno crta kisu i susnezicu i za NS i za BG,tek
u nedelju ujutru nesto malo snega.Ako bi kojim slucajem sve te padavine odmah bile u vidu snega onda
bi mogla da se ponovi repriza od prosle subote i da dobijemo dobrih 25-30 cm obilnog vlaznog snega ;)
I Miloshe na kojim izlazima si ti video da bi na severu za vikend trebala da pada kisa i susnezica a u centralnim predelima cist sneg?
Npr GFS crta da ce hladan talas da se spusti sa severozapada kontinenta tako da ce hladni vazduh najpre zahvatiti Vojvodinu i onda ce se spustati dalje prema
centralnim predelima,istoku i jugu.

« Poslednja izmena: 18. Februar 2010. u 15:27 GagiNS »

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #912 poslato: 18. Februar 2010. u 15:24 »
Nisam juče pratio izlaze, ali nije se ništa naročito crtalo kod mene na severu. Ovo što je sad izašlo je...  :pop:

Pa nije se još ni ovaj sneg predao, a sprema se novo zatrpavanje  :o

Puno vremena nema, ali može sve da pa padne u vodu, mada gledajući ovu zimu, kod nas ništa nije padalo u vodu  ;D

I ensembli skaču visoko

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #913 poslato: 18. Februar 2010. u 15:27 »
Gagi, pričao sam na osnovu prethodnih izlaza u kojima je nedostajalo padavina za sjever, što i nije slučaj sa 06Z-om.
Inače, nema šanse da sve padavine budu u obliku snijega. Jako je visoka temperatura u početku padavina. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #914 poslato: 18. Februar 2010. u 15:30 »
Misloshe vrlo je moguce da ce veci deo Vojvodine dobiti daleko manje padavina od centralnih predelima,ali ja sam konkretno govorio za moj Novi Sad
koji ce i ovog vikenda dobiti odlicne i obilne padavine kao i Beograd.Tako da ce NS sigurno dobro proci sto se tice kolicine padavina u to ne sumnjam
i zato sam i rekao da bi mogla da se ponovo repriza od ove subote.
A evo i temperatura za vikend kada se najavljuju padavine,prilicno su obecavajuce i mozda to bude i cist sneg jer dolazi dobra hladnoca :D

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #915 poslato: 18. Februar 2010. u 15:34 »
Nisu temperature na visini problem, već temperatura u prizemlju koja će biti jako visoka u početku padavina. Pitanje je koliko će vremena trebati da ona padne dovoljno nisko da bi padao čist snijeg. Prema GFS-u, to bi se desilo negdje pri sredini padavina (par sati iza ponoći). Moglo bi se desiti da to zahlađenje u prizemlju porani ili zakasni, tako da se još ništa ne zna konkretnije. Kad vidimo večerašnji WRF, biće sve jasnije. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #916 poslato: 18. Februar 2010. u 15:40 »

Znam,jasno mi je to.Samo ja kao obican amater iz te situacije ako na visini bude cak -8 C,a na tlu daleko veca temperatura iznad nule onda mogu samo da zakljucim
da bi trebalo da pada vlazan sneg koji ce se topiti pri tlu i samo je pitanje koliko cm snega ce napadati i zadrzati se na zagrejanom tlu.Tako da moguce da ce biti obilnog snega
ali da na kraju padavina visina sneznog pokrivaca na tlu bude daleko manja nego prosle subote.Ali videcemo,ima jos vremena...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #917 poslato: 18. Februar 2010. u 15:42 »
Ide proleće, ljudi... vreme snega je prošlo. Ako išta i padne, biće bolje da uopšte nije ni padalo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #918 poslato: 18. Februar 2010. u 15:54 »
ptprince, od mene može svake noći da napada pola metra i da se otopi... (zanemarimo poplave) Meni je najveće uživanje njegovo padanje. :) evo i sad se tu mrcvari, nikako da se očisti...

Gledao sam temperature po slojevima, paralelno ide zahlađenje i na 850 i 925hPa, jedino na 2 metra malo kasni, tj bilo bi 2 stepena pri prelasku u sneg, ali bi onda brzo pala na 1 i tad bi se sigurno sneg počeo primati. Videćemo šta kažu drugi modeli kasnije.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #919 poslato: 18. Februar 2010. u 15:57 »

Slozio bih se sa ovim sto je Dejo rekao.Nije bitno koliko ce se taj sledeci sneg zadrzati.Posebna draz je uzivati dok on pada i dok
lepo izvestavas aktuelne vremenske prilike,svako iz svog kraja ;D
Realno mogao bi da padne dobar sneg u nedelju ujutru,a realno je i da ce vec u ponedeljak krenuti da se topi,ali to vec i nije toliko bitno ;)