Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143883 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Februar 2010
« Odgovor #140 poslato: 29. Januar 2010. u 23:52 »
Mislis ona oko 5.februara ili..?

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #141 poslato: 29. Januar 2010. u 23:58 »
Kakav je bolesnik ovaj GFS.PA to je strasno!Ovo sto on crta ja nisam mislio ni da je u teoriji moguce a kamoli u praksi.Gde ce sutra skloniti ovolika cudovista?

Osim nekih veoma lepih analiza aktuelne i očekivane situacije (ne političke nego vremenske  :) ), na ovom Forumu se mogu pročitati i veoma duhoviti komentari. Dušane, svaka čast! Uzgred, iako su modeli "ukinuli" veliki deo onih lepih snežnih padavina iznenadjenje je ipak moguće  :pop:
Uostalom, ipak se ovde radi o PROGNOZI vremena a ne o nečemu što možemo sa sigurnošću od 100% da tvrdimo (naročito u ovakvim situacijama). Uostalom, pogledajmo "zvanične" prognoze na našoj TV i videćemo da sve tri firme koje rade prognozu za naše medije (da ih sada ne imenujem da neko ne pomisli da ih reklamiram ili kritikujem) daju gotovo istu prognozu za naredne dane (konkretno mislim na prognozu za Beograd) tj. "sneg i povećanje visine snežnog pokrivača" za nedelju, poned. krajem dana kao i u utorak i sredu. I oni daju "prognozu" vremena a prognoza vremena kao i svaka druga može da se ostvari ali i ... Kao što nismo mogli da sasvim verujemo modelima kada su pre dva dana (EC) tj. juče (GFS) davali 50cm snega za BG, tako ni sada ne treba biti sasvim siguran da će sneg sasvim izostati. Doduše, sada su ti termini prognoze (forecasting lead-time) bliži i samim tim je veća šansa da budu pouzdaniji ali dešavalo se i da u prognozama za 24h unapred pogreše i modeli i zvanične prognoze... Realno, šanse da dobijemo lep sneg tokom narednih 6 dana nisu velike ali videćemo da li će nas vreme iznenaditi... A pored ovolikih promena u modelima u kratkom periodu, više je nego rano govoriti kako bi možda mogli da imamo sneg 6./7. februara...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #142 poslato: 30. Januar 2010. u 00:00 »
Ma više ne verujem ni jednom modelu.Bolje da se ne nadam ničemu pa da iznenadi.A to što crta 5. ispašće kao i ovo 1.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #143 poslato: 30. Januar 2010. u 00:19 »
Evo vrhunac zime, jedna slika za arhivu...   :zima :zima :zima

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #144 poslato: 30. Januar 2010. u 00:23 »
 ^^ ^^ Slažem se Dikile....Sad oni silni meteogrami sa preko pola metra snega ne vrede ništa :glavomozid :glavomozid  !!!Prosto ne mogu da verujem  :histerija: :histerija:  :nelupaj: ....Još uvek ima nade da će se popraviti,ali su šanse minimalne.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #145 poslato: 30. Januar 2010. u 00:28 »
Ne bi me čudilo da sutra modeli vrate pola metra snijega od ponedjeljka... To bi bio jednako jak preokret, kao i ovaj današnji.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #146 poslato: 30. Januar 2010. u 00:34 »
Ja sam govorio da treba biti oprezan pri izjavama ali onako veliki sneg nije mogao pasti.Onaj 5. feb sam spomenuo zbog prethodnog posta,ja nisam verovao ni u padavine koje su nas uprvo rastuzile pa tako ne verujem ni u taj 5-6 ili koji vec februar,da se ogradim odma.
Ja verujem u danasnji dan i to je to,izasao sam iz teme al morao sam!
Kimi, nada umire poslednja!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #147 poslato: 30. Januar 2010. u 07:57 »
Ono što je sigurno sada jeste da ćemo od najavljivanog snega početkom nedelje videti vrlo malo. Voleo bih da nije tako ali šta da se radi. Dalji razvoj situacije je takođe vrlo nesiguran. Da li će se konačno formirati jedan pravi zimski ciklon u Sredozemlju krajem nedelje to sad stvarno ne možemo da znamo. Dobra je tendencija u poslednja dva izlaza GFS-a ali tu uvek stoji jedno veliko ALI. Dobro je da će po svemu sudeći i dalje blok na Atlantiku ostati netaknut. A šta će se dešavati istočnije od bloka to je sad teško prognozirati.

Van mreže ciklon

« Odgovor #148 poslato: 30. Januar 2010. u 17:31 »
Mozda nece biti padavine problem u sledecoj nedelji,mozda ce to biti ona za cega se uopste nismo plasili a to je temperatura,ne bi me ni malo iznenadila takva situacija.

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #149 poslato: 30. Januar 2010. u 17:37 »
ljudima iz rhmz treba podeliti otkaze....iz krajnosti u krajnost!

Van mreže jocozr

« Odgovor #150 poslato: 30. Januar 2010. u 17:38 »
Ciklon,zamolio bih te da mi objasniš i opravdaš zašto očekuješ takvu situaciju :?:  :)
Gledaj da budeš što stručniji i precizniji,pa da vidim koliko si naučio  ???

Ne razumem :?: Ako se baziraš na modelima i prognozama ovde, to nisu prognoze zavoda.
Da budem iskren, prognoze rhmz-a nisu sjajne,ali nisu ni toliko loše. . .  :super:

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #151 poslato: 30. Januar 2010. u 17:46 »
Ne razumem :?: Ako se baziraš na modelima i prognozama ovde, to nisu prognoze zavoda.
Da budem iskren, prognoze rhmz-a nisu sjajne,ali nisu ni toliko loše. . .  :super:
ma 'ajde molim te...
progonoza za 5 dana za ns,do pre neki sat,bila je kao zimska bajka. a sad?

razumem da se desava postepeno,al' ovo je extremno!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #152 poslato: 30. Januar 2010. u 17:57 »
Mozda nece biti padavine problem u sledecoj nedelji,mozda ce to biti ona za cega se uopste nismo plasili a to je temperatura,ne bi me ni malo iznenadila takva situacija.

Moguće je ciklon. Sve zavisi od položaja potencijalnog ciklona krajem naredne nedelje. Mi u Timočkoj krajini ćemo opet biti u najboljem položaju. Još jednom kažem ako ostane ovako kako GFS sad predviđa.

Pa i ono daju prognoze na osnovu istih modela koje i mi gledamo tj. RHMZ na osnovu ECMWF-a. Kako je nas ispalio, tako je i prognostičare iz RHMZ-a. Takav  je to posao, vrlo nezahvalan.

Van mreže ciklon

« Odgovor #153 poslato: 30. Januar 2010. u 18:20 »
Joco necu ti nista objasnjavati posebno,citaj moje postove redom i videces moje prognoze.Sad kazem da je moguce da sledece nedelje temperatura bude na ivici snega i kise a da ce uslovi za padavine postojati.Svi mi gledamo iste karte ali razlicitim ocima,kao i sve ostalo sto je oko nas.
Ja sam svoju skolu zavrsio odavno i ni tada se nisam pravdao sad ucim ono sto se ne moze nauciti u skoli,to je mnogo teze...  :super:

Van mreže PedjaN

• *
  • Starost: 32
  • I love snow!
« Odgovor #154 poslato: 30. Januar 2010. u 19:28 »
Ispalismo se mi zesce zesce za sneg,i sada kao trebam da ga cekam 6,7 ma da... :histerija:

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #155 poslato: 30. Januar 2010. u 23:37 »
Mislis ona oko 5.februara ili..?

Ma taj idealni proboj Atlantika i kasnije zatvaranje azorske anticiklone isto u kombinaciji sa anticiklonom na severu Evrope je najbolja varijanta za ljubitelje snega.Sinoc je 18z crtao isto to i ciklone koje su Atlaniku cekale samo da ih Azorski blok propusti i opet uvede rampu.Evo Ciklon da ti odgovorim na ono pitanje sinoc.DA mislio sam na to Djenovsku ciklonu koja nastaje iz vec obajsnjenih situacija,zatim na AC nad Skandinavijom od 1060hPa,centar u Atlantiku od 945hPa.U sve to i cikklon u Djenovskom zalivu i kasnije u Jadranu dubok i prostran koji ne moze da otera 1020hPa  na istok ili sever.Sve ovo ali malo drugacije upakovano daje glavni i danas ali ga ni njegovi ensembli ne slusaju bas.Ako i ovaj put omane onda stvarnone znam sta reci.Sreca pa ima 4 dnevna izlaza pa je popularan ali ove zime je bas omanuo.Koliko lepih situacija je samo nacrtao a mi videli sneg samo 15 i16 decembra.Imamo jos ceo zimski mesec pred nama pa ce valjda nesto biti i za nas napacene snegoljupce.Setite se samo Sumadije  sredinom februara prosle godine.Evo i 18z drzi slicnu pricu.....

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #156 poslato: 31. Januar 2010. u 00:19 »
Ma kakvi bre cikloni više >:( !!!!!Dosta  >:( !!!!!Muka mi je više predjnih strana ciklona i toplog vazduha koji povlače na naše područje po visini  >:( >:( !!!

Kakvu snežnu idili mu uništi danas,jaoooooo .........Ma bre živela Ruska AC od 1050hpa,pa će malo šipak da mi vuče toplinu po visini

GFS 18Z crta upad Atlantika u Sredozemlje,ali naravno i temperautra prelazi u plus kod nas,tako da bi to bila kiša,ništa novo  :kafa: :kafa:

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #157 poslato: 31. Januar 2010. u 09:21 »
Sudeći po jutrošnjim modelima (pogotovo po EC-u) možemo se pozdraviti sa zimom,ode ona na godišnji odmor   :-* ....

Van mreže MaxeLL

• *
  • Starost: 37
  • Sneg Je Život, Sve Drugo Su Sitnice.. :)
« Odgovor #158 poslato: 31. Januar 2010. u 09:32 »
Ma.. Do pre par dana su najavljivali zimu do polovine februara, sto modeli, sto na TV-u.. A sad?! Ako su posledice globalnog otopljavanja vec uzele maha, onda iz zime u zimu mozemo ocekivati sve manje snega.. Predmetni profesor je ipak bio u pravu: "Zime sve krace i toplije, a leta sve duza i paklenija".. To su njegove reci.. Mada, nije ova zima bila za baciti, samo sto je pri vrhuncu snega, u decembru mesecu, naislo otopljenje i sve pokvarilo.. Nazalost!
Ja sam uvek bio optimista, pa se, shodno tome, nadam da ce biti jos snega.. :D
Ja Volim Život, Kafane I Žene.. :D

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #159 poslato: 31. Januar 2010. u 10:23 »
Modeli imaju opasno lošu tendenciju u poslednjim izlazima,
kakav preokret u izlazima. Nije se skoro ovako nešto dešavalo sa modelima i vremenskom situacijom.