Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143861 puta)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
Odg: Februar 2010
« Odgovor #260 poslato: 03. Februar 2010. u 22:23 »
evo i mene na forumu nakon nedelju dana..

sviđaju mi se izlazi za sada budući da baš volim kada vikendom pada sneg :) ponovo verujem niskoj temperaturi na ovim prostorima tako da očekujem sneg

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #261 poslato: 03. Februar 2010. u 23:18 »
Kratko i jasno sta ceka GFS za subotu!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #262 poslato: 03. Februar 2010. u 23:25 »
Hm,zanimljiv novi izlaz.
Padavine bi pocele rano ujutru u tom trenutku po visini bi jos bilo toplo za sneg a na 2m bi bila uglavnom temperatura u minusu.Kako bi se blizili podnevu situacija bi se promenila,po visini zahladjenje a blago otopljenje na 2m.Nazalost to "blago" je sasvim dovoljno da se sneg ne zadrzava.Padavine su moguce citav dan u subotu a negde cak i u nedelju.Ovo vazi uglavnom za sever i BG,istok ima mnogo bolju situaciju a zapad cinimi se najlosiju.
Kolicina padavina i dalje neizvesna...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #263 poslato: 03. Februar 2010. u 23:25 »
Gde da potpisem ovaj GFS ? ???

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #264 poslato: 03. Februar 2010. u 23:55 »
EE i ja bi ga potpiso:)Nista tendencija vrlo dobra,ovo mirise na obilan vlazan sneg!Ali mediciklon,nista ne vredi konkretno da izjavimo dok ne udemo u poslednja 24 casa,tendencija vrlo dobra i GFS i ECM!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #265 poslato: 03. Februar 2010. u 23:57 »
ciklon, ovaj plus sto se crta po visini, ne mora uopste da bude toliko opasan po sneg.Naime, imala je situacija iz nekog novembra od pre dve, tri godine, kada smo dobili obilan i vlazan sneg, sa temperaturom od skoro dva stepena na 850 hpa.E sad, verovatno je taj sloj bio dosta tanak i nije mnogo topio pahulje.Temperatura u prizemlju je bila izmedju 0 i 0.5c.
Tada je bio duel izmedju bocea(mozda je i joe :) ) i ptprinca, kada je ipak boce odneo pobedu...

Van mreže ciklon

« Odgovor #266 poslato: 04. Februar 2010. u 00:15 »
Da,novembar 2007. pala je ogromna kolicina vlaznog snega,tada sam bio u NS i grane su pucale po gradu od tezine snega.Za tako nesto potrebno je da intezitet bude bas jak i da traje dugo.
Ne znam videcemo,moze da bude veoma zanimljivo.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #267 poslato: 04. Februar 2010. u 00:18 »
Tako je Gencicu..ovaj put treba se pratiti situacija po nizim slojevima,posto ce hladnoca da upada pogotovo na 925 hpa,i zbog toga ocekuje GFS vec u subotu ujutru snezne padavine,a u to vreme ce na 825hpa biti oko 0-1 stepeni dok na 925hpa duboko u minusu!Znaci vise ce se trebati sad pratiti situacija na 925hpa!No bilo bi tu i kise na pocetku padavina ali.... evo o cemu pricam de je fora!

Znaci ovo bi vec bio sigurno sneg!Al videcemo dal ce temperature i ovake biti!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #268 poslato: 04. Februar 2010. u 00:33 »
Lepe su ove karte, gabesz, sreca pa ti mozes povremeno da ih okacis, sa raznim visinama.Mislim da ce ovo u sustini biti svuda sneg, naravno, moguci su svakojaki miksevi, pocevsi od ledenih zrnaca, preko susnezice do cistog snega.Cista kisa mi ima najmanji udeo u ovoj situaciji, ali ponegde mozda U POCETKU.

Jeste da ja malo vise prizeljkujem ovakav scenario, ali mislim da je ipak realno i ocekivati ovako nesto...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #269 poslato: 04. Februar 2010. u 00:46 »
GFS sve hladniji, i sve više padavina. 18Z za Beograd crta oko 25mm u obliku snijega.
Temperatura na 2m definitivno neće biti problem ovoga puta, već temperature u višim slojevima, kao što rekoše kolege. Mada, ako se sjećate, iz slične situacije od novembra prošle godine smo dobili snijeg (doduše, ne tako obilan). Temperatura na 2m je bila oko 1°C, duvala je jaka košava, a prema modelima, za vrijeme padavina, temperatura na 850mb je trebalo da bude između 0 i 2°C. Pa ipak nije bilo kiše, već samo susnježica u početku.
Ja mislim da su sve veće šanse da će ovo biti snijeg i formiranje sniježnog pokrivača u većini krajeva. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže voja

• *
  • Vracar, Beograd
« Odgovor #270 poslato: 04. Februar 2010. u 02:06 »
A sta je sa temperaturama koje daje ECMWF?
Po njemu ce konstantno biti iznad 2-3 C, a plus su padavine slabe.
Prosli put je gfs izgubio...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #271 poslato: 04. Februar 2010. u 08:22 »
GFS po starom,dobar, a Ec sve vise zimski,kako za vikend tako i za kasnije.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #272 poslato: 04. Februar 2010. u 08:39 »
baš tako dušane, EC zimoljupcima odličan za drugu polovinu naredne nedelje
ovaj vikend je skoro 100% usaglašen kod modela, jedino što EC malo produžuje slabe padavine izgleda i na ponedeljak.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #273 poslato: 04. Februar 2010. u 10:04 »
Što se tiče vikenda, izlazi su slični jučerašnjima. Dakle, i po GFS-u i EC-u, bio bi to u subotu prilično obilan i vlažan snijeg. Temperatura na 2m će u većini krajeva biti između 0 i 2°C, a ona na 850mb za vrijeme padavina oko 0°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #274 poslato: 04. Februar 2010. u 10:41 »
EC i GFS vide slicnu situaciju pocetkom druge dekade februara,to me posebno raduje!
Sto se vikenda tice nista se nije promenilo od sinoc tako da su i dalje dobri uslovi za sneg al koji stepen nize nije na odmet,treba nam ta negativna nula.
EC malo slabiji sa padavinama za vikend a temperature kao i obicno malo vise u odnosu na GFS.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #275 poslato: 04. Februar 2010. u 11:04 »
Ništa ne govorim, ali situacija bolja nego za prošli vikend. Čekao sam da se malo pomere padavine kasnije, što se i desilo. Najbolje bi bilo da počne posle 7 u subotu, tada bi gotovo izvesno bio sneg, mada su i temperature nešto niže na 850hPa, ali treba će proveriti i ostale slojeve atmosfere. Situacija obećava :)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #276 poslato: 04. Februar 2010. u 11:21 »
Bila bi to solidna bljuzgavica,ali ne i sneg. Bar 1C stepen niza temperatura u subotu tokom dana i to je to  :selam:
Ovako neverujem da ce napadati puno,treba da bude bas jakog inteziteta da bi uopste stvorio neku podlogu na +1C!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #277 poslato: 04. Februar 2010. u 11:36 »
Da biće problem tamo gde nema starog snega, ali ja ne bi trebao da se brinem. Kod mene će ostati 3-4cm snega  ??? Ali ako padavine budu jake, onda može i na +1 da krene formiranje snežnog pokrivača.

Van mreže ciklon

« Odgovor #278 poslato: 04. Februar 2010. u 11:42 »
Najveci problem je temperatura na 2m i mislim da su svi drugi uslovi ispunjeni,mozda krene kao susnezica ali to ce biti kratko.Mozda se padavine odloze kao sto je vec bio slucaj i onda bi bilo mnogo bolje,ovako kao sto rece Joco bljuzgavica nas ceka!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #279 poslato: 04. Februar 2010. u 11:47 »
Ne treba da se bojimo pozitivne temperature na 2m. Ukoliko bude jakog snijega, za čas će se ona zacementriati na 0°C i eto sniježnog pokrivača. Samo, gotovo je izvjesno da će to biti vlažan snijeg, a ne suv kao onaj u prethodna dva navrata.
Inače, da li će padati suv ili vlažan snijeg, tu je presudna temperatura na višim slojevima, a ne ona u prizemnom sloju. Ako se sjećate, prije par dana je u Beogradu pao suv snijeg, iako je na 2m bilo 0°C. Tada je temperatura na 850mb bila oko -8°C.
U ovom slučaju će temperatura na visini biti znatno viša, i neće biti ništa čudno ako bude padao vlažan snijeg čak i na negativnoj temperaturi na 2m. A i GFS i EC vide u Beogradu temperaturu između -1°C i 0°C u prizemlju. Na istoku će vjerovatno biti još niža.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm