Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143835 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Februar 2010
« Odgovor #420 poslato: 06. Februar 2010. u 12:24 »
GFS se prislonio stavu EC modela za sledeću nedelju
bila bi to obilna hladna februarska kiša
naravno ima još puno do tad ali stvarno bi bila šteta posle današnjeg snega
hrvati i bosanci bi bili zatrpani ovekvom situacijom po 06z

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #421 poslato: 06. Februar 2010. u 12:36 »
I to ne samo Boce da bi kopno bilo zatrpano nego i veliki dio obale. Šta da kažem, osim da se radujem idućoj sedmici.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #422 poslato: 06. Februar 2010. u 12:42 »
Toliko je blizu granica snega i kiše da je četvrtak predalek za konkretnu prognozu. U svakom slučaju neverovatno zanimljiv period pred nama.

Što se tiče današnjeg i sutrašnjeg dana,
Po NMM ovo je u Novom Sadu do sutra uveče između 20 i 25cm snega.  :o

Lično mislim da ga je malo preterao.  ;)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #423 poslato: 06. Februar 2010. u 13:05 »
Zelim samo da kazem SVAKA ČAST svima koji su juce ovde iznosili svoje misljenje,davali tacne i precizne prognoze za danasnji dan,situacija je bila teska ali ČESTITAM vam i zasluzuje te samo reci hvale!!!

A sad cu da nazovem RHMZ i kazem im da dobro pogledaju ovaj forum i portal i da ih u buducnosti ne bude sramota da zatraze pomoc od ljudi koji ovde rade i ucestvuju u izradi vremenske prognoze jer su pokazali mnogo puta da su bolji od njih!

EDIT:Nisu u stanju ni da se jave ali dobicu ih ja.
Lepo su pogodili u mesecnoj prognozi sneg za danas al su se zato juce obrukali.

Ma nema potrebe da ih zoves, sigurno bar neki od njih znaju za ovaj forum i veoma je moguce da to i prate ali kako oni vole da kazu oni su "referentna ustanova i jedini ovlasceni da daju prognoze" pa verovatno ne uvazavaju (ili ne veruju puno u) prognoze ljudi sa ovog foruma. Mislim da njima vise "bode oci" kada privatna konkurencija tj. W2U i Meteos (ne znam da li postoji jos neka aktivna meteo-firma ovde) imaju bolju prognozu, ali eto ovaj put su svi odreda promasili i davali su kisu u prvom delu dana (uzgred, u 10h u BG -3 uz sneg) a moguc sneg u drugom delu (kada padavina ni nema) pa im je lakse sto je "i komsiji crkla krava" (konkurencija zeznula takodje). Naravno, nisu ni ovde na forumu bas svi tvrdili da ce padati sneg , bilo je i ocekivanja slicnim RHMZ-u ("hladna februarska kisa"), bilo je i onih koji su sneg ocekivali bas u periodu kada padavina nema (danas sredinom dana i popodne) jer situacija je zaista bila veoma nezgodna a i temperature iz sounding-a pokazuju sta se sve desavalo "iznad nasih glava" (ne verujem da je neko od nas mogao da ulozi pare na to da ce nocas na 600m iznad BG biti +8C). Ono sto se meni posebno svidja je sto na forumu i kada neko bas "debelo" promasi prognozu posle toga ta osoba se sama sali na svoj racun ili se ne ljuti ako je/ga prijatelji malo zezaju. Mislim da ako bi ti "ciklon" pozvao RHMZ da oni ne bi mirno i prijateljski saslusali sta imas da im kazes, jer oni su "profesionalci" a ljudi sa foruma su uglavnom "amateri"...
Osim toga verujem da i oni malobrojni clanovi dve privatne meteo-firme u BG prate ovaj forum ali iz nekog razloga se na njemu ne oglasavaju tj. ne pisu svoje komentare (ili barem ja to u prethodnih par meseci nisam video). Jer ovde se vec rano ujutru mogu videti dosta dobre procene vremena za sutrasnji dan a te firme svoje prognoze objave obicno oko 12 ili 13h (kao i RHMZ), pa bi moglo da im koristi da vide sta forumasi ocekuju - narocito kada je "nezgodna" situacija u pitanju. Ovaj forum je odlican i jos jednom upucujem pohvale ljudima koji sve ovo organizuju.
Trenutno u centru BG (na mom term.) -0.5C uz 5 ili 6/8 oblaka (nemam bas dobar pogled odavde).

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #424 poslato: 06. Februar 2010. u 14:19 »
Juče je čak i na forumu HMZCG iskazano čuđenje povodom prognoza koje su i HMZS i privatne službe davale za Beograd, jer modeli koji se vrte u HMZCG su upućivali na ovo što se i desilo.
Možda su jedni od drugih prepisiviali ne uvažavajući ono što je prognostički materijal govorio!?  :neznam:

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #425 poslato: 06. Februar 2010. u 15:06 »
GFS 06Z ensi....Glavni deluje usamljen oko ovog otopljenja sredinom nedelje,te je izvesno da će centar ciklona vratiti u južni Jadran...Kontrolni je najbolja opcija,jer vidi i više padavina

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #426 poslato: 06. Februar 2010. u 17:39 »
Modeli i dalje luduju, jutrosnji wrf skresao padavine Beogradu sa 20mm na 6-7mm, a dodao 10mm za sutra, koje je do skoro video gfs, medjutim sada je i njih surovo izbrisao...Naravno centar ciklona isto tako glavni izlaz nije pomerio povoljnije za nas u cetvrtak, pa tako je zasad to kisa i ledena kisa....

Jednom recju, nastavak zime...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #427 poslato: 06. Februar 2010. u 18:11 »
Glavni je usamljen,ali zaista jedini, u takvoj situaciji.Vecina ensebla crta ciklon juznije,pa nema bojazni od tem. po visini.Ipak glavni vec drugi izlaz prkosi svima.Naredni izlazi dace odgvor ko je u pravu,vodja ili pratioci.

EC sjajan ,vraca nadu u sneg sredinom nedelje,bar na severu Srbije.
« Poslednja izmena: 06. Februar 2010. u 19:36 dusan »

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #428 poslato: 06. Februar 2010. u 20:30 »
Nisam ni sumnjao da ce wrf skloniti sve sto je crtao u 00z.Ma i on mi je idi mi dodji mi....

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #429 poslato: 06. Februar 2010. u 20:36 »
Ja sam znao da će smanjiti padavine, ali sam mislio da će nam 2-3mm ostaviti, čisto reda radi. Ali on izbrisa sve. Kad neće, neće... I temperatura će biti u debelom plusu, taman da se istopi ovo jada što je palo danas.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #430 poslato: 06. Februar 2010. u 20:43 »
Za sutra su i RHMZ i Meteos dali za BG "sneg i povecanje visine sneznog pokrivaca". Moze da se dogodi (ne bih voleo) da im ta prognoza bude tacna isto koliko i ona jucerasnja za danasnji dan...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #431 poslato: 06. Februar 2010. u 20:49 »
Pa bice povecanja to je sigurno, al pitanje dal ce 1 ili 15 cm ...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #432 poslato: 06. Februar 2010. u 21:30 »
Biće ova sledeća nedelja na ivici živaca do poslednjeg trenutka a i u toku same ciklonalne aktivnosti
Nijedan model neće znati pre utorka kako će se pozicionirati ciklon i kako će to na kraju ispasti
Biće interesantno to je jedino sigurno!

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #433 poslato: 06. Februar 2010. u 21:50 »
WRF 12Z za sutra daje padavine samo u Loznici (i to solidne) i u Kraljevu,tj.  padavine uglavnom na zapadu i jugozapadu..Ja se nadam da će biti 6-7 cm sutra kod mene,a padavine su produžene,tako da bi i u ponedeljak bilo snega do poslepodneva.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #434 poslato: 06. Februar 2010. u 21:54 »
Biće ova sledeća nedelja na ivici živaca do poslednjeg trenutka a i u toku same ciklonalne aktivnosti
Nijedan model neće znati pre utorka kako će se pozicionirati ciklon i kako će to na kraju ispasti
Biće interesantno to je jedino sigurno!

Potpuno se slazem. ECMWF za sada (u par izlaza) daje ciklon na "povoljnom mestu" za sneg ali i od EC-a a narocito od GFS-a ocekujem da jos par puta menjaju situaciju do sledece srede. Trenutno UKMO i DWD (GME) daju slicno... Ali hajde da prvo vidimo kako ce sutra biti, modeli su jutros davali sneg (za BG) a sada su ga smanjili a neki i maltene ukinuli. Ne bih voleo da sutra tokom dana bude +2C uz minimalne padavine, mrzim takvo vreme ...

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #435 poslato: 06. Februar 2010. u 21:55 »
WRF 12Z za sutra daje padavine samo u Loznici (i to solidne) i u Kraljevu,tj.  padavine uglavnom na zapadu i jugozapadu..Ja se nadam da će biti 6-7 cm sutra kod mene,a padavine su produžene,tako da bi i u ponedeljak bilo snega do poslepodneva.
Red je i na nas malo sa zapada da dobijemo sneg, posle danasnje ludnice na severu i istoku. Ne ocekujem nista spektakularno ali nekih 7-10cm bi trebalo da padne kod mene. Valjeva nema vise na listi za snezni pokrivac posle duzeg vremena, nema do sutra uvece... ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #436 poslato: 06. Februar 2010. u 21:56 »
Ja nisam pratio toliko prethodnih dana prognoze modela za sledeću sedmicu. Jednostavno, bio sam preokupiran prognozom za danas, skroz sam se bio unio u to, da me prognoza za narednu sedmicu nije ni zanimala toliko.
Sad već polako mogu da se prebacim u taj film. :) Ono što je sigurno je to da će biti zanimljivo, kao što reče Boce. Moglo bi ovdje biti svega i svačega. Opet će nijanse presuditi, baš kao i danas. Ništa pouzanije za sada ne možemo reći. Od sutra bismo već polako mogli početi da detaljnije analiziramo situaciju i pratimo tendeciju izlaza GFS-a i EC-a. Juče smo se pokazali kao dobar prognozerski tim (Serbianmeteo), nadam se da će tako i ostati. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #437 poslato: 06. Februar 2010. u 22:09 »
svaka cast WRF-u...juce je bio najbolji, ali mislim da ce sad zestoko da omasi. Po meni je tesko moguce da padavine potpuno izostanu u vecem delu Srbije.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #438 poslato: 06. Februar 2010. u 22:11 »
Red je i na nas malo sa zapada da dobijemo sneg, posle danasnje ludnice na severu i istoku. Ne ocekujem nista spektakularno ali nekih 7-10cm bi trebalo da padne kod mene. Valjeva nema vise na listi za snezni pokrivac posle duzeg vremena, nema do sutra uvece... ;)

Baš tako Ljubostinja  ;) ;) Prve padavine kod mene i tebe očekujem posle ponoći,tako kažu i GFS i WRF...Samo da malo oslabi vetar i neče biti problema (a oslabiće narednih sati )  ;)  :super:

Što se sledeće nedelje tiče,slažem se,sve je otvoreno.Posebno mi se sviđa EC,koji vidi za sada položaj ciklona bolji nego kod GFS-a,bilo bi tu snega.Treba spomenuti da je i kod GFS 12Z-a glavni natoplija opcija...Videćemo,biće interesantno pratiti  ;) ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #439 poslato: 06. Februar 2010. u 22:19 »
svaka cast WRF-u...juce je bio najbolji, ali mislim da ce sad zestoko da omasi. Po meni je tesko moguce da padavine potpuno izostanu u vecem delu Srbije.

Ih, ko da je WRF jedini model na svijetu. :) Pratio sam ja juče još neke modele, ima vrlo preciznih i na sajtu HMZCG-a.
Ovaj model je crtao čist snijeg za danas u Beogradu.
Za sutra crta cjelodnevni umjeren snijeg. Zašto ne bismo njemu vjerovali ? :)
http://www.meteo.co.me/modeli/EtaMN_1a/rrr6.php

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm