Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143807 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Februar 2010
« Odgovor #560 poslato: 08. Februar 2010. u 21:40 »
RHMZ-ov WRF daje za BG +7C za cetvrtak a sam EC u terminu 13h daje nesto ispod +4C. Pre bih ocekivao da ce WRF da spusti temp. za 3 stepena umesto da je podigne... Slicno je i za T850, EC daje -0.5C a WRF +2.5C. WRF-RHMZ ga bas greje... Doduse, taj model ne pratim dugi niz godina kao ECMWF i GFS pa zaista ne mogu ni da kazem da li je pouzdan ili ne tj. da li je bolji od modela cije bocne granicne uslove uzima (EC) ili ne...
Sta tek reci za RHMZ-ov ETA model sa bocnim granicnim uslovima DWD-a: za spomenuti cetvrtak za 13h DWD-GME daje -4.5C na 850hPa a ETA drasticno toplije tj. oko +2C uz T2m +8C i sve to uz preko 90% RH na 700hPa...
Kada vec spominjem modele, evo da dodam da UKMO daje -2C na 850hPa za cet. 13h.
Ali kao sto neko rece, za prethodnu subotu modeli nisu predvideli -3C u BG sa snegom tokom prepodneva... Kao sto ne treba biti siguran da ce aktuelni GFS od 12z sve pogoditi, tako ne treba ni ocekivati da ce ECMWF (iako globalno pouzdaniji model - postoji statistika koja to dokazuje) biti u pravu sa ovim malo visim temperaturama i relativno malim padavinama... Vise ocekujem sneg povremeno (uz dnevne temp. oko nule ili max. do +2C) u drugom delu sedmice nego +8C... Valjda me GFS od 18z nece sokirati sa nekim pomeranjem ciklona ka zapadu (kao GFS 06z) i podizanjem temp. do onih vrednosti koje mi trenutno deluju previsoke...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #561 poslato: 08. Februar 2010. u 21:59 »
Da, profiamater, isuvise kratko pratimo wrf, da bi mogli da imamo osnovane zakljucke o njemu.Kolko god to glupo zvucalo, mislim da je on ranije znao za mnogo bolje trenutke(wrf-nmm).

Sada je imao jako lose procene padavina, za proslu subotu, ali odlicno pogodjenu temperaturu u prizemlju i na 850 hpa.Ipak i sami smo bili svedoci izuzetne suvoce vazduha u subotu, kada je bukvalno na 800 metara iznad nas bilo 8 stepeni(suv vazduh koji ima jako malu relativnu vlaznost,pa mu se temperatura dosta razlikuje od temperature tacke rose).Padavine su ocigledno dok su prosle kroz taj sloj jako puno isparile i zato je model skresao padavine, tek posle na 6 sati od starta padavina.
Kada su padavine zasitile taj sloj vlagom, mogle su da prolaze nesmetano bez veceg isparavanja i tad su dosle do tla, a kasnije i pojacale inenzitet.

Medjutim, tu nije bio problematican raspored ciklona i anticiklona, kao ni sad(osim wrf naravno, koji daje jako visoke temperature i u prizemlju i na 850hpa) iako ecmwf ima identican raspored kao gfs, a opet se razlikuju bitno u padavinama.
Jos je wrf isto imao dosta lose maksimalne temperature ponekad u skroz stabilnom vremenu.

Sta je odgovor ne znam, ali valjda ce se uskoro sve razjasniti, vreme je.
Ne sumnjam da ce sve biti protiv nas snegoljubaca, obicno je tako...Oprostite na pesimizmu... :D

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #562 poslato: 08. Februar 2010. u 22:08 »
navikli smo na svasta...od "ukidanja" ciklona do otopljenja iznad 0C na 850mb u zadnjem momentu...
brinu me onih par najtoplijih runova GFS-a, sto se vide na ensemblima...to je bas onako kako vide ECM i WRF

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #563 poslato: 08. Februar 2010. u 22:10 »
Ma vise me nista ne brine...Dobro, brinu me ispiti i to je to .... :D

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #564 poslato: 08. Februar 2010. u 22:12 »
Poslednji EC daje u ovo vreme Subotici oko -6 -7 a trenuno je -10.Toliko o temperaurama.
JA IPAK OVAJ PUT VISE VERUJEM GFS-U STO SE TICE TEMPERATURA.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #565 poslato: 08. Februar 2010. u 22:17 »
Ja ne znam kome da vjerujem ovoga puta. Iako sam obično na strani WRF-a i smatram ga najpreciznijim modelom za ovo područje, ovoga puta više naginjem ka GFS-u (pomalo navijački). Ako se sutra konačno ne usaglase GFS i EC, onda stvarno ne znam kad će...
18Z GFS neću čekati, nego ću ovako kao optimista da legnem u krevet, pa sutra šta bude, neka bude ! :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #566 poslato: 08. Februar 2010. u 22:25 »
Ja čekam 18Z.

Poslednji EC daje u ovo vreme Subotici oko -6 -7 a trenuno je -10.Toliko o temperaurama.
JA IPAK OVAJ PUT VISE VERUJEM GFS-U STO SE TICE TEMPERATURA.

Jedna mala greškica pravi još veću grešku.
Naime,problem je u tome što je EC razvedravanje predvidio kasnije,a već je vedro na Paliću,otkud i ta greška u temperaturi  ;)
Kad je oblačno manja je šansa za grešku,da budemo iskreni.  :)

Ipak,ja sam neka sredina između EC-a i GFS-a,što ipak nije dobro za snegoljupce.  :-\

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #567 poslato: 08. Februar 2010. u 22:55 »
Novi GFS kritican, bukvalno na granici izmedju 0C i pozitve. Ipak za moje podrucije daje temp za cetvrtak na 2m nula stepeni. Ovaj izlaz malo topliji ali slican sa padavinama. Sve je ovo na klimavim nogama, bice tu jos izmena.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #568 poslato: 08. Februar 2010. u 22:56 »
Ne znam šta je sa ovim "bolje" rezolucijskim modelima, poslednjih 10-ak dana daju visoke temperature, padavine još kako-tako. Kod mene je tako danas trebalo biti +4, a bilo je -1. Noćas -8, a već je -10, biće 13,14 ispod nule sigurno. Tako da slobodno spustite 2-3 stepena kod WRF i 1-2 kod ETE.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #569 poslato: 08. Februar 2010. u 22:57 »
18Z lošiji od 12Z...ciklon je malo severnije,a i dublji je...Ali ono što je interesanto je da u početku  hladan vazduh iz centralne evrope ne biva povučen ka ovom ciklonu,nego ode negde tamo aman u Španiju i Biskajski zaliv  :-\   :blahblah:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #570 poslato: 08. Februar 2010. u 23:17 »

Sutra nakon gledanja EC i GFS od 00z i aktuelne IR, mozda cemo moci da bude nesto precizniji u nasim prognozama za sredu i cetvrtak...

Kako li ce u sredu u ovo vreme izgledati IR... ?
« Poslednja izmena: 08. Februar 2010. u 23:29 Profiamater »

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #571 poslato: 08. Februar 2010. u 23:28 »
Ja sve više razmišljam da prestanem pratiti ovaj vražji GFS, koji je vrlo dobar model, ali me zaista nekada iživciraju velike oscilacije iz izlaza u izlaz. Jučer je tako bilo, 00z davao -1, a već 6z za isti period dao 6 C. ECMWF je dosta drukčiji po tom pitanju, rijetko naglo i puno promijeni temperature i padavine. Ne srlja kao GFS, ide postepeno ka nečemu, iz izlaza u izlaz. Dok GFS u jednom izlazu ucrta 985hpa duboku ciklonu, a idući izlaz nestane, pa tako opet ispočetka. U tom je smislu EC bolji.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #572 poslato: 08. Februar 2010. u 23:39 »
Jopa to si lepo opisao,situacija izmedju ta dva modela je bas takva.
Ja kao sto sam neki dan rekao cekam sutrasnji 12Z da dam nesto konkretno,po meni je to pravi trenutak ali i u tih 36h se nesto moze izmeniti.
Kao sto je u subotu bilo izuzetno neizvesno bice i u sredu,temperatura na 2m na severu oko 0C sto je mozda dovoljno a mozda i previsoko.
Edit> kako ne volim da vidim u modelima nulu bez onog minusa -, -0C!!!!!

Van mreže Aleksandar

• *
« Odgovor #573 poslato: 08. Februar 2010. u 23:47 »
aj opet, lepo su rekli od petka sneg, sta ste se uhvatili za sredu i cetvrtak... :D

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #574 poslato: 08. Februar 2010. u 23:55 »
Aleksandre, kada bi svi mi slusali i gledali samo prognoze zvanicnih meteo firmi u gotovom obliku, pola ovog foruma ne bi imalo svrhu, a nasa komunikacija bi se svela na sadrzaje tvojih komentara.
Sta mislis, zasto bi mi ovde razbijali glave oko prognostickih materijala i uskladjivanja prognoze sa njima?
Odgovor se namece sam.Ali ajde i njega da kazem.Da bi smo nesto shvatili i naucili i to kasnije primenili.
Ovim nisam rekao da prognoze gorepomenutih nisu na mestu, nego da ima i treba da postoji drugo (uglavnom amatersko) misljenje o buducoj vremenskoj situaciji.
Zato se mi ovde okupljamo i analiziramo sve ove stvari...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #575 poslato: 09. Februar 2010. u 00:06 »
Uvlaci GFS dosta toplotu sa juga na 925hpa u cetvrtak ovako ne bi bili ni sredisnji delovi Srbije u dobroj poziciji za cist sneg,sami tim i istok zemlje bi bio labav :-\

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #576 poslato: 09. Februar 2010. u 00:15 »
Po gabeszovim kartama samo Vojvodina i zapad Srbije imaju sanse za cist sneg u cetvrtak....Cesto se i desi da nije sloj na 850 hpa najtopliji po vertikali...(osim prizemlja naravno)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #577 poslato: 09. Februar 2010. u 00:35 »
Vojvodina nikako nije u opasnosti za cetvrtak sto se temperature po visini tice,na 2m je to labavo oko nule,to bas i ne volim mada na toj temperaturi zna da padne lep sneg.
GFS ne odustaje od svog scenarija,ne odustaje ni EC i po meni je dobar za sad!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #578 poslato: 09. Februar 2010. u 01:56 »
Za nepoverovati!!! Beograd opet na granici :p

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #579 poslato: 09. Februar 2010. u 06:55 »
Vojvodina nikako nije u opasnosti za cetvrtak sto se temperature po visini tice,na 2m je to labavo oko nule,to bas i ne volim mada na toj temperaturi zna da padne lep sneg.
GFS ne odustaje od svog scenarija,ne odustaje ni EC i po meni je dobar za sad!

mislis,pogledaj 00z
Ovo je previse ispala za ceo zivot a kamoli za jednu zimu. :bang: