Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143793 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Februar 2010
« Odgovor #600 poslato: 09. Februar 2010. u 11:49 »
Hej, ljudi, vecina nas voli sneg i svakako smo razocarani kada modeli posle nekoliko najava velikog snega dan-dva pred taj dogadjaj pocnu da menjaju situaciju. Ali zasto im sada u potpunosti verovati i reci da sigurno nece biti snega cak ni u sredu uvece, da nas ocekuje +9 ili +10C u cetvrtak (kako daje WRF-RHMZ), da ni u petak i subotu nece biti snega i slicno? Svakako da bi modeli za prognozu za dan-dva unapred (dakle sada kada najavljuju topliju varijantu) trebalo da budu pouzdaniji nego za prognozu za 4-5 dana unapred (kada su najavljivali odlican sneg) ali situacija je teska za prognozu i moguce je da vreme i ne bude bas kao sto najnoviji modeli predvidjaju.
Uostalom i "zvanicne" prognoze nekada dosta promase u prognozi "danas za sutra" (setimo se ledene kise i snega u BG prethodne subote) a neke cak i u prognozi "jutros za danas" (primer: W2U u jutrosnjoj prognozi najavljuje za BG za danas oblacno i maglovito, a mi u BG ipak vidimo da je suncano). U narednih 5 dana bice zanimljivo vreme i dosta tesko za prognozu, ja se nadam snegu sutra uvece i u noci izmedju sr. i cet., u cetv. bih voleo da prespavam ceo dan  :zzz: ;) a od petka bi opet moglo da bude snega (mada EC drzi +5 ili +6 za petak i +2C za sub.)...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #601 poslato: 09. Februar 2010. u 11:53 »
06z

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #602 poslato: 09. Februar 2010. u 12:12 »
Koliko god da crta padavine i temperature za suta tesko da ce pogoditi.Kosava je ponovo u igri...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #603 poslato: 09. Februar 2010. u 12:12 »
Izgleda da ce sever imati po prilicno srece!Ako i bude na 925hpa 0 stepeni treba racunati na jak intenzitet padavina,to bi jos uvek moga biti cist sneg!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #604 poslato: 09. Februar 2010. u 13:04 »
I RHMZ je znatno promijenio prognozu u odnosu na juče. Ovoga puta je u skladu sa najnovijim izlazima modela.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #605 poslato: 09. Februar 2010. u 13:36 »
Uh,dosta mi je vise i GFS/a i EC i onog japanca koji mi nista nije skrivio i RHMZ prognoza i glupih ciklona i njihovih predomisljanja,te oce te nece.
Daj to prolece i leto i onda me nista ne zanima(osim kise)...................UH!!!!!!!!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #606 poslato: 09. Februar 2010. u 14:07 »
 ^^
Imaš moju podršku po tom pitanju.  ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #607 poslato: 09. Februar 2010. u 14:14 »
Evo pogledajte ense O6Z....pa oni se već za prekosutra znatno razilaze,GLAVNI JE NAJTOPLIJI,a neki i dalje daju temperature u minusu po visini(i to ne samo jedan)...Eto,ja mislim da vam je sve jasno.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #608 poslato: 09. Februar 2010. u 14:39 »
Ja kimi ipak nazalost mislim da ce ensembli da prate glavni...Bice snega...

Opet da vas obavestim da gfs recimo sa izlazom 06z prognozira temperaturu na 850hpa od -4.2c, a izmereno je -5.3c.Izgleda kao da se hvatam za slamku, ali verovatno ce opet biti promena u vecrasnjem 12z.Kakvih, videcemo...
« Poslednja izmena: 09. Februar 2010. u 15:06 gencic »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #609 poslato: 09. Februar 2010. u 15:08 »
Džaba vam svi ensembli i modeli ovog sveta... Biće šta će biti.

Čitam vas, i tek poneko pominje košavu. A ona ume da zameša, i to žestoko.
Da ne tupim mnogo, prema mom mišljenju, sutra je moguće sve od vrsta padavina. Međutim, kako se padavine očekuju u drugoj polovini dana, pretpostavljam da sve može da počne sa... košavom, naravno. A onda, bato, ludilo: prvo kiša, zatim ledena kiša, a stadijum susnežice je malo verovatan. Uleteće neka inverzija po visini, tako da će biti i topljenja i leđenja. Tek uveče možete videti sneg i da se opet zabeli ili malo poveća preostali snežni pokrivač koji se danas nije otopio.
Sve u svemu, slično suboti, 6-og februara (ne bi tako davno). Naravno, ovo je procena za Beograd i okolinu. Analogno toj suboti, važi ponavljanje scenarija za veći deo Srbije. Više padavina na jugu, i to snega, a manje padavina po Vojvodini, gde ledena kiša može da zahvatio košavsko područje.

A sad - videćemo...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #610 poslato: 09. Februar 2010. u 15:42 »
Ja se ne bojim ledene kise:)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #611 poslato: 09. Februar 2010. u 16:01 »
Ja se bojim obilnog snega (10-20cm) :)

Van mreže December_m

• *
« Odgovor #612 poslato: 09. Februar 2010. u 16:22 »
Dokle vise zima,ljudi su na bensedinima zbog ovog vremena!!! Bar da je pravi sneg,nego poledica,pa bljuzga,pa vetar i minus u kombinaciji...da se covek obesi!!!
Necu ovde ni da pitam nikog da me ne bi razapeli kad ce vise temperature bar oko +10C... :sos:
Палмарк,мораћеш да сачекаш март за +10, а април за +20.Замисли само да неко кука у августу: Дај нам 5 степени!?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #613 poslato: 09. Februar 2010. u 16:44 »
GFS 12Z makar za sutra uveče kaže čist snijeg u cijeloj Srbiji. Konkretno za Beograd se crta nekih 10-ak mm. A šta kaže za dalje, to neću ni da gledam. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #614 poslato: 09. Februar 2010. u 16:55 »
Za sutra uvece i tokom noci izmedju srede i cetvrtka kosava ce uciniti svoje kao i prosle subote (kako rece neko pre mene)- setimo se samo kakve su bile temperature iz sondaze u 01 i 13h prosle subote (neki su cak rekli da su podaci pogresni jer "nemoguce da je sneg padao kroz takve slojeve"). Kao sto rekoh i juce i jutros, ocekujem sneg (a kratkotrajno ledena zrnca i/ili led. kisu) u BG u sredu uvece i tokom noci ka cet. a cetvrtak bih voleo da prespavam (ali svakako ne ocekujem +9C kako neki modeli daju)... Pozdrav svima koji ovde aktivno ucestvuju, nevezano da li vole sneg ili prizeljkuju +20C.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #615 poslato: 09. Februar 2010. u 17:35 »
ipak je 12z malo hladniji po visini.Sever i serevozapad Vojvjodine bi po njemu mogli da odole proboju tem. po visini.Ako samo jos toliko pomeri granicu 0 na 850hPa na jug ...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #616 poslato: 09. Februar 2010. u 17:46 »
gle opet GFS menja prognozu ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #617 poslato: 09. Februar 2010. u 17:53 »
Pa ne mijenja Boce, vrlo je sličan prethodnom izlazu za naredna dva dana, ali moram priznati da je ipak za nijansu bolji.
06Z je čak bio doveo u pitanje i sutrašnji snijeg, a 12Z crta 10-ak cm.
Moglo bi u početku biti nakratko susnježice, ili čak ledenih zrnaca ako budu pozitivne temperature u nekom sloju na visini. Ipak mislim da nema šanse da se ponovi scenario sa ledenom kišom od prije nekoliko dana, već da će čim pojačaju padavine okrenuti na čist snijeg, doduše vlažan. Neko moje konačno mišljenje za sutra ću reći kad vidim večerašnji WRF.

A evo kako 12Z vidi naredna tri dana u Beogradu. Ograničio sam period toplijeg vremena za koji se i dalje nadam da može ispariti. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #618 poslato: 09. Februar 2010. u 17:58 »
to je Miloshe ipak 06z, 12z imaš samo za prva 84h!

evo za Knjaževac.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #619 poslato: 09. Februar 2010. u 17:58 »
Kod mene kao po pravilu probija po visini topao vazduh iz hercegovine preko bosne pravo u zapadnu Srbiju. Mozda sutra uvece padne malo snega, ali od cetvrtaka je kraj padavina a i zime za ovu godinu izgleda :(. Komsije hrvati na njihovom forumu slave li slave, kako i ne bi kad im svaki moguci model crta obilan sneg. Po ko zna koji put ove zime prolaze bolje od nas. :histerija: