Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010  (Pročitano 143768 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Februar 2010
« Odgovor #740 poslato: 12. Februar 2010. u 10:45 »
Kljuc je bila i jeste kosava, za nase probleme.... :D
E sad je nece biti pa da vidimo koliko modeli precizno pogadjaju padavine u relativno "lakoj" situaciji za prognozu.Mada ta kosava nam je bila saveznik kada je trebalo da temperatura ode malo dole...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #741 poslato: 12. Februar 2010. u 10:48 »
Za Banat stvarno ne znam šta da kažem, tu će nijanse presuditi da li će pasti obilan snijeg, ili slaba kiša...  :-\
Što se Beograda tiče, situacija je dosta jasnija. Evo i EC meteograma koji vidi okruglo 30mm padavina na temperaturi od 1°C. Ovdje piše sve vrijeme susnježica, mada ja mislim da bi to sve bio čist snijeg. Susnježica je zapravo neki prelaz između kiše i snijega, ne pamtim da je nekad trajala duže od pola sata. Niti pamtim da je nekad kiša prešla u susnježicu, a da nije ubrzo prešla u snijeg. Ovako jake padavine bi temperaturu u svim slojevima začas spustile ispod 0°C, kao što je to bio slučaj i sinoć. Kao što već rekoste, važno je da neće biti košave koja je u prethodnim slučajevima stvarala slojeve suvljeg i toplijeg vazduha na visini. :)
Evo meteograma:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #742 poslato: 12. Februar 2010. u 10:50 »
A gde je pozdrav za sve ljubitelje meteorologije....? :D

Ja mislim da je ok ako kazemo, aha, ovaj model je omasio prognozu za danas, nije bilo najavljenih +4C nego +2c(tmax), ali opat mislim da to ne znaci da mozemo sada da tu razliku koju smo osmotrili da primenimo i na posle, jer posle je posle...
Cinjenica je da u ovim stvarima mala greska u pocetku previ ogrooomnu gresku za nekoliko dana, ali mislim da to "linearno" oduzimanje sabiranje stepena nije bas najsrecnije resenje.

Naravno da ne mislim da ako je model za danas povecao Tmax za 3-4 stepena da to automatski znaci da ce za narednu noc temp. biti 3-4 stepena niza od one koju model daje - da je tako, onda bi bilo dosta lako dati pouzdanu prognozu... Ono sto sam ja hteo da kazem je da se eto ponekada desava da model vec za prvih 6-12 sati ima bitnu gresku (recimo za temp.) pa da onda ne bi bilo cudno ako taj model pogresi i za neke druge parametre za period od narednih 24-36 sati.
Bice zanimljivo videti danasnje "zvanicne" prognoze za sutra, da li ce neka od njih dati malo preciznije kolika kolicina padavina se ocekuje u pojedinim mestima i da li ce se sneg u vecoj meri zadrzati ili topiti (da li se negde ocekuje 20-25cm snega a negde 2-3cm) ili ce po starom obicaju biti recenice tipa "U Srbiji oblacno sa snegom, krajem dana prestanak padavina najpre u zapadnim krajevima a temp. od 0 do 5C."
Eh, da ne zaboravim - pozdrav za sve forumase i Gencica koji mi je ukazao na ovaj moj jutrosnji "propust"  ;) :D

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #743 poslato: 12. Februar 2010. u 10:53 »
Da li bi neko smeo da se usudi od vas da kaze prognozu za Banat,ili jos bolje Zrenjanin :?:
Ajde da vas vidim  :D sa tim "nijanse ce odluciti" niste rekli nista. Da cujem zasto ce nijanse odluciti  :?:  ::)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #744 poslato: 12. Februar 2010. u 10:55 »
W2A na zvanicnoj stranici kaze da se sutra ockuju obilne snezne padavine posebno na severu zemlje.Za Zrenjanin je to oko 25mm kao i za Beograd.Najvise u Vrscu oko 35mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #745 poslato: 12. Februar 2010. u 10:56 »
E jesmo blesavi....profiamater, generalno je moj post sto se tice modela bio upucen Milosu, ali nema veze, bitno je da se razumemo...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #746 poslato: 12. Februar 2010. u 11:03 »
E jesmo blesavi....profiamater, generalno je moj post sto se tice modela bio upucen Milosu, ali nema veze, bitno je da se razumemo...

Pa dobro, Profiamater je odgovorio i u moje i njegovo ime, s obzirom da se slažem oko svega što je napisao. Nisam htio da kažem da će WRF i večeras promašiti temperaturu za 4°C, već da je moguće da će biti grešaka, kad ih već sada ima...

Što se tiče zvaničnih prognoza, i Sparavalo sutra za Beograd najavljuje čist snijeg na temperaturi između -1°C i +1°C. Za danas je najavio realnu količinu padavina od 5mm, a za sutra još uvijek ništa nije precizirao...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #747 poslato: 12. Februar 2010. u 11:18 »
Gabesz, sta bi sa EC? Ti valjda mnogo vise verujes njemu? :D

Milose, udalji se od kompjutera do veceras... :D
Ne bi bio prvi put wrf-u da 12 ili 24 sata pred padavine izbrise, a onda ih vrati, kad je vec kasno...Glavni modeli se slazu i ja ne bih puno brinuo...Bice snega...

Ja mu i verujem vise,samo imam jedan veliki problem,nemam de da pogledam temperature na 925hpa prema ECM-u(ne postoji)!Vidim stavljalju se meteogrami sa temperaturama na 825hpa,al to se dzaba stavlja,nizi slojevi su proble sad u ovoj situaciji,pa zato i ja uvek stavljam temp na 925hpa,sigurno ste primetili!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #748 poslato: 12. Februar 2010. u 11:22 »
 ^^ Ne bih rekao... U košavskoj situaciji su niži slojevi problem. Npr. sinoć za vrijeme snijega smo imali 0°C na 850mb, a -1°C na 925mb, u prizemlju +1°C. Moje mišljenje je da samo temperatura u prizemlju može biti problem u početku padavina.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #749 poslato: 12. Februar 2010. u 11:28 »
Prema modelima bi zaista temp. u prizemlju mogla da bude problem ali ja, kao sto sam vec napisao, ocekujem da se uz obilne padavine temp. u Beogradu "stacionira" na nuli. Uzgred, neko je pitao da li smemo da se "usudimo" da damo prognozu za ZR: neobicna formulacija pitanja, ali evo kratkog odgovora -ja ocekujem oko 12-14 cm mokrog snega a sta ce stvarno biti...Sto se tice BG tu ocekujem vise snega nego u ZR...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #750 poslato: 12. Februar 2010. u 11:32 »
Jos i ne ocekuje za sever zemlje neke padavine,sad ne mi prolazimo najbolje!Dobro tu ni ne treba vec tolki sneg!

Van mreže jocozr

« Odgovor #751 poslato: 12. Februar 2010. u 11:35 »
Uzgred, neko je pitao da li smemo da se "usudimo" da damo prognozu za ZR: neobicna formulacija pitanja, ali evo kratkog odgovora -ja ocekujem oko 12-14 cm mokrog snega a sta ce stvarno biti...Sto se tice BG tu ocekujem vise snega nego u ZR...
Ja sam pitao  :)
Kako bih uporedio misljenja. . .
Evo ja cu izneti svoje,bez nekog posebnog nagadjanja.
Ocekujem izmedju 15 i 20cm snega.  ;)
Po pitanju Beograda,verovatno koji cm vise,ali ne puno.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #752 poslato: 12. Februar 2010. u 11:43 »
Pa ne znam bas, milose, primetio si ipak da smo poslednjih puta kada su bile padavine i kosava, temperatura je uvek za vreme padavina (u prizemlju) ispod nule, a po prestanku momentalno tezi u plus....Ima tu nesto u vezi termodinamike...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #753 poslato: 12. Februar 2010. u 12:00 »
Ako od ovoga bude cist sneg do ponoci u vecem delu Vojvodine onda idem za popa:):)Pre ponoci jedino zapadni delovi Vojvodine mogu videti pahulje,posle ponoci u zoru ce tek prelaziti susnezica u cist sneg u vecem delu Vojvodine,do ponoci jedino zapadni delovi Vojvodine mogu videti sneg!Drugi neka pogledaju svoje sanse!:)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #754 poslato: 12. Februar 2010. u 12:09 »
Uh ljudi ala ste se rasdiskutovali od jutros. Nisam bio pri računaru par sati i sad ne mogu da pročitam sve.
Nadam se da će dinamično kao ovde danas biti večeras i sutra u aktuelnim.  :)
Previše briga oko svega ovoga. Ja sam skoro 100% siguran da će to biti obilan vlažan sneg. Najviše padavina (snega) Zapadna Srbija, Šumadija, južni delovi Vojvodine. A i mi sa strane ćemo zakačiti nadam se bar po 5-10cm. Padavine koje nisu čist sneg moguće samo na početku.

Ako od ovoga bude cist sneg do ponoci u vecem delu Vojvodine onda idem za popa:):)Pre ponoci jedino zapadni delovi Vojvodine mogu videti pahulje,posle ponoci u zoru ce tek prelaziti susnezica u cist sneg u vecem delu Vojvodine,do ponoci jedino zapadni delovi Vojvodine mogu videti sneg!Drugi neka pogledaju svoje sanse!:)

Kolega u Vojvodini padavine i neće početi puno pre. Glavnina padavina kod vas posle ponoći.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #755 poslato: 12. Februar 2010. u 12:18 »
Ja računam da će u Beogradu danas izgurati makar 3 stepena,a biće i vrlo blizu četvorci,videćete. . .no ipak neće biti ono što crta WRF.
GFS je meni čini mi se malo umanjio padavine,ali i dalje je to oko 25mm,odnosno malo iznad. Ne mogu meteogram da skinem,izbacuje neku grešku konastantno. . .  :-\
GFS je najbolji za moje područje,ali i EC nije loš. WRF kao totalni austajder u ovoj trci mi ne crta ni 2mm padavina. . .  ::)

Zao mi je Joco, ali kod mene na vidikovcu temperatura je 0.1C i veje sneg! Kao sto sam i ocekivao, svi modeli su promasili temperaturu koja je jedno 5C niza na 2m, i veceras kad krene da pada napravice totalni kolaps u gradu :)

Van mreže jocozr

« Odgovor #756 poslato: 12. Februar 2010. u 12:21 »
Ja sam mislio da ce izgurati 3C,ali ipak nece izgleda.
A zasto zalis?  :neznam:

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #757 poslato: 12. Februar 2010. u 12:29 »
Ja sam mislio da ce izgurati 3C,ali ipak nece izgleda.
A zasto zalis?  :neznam:
Pa sto si solidno promasio temperaturu :) Nisam siguran da ce temperatura u BG, bar u kosutnjaku uopste vise ici na gore, pala je na  0C. Ovaj oblak je totalno ne planiran iznad BG-a, nadam se samo da ce se ove padavine veceras ostvariti, i da cemo imati pravu zimsku idilu...

Van mreže milija73

• *
« Odgovor #758 poslato: 12. Februar 2010. u 12:47 »
Na meteo alarmu postavljeno upozorenje za vetar jaci od 17m/s.Hoce li to sutra biti mecave i smetova???

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #759 poslato: 12. Februar 2010. u 12:55 »
Na meteo alarmu postavljeno upozorenje za vetar jaci od 17m/s.Hoce li to sutra biti mecave i smetova???

Tek od sutra ujutru bi moglo biti umjerenog sjeverozapadnog vjetra, ali neće to biti ni primaći onoj košavi od prije par dana. Čak nije ni vrijedno upozorenja.
Mislim, izdaju upozorenje za najobičniji vjetar od 5-6 m/s, a snijeg ne pominju (osim formiranja sniježnog pokrivača). Stvarno ne znam...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm