Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010 - I dekada  (Pročitano 118774 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Februar 2010 - I dekada
« Odgovor #420 poslato: 10. Februar 2010. u 09:13 »
Ne znam gde bi drugde prokomentarisao današnji Meteo Alarm na sajtu RHMZ.
Dato je upozorenje za Istočnu Srbije za potencijalno opasno vreme zbog jakog vetra. A ja mislim da i vrapci na grani već znaju da na istoku u košavskim situacijama nema vetra. Osim ako smatraju Crni Vrh referentnom tačkom za stanovnike Istočne Srbije, onda OK.  :doh: A o snegu koji će sigurno popodne i uveče izazvati velike probleme na istoku Srbije ni pomene. :nelupaj:

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #421 poslato: 10. Februar 2010. u 09:22 »
Posle vedrog jutra sve više oblaka.T=-0.5C.U Hrvatskoj već pada umeren i jak sneg.Naj više padavina očekuju kasno posle podne i u toku noći i preko 30cm novog snega.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #422 poslato: 10. Februar 2010. u 09:35 »
Da, Boce, izgleda im stvarno ne ide meteoalarm.Ili smo mi u velikoj zabludi oko nastupajuce situacije(a njihova prognoza se opet, poklapa sa nasim ocekivanjima), ili je tu u pitanju neazurnost.Pogotovu je smesno sto upozoravaju stanovnike istocne Srbije, koji zive na preko 1000 mnv.Ajde da to postoji kao neka sporedna stvar, medjutim to je sad opvde jedino na sta oni upozoravaju... :/

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #423 poslato: 10. Februar 2010. u 09:45 »
Prebold:

Oblačno uz umeren sneg, T=-3,4C ;)

Palo je 6cm novog snega.... :P

Danas je vec 40 dan sa sneznim pokrivacem u Preboldu i Miklavzu! :first: :-[

Vreme po Sloveniji u 9.00 sati
Bilje Nova Gorica - oblacno - 4C        
Celje - umeren sneg - (-3C)        
Kredarica - umeren sneg - (-11C)           
Let. Cerklje ob Krki - slab sneg - (-3C)           
Let. E. Rusjana MB - slab sneg - (-4C)           
Let. J. Pučnika Lj.   - slab sneg - (-4C)        
Letališče Portorož   - slaba kisa - 3C           
Lisca - slab sneg - (-8C)        
Ljubljana - umeren sneg - (-3C)           
Murska Sobota - slab sneg - (-3C)           
Novo mesto - umeren sneg - (-4C)
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #424 poslato: 10. Februar 2010. u 09:56 »
U Beogradu umjereno oblačno. Sunce se još uvijek stidljivo probija kroz oblake, ali neće još dugo.
Tmin jutros -1.3°C, trenutno 0°C. Duva umjerena košava koja ne da temperaturi da raste.
Visina snijega 2cm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #425 poslato: 10. Februar 2010. u 10:00 »
Evo, naoblacenje je vec uzelo maha, a kosava koja je pocela nocas, je odmah pocela da uvlaci suv vazduh na 925mb...I onda dobijes nesto ovako...

Naravno to je moje tumacenje...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #426 poslato: 10. Februar 2010. u 10:08 »
Dato je upozorenje za Istočnu Srbije za potencijalno opasno vreme zbog jakog vetra. A ja mislim da i vrapci na grani već znaju da na istoku u košavskim situacijama nema vetra. Osim ako smatraju Crni Vrh referentnom tačkom za stanovnike Istočne Srbije, onda OK.  :doh: A o snegu koji će sigurno popodne i uveče izazvati velike probleme na istoku Srbije ni pomene. :nelupaj:

Ne bih da branim kolege iz RHMZ, ali oznaka meteoalarma je sasvim na mestu.
Prvo, meteo alarm daje narandžasto u Banatu, što zasigurno stoji.
Drugo, ako makar i na jednoj tački naznačene teritorije ima šanse da se javi opsana pojava, čitava teritorija svetli tom bojom. Dakle, Crni Vrh zaista upada u istočnu Srbiju, a kako će tamo biti stravičan vetar, upozorenje je na mestu.
Ono što ti dajem za pravo jeste procena da Timočka krajina zaista neće imati jak vetar. Međutim, regionalizacija je odrađena vrlo loše, ne uzimajući nikakvu meteorologiju kao osnovu. Više mi to liči na administrativnu podelu. U istočnu Srbije po ovome upadaju i mesta istočno od Kučajskih planina (kao Kučevo, Žagubica), pa čak i Ćuprija i Paraćin (tj. sve do Velike Morave). Tu košave ima, nego šta. Zatim, u tu teritoriju upada i Niš i dolina Nišave, gde je košava sasvim druga priča.

A sneg? Pa on je više odraz vaših želja... Da, Timočka krajina može imati još dosta novog snega, ali mislim da je procena da novog snega neće biti da se uključi meteo alarm.

Najzad, ako je kriterijum za meteo alarm bilo kakva meteorološka pojava koja ometa normalni život, onda Beograd treba da bude narandžast ili crven i 300 dana u godini, jer i pola litre kiše već stvara haos u gradskom saobraćaju. Sva sreća, meteo alarm je pravljen na osnovu povratnih perioda kritičnih meteoroloških elemenata, što je objektivna ocena učestalosti te pojave, odnosno normalnosti javljanja 'nenormalne' pojave (npr. hladnoće)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #427 poslato: 10. Februar 2010. u 10:10 »
Evo, naoblacenje je vec uzelo maha, a kosava koja je pocela nocas, je odmah pocela da uvlaci suv vazduh na 925mb...I onda dobijes nesto ovako...

...Što znači da bismo opet u početku padavina mogli imati kišu ili ledena zrnca. Ali čim pojačaju padavine, odmah će se ta temperatura na višim slojevima približiti tački rose, koja je u dubokom minusu, i ne bi trebalo da bude problema. Ovoga puta je ta inverzija mnogo manje izražena, nego u subotu kada smo imali +8°C u jednom sloju.

Temperatura u Beogradu i dalje 0°C. Košava joj ne daje raste. WRF je već u ovo doba vidio +2°C, toliko o njegovoj pouzdanosti.

Sjenica već ima jak snijeg.
U Kuršumliji umjeren snijeg, Vranje, Zaječar i Negotin slab snijeg. Kišu niko ne pominje. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #428 poslato: 10. Februar 2010. u 10:18 »
Kod mene još uvek delimično oblačno sa dužim sunčanim intervalima.
Temperatura ode u plus i to popriličan. . .+2.6C   :doh:
Primetio sam na raznim modelima da će po podne i tokom noći,pa čak i sutra najtoplije biti baš u Banatu. . .ajde baš da vidim da li su u pravu,a ako jesu, samo ja ću imati non-stop kišu.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #429 poslato: 10. Februar 2010. u 10:32 »
Drugo, ako makar i na jednoj tački naznačene teritorije ima šanse da se javi opsana pojava, čitava teritorija svetli tom bojom. Dakle, Crni Vrh zaista upada u istočnu Srbiju, a kako će tamo biti stravičan vetar, upozorenje je na mestu.
Ono što ti dajem za pravo jeste procena da Timočka krajina zaista neće imati jak vetar. Međutim, regionalizacija je odrađena vrlo loše, ne uzimajući nikakvu meteorologiju kao osnovu. Više mi to liči na administrativnu podelu. U istočnu Srbije po ovome upadaju i mesta istočno od Kučajskih planina (kao Kučevo, Žagubica), pa čak i Ćuprija i Paraćin (tj. sve do Velike Morave). Tu košave ima, nego šta. Zatim, u tu teritoriju upada i Niš i dolina Nišave, gde je košava sasvim druga priča.

A sneg? Pa on je više odraz vaših želja... Da, Timočka krajina može imati još dosta novog snega, ali mislim da je procena da novog snega neće biti da se uključi meteo alarm.

Najzad, ako je kriterijum za meteo alarm bilo kakva meteorološka pojava koja ometa normalni život, onda Beograd treba da bude narandžast ili crven i 300 dana u godini, jer i pola litre kiše već stvara haos u gradskom saobraćaju. Sva sreća, meteo alarm je pravljen na osnovu povratnih perioda kritičnih meteoroloških elemenata, što je objektivna ocena učestalosti te pojave, odnosno normalnosti javljanja 'nenormalne' pojave (npr. hladnoće)

Mislim da tvoje kolege ne može da odbrani niko u ovakvim situacijama. U svim zemljama gde se koristi, Meteo alarm služi prvenstveno kao upozorenje građanstvu na meteorološke pojave koje im mogu izazvati probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Mislim da stvarno pojačan vetar nije veći neprijatelj od snega pri vožnji i bilo kakvom drugom kretanju na otvorenom.  Da ne pominjem Čestobrodicu gde je put teško prohodan i pri manjim padavinama a ne danas kad se očekuje 10-20 cm snega za relativno kratak vremenski period. Tako da ih kod mene nisi sigurno odbranio iako s moje strane imaš najviši stepen poštovanja.

Elem počinje da proleće sneg i u Knjaževcu.
T=-5.2°C

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #430 poslato: 10. Februar 2010. u 10:59 »
Kosutnjak 0.7C! Bice cupavo, padavine su jos uvek juzno, a potrebne su nam sto pre ne bi li zaustavile ovaj rast temperature. Kosava razbija, drma mi prozore jace nego pre neki dan. IDem napolje da vidim kakva je temperatura na zemlji. Snega ima 1-2 cm, i kolko vidim sve oko njega je suvo, vrlo moguce da je opet zaledjen!

Van mreže Varvarinac

• *
  • Starost: 35
« Odgovor #431 poslato: 10. Februar 2010. u 11:03 »
U Varvarinu oblacno,suvo i tmurno. Duva slaba kosava. T se i dalje srzi na -1'C. Po radaru sneg je trebalo da pocne da pada jos od 10h, ali i dalje ga nema!? (mozda zbog kosave).

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #432 poslato: 10. Februar 2010. u 11:10 »

Naravno to je moje tumacenje...

Stani za trenutak, kolega...
Sondaža je počelao kao i svaki put oko ponoći. Tada, koliko se sećam, nije bilo naoblačenja, ali je počeo umeren i pojačan jugoistočni vetar. U tom svetlu treba gledati radiosondažu.
Istina, uvučeno je malo suvog vazduha, ali ono što karakteriše ovu sondažu jeste pridignuta inverzija. Dok je u prizemlju oko nule, na visini od 925 mb je već +4.2°C. Inverzija od košave se stvara na vrhu košavskog sloja, a razloge za to ćeš učiti na faxu. Ni meni nije najjasnije, pa ćemo to savladavati zajedno (ili istovremeno). Mislim da ima veze sa trenjem fluida, ali nemoj me držati za reč. Sve u svemu, košava izmeša prizemni sloj vrlo jako, tako da je umesto klasične prizemne inverzije (koja bi bila da vetra nema u ovoj meri) sondaža počinje malom izotermijom, a onda odlazi u inverziju.
Upravo ta pridignuta inverzija će dati otapanje padavina u tečno stanje. To se slažemo.
Međutim, podloga je jošte hladna, i ima dosta snega i leda, jer je ostala na temperaturama bliskim nuli. Uz to, tlo je samo po sebi dobro ohlađeno (hladi se cele zime, pa nije ni čudo), pa za razliku od jeseni, kada je ledena kiša ređi slučaj (javlja se samo kada je na 2 m visine ispod nule), ledena kiša vrlo verovatna, jer će se lediti na ohlađenoj podlozi čak i ako je temperatura vazduha i +2°C.

...Što znači da bismo opet u početku padavina mogli imati kišu ili ledena zrnca.

Ledena zrnca nastaju kada se otopljena kiša smrzne na putu do tla. Dakle, taj sloj sa temperaturama ispod nule treba da bude dosta debeo da bi se zamrzle tečne padavine, a iznad njega da bude ovakvog 'džepa' tpolog vazduha da padavine budu inicijalno tečne.

Ali čim pojačaju padavine, odmah će se ta temperatura na višim slojevima približiti tački rose, koja je u dubokom minusu, i ne bi trebalo da bude problema. Ovoga puta je ta inverzija mnogo manje izražena, nego u subotu kada smo imali +8°C u jednom sloju.

Obrnuto, kolega. Temperatura će se kretati prema advekciji, a tačka rose će se primaći temperaturi. Bitna je razlika.
Iako je inverzija manje izražena, postoji, i tek je krenula. Košava daje toplu advekciju, te treba pratiti sondaže i videti kako se temperatura na 900 mb polako penje u plus, dok pri tlu ostaje zarobljen hladniji vazduh.

Temperatura u Beogradu i dalje 0°C. Košava joj ne daje raste. WRF je već u ovo doba vidio +2°C, toliko o njegovoj pouzdanosti.

Sad se hvataš za dva stepena. Sitnica.
Modeli služe da ti pokažu tip vremena, a ne da ti predvide tačnu temperaturu. Ne prihvatam takvu opsaku, jer meteograme uzimaš zdravo za gotovo. Ti postaješ profesionalac, te moraš da pratiš svaki detalj. Vreme samoukosti i zapažanaj mogu da budu mač sa dve oštrice i da, zbog svojih predrasuda, ne naučišš materiju za fax. Meni se to obilo o glavu, pa ne mora i tebi. Zato ti šaljem ovakve 'znake upozorenja'. Da me baš briga za tebe, ne bih ti ni replicirao.

Što se WRF-a tiče, model nije loš, samo ga treba znati tumačiti. Kao i svaki model. A da bi se model lepo tumačio, iskustvo je potrebno. Međutim, profesionalcima u prognozi to ne sme biti dovoljno, jer bez razumevanja procesa, poznavanja (dinamičke) meteorologije, matematike i pprogramiranja, nema ni dobrih modela. Vremenom ćeš i sam videti koliko je gadno parametrisati najniže slojeve atmosfere. Trista q*aca imaš o kojima treba da vodiš računa, a kad misliš da si ih sve sredio, pojavi se tristaprvi i obori ti priču.

Mislim da tvoje kolege ne može da odbrani niko u ovakvim situacijama. U svim zemljama gde se koristi, Meteo alarm služi prvenstveno kao upozorenje građanstvu na meteorološke pojave koje im mogu izazvati probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Mislim da stvarno pojačan vetar nije veći neprijatelj od snega pri vožnji i bilo kakvom drugom kretanju na otvorenom.  Da ne pominjem Čestobrodicu gde je put teško prohodan i pri manjim padavinama a ne danas kad se očekuje 10-20 cm snega za relativno kratak vremenski period. Tako da ih kod mene nisi sigurno odbranio iako s moje strane imaš najviši stepen poštovanja.

Tačno, to je osnovna ideja meteo alarma. Zbog građanstva se i daje opasnija varijanta vremena.
S druge strane, kriterijumi za vetar su svuda isti. Međutim, kriterijumi za sneg nisu. A da i jedno i drugo ometa saobraćaj, uverio sam se i sam. Čestobrodica jeste jedna od najčešće pominjanih reči u izveštajima o stanju na putevima, ali i 'put Žagubica-Bor preko Crnog Vrha' (gde sam ostavio deo svog radnog veka, pa znam tačno šta to znači).

U Kuršumliji umjeren snijeg, Vranje, Zaječar i Negotin slab snijeg. Kišu niko ne pominje. :)

Padavine su južnije, što je od ciklona. Toliko nam je jasno. Međutim, sneg u tim krajevima jeste zbog toga što je probijanje inverzije samo u košavskom području, dok se van tog područja to neće ni desiti. Čak ni u Timočkoj krajini. Tamo će biti samo sneg.

Kosava razbija, drma mi prozore jace nego pre neki dan. IDem napolje da vidim kakva je temperatura na zemlji. Snega ima 1-2 cm, i kolko vidim sve oko njega je suvo, vrlo moguce da je opet zaledjen!

Razapni jaknu pa jedri. :-[
Šalim se... tlo je pod ledom od sinoć, pazi kako ideš, komšija!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #433 poslato: 10. Februar 2010. u 11:12 »

Bice 10-15cm novog snega do jutra i na severu zemlje,takoda bi se moralo izdati upozorenje u svakom slucaju!!

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #434 poslato: 10. Februar 2010. u 11:20 »
Trenutna temperatura:     2.2 °C
Vreme:    Slab sneg :)
Osećaj:    -2.8 °C
Vetar:    5.5 km/h
Vlažnost:    81 %
Pritisak:    1002 mBar
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #435 poslato: 10. Februar 2010. u 11:22 »
U Paraćinu oblačno sa vrlo sitnim pahuljama, jedva primetnim,  uz jaku košavu.Temperatura -1C

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #436 poslato: 10. Februar 2010. u 11:23 »
Ne znam, ptprince... Meni je potpuno jasno sve to što pričaš, dosta toga već i znam. Možda sam tvrdoglav, ali ja sam ubijeđen da će večeras u Beogradu padati snijeg. Neće početi kao snijeg, ali sam siguran da će padati i da će doći do formiranja sniježnog pokrivača. Pa i sam si prethodnih dana u prognozama govorio da će padati snijeg, ne znam zašto si sada odjednom promijenio priču...
Evo, čak i WRF koji je najtopliji model za danas jasno vidi tu inverziju koja je trenutno iznad nas, ali kaže da večeras, za vrijeme najjačih padavina, na svim slojevima temperatura dolazi do 0°C ili ide u blagi minus. Da ne pominjem tek GFS koji vidi -3°C na 850mb. Već dva puta u toku zime smo imali sličnu situaciju i oba puta je okrenulo u korist snijega. Ostaje samo da sačekamo veče, pa da vidimo ko je u pravu... Inače, ovako i jeste zanimljivo kad imamo sukobljena mišljenja na forumu. Nadam se da će i ostali članovi reći svoje mišljenje (mada je ovo sve trebalo u prognoze da ide).
Evo emagrama WRF-a koje sam pominjao:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #437 poslato: 10. Februar 2010. u 11:52 »
Možda se nismo razumeli. Moje je mišljenje da će sve početi kao ledena kiša (ili ima dosta šanse za to), a čist sneg uveče jeste takođe verovatan epilog. Slično je bilo i u subotu, samo u jutarnjim časovima. Nisam valjda promenio priču...?
Najzad, i ako jesam, imam i pravo da menjam mišljenje dok se vreme odvija kako ono hoće. Ništa nije u kamen zapisano.

U suštini se slažemo, rekao bih. Ali videćemo. Vreme koje se desilo jeste najobjektivniji sudija.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #438 poslato: 10. Februar 2010. u 12:11 »
Pa, sad je već sve jasnije... :) Nego me to bunilo što nigdje u svojim prethodnim porukama u ovoj temi nisi pominjao snijeg, već samo ledenu kišu, i branio si RHMZ što u svom meteoalarmu nisu nigdje stavili upozorenje za snijeg.

U Beogradu temperatura 1°C, mada je na Košutnjaku u padu. U prethodnih pola sata je pala sa 0.9°C na 0.4°C. Izgleda da ćemo već za vrijeme početka padavina imati jako nisku temperaturu u prizemlju, tako da je obična kiša isključena.

Evo radarskog snimka, snijeg polako okupira centralnu Srbiju:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #439 poslato: 10. Februar 2010. u 12:22 »
Kod mene polako prolecu pahulje nosene vetrom, sada vec vidljive.Sve je zaledjeno -1C