Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2010 - II dekada  (Pročitano 122496 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Februar 2010 - II dekada
« Odgovor #320 poslato: 13. Februar 2010. u 20:54 »
U Paračinu oblačno 0C, visina snega oko 15cm.Od ovog ciklona 23mm

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #321 poslato: 13. Februar 2010. u 21:21 »
S obzirom da je visina sneznog pokrivaca u NS prilicno neujednacena i da visina snega varira od 15-50 cm najtacnije i najrealnije bi bilo uzeti neku srednju vrednost
od recimo 30 cm,ali sluzbenih 14 cm je stvarno malo s obzirom da je NS dobio istu kolicinu snega kao i Beograd(uostalom slike koje smo ja i Joe danas okacili to i dokazuju).Npr iza moje zgrade u dvoristu gde je neugazen je do kolena i ima ga izmedju 30-50 cm
ali na kolovozima i trotoarima ga sada nema vise od 10-15 cm jer je vec ugazen i utaban :)
U 21 h u NS je i dalje - 1 C,vetar je dosta oslabio tako da je sad osecaj hladnoce daleko manji nego jutros.

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #322 poslato: 13. Februar 2010. u 21:27 »
Na putu do Beograda, jutros..
Prolazak pored aeredroma Batajnica,put prekriven snegom, ledom a ima i snežnih nanosa.Približavajući se Beogradu evidentno je da snega ima sve više.

Posle dva sata vožnje konačno centar grada i poseta kolegi u meteorološkoj opservatoriji (Karađorđev park).Sastavni deo posla nas osmatrača,očistiti staze do svih instrumenata.
Idila iz centra od 30-ak cm snega.

zgrada meteorološke opservatorije
« Poslednja izmena: 13. Februar 2010. u 22:05 srba »

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #323 poslato: 13. Februar 2010. u 21:30 »
Dobre ti one slidže, Joe! Ona druga je baš onooooooooooo :P
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #324 poslato: 13. Februar 2010. u 22:13 »
Iako je skoro cela Srbija bila zavejana danas jugoistok i jug Srbije skoro nisu ni dobili sneg!

Kod mene je bilo mećave od 4 ujtru do otprilike 15 popodne ima oko 20 cm snega i više! pokvario mi se fotoaparat inače bi postavio slike! trenutno se razvedrava vetar znatno oslabio!

Zimoljupci ne treba da se ljutite ako otopli sledeće nedelje ova zima je bila odlična!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #325 poslato: 13. Februar 2010. u 22:30 »
najrealnije bi bilo uzeti neku srednju vrednost
od recimo 30 cm,ali sluzbenih 14 cm je stvarno malo s obzirom da je NS dobio istu kolicinu snega kao i Beograd(uostalom slike koje smo ja i Joe danas okacili to i dokazuju).

Pozdrav novom clanu, koji se uklopio kao da ovde ucestvuje vec duze vreme... :D
Novi Sad nije mogao da dobije istu kolicinu snega kao Beograd, jer je imao manje padavina u tecnom obliku.Tacnije, u poslednja 24h imao je 8 mm manje, a pored toga kisa je kasnije presla u sneg u Novom Sadu.Postoji neka cudna sumnja u merenja sa Sanceva, ali prosli put kada je bila rasprava, Joe je izmerio svojerucno visinu snega i potvrdio podatak sa stanice.
Tih 14cm mi stvarno deluje malo, ali opet, smetovi ne mogu da budu merilo tacno pale kolicine snega....

Replika iz prognoza:
Kosava, a ni severac ne mogu da guraju ciklone, vetrovi su direktna posledica takvih tvorevina kao sto su oni(barickih), pa samim tim su njihova posledica, a ne uzrok.
I da, sinocna magla pre padavina je bila posledica prilaska toplog fronta...Skoro redovna pojava u takvom delu ciklona....

to toliko.... :D

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #326 poslato: 13. Februar 2010. u 22:43 »
Evo kako je to bilo veceras u mom kraju...

« Poslednja izmena: 22. Februar 2012. u 14:10 Stefano »

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #327 poslato: 13. Februar 2010. u 22:52 »
U Paraćinu najgušća magla ove zime -2C, vidljivost smanjena na 20-30m

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #328 poslato: 13. Februar 2010. u 23:00 »
Vetar se dosta brzo smiruje sa odmicanjem ciklona, vedro je i temperatura pada....

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #329 poslato: 13. Februar 2010. u 23:00 »
Magla i u Novom Selu,samo ne baš tako gusta.Temperatura -3C,vetra nema
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #330 poslato: 14. Februar 2010. u 00:01 »
Druze Gencicu nisam ja ni rekao da osporavam visinu snega na Sancevima jer nisam isao tamo da proverim, samo sam rekao da je ta stanica prilicna udaljena od Novog Sada pa mislim da ne oslikava bas realno stanje visine snega u gradu.Videli ste slike koje je okacio drug Joe,okacio sam i ja par fotki dvorista iza moje zgrade,zatrpan auto pod snegom,
oborene jelke od kolicine i tezine snega tako da je od sinoc a i gledajuci vase slike iz Beograda dosao sam do zakljucka da ni u NS nije nista manji snezni pokrivac,a ljudi nek sami procene na osnovu fotografija iz NS i BG da je dubina i visina snega identicna ili priblizno ista  ;)
Pa cak i da je razlika 5 cm to bi jos bilo realno,ali NS 14 cm a BG 31 cm,ispada da je kod vas palo vise od duplo vise snega sto bas i nije realno stanju na terenu.
Beograd je juce pre ovih padavina imao 2 cm snega sto znaci da je dobio danas 29 cm novog snega,a Novi Sad je juce imao po sluzbenim podacima 8 cm sto po njima ispada da je danas dobio samo 6 cm novog snega.Po tome ispadnea da je u Bg danas palo 5 puta  veca kolicina snega nego u NS,a to nije realno niti je pokazivao ni jedan meteogram.Ako cemo bas precizno na sajtu freemeteo.com meteogram za NS je danas crtao 15 mm padavina,a za BG 18 mm.
Po njihovom merenju onda ispada da je NS od 15 mm padavina dobio samo 6 cm novog snega,a BG od 18 mm padavina 29 cm novog snega.Potpuno nerealno i nije u srazmeri,zar ne? ;)

Edit:A i cini mi se da je jedan moj sugradjanin,cini mi se Miki-NS ako ne gresim pre neki dan nakon one mecave u sredu takodje izrazio negodovanje i sumnju u onih sluzbenih 8 cm snega u NS iako je tog dana palo sigurno bar 15 cm(cak je i okacio slike s kojima je tu svoju tvrdnju i dokazao) jer je u sredu vece ovde bila takodje velika mecava,ali se polovina tog snega istopila u cetvrtak usled visoke temperature.A zasto u sluzbenim merenjima uvek duplo umanjuju realnu visinu snega u NS,e to stvarno neznam,to treba njih pitati koji mere ali mislim da to pocinje da iritira mnoge novosadjane i vredja zdrav razum i logiku.

Rekapitulacija:Sneg je u NS vejao neprekidno jakim intenzitetom uz jak vetar od 4 h ujutru do 12 h, i za punih 8 sati je po njima napadao samo 6 cm novog snega,odnosno
 6 cm/8 h= 0.75 cm po jednom satu,vrlo"logicno",odnosno vrlo malo i vrlo nelogicno pri tako jakom intenzitetu padavina i temperaturama u minusu u svim slojevima vazduha ;)
« Poslednja izmena: 14. Februar 2010. u 00:56 GagiNS »

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #331 poslato: 14. Februar 2010. u 01:04 »
^^ Snowlover i prosli put sam ti rekao da je totalno nebitno da li ima snega vise u Sancevima ili Novom Sadu, to je totalno nebitna stavka... da li ima 20 cm ili 30 cm svejedno je... obe visine snega jednako otezavaju saobracaj i prave problem kad krene otapanje

Nebitno je dokazivanje gde ima koliko snega i da li je razlika 5 ili 10 cm u odnosu na zvanicna merenja...

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #332 poslato: 14. Februar 2010. u 01:16 »
Po slikama koje sam uporedjivao iz NS i BG-a evo posteno po mojoj proceni tacno je da u Bg sigurno ima 31 cm snega,bar koliko se vidi na slikama koje su okacene,ali je tacno i to da u NS realno ima 25 cm,mozda za tih 5-6 cm manje posto je sneg ovde kasnio za 2 sata u odnosu na BG.
Posto se po profesiji bavim prirodnim naukama samo mi ponekad bode oci kad uocim neku veliku nelogicnost,a to je i prikazano u mojoj formuli ;)
Naravno da veliki sneg stvara velike probleme i u saobracaju i u svim sferama zivota i koliko ga god voleo,sad mi ga je vec i preko glave.Pogotovo sto je danas zbog ove snezne oluje vise od polovine Novog Sada ostalo bez struje i centralnog grejanja pa smo se smrzavali u stanovima ceo dan,nebih to nikom pozeleo ;)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #333 poslato: 14. Februar 2010. u 04:16 »
 ^^
Odabereš neko zgodno mesto u svom kvartu i stalno meriš sneg na tom istom mestu, tako da-nema frke... ;)
A zvanična merenja nisu bitna, važno je da ti uvek dobro odradiš posao. ;) Kod mene na NBGD-u sinoć beše oko 20-22 cm snega, a u centru grada (Vračar) 31 cm, tako da je i visina snega vrlo lokalna kategorija. A pogotovo je ovaj aktuelni sneg naročito teško izmeriti, jer je bilo vejavice usled jakog vetra, pa je visina snega vrlo neujednačena...

Pretežno vedra noć, u 4h = -2 C...
« Poslednja izmena: 14. Februar 2010. u 04:30 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #334 poslato: 14. Februar 2010. u 08:35 »
U Novom Selu maglovito jutro.Temperatura -3C,vetra nema.Visina snega 30cm.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #335 poslato: 14. Februar 2010. u 08:39 »
U Subotici sunčano i hladno. Tmin= -5.7°C
T= -3.7°C
Visina snega 13cm. Kako je bio mokar dok se topio, sad se sve zaledilo i može da se hoda po njemu, a da ne ostaju tragovi. :)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #336 poslato: 14. Februar 2010. u 09:51 »
Kod mene nagli porast temperature u 8h je bilo -3,5oC, a sada u 9,50h vec +2,2oC.
Bice danas znacajnijeg otapanja snega.

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #337 poslato: 14. Februar 2010. u 11:08 »
Sunčano pre podne.Temperatura u plusu 0.6C.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #338 poslato: 14. Februar 2010. u 11:21 »
U Beogradu neočekivano toplo danas, iako sam mislio da će se temperatura zadržati u minusu, već je +2°C.
Snijeg se dosta brzo topi, naročito u Suncu. U toku noći se sleglo 3cm, visina jutros službeno 28cm.

Evo malo slika iz grada od sinoć. Djelovalo mi je da ima makar 35cm, jer snijeg realno nije bio ništa manji od onog decembarskog.
Sami procijenite na osnovu slika. :)

U prigradskom naselju Kumodraž, koje je na nešto većoj nadmorskoj visini od centra, još ljepša atmosfera. Tu je bilo ostalo još 5-6cm starog snijega, pa je visina novog blizu pola metra:

Iako je bila noć, vidljivost odlična:

Danas ću još malo slikati, pa ću večeras sve objaviti u posebnoj reportaži. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #339 poslato: 14. Februar 2010. u 11:32 »
U Novom Sadu 0 stepeni, ali se i ovde sneg intenzivno topi. Evo par fotki od sinoć.

Stanje na Limanu

Centar Novog Sada.  :o