Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010  (Pročitano 83995 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Mart 2010
« Odgovor #400 poslato: 16. Mart 2010. u 09:04 »
Dobar i EC OZ,....zahladjenje oko 22-23 marta sve izvesnije..Nakon toga nad Evropom dosta hladnoće,a mi bi bili najtopliji,jer je jak cikon zapadno od Francuske koji usisa sav taj hladan vazduh,ali tome ćemo neki drugi put  ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #401 poslato: 16. Mart 2010. u 09:25 »
Za sad tako pokazuju modeli, hladan vazduh bi sa severa došao do Alpa a ciklon koji bi bio u Atlantiku naspram Španije gurao bi topliji vazduh na Balkan. Sa ovakvim rasporedom baričkih sistema u trećoj dekadi bi opet imali dosta padavina. Videćemo kako će se to razvijati na dalje. Ono što je sigurno da od četvrtka pa do 22.marta imamo pravo proleće.

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #402 poslato: 16. Mart 2010. u 11:46 »
      ^^
Ne bih se bas kladio.

A dokle ti ocekujes zimu i sta podrazumevas pod zimom? Da li bi do 15.maja bilo dovoljno,ili mozda neki sneg i u junu,da nam ne bude dosadno?
Koliko vidim,po svim modelima sa minusima,snegovima i zimskim grozotama i strahotama je gotovo za ovu sezonu,cak bi Balkan u poslednjoj dekadi marta mogao biti najtopliji region Evrope :D

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #403 poslato: 16. Mart 2010. u 11:56 »
 ^^ ^^ Daleko je to Palmark..Onaj ciklon kod Španije očas posla može da oslabi,ili da se pomakne znatno zapadnije od obale Španije,i eto direkt prodora hladnoće u naše područje  ;)  ??? .

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #404 poslato: 16. Mart 2010. u 11:59 »
Moje neko misljenje, nije sad da gledam u bob nego na osnovu modela da mozemo da ocekujemo jos jedan prodor hladnog vazduha krajem meseca sa temperaturama oko 5C, sto nista nije nenormalno za mart i nadam se da je to poslednje od zime za ovu sezonu.

Palmark, vidim da volis cvece i da uzivas u njemu i da jedva cekas da otopli, veruj mi i ja takodje.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #405 poslato: 16. Mart 2010. u 12:08 »
Sve u svoje vreme,zima je na izdisaju i prolece nam ne moze pobeci,bice i proleca i leta naravno.Kao sto u septembru ima dana sa letnjim temperaturama tako i u martu mora biti par dana sa zimskim temperaturama,samo sto leto mozemo da osetimo i u oktobru.
Takodje mislim da ce biti jos koji zimski dan ali ne onaj ledeni nego s temperaturom iznad nule,sneg ne ocekujem ali se jos uvek moze desiti da ugledamo i koju pahulju.
Svi koji ne vole zimu uskoro ce poceti da uzivaju,ali i oni drugi...

Na mreži Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #406 poslato: 16. Mart 2010. u 12:11 »
Mislim da je dikile hteo da upozori na mogućnost zahlađenja u III dekadi. Trenutne karte pokazuju drugačije ali imajmo na umu da mala promena rasporeda baričkih sistema može dovesti do jačeg priliva hladnoće sa severa.
I ja ne priželjkujem dalje odlaganje dolaska proleća ali treba biti spreman i za tu mogućnost.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #407 poslato: 16. Mart 2010. u 12:12 »
      ^^
Tako je Boce

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #408 poslato: 17. Mart 2010. u 00:45 »
Mišljenja sam da kad u ovih nekoliko narednih dana "čestito progrije" ne može biti pravog "kambeka" zime.
Već smo većina zaključili da su kratka zahlađenja sasvim normalna, ali se dobro sećam (nije bilo ni tako davno tj. nekih 5-6 godina ranije) jednog oblačnog dana, početkom marta sa temperaturom 30 step.
Ovo dugotrajno vreme sa temperaturama ispod pa čak i daleko ispod proseka nije nikako bilo normalno, ali sam siguran da je tome praktično došao kraj.
Vidim kako neki momčići daju neke, kao puzdane, prognoze za april i za 30 dana unapred. Pa da li oni uopšte čitaju postove starijih i stručnijih članova foruma.
Da sad ne otvaram ponovo raspravu samo ću naglasiti kako je Stefano pravovremeno reagovao i ukratko im objasnio neke osnovne stvari.
Moram ipak da dodam da ovaj Forum nije za one koji se pozivaju na jednu raširenu uzrečicu i kao papagaji je svake godine ponavljaju a to je "blaga zima - vruće leto i sl.
Takvima je mesto na astrološkim i kobajagi astrološkim forumima, ali nikako na Našem Forumu.

Na mreži Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #409 poslato: 17. Mart 2010. u 08:54 »
Prilično je izvesno da ćemo do 23. marta imati suvo i toplo vreme, u nekim danima sa temperaturom i preko 20°C. Posle toga sledi promena vremena ali u kojoj meri sada je teško reći. Najverovatnije kratak prodor vlažnog vazduha sa severozapada praćen kišom i manjim padom temperature.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #410 poslato: 17. Mart 2010. u 08:58 »
 ^^  ^^ EC 0Z crta nešto mnogo ozbiljnije od običnog prodora sa severozapada 23. marta pa nadalje ...ali videćemo  ;)

Čak bi po ovome što crta i sneg mogao da padne

Na mreži Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #411 poslato: 17. Mart 2010. u 09:05 »
EC i GFS uopšte ne vide isto taj period, tako da je sve pod znakom pitanja. Znam da voliš sneg ali ipak po trenutnim kartama je to prilično nemoguće. Naglašavam po trenutnim kartama! Ti se Kimi nadaj možda se i desi ;)

Van mreže Nicisy

• *
« Odgovor #412 poslato: 17. Mart 2010. u 11:45 »
Kako mozete da se nadate snegu sledece nedelje,to mi uopste nije jasno    :-[

Winter is over :-*
« Poslednja izmena: 17. Mart 2010. u 11:48 Boce »

Van mreže ciklon

« Odgovor #413 poslato: 17. Mart 2010. u 11:57 »
Sudeci po EC,koji je bio mnogo bolji ove zime,ovo bi bio kratkotrajan dolazak proleca.Mislim da cemo na pravo prolece morati da sacekamo jos malo,ipak je ovo varljivi i promenljivi mart...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #414 poslato: 17. Mart 2010. u 12:16 »
Šta crta ovaj GFS 06Z to veze s vezom nema  :o  :pop: ...Neko se ovde očigledno gubi,a iskustvo iz ove zime bi reklo da je GFS malo zabrazdio...Ne bi me čudilo da GFS nastavi još koji run po svom,a onda odjednom u jednom izlazu naglo promeni priču.

Van mreže ciklon

« Odgovor #415 poslato: 17. Mart 2010. u 12:25 »
Ne bi me čudilo da GFS nastavi još koji run po svom,a onda odjednom u jednom izlazu naglo promeni priču.
Ovakva situacija nas je ove zime nekoliko puta rastuzila,GFS je crtao danima sneg ili zahladjenje a onda odjednom sve ukinuo i priklonio se EC.Uopste GFS ove zime dosta los,cesto nerealan s najavljenom kolicinom padavina.
Ipak prednost dajem EC,dobro je Gabesz rekao jos na pocetku zime da mnogo vise veruje tom modelu,priznajem tada sam bio malo skeptican ali se ipak prethodnih par meseci pokazalo kao tacno.

Na mreži Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #416 poslato: 17. Mart 2010. u 12:34 »
Ma sve je to prilično daleko da bi se moglo reći GFS ili EC lupa gluposti. Tek pri kraju ove sedmice videće se malo sigurnije kakav će biti kraj marta. Imali su svetle (tamne) trenutke ove zime i EC i GFS tako da dok se ne slože u priči ne može se ništa pouzdano prognozirati.

Van mreže ciklon

« Odgovor #417 poslato: 17. Mart 2010. u 12:41 »
Naravno Boce samo sam citirao ono sto je Kimi rekao a sto se ove zime par puta desavalo,znaci moglo bi da se ponoviti opet.
Nista nije sigurno dok se bar malo ne priblize jedan drugom,ovako razlicito vidjenje koje imaju nama za prognozu nikako nije od pomoci,bar za sad.

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #418 poslato: 17. Mart 2010. u 14:00 »
Nema vise zime ostavite svaku nadu,LOL
-3C...32C

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #419 poslato: 18. Mart 2010. u 01:00 »
Proljeće nam sutra definitivno dolazi. Poraniće par dana u odnosu na svoj kalendarski početak. Ne kažem da neće više biti hladnijih prodora do kraja marta i u aprilu, ali ono što trenutno modeli crtaju za narednih nedjelju dana je proljeće, u pravom smislu te riječi. :)
GFS:

:suncano

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm