Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010  (Pročitano 83938 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Mart 2010
« poslato: 22. Februar 2010. u 18:37 »
Nisam pobornik davanja prognoza za period duži od 5-7 dana i to neću ni sad raditi.
Samo iskazujem da modeli već neko vreme vide u I dekadi marta formiranje bloka na Atlantiku koji bi omogućio spuštanje hladnog vazduha sa severa Evrope ka jugu. Da li će do toga doći i kako bi to izgledalo videćemo za 10-ak dana.

Van mreže Stefano

• Administrator
Odg: Mart 2010
« Odgovor #1 poslato: 22. Februar 2010. u 21:51 »
Nije nemoguce da bude neceg, secas se marta 2005 i 2006 godine, bila je slicna situacija...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #2 poslato: 23. Februar 2010. u 12:41 »
Po meni je mart vrlo zanimljiv mesec sa čestim smenjivanjem toplih i hladnih vazdušnih masa.Ovo je mesec kada su najlepši pljuskovi snega, kojih ove godine još nije bilo kod mene.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #3 poslato: 23. Februar 2010. u 16:03 »
Evo da se malo i ja ukljucim,tacno je da modeli vide blok vec neko tamo gde mi najvise volimo da ga vidimo, to jeste daleko ali bi moglo bas tako da ispadne.MArt 2005. je najbolji primer,eh da bude tako...
Ja i dalje stojim iza toga da ce u martu biti bar jedan talas hladnog vremena i perioda sa snegom!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #4 poslato: 23. Februar 2010. u 23:43 »
I 18Z GFS sjajan nakon 5-og Marta...trend se nastavlja....
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #5 poslato: 24. Februar 2010. u 11:58 »
Sjajan je i GFS 06Z...hmmmm :) :D

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže jocozr

« Odgovor #6 poslato: 24. Februar 2010. u 12:14 »
 ^^
Kimi to je predaleko, ali zaista.
Pitanje je šta će biti do tad.
Međutim nije ni nerealno ni čudno. . .klasična baba marta ;)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #7 poslato: 24. Februar 2010. u 13:13 »
Dosta je tesko sada reci da li ce od 5-10. marta biti veoma hladno sa povremenim snegom ili ce biti +15C. Uostalom dovoljno je videti sta su modeli davali za juce ili za danas (dakle prognoze za svega 36h unapred) pa ustanoviti da je i juce (17C) i danas (16C) na podrucju Beograda (i mnogih drugih mesta) bilo toplije nego sto su to davali i modeli i "zvanicne" (za juce davano 13-14C a za danas 12-13C) i "nezvanicne" prognoze (prognoza na SerbianMeteo je imala bolju Tmax od "zvanicnih" prognoza)...

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #8 poslato: 24. Februar 2010. u 20:47 »
I EC poceo da uvodi zahladjenje i sneg od petog marta. To vec postaje ozbiljno, cim su oba modela slozna oko zahladjenja. U svakom slucaju bice interesantno.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #9 poslato: 24. Februar 2010. u 20:53 »
 ^^ ^^ Tako je Ljubostinja,ovo je sada već nešto ozbiljnije   :)

Van mreže Emir

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #10 poslato: 24. Februar 2010. u 21:43 »
I EC poceo da uvodi zahladjenje i sneg od petog marta. To vec postaje ozbiljno, cim su oba modela slozna oko zahladjenja. U svakom slucaju bice interesantno.

Ja bih još samo dodao da i preostali "dugoročniji" modeli (JMA, GEM) vide povratak zime... 

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #11 poslato: 24. Februar 2010. u 21:52 »
Neću detaljno komentarisati trenutne izlaze modela, ali mi je nekako logično da poslije ovog dugotrajnog toplijeg perioda sa obilnim padavinama mora da dođe jedan malo duži period suvog i hladnog vremena.
GFS već oko 3. marta vidi suvo zahlađenje, i miriše mi da ono može da potraje...
Al' to su za sada samo nagađanja, nije isključeno ni da ćemo imati pravo proljeće početkom marta.
A u neki novi snijeg ne vjerujem. Ova zima je već nadmašila sva očekivanja. :)
Iskreno, pomalo sam uželio Sunce i lijepo vrijeme...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #12 poslato: 25. Februar 2010. u 18:05 »
Sve je izvesniji poslednji udar zime u ovoj sezoni.Zahladjenje je ušlo u 130h i za sada je jedino izvesno da se period sa padavinama nastavlja.O količini ne vredi pričati iz dobro poznatih razloga.

Van mreže laky

« Odgovor #13 poslato: 25. Februar 2010. u 19:50 »
Citao sam na jednom americkom sajtu i kaze:
Polje neverovatno visokog pritiska nad grenlandom i arktikom polako se smanjuje i vraca u normali. Taj visok pritisak je donosio ove zime veoma hladno vreme gotovo citavoj severnoj hemisveri, jer visok pritisak dozvoljava slobodno kretanje vazduha. Sada taj pritisak je i dalje visok ali je u daljem opadanju. Cim se pritisak vrati u normalu vratice se i toplo vreme.

Secate se kako je u januaru bio visok pritisak kod nas, i nikako da opadne. Kod nas se naglo taj pritisak "povukao" i zato je doslo da naglog otopljenja. :hitna: Naravno bice nekoliko dana hladnog vremena ali to je normalo. Samo cekajte da se formira polje visokog vazdusnog pritiska u Rusiji i eto kod nas opet zime. I jos nesto i ako bude hladno to ce biti samo nekoliko dana.
Nema vise zima koje traju do aprila kao sto je nekada bilo.  :kafa:

Van mreže jocozr

« Odgovor #14 poslato: 27. Februar 2010. u 11:45 »
Da budem iskren ja na osnovu meteograma GFS-a ali i ensembla ne vidim neki povratak zime u skorije vreme.Slažem se da nas očekuje pad temperature oko 4-5 marta ali bar u Vojvodini to neće biti ništa strašno. Temperature će kako trenutno stoje stvari ostati u debelom plusu (makar 3C).
Padavine se crtaju za drugi i peti mart, bar na području Vojvodine u obliku kiše, a ni u ostatku Srbije neće biti puno bolje, osim u planinskim predelima.
Dakle naredni dani biće u znaku postepenog dolaska proleća,prelazni mesec.  :)
Međutim može biti zime čak i u drugoj polovini marta, ja mislim da još uvek nije sve gotovo.  ::)   ;)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #15 poslato: 27. Februar 2010. u 11:58 »
Joco, meteogram ti je 6z koji je dosta topliji, u odnosu na prethodne izlaze. A ensembli za temp na 2 m su 0z i tu se vidi glavni 5.03 ima max 0 stepeni. Jako se razlikuju ova 2 izlaza.

Zahlađenje da, neće biti +15 tokom dana, a i za sneg će odlučivati detalji kao i tokom većeg dela zime.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #16 poslato: 27. Februar 2010. u 12:02 »
Joco, da si vidio prethodni izlaz GFS-a, ne vjerujem da bi tako pričao.  ;) Crtao se pravi zimski udar od 4. marta, temperature u debelom minusu.
Tako da se ništa tu još ne zna, ali se nazire period hladnijeg vremena početkom marta. E sad, koliko će jako biti to zahlađenje, koliko će trajati, i hoće li biti padavina, vjerovatno ćemo saznati narednih dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #17 poslato: 27. Februar 2010. u 12:10 »
 ^^
Slažem se ja,ali ipak mislim da neće biti tog debelog minusa šta god modeli crtali,mislim na taj period oko 4. marta.  ;) Više verujem u varijantu da će Tmax biti oko 2-3 stepena.
Nisam gledao 00Z,ali zato nisam propustio 18Z koji je bio bolji za zimoljupce i snegoljupce od ovog,ali šta sad. . .  :neznam:
Takođe, sutra toplije nego danas temperature i do 15C,a u ponedeljak preko 15C,možda negde dogura i do 20C!  :o

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #18 poslato: 27. Februar 2010. u 12:17 »
Biće snega u martu sigurno, ali tačan datum se još pouzdanao ne zana.

Nimalo ohrabrujuća vest za područije gde su sada poplave u Srbiji, a moguće je izlivanje još nekih reka..I narednih sedam dana obilne padavine u centralnim i ističnim predelima od 30-50mm

Van mreže laky

« Odgovor #19 poslato: 27. Februar 2010. u 12:35 »
Pa bice snega ali sumljam da ce se zadrzati. Evo link pa vidite kakvo se vreme ocekuje do 6.3. 90% je tacan ali ipak se malo promeni do poslednjeg datuma!!!

http://www.ogimet.com/show_foremaps.php?lang=en&date=20100227&run=00&proy=012&zone=EU00