Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010  (Pročitano 83966 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Odg: Mart 2010
« Odgovor #120 poslato: 06. Mart 2010. u 14:09 »
Toplo vreme ocekujem u maju-junu a do tada uzivajmo...
Ovo je mart mesec i ovakvo vreme mu dolici,do 15. se ocekuje slicno vreme kao sto smo imali prethodnih dana a to je i normalno,sve ima svoj red i treba to postovati...

Slažem se da mu ovakvo vreme doliči, ali ciklon ne uživaju svi u ovakvom vremenu.  ;) Eh kad bi svi ljudi bili isti, to bi stvarno bilo glupo i dosadno.
Evo ja lično, sada jedva čekam prolećne temperature i prve oluje. Sneg,bljuzgavica i tmurno vreme me je zaista smorilo  :neznam:
Nema ništa protiv da padne novi sneg, ali neka to stvarno može da se nazove snežni pokrivač,a ne kao ovo juče.  :redface:

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #121 poslato: 06. Mart 2010. u 15:08 »
Laky, imamo potpuno isti ukus sto se tice vremena, i ja isto obozavam leto i naravno oluje...... strpi se pre ili kasnije docice na red i "nase vreme"!!!

Van mreže laky

« Odgovor #122 poslato: 06. Mart 2010. u 17:50 »
 ^^ Drago mi je da me neko razume.  :super: :-* A ima da dodje i "nase vreme" i to sto pre!!!! :)

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #123 poslato: 06. Mart 2010. u 18:42 »
 ^^ ^^ Hehe....znam ja da si ti letoljubac, ponekad kad mi je dosadno ja prelistavam aktuelne vremenske prilike iz ranijih godina :kafa: to mi je bas kul  ;D pa sam naleteo na neke tvoje ranije postove gde se jasno vidi da preferiras toplije vreme...

Da se vratim na temu najnoviji GFS 12z nazalost ne dozvoljava prolecu ni da prigviri pre 22. marta :cry:
Nadam se da ce  do tad promeniti misljenje jer nisam skorije video da je ovako iskljuciv bar kad je hladnoca u pitanju ::)

Van mreže laky

« Odgovor #124 poslato: 06. Mart 2010. u 18:59 »
Sada cu mozda da lupim, ne znam ali jel moze El NINO, da utice na ovakvo vreme?

Do 22. ce biti hladno!!! Ma GFS ce se sigurno promeniti.  :bang:  Nadam se da ce se nesto destiti i otopliti vise. Ali GFS to bas i ne prognozira.
« Poslednja izmena: 06. Mart 2010. u 19:22 laky »

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #125 poslato: 06. Mart 2010. u 19:12 »
Sta je ovo ljudi, jel ovo na pomolu novo zatrpavanje il se meni cini?! I to sve uz kosavu onako kao slag na tortu? :p

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #126 poslato: 06. Mart 2010. u 19:15 »
Sada cu mozda da lupim,  :doh:  :neznam: ali jel moze El NINO, da utice na ovakvo vreme?
Neces nista da lupis pitaj slobodno,forum sluzi za to.

Odgovor na pitanje je jako obimno i moglo bi se puno diskutovati o tome ali evo neki kratki odgovor od mene.
Ova godina je gledano globalno veoma topla zbog uticaja El Ninja,medjutim njegov uticaj na nasu zemlju i uopste Evropu je minimalan.
Njegova oblast je Pacifik i tamo ima najveci uticaj a to je jako veliki deo nase planete Zemlje.
Juzna Amerika,Azija,Australija i Okeanija najvise stradaju zbog delovanja El Ninja.

Edit:Pa i prosle godine je bio slican mart,malo topliji ali dosta tmuran.Nije samo da GFS vidi takav razvoj i EC je slican,bar prva polovina ce biti nestabilna i hladnija od proseka!

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #127 poslato: 06. Mart 2010. u 20:16 »
Po EC-u nema ništa od proleća,odnosno zima do daljnjeg

Po GFS-u ništa od proleća narednih 15dana

:D :D  :selam:

I oba modela vide novi prodor sa severoistoka za 8-9 dana  :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #128 poslato: 06. Mart 2010. u 20:20 »
Uh kakav izlaz EC-a za sledecu sredu!
Nadam se da ce ga i GFS 18Z pratiti,bilo bi to jako zanimljivo!
EC jos malo spustio temperature za sledecu nedelju.

Van mreže laky

« Odgovor #129 poslato: 06. Mart 2010. u 20:52 »
Da nesto pitam. Sta znaci ova skala sa strane, na slici?
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn061.png

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #130 poslato: 07. Mart 2010. u 00:08 »
Mislim da je vec negde pisano, ali nije zgoreg ponoviti, karta daje pritisak na nivou mora i apsolutnu topografiju 850 milibarske povrsi.To ustvari predstavlja visinu na kojoj je pritisak iznad neke tacke 850 mb.Pored toga ta visina nije u obicnim geometrijskim metrima, nego u geopotencijalnim metrima.A, opet, geopotencijalni metri nisu konstanta, vec su funkcija geografske sirine(to je posledica razlike u ubrzanju zemljine teze iznad polova i na ekvatoru).
Geopotencijalni metar je priblizan obicnom metru i uzima vrednosti koje su od 0.9-1.1 geometrijski metar, ali su u proracunima prognoze ovakve razlike vrlo bitne...
Skala sa strane moze da se interpretira kao mera srednje temperature citavog sloja(prizemlje-850 mb), tj. tamo gde su velika apsolutna topografija, srednja temperatura sloja je vece nego u oblasti manje AT.
Nema neke koristi kod ocene temperature u prizemlju.

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #131 poslato: 07. Mart 2010. u 04:33 »
Evo mesečne prognoze RHMZ-a za mart. ::)

Oni za Beograd nisu uopšte predvideli pojavu mraza, a najhladniji dan bi, po njima, imao Tmax od čak 8 C... :oboze:
U martu mesecu su čak u centru Beograda (kao toplotnom ostrvu) mrazevi sasvim uobičajena pojava, kao i Tmax blizu nule, pa čak i ispod nule.

A tek nigde nema ni naznake ovog aktuelnog zahlađenja koje je krenulo već 4-og, 5-og... ::)
Ne razumem ništa... :neznam: :oboze:
Tako su se i prošle godine u martu izblamirali sa svojom "dugoročnom prognozom"... A narod k'o narod-veruje, pa se onda-razočara... ???

Po EC-u nema ništa od proleća,odnosno zima do daljnjeg

Po GFS-u ništa od proleća narednih 15dana

:D :D  :selam:

I oba modela vide novi prodor sa severoistoka za 8-9 dana  :)
Ako bude snega na planinama (a biće ga vrlo verovatno do kraja meseca), to znači da će se krajem marta i u aprilu taj sneg najverovatnije početi naglo otapati, pa ne bi bilo dobro da tada ovde ponovo vidimo ovaj isti smajli (:selam:), a ove sada srećne smajlije (:D :D :)) da tada samo zameniš ovim tužnim (:( :cry:)... Da ne bude posle igračka-plačka, kako to često biva u Srbiji, pošto se ne radi ništa na zaštiti od poplava...
Inače, što se temperatura tiče, za vegetaciju je sigurno bolje da budu što niže, jer će tako zimsko mirovanje biti nastavljeno, pa će posledice eventualnih mrazeva krajem marta i tokom aprila biti svedene na minimum.

Padavina je svima preko glave, ljudi treba da uđu u polja da obavljaju prolećne radove. Treba najmanje 10-15 dana bez padavina, da bi zemlja mogla da se koliko-toliko prosuši posle ovolikih padavina.
« Poslednja izmena: 07. Mart 2010. u 05:10 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #132 poslato: 07. Mart 2010. u 09:57 »
Izgleda da će sledeće nedelje padati sneg uz jaku košavu  ::)...To će biti ponovo problem za padavine (verovatno će ih biti nešto manje od najavljenih) ,no nema veze,bar će stvarati mećavu  :) ;)

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #133 poslato: 07. Mart 2010. u 10:12 »
amaterko potpuno si u pravu. A ovaj put je RHMZS stvarno preterao. Nerazumem kako neko moze toliko da pogresi,  :neznam:  i da stavi neku proznogu koja nema veze s mozgom.
I to nije prvi put da tako nesto urade.

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #134 poslato: 07. Mart 2010. u 11:02 »
Dobar GFS 06Z  :D

Ciklon je južnije postavljen u odnosu na prethodni izlaz,tako da pozitive po visini nema...Crtaju se lepe snežne padavine takođe  :)

Van mreže jocozr

« Odgovor #135 poslato: 07. Mart 2010. u 12:32 »
U potpunosti se slažem sa amaterkom. Poptuno si u pravu, i lepo si opisao situaciju kakva nas očekuje.  :super:
Ja znam da ovde neće biti većih poplava, ali zato hoće kod onih koji se sad raduju.  :-\  :pop:
Evo šta kaže GFS za Zrenjanin. Sneg u sredu posle podne, do četvrtka u podne. Moglo bi da napada oko 13cm snega, ali ja ipak očekujem manje.  ::)

P.S Jedva čekam leto i oluje. Uskoro će biti i toga. . .  :suncano :kisa:

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #136 poslato: 07. Mart 2010. u 12:44 »
Kod mene se crta oko 20mm padavina ali ja vec unapred znam da od toga kod mene nema ništa.

KOŠAVA vs SNEG, viner KOŠAVA  ;)

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #137 poslato: 07. Mart 2010. u 12:52 »
Kod mene GFS crta 31mm padavina u narednih 180h....Kod mene nije problem umerena košava za padavine,problem će biti ako bude jako duvala  ::) ::)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #138 poslato: 07. Mart 2010. u 12:53 »
I da dodam na preyhodni moj post, da je debljina sloja u geopotencijalnim dekametrima(ona skala u boji sa strane). dakle nije 556 gm, nego 556 gdam=5560gm.

p.s.I opet imam jos jednu gresku, uopste se ne radi o 850mb povrsi, vec o 500 mb povrsi....
To je i normalno za ocekivati, jer je prosecna visina 850 mb na oko 1500gm, a 500mb na 5500 gm...
Oprostite na gresci...
« Poslednja izmena: 07. Mart 2010. u 13:29 gencic »

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #139 poslato: 07. Mart 2010. u 13:21 »
Ovo stvarno postaje pakao neizdrzivih razmera! Ja kapiram da neko i voli zimu,ali bas u martu...pa bar da smo neki topliji dan imali,a ne ovako,sve se spojilo od januara ne videsmo neki pravi plus!
Vreme je postalo udarna tema u svim razgovorima,i ja cujem da ljudi samo ocajavaju i gube strpljenje...
Ako postoje kletve proklinjem zimu najstrasnije moguce.
I Sto je angore u dogledno vreme nikakvog otopljenja ni na vidiku..nadam se da ce se nesto promeniti!