Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010  (Pročitano 83979 puta)

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
Odg: Mart 2010
« Odgovor #140 poslato: 07. Mart 2010. u 13:32 »
Da prokomentarisem malo vreme u narednom periodu koje se crta za moj grad. U ponedeljak ocekujem veoma slabe snezne padavine, a u sredu kada se najavljuje po gfs i preko 15mm snega da kazem da od toga nece biti nista. GFS crta za vreme padavina jugoistocni vetar preko 8m/s, jer kad duva jugoistok padavina nema. Tako da padavine ne ocekujem ukoliko bude vetra a bice ga. Bosna moze dobiti dobar sneg takodje i zapadna makedonija.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #141 poslato: 07. Mart 2010. u 13:33 »
Ehh Plmark znao sam da ćeš se javiti  ???  ??? ;D

Ja ne vidim ništa čudno u ovakvom vremenu u Martu  ::) ....Kao što reče Ciklon,vreme je kakvo priliči ovom mesecu  :)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #142 poslato: 07. Mart 2010. u 15:00 »
Ovo stvarno postaje pakao neizdrzivih razmera! Ja kapiram da neko i voli zimu,ali bas u martu...pa bar da smo neki topliji dan imali,a ne ovako,sve se spojilo od januara ne videsmo neki pravi plus!

Ni ja ne volim zimu, ali... šta da se radi... ??? Ne vredi ljutiti se na vreme i klimu, odnosno, (normalne) prirodne pojave i procese... ;)
Ako može da bude leta u septembru, pa i u prvoj polovini oktobra, onda je logično da zime može biti u martu, pa i u prvoj polovini aprila. Ništa čudno i nenormalno.

Mnogi koji sada kukaju očigledno su zaboravili onu čuvenu zimu 1995/1996. (ili 2004/05, pa i 2005/06.) Narod k'o narod-ima kratko pamćenje o svemu, pa tako i o vremenu... ::)

pa bar da smo neki topliji dan imali,a ne ovako,sve se spojilo od januara ne videsmo neki pravi plus!

Ih, pa bilo je dosta toplih dana u drugoj polovini februara, nije da ih nije bilo... A ti si imao još veće pluseve od ostalih (:P  ???), bar ti nemaš razloga za kuknjavu... ;)

Ehh Plmark znao sam da ćeš se javiti  ???  ??? ;D

Ja ne vidim ništa čudno u ovakvom vremenu u Martu  ::) ....Kao što reče Ciklon,vreme je kakvo priliči ovom mesecu  :)

U pravu si potpuno za mart mesec... ;) Samo, često se u ovom (i ne samo ovom) mesecu dešava da prodor sa NE bude praćen suvim vremenom i izrazitim AC stanjem... I tada, zna se-ništa od snega... ???
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #143 poslato: 07. Mart 2010. u 15:41 »
Posle tri godine moralo je nesto ovako da se desi.U poslednje tri godine nismo imali zimu u martu (odnosi se na Paracin).2007. dnevna temperatura nije bila niza od 12C, 2008. samo cetiri dana sa tmax ispod 10C od toga najniza 7.2C, 2009. najniza maksimalna je bila 6.4C

Ja ocekujem nagli prelazak iz zime u leto u prvoj dekadi aprila, sto je poslednjih godina postalo normalno.

Van mreže laky

« Odgovor #144 poslato: 07. Mart 2010. u 15:58 »
I ja tako mislim. Ali cela Srbija nije imala pravu zimu prethodnih nekoliko godina. Jeste bilo nekoliko dana bas hladno, ali za pravu zimu to je nista. Ja mislim da je ovo izuzetak, i da narednih barem 5 godina necemo imati ovako hladnu zimu, tj. globalno zagrevanje ce ciniti svoje. A nagli prelazak iz zime u leto ce biti sigurno. Ako je u februaru bilo onako toplo kako ce biti tek kada krajem marta, pocetkom aprila otopli.  :P

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #145 poslato: 07. Mart 2010. u 16:26 »
 ^^
Neće biti da je imala malo ledenih dana. . .prethodne dve zime imale su veoma dugačke nizove ledenih dana.Ti nizovi su trajali oko 20-ak dana, a to nije nekoliko dana  ::)  :-\
Tako dugačkih nizova ledenih dana nije bilo puno ni u prošlosti,tako da ja mislim da su prethodne 3 (računajući i ovu zimu) zime bile dosta izražene.
narednih barem 5 godina necemo imati ovako hladnu zimu, tj. globalno zagrevanje ce ciniti svoje.

Ova zima bila je za oko 2 stepena toplija od proseka  ;) Hoću reći, ovakva zima je sasvim normalna za ovo područje i ja nisam zapazio da se dogodilo nešto čudno. Snega jeste bilo dosta, padavina takođe, dosta iznad proseka. . .
Amaterko je već ranije pominjao da je ova zima imala punoooo snega, s'obzirom na broj ledenih dana. . .  ;)
Ja lično mislim da globalno zagrevanje i ne postoji, ili nije izraženo u tolikoj meri kao što to svetski mediji javljaju.
Takođe, nema to globalno zagrevanje ama baš nikakve veze sa prelaskom zime u leto.  :neznam: Ja nisam čuo za tu teoriju, ni logiku. . .

A nagli prelazak iz zime u leto ce biti sigurno. Ako je u februaru bilo onako toplo kako ce biti tek kada krajem marta, pocetkom aprila otopli.  :P

Sasvim je normalno da se prelazak iz zime u leto odigra brže, nego prelazak iz leta u zimu. Tako da to nije ništa čudno. . .to je normalna pojava.  :)

Van mreže laky

« Odgovor #146 poslato: 07. Mart 2010. u 16:36 »
  ^^    Slazem se ja. Ali ako je temperatura ove zime bila iznad proseka, a proslih zima su bile znatno iznad proseka, znaci da zima treba da bude jos hladnija od ove da bi bila normalna, prosecna. A ovakve hladnoce nisu bile skoro.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #147 poslato: 07. Mart 2010. u 17:36 »
^^

Takođe, nema to globalno zagrevanje ama baš nikakve veze sa prelaskom zime u leto.  :neznam: Ja nisam čuo za tu teoriju, ni logiku. . .

Sasvim je normalno da se prelazak iz zime u leto odigra brže, nego prelazak iz leta u zimu. Tako da to nije ništa čudno. . .to je normalna pojava.  :)

Kako nisi cuo, pa svi mediji kada pricaju o globalnom zagrevanju bruje o pojacanju ekstremnih vremenskih dogadjaja, kao i nestanku prelaznih godisnjih doba u umerenim klimatima.To je ono sto se prezentuje kao glavno.(pored sveopsteg porasta temperature)
Nestanak proleca itekako ima veze sa prelaskom iz zime u leto, slozices se...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #148 poslato: 07. Mart 2010. u 17:49 »
Sacekacemo mi ipak do proleca,bar po poslednjim izlazima svih modela.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #149 poslato: 07. Mart 2010. u 17:50 »
I ja tako mislim. Ali cela Srbija nije imala pravu zimu prethodnih nekoliko godina. Jeste bilo nekoliko dana bas hladno, ali za pravu zimu to je nista. Ja mislim da je ovo izuzetak, i da narednih barem 5 godina necemo imati ovako hladnu zimu, tj. globalno zagrevanje ce ciniti svoje. A nagli prelazak iz zime u leto ce biti sigurno. Ako je u februaru bilo onako toplo kako ce biti tek kada krajem marta, pocetkom aprila otopli.  :P
Laky potrazi nesto na temu globalno zagrevanje-zahladjenje na nasem forumu,tu mozes da procitas i saznas mnoge stvari koje sigurno neces cuti na TV-u ili procitati u novinama.Koristice ti sigurno,a mozes i da ostavis svoj komentar kad sve procitas.
A ja sam siguran da ce sledecih godina zime biti hladnije i duze,a leta mislim da nece biti toliko topla kao sto je to bio slucaj,tu pre svega mislim na temperature koje su isle i do +40*C.Jun i jul 2009. ce se ponavljati cesce nego ranije.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #150 poslato: 07. Mart 2010. u 17:55 »
Snijeg i hladnoća se još uvijek ne predaju ove zime. Crta se prilično obilan snijeg u srijedu i četvrtak u Baeogradu. Pretpostavljam da je ovo poslednji hladni talas, i da će sredinom marta ponovo krenuti toplije vrijeme...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #151 poslato: 07. Mart 2010. u 18:01 »
Evo meteograma i za Zrenjanin.12z duplirao padavine koje su skoro sve vreme na negativnoj tem. na 2m
 -)
Srem ima jos vise snega oko 27mm.Posledica produbljenja ciklone i njenog malog pomeranja na sever.Videcemo sta kaze EC veceras.

Van mreže ciklon

« Odgovor #152 poslato: 07. Mart 2010. u 18:01 »
Za Vrbas se takodje crta lep sneg u sredu i cetvrtak,ali i dalje je to daleko. Mada mislim da je red da u ovom mesecu padne jedan dobar sneg,ipak je jos zima.
A onda ce uskoro vedrina,sunce,toplota pa ce uzivati svi ono koji su ljubitelji leta i tih temperatura.

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #153 poslato: 07. Mart 2010. u 18:03 »
Kako nisi cuo, pa svi mediji kada pricaju o globalnom zagrevanju bruje o pojacanju ekstremnih vremenskih dogadjaja, kao i nestanku prelaznih godisnjih doba u umerenim klimatima.To je ono sto se prezentuje kao glavno.(pored sveopsteg porasta temperature)
Nestanak proleca itekako ima veze sa prelaskom iz zime u leto, slozices se...
Svašta se može čuti i videti, što nikako ne znači da je to i istinito...
Proleća nisu nestala, niti će ikada nestati. Istina je da smo u poslednje tri godine imali vrlo topla proleća, ali se i tako topla proleća nikako ne mogu nazvati letom.
Inače, mediji svašta prezentuju, tako da... ne širimo priču ovde... ::)

Ja zapažam u poslednjih 7-8 godina upravo suprotno od "zvanične verzije", to jest izraženije prelazne periode između leta i zime, godišnji tokovi temperatura su sasvim normalni i ujednačeni, a prelazi iz sezone u sezonu vrlo postepeni...

Normalnije godišnje hodove temperatura u odnosu na ove koje imamo poslednjih godina ja ne mogu da pronađem. Jedino je 2007. godina upadljiva po nekim ekstremima, ostale godine su sasvim normalne i mnogo normalnije nego one u bližoj i daljoj prošlosti.
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #154 poslato: 07. Mart 2010. u 18:51 »
Ovakvom meteogramu ni januar ne bi našao nijednu zamerku. Sutrašnji dan je modelima vrlo nezgodan za prognozu. Toliko puta su promenili mišljenje oko toga da li će nas sneg zakačiti ili će otići istočnije od nas. Evo opet GFS vraća sneg sutra u južnoj polovini Srbije. Videćemo kako će proteći 8. mart  :o

Van mreže laky

« Odgovor #155 poslato: 07. Mart 2010. u 19:24 »
Evo i ogimet prognozira padavine sve do Beograda.
http://www.ogimet.com/forecasts/12/SFC/2010030712H024_EU00_SFC.gif
A bice i hladno tako da ce padati cist sneg.
http://www.ogimet.com/forecasts/12/850/2010030712H024_EU00_850.gif

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #156 poslato: 07. Mart 2010. u 19:52 »
laky, nije to prognoza ogimeta, već GFS-a :)

Jug uvek dobro prođe sa snegom, ja se već danima jedem i ne znam dokle će ciklon dobaciti na sever u sredu/četvrtak...

Van mreže ciklon

« Odgovor #157 poslato: 07. Mart 2010. u 19:58 »
Jug uvek dobro prođe sa snegom, ja se već danima jedem i ne znam dokle će ciklon dobaciti na sever u sredu/četvrtak...
Pa Dejo ovog puta bi trebalo da dobaci dovoljno daleko,mislim da se nijednom prethodnih dana nije postavilo pitanje da li ce ciklon zahvatiti i sever,mislim da ne gresim.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #158 poslato: 07. Mart 2010. u 20:02 »
Sutrasnji dan i nije tolko tezak...bice sneznih padavina na jugu, a pljuskovi snega nisu iskljuceni u celoj zemlji.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #159 poslato: 07. Mart 2010. u 20:05 »
Ipak EC sjajan. GFS smanjuje pa vraća i tako u krug. Slično je već bilo 4 puta ove zime. Ali ukupno gledano EC skida savršeno poslednje 2 nedelje.