Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010  (Pročitano 83962 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Mart 2010
« Odgovor #200 poslato: 09. Mart 2010. u 12:51 »
Padavine po EC i GFS imaju tendenciju smanjenja od jutros,ali i dalje bi trebalo da ih bude dosta.Medjutim nesto nemam dobar predosecaj zbog ovog vetra,osim toga uopste mi ne prija.
Kako to da se ove zime toliko puta potrefi vetar sa dolazecim padavinama,bas me nervira...

Van mreže laky

« Odgovor #201 poslato: 09. Mart 2010. u 13:02 »
Pa da  ^^ , ali cikloni u sredozemlju su ove zime u vecini slucajeva donosili padavine, a oni su uz padavine prouzrokovali i vetar. Ali svakako u 90% slucajeva ciklonu u sredozemlju prouzrokuju vetar, bilo to sa kisom ili bez nje. Tako da nas vetar u tom slucaju nemoze izbeci, a narocito zimi.
« Poslednja izmena: 09. Mart 2010. u 14:27 laky »

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #202 poslato: 09. Mart 2010. u 14:06 »
Pa da  ^^ , ali cikloni u sredozemlju su ove zime u vecini slucajeva donosili padavine, a oni su uz padavine prouzrokovali i vetar. Ali svakako u 90% slucajeva ciklonu u sredozemlju prouzrokuju vetar. Tako da to nemozemo izbeci, a narocito zimi.
Zamolio bih te da mi objasnis boldovani deo tvog posta?  :-\ Ili sam te pogresno razumeo,ili si ti pogresio dok si kucao. . .ali necu nista da govorim dok mi ne objasnis sta si hteo da kazes.

Inace slazem se,modeli su malo smanjili padavine, ali i dalje ih bar kod mene ima preko 15mm.
Evo jednog meteograma:

« Poslednja izmena: 09. Mart 2010. u 14:40 jocozr »

Van mreže laky

« Odgovor #203 poslato: 09. Mart 2010. u 14:24 »
Pogresno napisano. Govorio sam o ciklonskoj aktivnosti ove zime. Da je velika, i znamo da kada se ciklon nalazi iznad sredozemlja, a narocito iznad jadranskog mora, kod nas duva jaka kosava i pravi veliki problem padavinama.
E sada da malo pojasnim prethodnu poruku.
Rekao sam da su ove zime padavine uglavnom dolazile sa sredozemlja, a ne sa severa ili atlantika. A kada oblacnost dolazi sa sredozemlja znaci da se u sredozemlju formirao ciklon a to znaci kosava.

Malo sam nejasno napisao prethodnu poruku.

Prepravio sam malo, onu nejasnu poruku, nadam se da je sada malo jasnija.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #204 poslato: 09. Mart 2010. u 14:26 »
Ja cu svoje misljenje izneti tokom veceri sto se tice nailazeceg ciklona!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #205 poslato: 09. Mart 2010. u 14:34 »
U ovom slučaju nema šta da raspravljamo, kad je situacija koja nas očekuje više nego jasna. Modeli već danima crtaju identičan scenario i snijeg je gotovo izvjesan u svim krajevima. Slažem se da će košava biti mali problem. U dosadašnjem dijelu zime smo se uvjerili da kad duva taj vjetar padne manje padavina, nego što se crta, ali se još nijednom nije desilo da potpuno izostanu. Tako da od ovih 20-ak mm, koliko se crta za Beograd u srijedu i četvrtak, očekujem da na kraju ispadne makar 10cm suvog snijega, što bi bilo prilično neuobičajeno za mart mjesec.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #206 poslato: 09. Mart 2010. u 14:48 »
Eh Milose pa sto ne rece da ocekujes od toga 25cm snega nego 10cm?
Znam da je u dva navrata ove zime(bar u Vrbasu) od prognoziranih 20mm bilo manje ili oko 10 cm snega ali nece valjda i treci put?!
EC je tada u oba slucaja davao dosta manje padavina i izasao kao pobednik nad GFS-om,i ovaj put EC najavljuje dosta manje padavina....

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #207 poslato: 09. Mart 2010. u 14:54 »
 ^^
laky dobro si ti primeti neke stvari što se tiče ciklona u Sredozemlju ali ipak da to pojasnimo.
Pojačanom istočnom ili jugoistočnom vetru nisu uzrok cikloni u Sredozemlju već polje povišenog vazdušnog pritiska iznad istočne Evrope. Vetar duva uvek iz pravca polja povišenog vazdušnog pritiska u pravcu polja niskog vazdušnog pritiska. Što je izraženija razlika u pritiscima to je vetar jači.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #208 poslato: 09. Mart 2010. u 15:14 »
Mislim da zapad zemlje,Loznica i severozapad zemlje Sombor mogu proci najbolje iz ove situacije!Ocekujem i u Subotici oko 5 cm snega mozda i vise, u Somboru ce biti vise u to sam siguran.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #209 poslato: 09. Mart 2010. u 15:24 »
RHMZ

Citat

УТОРАК, 09.03 у 12х
У среду повећање висине снежног покривача, у западној, јужној и источној Србији за 10 до 20 см, у кошавском подручју кошава са ударима олујне јачине. У четвртак поподне ветар у слабљењу.

Oni za sever ništa i ne spominju  :o Ali generalno se slažem,snega će biti od 10 do 20cm  :)

Samo,šta mislite,gde će sutra temperature ostati u minusu,odnosno koji deo zemlje će biti najtopliji  :?:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #210 poslato: 09. Mart 2010. u 15:25 »
Accu Weather prognozira 12cm snega do petka, to je za severozapad zemlje. Neverujem da ce bas toliko pasti, ali do sad je samo jednom pogresio prognozu.

Boce eto opet sam pomesao leto i zimu. Evo uzeo sam jedan tekst da po deseti put procitam, jel sam bio siguran da ciklon pokrece kosavu a ne anticikon. I ti si upravu.  ??? Hladnu kosavu pokrece anticiklon zimi, a toplu pokrecu cikloni sa sredozemlja bez obzira ba li se severoistocno od srbije nalazi anticiklon, jer su uglavnom leti ti cikloni mnogo jaci od ovih zimi.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #211 poslato: 09. Mart 2010. u 15:28 »
Ne znam kakav model koristi RHMZ:) Slazem se da ce snega vise pasti na zapadu zemlje sto je logicno bice i vise padavina...a ovo ostalo ne znam :oboze:Izgleda su presli na GFS, iznjega se moze trenutno izvuci ovakva prognoza :D Mada je i onda glupo ne spomenuti sever zemlje, pogotovo zbog puno slabiljeg vetra koji bi mogao samo biti pozitiva.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #212 poslato: 09. Mart 2010. u 15:35 »
Gabesz,ne bih se slozio sa tobom da ce Sombor dobiti neki veliki sneg.Krajnji sever ce kao sto je i uobicajeno dobiti najmanje snega,ali svakako da ce Sombor dobiti nesto malo vise snega od Subotice.
Najvise snega ce dobiti centralni,zapadni predeli,Beograd i juzna Vojvodina.

U narednih 48 h meteogram crta sledece:

Subotica(krajnji sever)=10 mm padavina
Sombor = 14 mm
Novi Sad = 23 mm
Beograd = 26 mm

Centralna Srbija i dole juznije preko 30 mm

Sve u svemu ne bih da dajem neke nerealne prognoze ali sve tendencije za sutrasnji dan pokazuju da bi sutra mogli da dobijemo mozda i najveci sneg ikada zabelezen u martu mesecu :DA a posto se najavljuje i vetar olujne jacine moglo bi da bude i velikih sneznih smetova i da se ponovi isti scenario kao onaj sneg sto je pao 13 februara.

Van mreže laky

« Odgovor #213 poslato: 09. Mart 2010. u 15:38 »
Najtoplije ce biti u centralnim delovima srbije, ali na kratko do podne, jer vec uvece stize hladniji vazdug sa istoka, tako da to nece bas dugo trajati. Ali nece se bas osecati ta toplota jel ce kosava ciniti svoje.

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #214 poslato: 09. Mart 2010. u 15:40 »
Za danas je prognoza za nis zesce pogresna,suncano i bez snega je...
-3C...32C

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #215 poslato: 09. Mart 2010. u 15:41 »
Upravo tako Laky,centralni predeli ce dobiti najvecu kolicinu padavina ali ce imati i najvise temperature pa je tamo sredinom dana moguca prvo ledena kisa i susnezica a sneg tek u vecernjim satima,dok ce u Vojvodini od pocetka padavina padati cist sneg jer temp.kod nas nece prelaziti nulu u centralnom delu dana

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #216 poslato: 09. Mart 2010. u 15:45 »
  ^^  ^^ Nema ni govora o pozitivnoj temperaturi sutra po visini   ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #217 poslato: 09. Mart 2010. u 15:47 »
RHMZ se danas strasno obrukao za prognozu.Stavili su snezne oblacice iznad cele zemlje,a snega danas nije bilo cak ni u centralnim a cak ni u juznim predelima.
Nije mi samo jasno koje oni modele prate i koji je to model za danas najavljivao sneg(a nije ga ni jedan najavljivao),a od jutarnjih sati je skoro vedro u celoj zemlji.

Kimi po visini u celoj zemlji ce temp sutra biti ispod nule ali na 2 m u centralnim predelima ce biti i do + 4,tako da nemoj ocekivati neko ozbiljnije formiranje sneznog pokrivaca pre vecernjih sati.Dok ce u Vojvodini na 2 m biti daleko nize temperature vec od pocetka dana.Za Novi Sad konkretno sutra ceo dan ispod nule i temp ce se kretati od
-3 do -1 C tokom celog dana

Van mreže laky

« Odgovor #218 poslato: 09. Mart 2010. u 15:51 »
Ja sam pomenuo da je cikon malo skrenuo na zapad.  I zbog toga i ja mislim da ce sever dobiti skoro iste padavine kao i ostali predeli. Najaca oblacnost koja je trebala da predje preko cenralnih predela malo se pomerila zapadnije tako da ce prvo preci preko zapada pa preko severozapada. A druga jaca oblacnost (u toku noci sa srede na cetvrtak) ce preci preko centralnih predela i doneti vise padavina od severa,  ali ovog puta je i sever na udaru jacih padavina, a ne samo sentralni predeli.  :veje :zima1
 ^^ i nemojte zaboraviti da ce na severu biti hladnije nego u cetralnim predelima a samim tim, na severu se sneg nece toputi.

Van mreže ciklon

« Odgovor #219 poslato: 09. Mart 2010. u 15:52 »
Upravo tako Laky,centralni predeli ce dobiti najvecu kolicinu padavina ali ce imati i najvise temperature pa je tamo sredinom dana moguca prvo ledena kisa i susnezica a sneg tek u vecernjim satima,dok ce u Vojvodini od pocetka padavina padati cist sneg jer temp.kod nas nece prelaziti nulu u centralnom delu dana
Ledena kisa,mislim da za nju nema sanse!