Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010  (Pročitano 83959 puta)

Van mreže GagiNS

• *
Odg: Mart 2010
« Odgovor #220 poslato: 09. Mart 2010. u 15:58 »
Laky,sigurno je da ce cela zemlja sutra dobiti padavine jer ce ciklon preci preko cele zemlje ali sto se konkretno Vojvodine tice daleko veci sneg ce dobiti jugozapad Vojvodine(Novi Sad) nego recimo severozapad(Sombor),kojice dobiti daleko manje,a tako pokazuju svi trenutni meteogrami.Posto je Kula na pola puta izmedju NS i So u tvom kraju mozes da ocekujes solidnu umerenu visinu sneznog pokrivaca ;) Manje od Novog Sada ali sigurno vise od Sombora i Subotice

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #221 poslato: 09. Mart 2010. u 16:00 »
Ledena kisa,mislim da za nju nema sanse!

Naravno da nema sanse za ledenu kisu  ;) jer ce temp. na 2m biti u pozitivi, a po visini u minusu. Da je obrnuto, bila bi ledena kisa. . .  ;)

^^
laky dobro si ti primeti neke stvari što se tiče ciklona u Sredozemlju ali ipak da to pojasnimo.
Pojačanom istočnom ili jugoistočnom vetru nisu uzrok cikloni u Sredozemlju već polje povišenog vazdušnog pritiska iznad istočne Evrope. Vetar duva uvek iz pravca polja povišenog vazdušnog pritiska u pravcu polja niskog vazdušnog pritiska. Što je izraženija razlika u pritiscima to je vetar jači.
Da. Jednom rečju košava nastaje tako što se istovremeno u Sredozemlju formira ciklon (ili je već formiran od ranije), a na istoku Evrope je stacioniran anticiklon.

RHMZ se danas strasno obrukao za prognozu.Stavili su snezne oblacice iznad cele zemlje,a snega danas nije bilo cak ni u centralnim a cak ni u juznim predelima.
Nije mi samo jasno koje oni modele prate i koji je to model za danas najavljivao sneg(a nije ga ni jedan najavljivao),a od jutarnjih sati je skoro vedro u celoj zemlji.

Kimi po visini u celoj zemlji ce temp sutra biti ispod nule ali na 2 m u centralnim predelima ce biti i do + 4,tako da nemoj ocekivati neko ozbiljnije formiranje sneznog pokrivaca pre vecernjih sati.Dok ce u Vojvodini na 2 m biti daleko nize temperature vec od pocetka dana.Za Novi Sad konkretno sutra ceo dan ispod nule i temp ce se kretati od
-3 do -1 C tokom celog dana

Takođe i weather 2 umbrella je prognozirala ledenu kišu u Mačvi i u Sremu. . .  :lmao:
Pitam se ko tamo radi. . .pa bolje im je da zovu mene  ::)  :P

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #222 poslato: 09. Mart 2010. u 16:07 »
I na nekim stranim meteo sajtovima za centralne predele sutra sredinom dana pise"sleet".U nekom bukvalnom prevodu to bi bila ledena kisa ili susnezica.
Ali ok verovatno su mislili na kombinaciju kishe i snega jer ce temp u tom delu dana u centralnim predelima na 2 m biti u plusu,a na visini u minusu
pa ce tu biti svakakvog "buckurisa".Isto vazi i za Beograd.Cist sneg tek negde nakon 18 h.
Ali mi u Vojvodini smo sigurni,sneg od pocetka padavina cist kao suza.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #223 poslato: 09. Mart 2010. u 16:09 »
Meteogram za moje područje

GFS i ETA za sutra crtaju negativnu Tmax,WRF oko 0-1°C,a najtopliji je (kao što znate  ??? ??? ) EC,koji daje +3°C
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #224 poslato: 09. Mart 2010. u 16:15 »
Svaka cast sjajan meteogram Kimi,ali realno od tih 50 mm pola baci na pocetnu susnezicu koja nece odmah stvarati snezni pokrivaca(zbog visoke prizemne temp u tvom kraju) i ocekuj realno dobrih 25 cm snega u naredna 3-4 dana ;)
A ja u mom Novom Sadu ocekujem realnih 15 cm lepog suvog snega(a ako se neko cudo desi mozda i 20 cm) od 22 mm padavina u narednih 48 h :)

Van mreže laky

« Odgovor #225 poslato: 09. Mart 2010. u 16:15 »
http://ready.arl.noaa.gov/readyout/531091_metgram.gif
Evo i za kulu, kod mene su malo povecali padavine.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #226 poslato: 09. Mart 2010. u 16:22 »
Laky neka ti orijentir za tvoju Kulu uvek bude prosecna srednnja vrednost padavina izmedju meotegrama za Novi Sad i Sombor.
Ne mora uvek da bude tako ali to je nesudjeno meteo pravilo.Isto kao sto Beograd uvek dobije u proseku bar 5 mm padavina vise od Novog Sada ;)
Sto ides vise prema jugu kolicina padavina je uvek sve veca i veca.Mozda ce nekima ova moja tvrdnja delovati smesna i da nema veze sa
meteorologijom ali jbg uvek ispadne tako.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #227 poslato: 09. Mart 2010. u 16:25 »
Ne znam zasto sad gledate prognozirane temperature po raznim modelima, bice sigurno niza u odnosu na modele, pa to se barem u poslednje vreme ponovilo vise puta. Ja kazem kod mene temperatura nece preci 0C, a padavine ne bih da komentarisem bar za moj kraj kada je u igri kosava.To vam je kao da igrate loto.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #228 poslato: 09. Mart 2010. u 16:27 »
Što se tiče temperatura sutra osim Timočke krajine, gde će biti u minusu, najveći deo Srbije će imati temperature oko 0°C ili u blagom plusu. Najtoplije će biti na jugu Srbije i Banatu najviše 4-5°C. Samo na jugu Srbije je moguća pojava susnežice ali verovatno ne dugo. A snega će verovatno kao i u većini situacija ove zime najviše biti na istoku Srbije tj. Timočkoj krajini.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #229 poslato: 09. Mart 2010. u 16:37 »
Jaka  kosava moze da znaci samo jedno,velike snezne smetove i vrlo neujednacenu visinu sneznog pokrivaca koja ce verovatno varirati od 10 pa cak do mozda i do pola metra.
Zivi bili pa videli sutra cemo imati reprizu 13 februara i najveci sneg u martu ikada zabelezen ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #230 poslato: 09. Mart 2010. u 16:43 »
Ne znam kakav model koristi RHMZ

Svoje prognoze najviše rade na osnovu ETA modela (sa ulaznim podacima njemačkog DWD-a), za kojeg su GFS i ETA "svijet izmislili". :) To je i glavni razlog što su ove zime povremeno pravili velike greške.
Primjera radi, taj model crta za Beograd u srijedu i četvrtak preko 30mm padavina na temperaturi ispod 0°C. Možda je upravo to glavni razlog što zavodovi prognostičari prognoziraju više snijega, nego što realno može pasti...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #231 poslato: 09. Mart 2010. u 16:46 »
Miloshe za sutra i prekosutra svi modeli,a ne samo ETA crtaju oko 30 mm padavina tako da su ovog puta modeli prilicno ujednaceni.
A gledajuci poslednje izlaze ovaj Sredozemac sto nam se priblizava je toliko"tezak" i donosi bas obilne padavine tako da bi uz jaku kosavu sutra
mogao cudo i haos da napravi.Ja se nebih ni malo iznenadio ako dobijemo ono bas pravo snezno zatrpavanje.
Pogledajte samo kakvo je cudo pogodilo zapadnu i centralnu evropu.Posebno Francusku i Spaniju,zatrpani su snegom,da covek ne poveruje,
kao da zima tek pocinje.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #232 poslato: 09. Mart 2010. u 16:49 »
Ne znam Milose, videcemo:) Logicno je da ce sever dobiti najmanje padavina, al bas za ne spomenuti to je vec blam.Sad ako bude 5 cm znaci to ne treba spomenuti?:)

Gagi:Lose sam se izrazio Sombor sam mislio favorit u Vojvodini, i Novom Sadu bice vise padavina sigurno nego na primer u Somboru, al sta ce uraditi kosava u Novom Sadu to je pitanje.Bice vetra i u Somboru ali ne kao i u Novom Sadu. Uvece cu dati i ja nesto konkretno, bicemo pamenitiji.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #233 poslato: 09. Mart 2010. u 16:52 »

Gabesz sto se kosave tice najvise ce stradati podunavski gradovi gde je ona i najjaca(Beograd i Novi Sad bi mogli dobiti prave snezne smetove).
Isto vazi i za gradove u Sumadiji u regionu pomoravlja gde takodje duva jaka kosava.
Tako da sve u svemu kao sto kazem za sutra me nista nece iznenaditi,iako prolece kalendarski stize vec za 11 dana.

Van mreže jocozr

« Odgovor #234 poslato: 09. Mart 2010. u 16:53 »
 ^^
Zar vi mislite da ce Zrenjanin da dobije skoro najmanje snega u Vojvodini?
Nije niko rekao,ali po vasoj logici cini mi se da to hocete da kazete? Pa da cujem vase misljenje. . .  ::)

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #235 poslato: 09. Mart 2010. u 16:58 »

Naprotiv Joco.Zrenjanin po svojoj klimatologiji ima veoma slicne meteograme kao i Novi Sad tako da uvek priblizno dobije istu kolicinu padavina kao i mi ovde tako da ne brini sto se tice kolicine snega ;)

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #236 poslato: 09. Mart 2010. u 17:00 »
Ja ću da dobijem najmanje padavina sutra.Da li sme neko da se takmiči samnom, ajde da vas vidim  ;)

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #237 poslato: 09. Mart 2010. u 17:02 »
Gagi:Padavine se crtaju treba racunati na obilan sneg, al ne treba zaboraviti kosavu i racunati i na nju da poprska stvari. Samo bas zato da se posle ne bi iznenadili, na sve treba racunati i nista ne iskljuciti 100%, jer je to pred med ciklon nikako nije u redu.

Van mreže jocozr

« Odgovor #238 poslato: 09. Mart 2010. u 17:04 »
Ja ću da dobijem najmanje padavina sutra.Da li sme neko da se takmiči samnom, ajde da vas vidim  ;)

U kom smislu takmici? Kako si to zamislio? Ja smem. . .ali prvo da vidim kojom logikom. . .

Gagi:Padavine se crtaju treba racunati na obilan sneg, al ne treba zaboraviti kosavu i racunati i na nju da poprska stvari. Samo bas zato da se posle ne bi iznenadili, na sve treba racunati i nista ne iskljuciti 100%, jer je to pred med ciklon nikako nije u redu.

Tebi je svaki ciklon mediteranski ciklon.  ???  ;D

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #239 poslato: 09. Mart 2010. u 17:05 »
Dikile,neznam dal si to rekao u ironiji ili stvarno posto nisma proveravao meteogram za tvoj grad,ali ja mislim da ce Suboticani dobiti najmanje snega.
Mada imali su i oni ove zime par izuzetaka kad su dobijali sneg kad ga niko nije imao ali vec sutra se sve vraca na uobicajeni scenario ;D