Jedino što je za sada sigurno je da će sve padavine u svim krajevima biti u obliku čistog snijega. E sad, koliko će pasti i gdje, to je čista lutrija kad košava upravlja situacijom.
Da malo pojasnim šta je glavni problem u košavskom području:
Naime, košava vrlo često osuši vazduh na visini, a ponekad čak stvori i sloj znatno toplijeg vazduha (kao što je bio slučaj u noći između 5. i 6. februara). Kada padavine krenu da se spuštaju iz viših slojeva i nalete na taj suvlji sloj, logično, one počnu da isparavaju u nedostatku vlage. Međutim, sa pojačanjem padavina, povećava se i vlaga u tim slojevima, pa u određenom trenutku padavine počnu da neometano prolaze kroz te slojeve. Primjera radi, 6. februara se u Beogradu crtalo 20-ak mm padavina uz jaku košavu (od toga 10-ak mm do 06UTC, i 10-ak mm do 12UTC). Padavine su se u toku noći mučile i palo je samo 2mm do 06UTC, a do 12UTC prema očekivanjima...
Bilo je i u nekoliko navrata da košava nije smetala padavinama, a bilo je i slučajeva da potpuno izostanu zbog nje.
Ovo što sam pričao, naravno, važi za Beograd i okolinu, jer ne poznajem toliko dobro mikroklimu drugih gradova.
Mi, nažalost, ne možemo pouzdano znati koliki će biti uticaj košave na padavine sutra i preksutra, ali ja sam ubijeđen da će pasti makar malo manje snijega, nego što crtaju pojedini modeli. EC koji je juče crtao najviše padavina, danas ih spustio na nekih realnih 10-ak mm. Moje je mišljenje da će na kraju ispasti toliko snijega. Vidjećemo...