Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010  (Pročitano 83971 puta)

Van mreže GagiNS

• *
Odg: Mart 2010
« Odgovor #240 poslato: 09. Mart 2010. u 17:07 »

Pa ako dolazi sa jugozapada nego sta je nego mediteranski ili sredozemni( zavisi kako ga ko zove).
I to je isti onaj koji je juce zatrpao Barselonu snegom ;)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #241 poslato: 09. Mart 2010. u 17:10 »
 ^^
Bilo je slucajeva kada su padavine dolazile i sa NW,W. . .pa su neki govorili medi ciklon. . .zar je i to mediteranski ciklon :?:  :o
Jeste isti,ali sa novim centrom.  ;)  ::)

Van mreže laky

« Odgovor #242 poslato: 09. Mart 2010. u 17:12 »
Opasni su ovi nasi cikloni. ;D  :) Mozemo mi ovako do sutra, da se takmicimo ko ce dobitivise snega. Ali ja mislim da sam to ja. Pa vi vidite sta cete.  :lmao:

Salu na stranu, stvarno ne vredi vise. Bice snega u celoj zemlji, a sada koliko ce ga biti videcemo. Sve zavisi od kosave i temperature u centralnim krajevima.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #243 poslato: 09. Mart 2010. u 17:13 »
U kom smislu takmici? Kako si to zamislio? Ja smem. . .ali prvo da vidim kojom logikom. . .

Ma nisam mislio na pravo takmicenje nego da iznesete svoje misljenje gde ce biti najmanje oadavina sutra.Ja kandidujem moj kraj

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #244 poslato: 09. Mart 2010. u 17:13 »
Ne znam kolega Joco kako ga ti zoves, al ja mu nemogu dati drugo ime kad se radi o mediteranskom ciklonu. Ako bolje razmislis dve vrste ciklona haraju ovim podrucjem (Sredozemni),koje jeli novije zovemo i Mediteranskim ciklonom, i koji je jos ciklon koji pogada nase podrucje??:)

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #245 poslato: 09. Mart 2010. u 17:13 »
Joco,to neznam ko je govorio,ali ako je neko to govorio onda je bas lupetao.Sa severozapada nikako ne moze biti mediteranski ciklon ;D
Ali sto Gabesz kaze nas najcesce pogadjaju ovi mediteranski,retko kad nam dodje nesto sa severozapada i severa i nikad nisu tako obilne padavine
kao od ovog mediteranca

Van mreže laky

« Odgovor #246 poslato: 09. Mart 2010. u 17:15 »
Kako medi ciklon a oblacnost sa severa  :o . To je valjda ciklon sa atlantika, i to vrlo, vrlo cest leti.

Van mreže jocozr

« Odgovor #247 poslato: 09. Mart 2010. u 17:16 »
Opasni su ovi nasi cikloni. ;D  :) Mozemo mi ovako do sutra, da se takmicimo ko ce dobitivise snega. Ali ja mislim da sam to ja. Pa vi vidite sta cete.  :lmao:
Salu na stranu, stvarno ne vredi vise. Bice snega u celoj zemlji, a sada koliko ce ga biti videcemo. Sve zavisi od kosave i temperature u centralnim krajevima.

Tako je! Strpimo se do sutra, ne vredi vise lupati glavu. . .  ;)

Ma nisam mislio na pravo takmicenje nego da iznesete svoje misljenje gde ce biti najmanje oadavina sutra.Ja kandidujem moj kraj
Pa sta ja znam,ajde reci cu veceras. Ali mislim da je to region Vrsca. . .jugoistocni Banat.

Ne znam kolega Joco kako ga ti zoves, al ja mu nemogu dati drugo ime kad se radi o mediteranskom ciklonu. Ako bolje razmislis dve vrste ciklona haraju ovim podrucjem (Sredozemni),koje jeli novije zovemo i Mediteranskim ciklonom, i koji je jos ciklon koji pogada nase podrucje??:)

Atlantski ciklon  ;) koji dolazi sa zapada i redje sa severo-zapada.Tacnije preko Francuske. . .  :)

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #248 poslato: 09. Mart 2010. u 17:17 »
Dikile,neznam dal si to rekao u ironiji ili stvarno posto nisma proveravao meteogram za tvoj grad,ali ja mislim da ce Suboticani dobiti najmanje snega.
Mada imali su i oni ove zime par izuzetaka kad su dobijali sneg kad ga niko nije imao ali vec sutra se sve vraca na uobicajeni scenario ;D

Evo GagiNs samo za tebe

Ma nema sanse da ovako bude kod mene.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #249 poslato: 09. Mart 2010. u 17:20 »

Pretpostavio sam Dikile da si bio ironican,znam da tvoj kraj uvek dobije najvise snega,
mada Kimi te je ovaj put za.ebao,njegov meteogram za Vrnjacku Banju crta cak 50 mm ;D

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #250 poslato: 09. Mart 2010. u 17:22 »

^^  Ja uopšte nisam bio ironičan to je tako kad duva košava kod mene, padavina nema ili su simbolične ma koliko da se crtaju.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #251 poslato: 09. Mart 2010. u 17:27 »
E kod mene u NS je obrnuta situacija.Kada duva kosava u Novom Sadu naveje najveci sneg sa smetovima kao sto je bio slucaj
13. februara kad je pao najveci sneg ove zime(isto je duvala jaka kosava,a ciklon je dosao sa jugozapada.Onoliki sneg necu zaboraviti dok sam ziv,a mozda sutra bude i repriza :D
Zanimljivo tada na krajnjem severu snega nije bilo ni pahulje,a mi ovde u NS bili zatrpani.
Cak ga nije bilo ni u Vrbasu koji je samo 40 km severnije.

Van mreže laky

« Odgovor #252 poslato: 09. Mart 2010. u 17:29 »
Maybe!!!!  ^^

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #253 poslato: 09. Mart 2010. u 17:31 »
Jedino što je za sada sigurno je da će sve padavine u svim krajevima biti u obliku čistog snijega. E sad, koliko će pasti i gdje, to je čista lutrija kad košava upravlja situacijom.

Da malo pojasnim šta je glavni problem u košavskom području:
Naime, košava vrlo često osuši vazduh na visini, a ponekad čak stvori i sloj znatno toplijeg vazduha (kao što je bio slučaj u noći između 5. i 6. februara). Kada padavine krenu da se spuštaju iz viših slojeva i nalete na taj suvlji sloj, logično, one počnu da isparavaju u nedostatku vlage. Međutim, sa pojačanjem padavina, povećava se i vlaga u tim slojevima, pa u određenom trenutku padavine počnu da neometano prolaze kroz te slojeve. Primjera radi, 6. februara se u Beogradu crtalo 20-ak mm padavina uz jaku košavu (od toga 10-ak mm do 06UTC, i 10-ak mm do 12UTC). Padavine su se u toku noći mučile i palo je samo 2mm do 06UTC, a do 12UTC prema očekivanjima...
Bilo je i u nekoliko navrata da košava nije smetala padavinama, a bilo je i slučajeva da potpuno izostanu zbog nje.
Ovo što sam pričao, naravno, važi za Beograd i okolinu, jer ne poznajem toliko dobro mikroklimu drugih gradova.

Mi, nažalost, ne možemo pouzdano znati koliki će biti uticaj košave na padavine sutra i preksutra, ali ja sam ubijeđen da će pasti makar malo manje snijega, nego što crtaju pojedini modeli. EC koji je juče crtao najviše padavina, danas ih spustio na nekih realnih 10-ak mm. Moje je mišljenje da će na kraju ispasti toliko snijega. Vidjećemo...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #254 poslato: 09. Mart 2010. u 17:40 »
E kod mene u NS je obrnuta situacija.Kada duva kosava u Novom Sadu naveje najveci sneg sa smetovima kao sto je bio slucaj
13. februara kad je pao najveci sneg ove zime(isto je duvala jaka kosava,a ciklon je dosao sa jugozapada.Onoliki sneg necu zaboraviti dok sam ziv,a mozda sutra bude i repriza :D

Da te podsetim da je tog 13. februara duvao jak severozapadni vetar ,a ne košava..Koje će biti sutra.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #255 poslato: 09. Mart 2010. u 17:44 »
Malo mi je cudno mi je Miloshe da spominjes 5-6 februar,a ne secas se da je 13 februara pao najveci sneg ove zime(pogotovo u tvom Beogradu), a takodje je duvala jaka kosava.
Tada je u Novom Sadu palo 35 cm snega,a u Beogradu ga je bilo preko 40 cm.Na nekim mestima su bili smetovi i preko pola metra.
Ko je to zaboravio nek prelista fotke iz rubrike snezne reportaze da se malo priseti ;)
Ova situacija sto se crta za sutra prema svim pokazateljima je identicna 13. februaru.
Ja ne kazem da ce se 100 % to i dogoditi ali 90 % su sanse za isti scenario.
Pravac i vrsta ciklona,kolicina padavina,jacina kosave,sve se poklapa.
Neznam Dikile u tvom kraju ali kod mene je duvala Kosava i to bas jaka i to se vrlo dobro secam.Isao sam te noci kod drugarice na rodjendan koja zivi na limanu.Kad sam isao ka njoj vetar mi je duvao direkt u lice iz pravca Dunava tj juga.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #256 poslato: 09. Mart 2010. u 17:47 »
Gagi, tada nije duvala košava, već umjeren NW vjetar. On nikad nije smetao padavinama, kao što sam i napisao u nekom od prethodnih postova...

I da, reći da je ova situacija identična sa tom od 13. februara je blago rečeno, pogrešna procjena (da se ne izrazim grublje). :) Znači, niđe veze.
Imali smo prije 13. februara sličnu situaciju, u više navrata, samo što nijednom do sada nisu prognozirane ovako niske temperature.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #257 poslato: 09. Mart 2010. u 17:47 »
Pa kod mene košava i nije problem kao kod Dikilea...Biće padavina sigurno,jedino  ako bude baš jako duvala mogle bi i ovde da podbace padavine (čisto sumnjam,mislim da će ovoga puta biti samo umerena  :-\ )
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #258 poslato: 09. Mart 2010. u 17:49 »
I meni je dikile nesto bilo sumljivo oko te  kosave. I ja mislim da je divao severozapadni vetar. U stvari siguran sam.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #259 poslato: 09. Mart 2010. u 17:50 »
Ajd dobro nek vam bude,ali znam vrlo dobro da kad vetar duva od Dunava tj od juga da je to Kosava,a kad duva ka Dunavu onda je severac ;)
Pa valjda znate svi za onu pesmu od Dare Bubamare"Kosava sa Dunava" ;D