Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010 - I dekada  (Pročitano 102487 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Odg: Mart 2010 - I dekada
« Odgovor #300 poslato: 10. Mart 2010. u 15:07 »

Zanimljiva situacija. . .prema satelitu strujanje je od S prema N,i SW-NE.
A prema radaru strujanje je većinom SE-NW. . .  :neznam:
Može li neko ovo da pojasni. . .?

Evo ja cu:

Oblaci koje gledas na satelitu, kao i njihovo kretanje je kretanje (uglavnom) vrha oblacnog sloja, tj. moze da se uvidi generalno kretanje oblacnosti i njegova dinamika.Ono sto nas zanima je kretanje padavinskih oblaka.E, pa posto se padavinski oblaci nalaze oko 700mb, treba gledati smer strujanja na tim visinama...Odatle je objasnjenje... ako pogledas bilo koju kartu 700mb ili mozda 850, videces da su strujanja razlicita po smeru.Za najbolju ocenu kretanja padavinske oblacnosti mislim da moze da se koristi karta vetra koji je osrednjen u sloju 850-500mb, sto imas na maps.meteoadriatic.net , zajedno sa 12-satnim padavinama....
Sada trenutno oblaci imaju otprilike kretnje jug-sever.
« Poslednja izmena: 10. Mart 2010. u 15:18 gencic »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #301 poslato: 10. Mart 2010. u 15:08 »
Vidio je WRF itekako danas sredinom dana to otopljenje po visini iznad zapadne Srbije, ali mi to nismo ozbijno shvatili, ili možda nismo ni željeli da vidimo. U Beogradu, srećom, ne postoje ni minimalne šanse za ledenu kišu ili ledena zrnca, jer su temperature na svim slojevima u minusu (na osnovu sondaže u 12UTC), a zanimljivo je da 914mb imamo -7°C, dok na 789mb (oko 2000mnv.) imamo -0.3°C. To je nešto nevjerovatno. :o

U Beogradu svega 2mm padavina do 13h, na zemlji ima prosječno 5-6cm snijega, po krovovima, automobilima i na otvorenom znatno manje.
Snijeg je napravio pauzu od neka 3 sata, a od prije nekih 10-ak minuta ponovo pada sasvim slabim intenzitetom.
Temperatura 0°C.

Svi modeli su podbacili sa padavinama do sada, čak i WRF koji je najmanje crtao. Sasvim očekivano. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #302 poslato: 10. Mart 2010. u 15:16 »
Auuuu, ala ga je ovaj ciklon napumpao, na takvoj visini otislo blizu plusa, taj vazduh moze da primi jako puno vlage(za zimski period)...Bice svasta veceras...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #303 poslato: 10. Mart 2010. u 15:20 »
Za razliku od većine forumaša, ja ne vjerujem da može biti više ozbiljnijih padavina do kraja dana u Beogradu i sjevernije, i istočnije.
Ovaj oblak iznad zapadne Srbije se tu zacementirao i ne pomijera se. Moramo se pomiriti sa sudbinom da uz košavu ne mogu da idu ozbiljnije padavine, i tačka. U to se uvjeravamo već treći-četvrti put ove zime.
Dakle, moja očekivanja su: još ovoliko snijega od ponoći do sutra u podne i to je to od ovog ciklona. :)
Treba li da napominjem da GFS crta oko 40mm do petka ujutru ?  :-\ Pa to bi bilo više snijega od onog decembarskog, a neće pasti ni 10cm ukupno...  :-X

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #304 poslato: 10. Mart 2010. u 15:28 »
U Beogradu svega 2mm padavina do 13h, na zemlji ima prosječno 5-6cm snijega, po krovovima, automobilima i na otvorenom znatno manje.
Hocemo li ikad ustanoviti koliko je to 1mm u cm,jer po ovome gore to je 1:3,a nekad je to manje od 1:1???

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #305 poslato: 10. Mart 2010. u 15:30 »

Treba li da napominjem da GFS crta oko 40mm do petka ujutru ?  :-\ Pa to bi bilo više snijega od onog decembarskog, a neće pasti ni 10cm ukupno...  :-X

E ovo je hit! Sad pogledah gfs  i ensemble posto je milos napomenuo, kao ono gfs povecao jos padavine u zadnji momenat, sto se retko desava (skoro nikad).Zato mu i ne verujem, jer znam da je lazljiv, mada moram da kazem da je bogami bilo situacija i sa obilnim snegom i kosavom, mada je ona imala malo vise istocni smer nego JI.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #306 poslato: 10. Mart 2010. u 15:31 »
Ovo postaje zastrasujuce, nikada u zivotu nisam video ovoliku kolicinu ledenih zrnaca. Do sada se desavalo da padaju ledena zrnca ali samo na kratko ili bi preovladao sneg ili kisa ali sada gotovo sat vremena pljuste ledena zrnca. Formirao se sloj od nekih 2cm ledenih zrnaca. Danas modeli za Valjevo kao sto sam i ocekivao promasili kolicinu padavina. Otopljenje po visini nisam ocekivao u ovolikoj meri.

Van mreže laky

« Odgovor #307 poslato: 10. Mart 2010. u 15:42 »
Bas me cudi kako je na 850hPa, vec temperatura nego na 700. U kuli trenutno kosava ojacala i sve rasusila, pa izgleda kao da i nije padao sneg.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #308 poslato: 10. Mart 2010. u 15:43 »
Hocemo li ikad ustanoviti koliko je to 1mm u cm,jer po ovome gore to je 1:3,a nekad je to manje od 1:1???

Pa ne postoji neka tačna formula. Sve zavisi da li je vlažan ili suv snijeg, od vjetra, temperature tla... Primjera radi, prije neki dan (mislim da je bila subota) smo dobili 2-3cm snijega od 13mm, danas 5-6cm od 2mm. Slično je bilo i na Svetog Savu, kada je od 7mm palo 13cm. Dakle, vjerovatno nikada nećemo ustanoviti. :)

Ljubostinja, da vidiš malo kako je nama bilo 6. februara. Definitivno najgora vrsta padavina... ::)

Trenutno ne pada ništa, osim temperature. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #309 poslato: 10. Mart 2010. u 15:45 »
Ova oblacnost definitivno ide prema severozapadu,radar se popunjava i mislim kao i juce da cemo proci jako dobro,koliko god ta kosava bila jaka ova bomba od oblaka ce nas pogoditi!

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #310 poslato: 10. Mart 2010. u 15:47 »
Od uvek mi je mart bljak mesec,ne bas kao novembar ali tu je negde,mada ovo je dobro za voce nece rano da procveta.
-3C...32C

Van mreže laky

« Odgovor #311 poslato: 10. Mart 2010. u 15:48 »
 ^^     ^^  Slazem se sa tobom, na radaru se vidi da oblacnost i dalje jaca, i zahvatice veci deo vojvodine.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #312 poslato: 10. Mart 2010. u 15:54 »
Evo ja cu:

Oblaci koje gledas na satelitu, kao i njihovo kretanje je kretanje (uglavnom) vrha oblacnog sloja, tj. moze da se uvidi generalno kretanje oblacnosti i njegova dinamika.Ono sto nas zanima je kretanje padavinskih oblaka.E, pa posto se padavinski oblaci nalaze oko 700mb, treba gledati smer strujanja na tim visinama...Odatle je objasnjenje... ako pogledas bilo koju kartu 700mb ili mozda 850, videces da su strujanja razlicita po smeru.Za najbolju ocenu kretanja padavinske oblacnosti mislim da moze da se koristi karta vetra koji je osrednjen u sloju 850-500mb, sto imas na maps.meteoadriatic.net , zajedno sa 12-satnim padavinama....
Sada trenutno oblaci imaju otprilike kretnje jug-sever.

Pretpostavio sam da su to razlicite visine, i moze da se zakljuci na vise nacina, ali nisam znao koju visinu,odnosno koji sloj ja treba da gledam i koji je bitniji po pitanju padavina.  ;)  Hvala ti, ovo mi puno znaci zajedno sa informacijama gde to mogu pogledati.  ;)
Priznacete, leti je mnogo lakse odrediti strujanje.

Auuuu, ala ga je ovaj ciklon napumpao, na takvoj visini otislo blizu plusa, taj vazduh moze da primi jako puno vlage(za zimski period)...Bice svasta veceras...
Za razliku od većine forumaša, ja ne vjerujem da može biti više ozbiljnijih padavina do kraja dana u Beogradu i sjevernije, i istočnije.
Ovaj oblak iznad zapadne Srbije se tu zacementirao i ne pomijera se. Moramo se pomiriti sa sudbinom da uz košavu ne mogu da idu ozbiljnije padavine, i tačka. U to se uvjeravamo već treći-četvrti put ove zime.
Dakle, moja očekivanja su: još ovoliko snijega od ponoći do sutra u podne i to je to od ovog ciklona. :)

^^
Dva različita mišljenja. . .iskren da budem ne znam gde da pronađem sebe tu. . .gotovo sam izgubio stav po pitanju snega.
Genčić ima logičan stav, a Miloš iznosi činjenice.  :o Pitanje je sad šta će se ostvariti od toga. . .ali za sad sve ide u pravcu koji pominje Miloš. Nažalost. . .  :redface:

Pa ne postoji neka tačna formula. Sve zavisi da li je vlažan ili suv snijeg, od vjetra, temperature tla... Primjera radi, prije neki dan (mislim da je bila subota) smo dobili 2-3cm snijega od 13mm, danas 5-6cm od 2mm. Slično je bilo i na Svetog Savu, kada je od 7mm palo 13cm. Dakle, vjerovatno nikada nećemo ustanoviti. :)

Slažem se  :super:

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #313 poslato: 10. Mart 2010. u 15:55 »
Milose, ovo je najgora vrsta padavina koju sam video u zivotu. Vec postajem mnogo nervozan jer ne znam da li ce ovo potrajati, ako WRF-NMM pogadja do sada sve, onda se ja nocas ne nadam nikakvom snegu. Samo mi nije jasno u kom sloju je probilo, jer Zlatibor ima -4, Divcibare jak sneg trenutno -3? Odakle ova zrnca u kom sloju se topi sneg....?

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #314 poslato: 10. Mart 2010. u 15:56 »
Ovo postaje zastrasujuce, nikada u zivotu nisam video ovoliku kolicinu ledenih zrnaca. Do sada se desavalo da padaju ledena zrnca ali samo na kratko ili bi preovladao sneg ili kisa ali sada gotovo sat vremena pljuste ledena zrnca. Formirao se sloj od nekih 2cm ledenih zrnaca. Danas modeli za Valjevo kao sto sam i ocekivao promasili kolicinu padavina. Otopljenje po visini nisam ocekivao u ovolikoj meri.

Umeren do jak zrnast sneg od pre 10-ak minuta i ovde  :-\  :-\.Temperatura i dalje -2°C,duva jaka košava sa vrlo jakim udarima.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #315 poslato: 10. Mart 2010. u 15:59 »
 ^^ ^^ Jednostavno oblaci brzo napreduju, i sneg nemoze za tako kratko vreme da se formira. A i vrlo je moguce da negde postoji neki sloj gde se sneg topi.

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #316 poslato: 10. Mart 2010. u 16:15 »
Ljubostinja, kada sam ja juce najavio da ce biti moguca ledena kisha u pojedinim predelima,pogotovo centralnim gde sam najavio da ce temperature biti nesto vise,svi su taj moj komentar docekali"pod noz".Ljudi naucite da u meteorologiji nista nije nemoguce i nemojte nikad vise biti iskljucivi u svojim komentarima ;)
A sto se snega tice,ja ga ocekujem da pocne da pada svakog trenutka.Do sad je najveci sneg ove zime (bar sto se mog grada tice) pao 13. februara i bio je sigurno veci od onog decembarskog.E sad da li cemo nocas prisustvovati jos jednom obaranju rekorda ove zime ostaje nam da vidimo :D

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #317 poslato: 10. Mart 2010. u 16:17 »
Odakle ova zrnca u kom sloju se topi sneg....?

Vjerovao ili ne, to je sloj od oko 750mb, približno 2000mnv. To sam zaključio na osnovu visinskih mjerenja iznad Beograda. Ovdje ni taj sloj nije problem jer je temperatura tik ispod nule, a kod vas je temperatura nešto viša u svim slojevima, pa je vjerovatno tu prešla u plus. Nema gdje drugo da bude. Ovako bi trebalo da se kreće temperatura iznad Beograda trenutno:

Zanimljiva je ova linija padavinske oblačnosti Sombor - Novi Sad - Beograd - Aranđelovac - Kragujevac koja se tu drži već satima i ne pomijera se. Sve se više bojim da će se moja prognoza ostvariti. Nadam se da griješim...

Čudan je vjetar ova košava... Hoću sjeverac. :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #318 poslato: 10. Mart 2010. u 16:22 »
 ^^
Sad pogledah. . .i slabljenje košave očekuje se tek tokom noći. . .
Mislim da nama istočnije nema spasa dok košava ne oslabi, a to se prema modelima neće desiti pre ponoći. . .
Ja početak padavina ne očekujem u narednim satima, vi Beograđani možda i dobijete nešto uskoro.
I ja se nadam da grešim, ali čini mi se da je baš košava ta koja pravi problem.  :cry:  :kafa:

Van mreže laky

« Odgovor #319 poslato: 10. Mart 2010. u 16:26 »
Borba kosave i padavina.  :crutch: :hitna:  :twisted:  :evil: Videcemo ko ce pobediti.