Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2010 - I dekada  (Pročitano 102444 puta)

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
Odg: Mart 2010 - I dekada
« Odgovor #280 poslato: 10. Mart 2010. u 13:29 »
Evo kod mene upravo stigao novi talas, ali umesto snega padaju ledena zrnca i to pljusak ledenih zrnaca. Otoplilo povisini.

Van mreže laky

« Odgovor #281 poslato: 10. Mart 2010. u 13:35 »
  ^^ Pa i ovako nije nesto hladno, za pravi sneg. Oblaci brzo stizu pa nemogu da se dovoljno rashlade da bi padao sneg. Za nekih 2 sata sigurno ce padati cist sneg.

^^ ^^ Realno to je ta kolicina padavina. Koja je juce bila prognozirana da ce pasti za dva sata a ono ispalo za celo pre podne.  :blahblah:

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #282 poslato: 10. Mart 2010. u 13:39 »
Kod mene od 6h pada umeren do jak sneg praćen za moje područje izrazito jakim i konstantim NE i E vetrom, koji se postepeno pojačava i sad je E 10 m/s, naravno sa udarima do 20 m/s (što sam vrlo dobro osetio dok sam čistio sneg).
Temperatura se od jutros popela za 1 stepen, tako da je trenutno -2, ali je oset -9. Suprotno prikazima radara u zadnjih 2 sata jedva da je prohujala pokoja vrlo sitna pahulja (jutros je naravno sneg bio gust i relativno krupan).
Kao i u većini drugih mesta visinu snega je teško odrediti jer, zbog jakog vetra, znatno varira od mesta do mesta.
Po mojoj ličnoj proceni prosek je oko 10 cm.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #283 poslato: 10. Mart 2010. u 13:42 »
Kako da vidim kakav smer imaju ovi nadolazeci oblaci a da to nije radar jer se on azurira na svakih pola sata?
Ima li nesto brze?

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #284 poslato: 10. Mart 2010. u 13:46 »
Novi talas padavina dolazi sa nešto višom tempertaturom po visini
Kako je temperatura na jugu Srbije iznad nule moguće ja da na početku novih padavina bude kombinacija padavina (kiša, ledena zrnca, susnežica). U centralnoj Srbiji posle ledenih zrnaca biće snega.

Kod mene vetar dosta oslabio što je dobar znak za padavine popodne i večeras.
Takt=-0.4°C

Kako da vidim kakav smer imaju ovi nadolazeci oblaci a da to nije radar jer se on azurira na svakih pola sata?
Ima li nesto brze?

Imaš sat snimke

http://www.sat24.com/mysat.aspx?html=zoom&xas=440&yas=331

http://www.sat24.com/images.php?country=gr&sat=ir&1221458269340

Van mreže laky

« Odgovor #285 poslato: 10. Mart 2010. u 13:51 »
Pa da moze sat24.com. Ali ni on nije nesto bolji od radara. Pokusaj sam da odredis.  ::) :o Malo se ramislis u ekran i eto ti. Ali moze i preko sat24.com.

Za pola sata se nemoze nesto znatno promeniti situacija.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #286 poslato: 10. Mart 2010. u 13:51 »
kod mene od oko 11 pada slab povremeno umeren sneg,temperatura u plusu i sneg se topi ali nije palo puno snega,kosava duva jako 13m/s ..........
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže ciklon

« Odgovor #287 poslato: 10. Mart 2010. u 13:56 »
Hvala Boce.
Samo da ne odu ti oblaci previse istocno,u tom slucaju osta ja bez nekih jacih padavina...
Radar na jugozapadu bas ispunjen,tamo je sigurno veselo.

Edit: po radaru u Sjenici od 14h taj oblacni sistem za sad vuce malo na severozapad sto je za mene dobar pravac..

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #288 poslato: 10. Mart 2010. u 13:59 »
U NS-u u proteklih sat vremena je sneg potpuno prestao. Očekujem nove padavine.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #289 poslato: 10. Mart 2010. u 14:05 »
Hvala Boce.
Samo da ne odu ti oblaci previse istocno,u tom slucaju osta ja bez nekih jacih padavina...
Radar na jugozapadu bas ispunjen,tamo je sigurno veselo.

Ciklon, koji smo mi carevi  ;D  ???
Ti se bojiš da ne odu istočno. . .a ja se bojim da ne odu zapadno   :)
Zanimljiva situacija. . .prema satelitu strujanje je od S prema N,i SW-NE.
A prema radaru strujanje je većinom SE-NW. . .  :neznam:
Može li neko ovo da pojasni. . .?

U Zrenjaninu slab sneg.
Takt 0.4C  

Radar:

Satelit:

« Poslednja izmena: 10. Mart 2010. u 14:16 jocozr »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #290 poslato: 10. Mart 2010. u 14:17 »
U Novom Selu pada slab do umeren sneg,hvata se za sve podloge i ne topi se.Na asfaltu je baš klizavooo  :) :)

Temperatura najniža među gradovima u Srbiji,-2°C (bravo GFS  :first:  :first: ),duva jaka košava,povremeno sa vrlo jakim udarima.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #291 poslato: 10. Mart 2010. u 14:20 »
Zanimljiva situacija. . .prema satelitu strujanje je od S prema N,i SW-NE.
A prema radaru strujanje je većinom SE-NW. . .  :neznam:
Može li neko ovo da pojasni. . .?

Strujanje je sasvim logično za ciklonalnu rotaciju suprotno od kretanja kazaljke na satu. E sad kako se kreće centar ciklona prema istoku tako se i oblačnost kreće ali i nastavlja da kruži prema severozapadu.

Skoro u celoj Srbiji je temperatura oko 0°C ili u blagom plusu osim na jugozapadu i istoku Srbije gda je u minusu
Kod mene Takt=-0.9°C

Van mreže jocozr

« Odgovor #292 poslato: 10. Mart 2010. u 14:24 »
 ^^
Znam za to, ali hvala ti u svakom slucaju.  :super:
To se lepo vidi i na satelitu.
Mozda me niste dobro razumeli, malo mi je cudno sto radar i satelit vide razlicito strujanje.  :neznam:

Edit:
Boce, sad sam te malo bolje razumeo sta si hteo da kazes, prisutne su dve vrste strujanja u nasoj zemlji?
I na satelitu se lepo vidi strujanje ka NW, u Crnoj Gori, BiH, i na zapadu i jugozapadu nase zemlje.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #293 poslato: 10. Mart 2010. u 14:26 »
U Sr.Mitrovici u 14h po podacima RHMZ-a pada ledena kisa a u Valjevu i Loznici zrnast sneg.
Cini mi se da je juce bilo dosta komentara da je nemoguce da danas negde u Srbiji padne ledena kisa - moguce je da je poneko zanemario cinjenicu da u odredjenim predelima danas sredinom dana po visini prolazi nesto topliji vazduh... Naravno, ovime nemam nikakvu nameru da 'branim" neke od "zvanicnih" prognoza koje su najavile mogucnost ledene kise jer vise puta se pokazalo da su prognoze na ovom forumu bolje ili cak mnogo bolje i preciznije od "zvanicnih" prognoza "profesionalnih" meteo-firmi.

Van mreže ciklon

« Odgovor #294 poslato: 10. Mart 2010. u 14:29 »
E sta cemo Joco svako svoju muku muci!
Tebe muci zapad mene istok...
Jos nisam siguran gde ta oblacnost zavrsava,mislim da malo vuce na zapadne delove Vojvodine zbog radara a sad satelit mi nesto nije jasan....

Edit:Profiamater juce smo to spomenuli za NS i sad isto mislim da su sanse za ledenu kisu jako male,prognoza juce nijednog trenutka nije davala mogucnost ledene kise u Vojvodini...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #295 poslato: 10. Mart 2010. u 14:46 »
Mene ne muči ni zapad ni istok već komšijini crepovi koje će vetar da odnese.

Baš kao što sam i pričao juče kod mene snega nema, košava je poludela , temperatura u padu 0C

Van mreže GagiNS

• *
« Odgovor #296 poslato: 10. Mart 2010. u 14:49 »
Pa ja sam ipak rekao da ce biti ponegde moguca i ledena kisa u sredisnjem delu dana i eto u pojedinim predelima se to i dogodilo.
A ja druze Ciklon kad sam spomenuo tu ledenu kisu nisam mislio na prognozu za Novi Sad nego sam govorio uopsteno da ce je
ponegde biti.
Trenutna temp u Novom Sadu je T= 0 C,sneg je vrlo malo zabeleo po travi i krovovima ali glavnina padavina u Vojvodini se ocekuje
tek nocas u kasnim vecernjim casovima i u toku noci kad ocekujem mnogo vise snega.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #297 poslato: 10. Mart 2010. u 14:51 »
Edit:Profiamater juce smo to spomenuli za NS i sad isto mislim da su sanse za ledenu kisu jako male,prognoza juce nijednog trenutka nije davala mogucnost ledene kise u Vojvodini...

Juce u postu od 16.00 u Prognozama jocozr je spomenuo Macvu i Srem i zaprepascenje kako je moguce da neko u prognozi za danas najavi ledenu kisu za taj deo (dakle ne za NS) - zato sam spomenuo da mozda neko nije obratio paznju na to da sredinom dana u pojedinim predelima prolazi nesto topliji vazduh na visini...
Eto, desi se da i "zvanicna" prognoza nekada "nabode"  :D ;)
Ali sto nas narod kaze "i corava koka neko zrno nabode"  ;)

Prognoze redovno pratim, i one "zvanicne" i ove na Forumu i sasvim sam siguran da se ovde mogu videti bolje i kvalitetnije prognoze (tu ne mislim na jedan konkretan dan, vec za duzi vremenski period) te jos jednom cestitam onima koji omogucuju da ovaj forum dobro funkcionise - ovde i amateri ali i oni koji se u ovu materiju dobro razumeju mogu dosta toga da nauce. Kada sam ovo rekao nekom ko je "profesionalni meteorolog" (dakle nije "amater" kao ja), dobio sam komentar "ah, na tom forumu su laici, amateri i propali meteorolozi koji bi da naprave neki nov posao jer se u struci nisu pokazali". A verujem da ta osoba redovno prati prognoze na ovom forumu i da to vrlo verovatno koristi u svom radu! Pozdrav svim ljubiteljima metorologije!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #298 poslato: 10. Mart 2010. u 14:55 »
Kakav BLIZZARD u toku  :selam: !!!Umeren do jak sitan sneg uz Olujnu košavu  :selam:  :pop:  ;D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #299 poslato: 10. Mart 2010. u 14:58 »
Tek sad dolazi pravo zatrpavanje  na zapadu zemlje, na zapadu Vojvodine, pa cak i na severozapadu Vojvodine. U Subotici ocekujem kasnije slab sneg, jaci sneg tek nocas. A ovo sto uskoro dobijaju zapad Srbije i Vojvodine ne treba da propuste koji vole sneg u sledecim satima...