Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Problemi u radu AMS  (Pročitano 160319 puta)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Problemi u radu AMS
« Odgovor #140 poslato: 21. Septembar 2010. u 05:50 »
Sigurno da je temperaturni senzor postavljen na ne odgovarajuce mesto.

Evo jutros u 5h

Synop            AMS Vrsac

4,3C                  8,1C

Ovolika razlika u nocnoj temperaturi, ukazuje da je senzor u blizini nekog objekta koji u toku dana akumulira toplotu.

Sigurno ce Zelimir otkriti nedostatke i naci najbolju poziciju za senzor. Uostalom i ja sam imao istih problema, dok nakon dosta eksperimentisanja i merenja, nisam utvrdio poziciju koja mi daje zadovoljavajuce rezultate, s obzirom na ogranicen prostor i okolne objekte.
Evo i sada vrsim merenja i uporedjivanja sa dva senzora, koji su na rastojanju samo od 1m, u cilju dobijanja sto realnijih vrednosti izmerene temperature, kako Tmax, tako i Tmin.
« Poslednja izmena: 21. Septembar 2010. u 06:09 rade »

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #141 poslato: 21. Septembar 2010. u 09:25 »
Ima zaklon i to pravi "Stevenson"-ov tako da nije definitivno problem u zaklonu, pozcija senzora nije baš najsrećnija ali dvorište mi ne dozvoljava bolje (za sada).Rade je u pravu kuća je oko 4 metra daleko od meteo kućice i u prepodnevnim satima kada je sunčano akumulira sunčevu energiju i diže 2-3 stepena temperaturu.Kada nema sunca razlika je zanemarljiva.Meteo stanica u Vršcu je na aerodromu a moja AMS ispod samog Vršačkog brda(oko 2-3 km razlike plus razlika u visini) .Imajući u vidu klimatološku specifičnost Vršca mikroklimatske razlike su još više izražene.Generalno u delu grada koji se nalazi ispod brda je dosta toplije nego na aerodromu koji u ravnici .Strujanja vazduha su vrlo čudna što je bio razlog da Vršac svojevremeno dobije svetsko prvenstvo u jedriličarstvu a ljudi koji se bave paraglajdingom znaju kakva su strujanja iznad Vršačkih planina posebno iznad delova pokrivenih stenama.Da ne dužim problem koji je Rade primetio postoji ali ne bih se bavio poredjenjima AMS sa stanicom na aerodromu.Pogotovo što se AMS nalazi u gusto naseljenom delu grada maltene na ulici . 
Pozdrav Željko

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #142 poslato: 21. Septembar 2010. u 10:09 »
Istina je da stambeni deo grada znatno utiče na pokazivanje instrumenata. To podiže minimalne temperature onemogućavanjem dobrog noćnog hlađenja. S druge strane, i dnevne temperature su u sunčanim danima dignute, a razlog ste dali i sami.
Ipak, smatram da je odlično da imamo stanicu u Vršcu, bez obzira na reprezentativnost. A evo i zašto:
Prvo: Nikad dovoljno merenja. Reprezentativnost postoji u nacionalnoj mreži meteoroloških stanica, a to je i dužnost te mreže. Pod to ću da vodim i specifičnost mikrolokacija. Željko je lepo objasnio o čemu se radi, pa da ne dodajem.
Drugo: Uticaj raznih objekata na meteorološka merenja je krajnje neispitana oblast u meteorologiji. Sve se zna samo paušalno, dok konkretnih rezultata nema. Na primer, svi znaju da beton utiče na podizanje temperature, ali niko ne može da tačno kaže za koliko i u kojim uslovima.
Treće (i najveće): Samopromovisanje, reklama, popularnost SerbianMeteo foruma i njihovih aktivnih članova. Nepotrebno objašnjavati.
Četvrto, ali ne i najmanje važno: Pa družimo se kroz zajednićka interesovanja. Gde ćeš više...

Najzad, mislite li da Crometeo mreža ne boluje od ovakvih problema? Ili Zevs (Slovenija)? Ili bilo koja druga mreža? Pa su opet uspešni?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #143 poslato: 21. Septembar 2010. u 10:44 »
Istina je da stambeni deo grada znatno utiče na pokazivanje instrumenata. To podiže minimalne temperature onemogućavanjem dobrog noćnog hlađenja. S druge strane, i dnevne temperature su u sunčanim danima dignute, a razlog ste dali i sami.
Ipak, smatram da je odlično da imamo stanicu u Vršcu, bez obzira na reprezentativnost. A evo i zašto:
Prvo: Nikad dovoljno merenja. Reprezentativnost postoji u nacionalnoj mreži meteoroloških stanica, a to je i dužnost te mreže. Pod to ću da vodim i specifičnost mikrolokacija. Željko je lepo objasnio o čemu se radi, pa da ne dodajem.
Drugo: Uticaj raznih objekata na meteorološka merenja je krajnje neispitana oblast u meteorologiji. Sve se zna samo paušalno, dok konkretnih rezultata nema. Na primer, svi znaju da beton utiče na podizanje temperature, ali niko ne može da tačno kaže za koliko i u kojim uslovima.
Treće (i najveće): Samopromovisanje, reklama, popularnost SerbianMeteo foruma i njihovih aktivnih članova. Nepotrebno objašnjavati.
Četvrto, ali ne i najmanje važno: Pa družimo se kroz zajednićka interesovanja. Gde ćeš više...

Najzad, mislite li da Crometeo mreža ne boluje od ovakvih problema? Ili Zevs (Slovenija)? Ili bilo koja druga mreža? Pa su opet uspešni?
Potpisujem ovaj text,ne znam čemu toliki fanatizam u dokazivanju da na dva mesta nije ista temperatura , vlaga itd ,pa ja mogu takvih primera da navedem milion,ne mislim da je to svrha ovog foruma već kako jednom Boce lepo reče druženje ljudi koji iz istog bunara piju vodu.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #144 poslato: 21. Septembar 2010. u 10:57 »
Sad će izgledati kao da stajem na Radetovu stranu, ali mislim da tu nije fanatizam u pitanju, već predanost i briga za dobrim podacima. Ljudski i kolegijalno.

Ja ću opet istaći ono što uvek tvrdim: Bolje da znamo sa čim raspolažemo, nego da težimo savršenstvu kojeg nema.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #145 poslato: 21. Septembar 2010. u 13:08 »
Citat
...ali mislim da tu nije fanatizam u pitanju, već predanost i briga za dobrim podacima

Apsolutno , je to u pitanju, da rezultat svega bude što kvalitetniji (tačniji) podatak, jer između ostalog ovi podaci su na raspolaganju svima, pa ih kao takve treba što vernije predstaviti, a u isto vreme baviti se nečim što ti pruža zadovoljstvo, ne u smislu isterivanja preciznosti na drugu decimalu, već i susret sa elektronikom i radio primo-predajnom tehnikom, baždarenja instrumenata, povećanja osetljivosti kišometra, omogućavanja merenja snežnih padavina na postojeći kišometar itd i naravno druženja i razmenjivanja iskustava.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #146 poslato: 21. Septembar 2010. u 13:23 »
Zamenio sam i skratio kabl na kisomeru na duzinu od 1.5m, pre desetak dana, od tada se nisu pojavljivale greske.Nisam hteo nista da pricam dok ne prodje prvu proveru , a to je prva vedra noc posle kise.Tada su se uvek pojavljivale greske.

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #147 poslato: 24. Septembar 2010. u 09:13 »
ptprince imam veliki problem posle višednevnog zaostajanja LYVR Vršac na aerodromu od juče počinje da "beži"  :neznam: Temperature su konstantno veće nego na mojoj stanici .Molim te da daš objašnjenje za ovaj fenomen pre nego što se jave dežurni uporedjivači :smartass:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #148 poslato: 24. Septembar 2010. u 09:36 »
Dežurni upoređivač na dužnosti, izvol'te!

Željko, opusti se i uživaj. Mislim da sam u nekom od postova objasnio kako privatne AMS skoro uvek imaju višu temperaturu od zvaničnih merenja. Uzroci nisu u kalibraciji, već u mikrolokaciji stanice. Dok je aerodrom postavljen gotovo idealno, privatna AMS teško da može da ima lokaciju koja je oslobođena uticaja okoline (zgrade, ulice, rastinje itd). Bezmalo svaki uticaj nekog objekta je takav da onemogućava spontano hlađenje vazduha.

Ali, daću ti konkretan primer od danas: Minimalna temperatura je kod teme bila noćas 16.6, a na aerodromu 17.6. Ovo ti dođe kao kontraprimer, uticaj mešanja vazduha usled košave.
Na aerodromu, vetar je srednje brzine oko 12, a na udare oko 17 m/s. Ti si u gradu, a vetar je kod tebe znatno slabiji. Koliko vidim, srednja brzina je oko 5, a udari oko 10 m/s. Razlog: ušuškanost tvoje stanice. Ništa strašno, ali teško da će biti bolje. Izdizanje anemometra može da pomogne, ali ne preteruj i nemoj time da se smaraš.

Nameravam da sačekam da se skupe podaci na WU, te iduće nedelje da ih uporedim sa aerodromskim. Rezultate ćeš videti, jer ne daju samo grafike i šarene sličice, već i konkretno objašnjenje. Dublja analiza je moguća po skupljanju većeg broja podataka (npr. poređenje temperature prema situacijama sa ili bez oblaka, vetra; poređenje količine padavina, naravno, kad padavina bude dovojno, poređenje pravca i brzine vetra, moja specijalnost), ali to će sačekati recimo novembar ili decembar.

Van mreže lukkka

« Odgovor #149 poslato: 24. Septembar 2010. u 16:27 »
Eto lepe prilike da i ja nesto napisem na tu temu. kao prvo nemam AMS koja prosledjuje podatke na net ali recimo da imam jednu koja vrsi sva merenja osim brzine vetra i koja bezicnim putem prima podatke sa senzora napolju i dva nezavisna senzora na razlicitim spoljnim lokacijama u stanu u kom zivim. Senzori pravilno ocitavaju temperaturu jer sam ih u par momenata stavio bukvalno jedan kraj drugog i samo je na jednom bila registrovama niza temperatura za 0.1C. Gledao sam da ih sto bolje postavim obzirom da sam u zgradi. Merenja vrsim vec godinama i mogu da eto ako nista drugo na osnovu dugogodisnjeg pracenja vremenskih uslova u Vrscu da tvrdim da nikako osim u retkim situacijama merenja vrsena u gradu NE odgovaraju merenjima ocitanim na LYVR Vrsac.
Konfiguracija terena kao i sama pozicija grada u odnosu na okolinu su u Vrscu zaista specificna sto je i Zeljko pokusao da objasni. Malo je teze to shvatiti ljudima koji ne zive u Vrscu ali je zaista tako. Sa jedne strane grada je breg (399m) sa sve padinom koja se zavrsava stadionom a za 5 minuta od stadiona ste u centru grada. Sa druge strane nepregledna vojvodjanska ravnica a na mestu na kojem je LYVR vrsac je nekada davno bilo mocvarno podrucje na kome se i dan danas oseti na goloj kozi niza temperaturna razlika u odnosu na sam put koji prolazi tik uz aerodrom (!).
O brzini vetra koji je konstantno jaci na aerodromu jer se vetar direktno spusta sa brega i prosto klizi niz brdo prema aerodromu necu ni da pricam.
Verujte da su temperaturne razlike mnogo vise izrazenije nego u drugim narocito vojvodjanskim gradovima. Kosava je prica za sebe. Ne znam tacnu poziciju Vrsacke AMS ali mogu da potvrdim sve sto je Zeljko napisao. Jednostavno ono sto ocitava AMS na lokaciji gde se nalazi se verovatno moze odnositi na samo gradsko podrucje mada moram da primetim da se cesto desi da ja imam nizu temperaturu za 1-1.5 stepena nego sto to Zeljkova AMS pokaze u nekim momentima narocito ako je suncano.

Videcete koliko je mikroklima u Vrscu izrazena kada na prolece a najkasnije do leta sledece godine postavim i sam AMS u gradu na svojoj lokaciji.  :jupi:

Van mreže lukkka

« Odgovor #150 poslato: 28. Septembar 2010. u 11:52 »
Phuhh, sad gledam da Zeljkova AMS pokazuje u 11:51 24.1C a kod mene je 20.3C ...

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #151 poslato: 28. Septembar 2010. u 12:52 »
A na aerodromu negde izmedju 21.4C  :super:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #152 poslato: 29. Septembar 2010. u 10:41 »
Ispratio sam temperature u Vršcu za juče, 28.09.2010. Dan je bio vrlo interesantan za poređenje, jer se sa vrlo malo podataka može dosta toga sagledati.

Prvo, želim da objasnim same lokacije stanica. Lokacija meteorološke stanice na aerodromu je prilično referentna, jer nema bliskih objekata koji bi ometali stvarne vrednosti meteoroloških elemenata, dok je lokacija AMS u gradu, sa velikom verovatnoćom da ima prepreka na sve strane, a podloga nije travnata u dobrom delu okruženja stanice. Iz ovoga zaključujem da su nastale razlike posledica neidealnog postavljanja AMS. Ipak, AMS je postavljena najbolje moguće, ali ponoviću i ovde da ovo nikako nije opanjkavanje, već želja da se sagleda čime raspolažemo i koliki su uticaji okoline stanice na njeno pokazivanje. Zato mi je ovde potreban feedback u vidu potvrda ili opovrgavanja mojih procena lokacije AMS.

Evo tabele uporednih temperatura za AMS Vršac i za LYVR (aerodrom Vršac). Časovno vreme je dato po zimskom računanju vremena (pravilo meteo službe, šta ću):

Do 7 ujutru (8 po zvaničnom vremenu) temperature se vrlo lepo prate. Standardna razlika je nekih pola stepena više na AMS, što se može tumačiti nekom uobičajenom razlikom. Vazduh je lepo izmešan, jer je bilo slabog do umerenog vetra, koji je postepeno slabio.
Pre podne je bilo pretežno vedro. Sunce je nesmetano sijalo, tako da su došli do izražaja uticaji direktnog Sunčevog zračenja. U ovom periodu AMS vidno odskače od reprezentativnih merenja na aerodromu. Razlike su 3 do 4 stepena. Međutim, razlike se brzo smanjuju sredinom dana, jer već u 14 časova (15 po letnjem vremenu) razlika je opet onih pola stepena. Dakle, period povećane temperature je od 8 do 13 časova (od 9 do 15 po letnjem vremenu).
Sledeći period od 15 do 17 časova (16 do 18 po letnjem vremenu) je kada aerodrom preuzima više temperature od AMS. Kako je i dalje bilo sunčano (doduše, sa nešto malo oblaka koji pokrivaju manje od polovine neba), ovde zaključujem da je AMS u nekoj senci. Na grafiku se ovo menjanje razlika još lepše vidi.

Posle 18 časova, Sunce je već zašlo i uočava se nagli pad temperature na aerodromu, dok je ušuškana AMS imala ovu promenu temperature u nešto blažem obliku. Javljaju se razlike od tipski 1.5 stepen. Ovako traje do 20 časova.
U 21 čas imamo nagli pad temperature na aerodromu. Pretpostavljam da je greška u podatku sa aerodroma, jer Banatski Karlovac u isto vreme ima 15.5 stepeni (a Banatski Karlovac dosta dobro prati temperaturu Vršca ceo dan). Ipak, ostavio sam ovaj pad nekorigovan na ovom grafiku, jer tek treba da utvrdim da li je ovo bila slučajna greška, ili su instrumenti na aerodromu zaista pokazali ovakvu skoro neloguičnu promenu.
U 22 časa opet zamena vrednosti temperatura. I ovaj podatak sa aerodroma mi je pomalo sumnjiv, ali ne i nemoguć. Tek od 23 časa, kada je krenula oblačna noć, razlike su se opet ustalile na oko pola stepena - stepen više na AMS.
Jutrošnje tmurno vreme, kad kišica pada mestimično, opet anulira razlike temperatura. Pri ovakvom (kao i vetrovitom) vremenu najbolje se pokazuju stvarne razlike temperatura.

Naravno, ovo je jedan blic uvid u ono šta imamo. Nešto više se, opet, može zaključiti iz dužeg niza podataka.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #153 poslato: 29. Septembar 2010. u 11:33 »
Kolega, super zanimljivo i korisno.Eto kako i suvi meteoroloski podaci mogu da budu predmet zanimljivih analiza.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #154 poslato: 29. Septembar 2010. u 12:08 »
Sada je na potezu Zelimir i da pokusa da otkloni greške nastale u vremenskom periodu od 8-14h (za vreme sunčanih dana).
Evo danas nema ovakvih odstupanja, jer je tmurno i oblačno.
Očito da sunčevo zračenje i blizina nekog predmeta (zid) čini svoje, pa možda treba razmisliti o dislociranju senzora.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #155 poslato: 29. Septembar 2010. u 12:39 »
Naravno, ako je u mogućnosti da to uradi. Ako ne, ništa strašno, bar znamo sa čime se raspolaže. I to je rezultat, molim lepo.

Van mreže Zelimir a

• **
« Odgovor #156 poslato: 29. Septembar 2010. u 14:31 »
Pedja ,
stoji sve rečeno,koliko se sećam već sam objasnio da položaj senzora nije najsrećniji ali trenutno nemam neke mnogo bolje varijante koje bi bile izvodljive bez mnogo trauma za sve moje ukućane.Analiza je vrlo kvalitetno uradjena i kroz analizu podataka si praktično došao do plastične slike lokacije gde je postavljena AMS.Na lokaciji sever severozapad u odnosu na senzor se nalazi kuća koja je udaljena od senzora 3-4 metra i prilično masivnih površina od fasadne cigle čija refleksija pri sunčanom vremenu je uzrok pomenutog jutarnjeg skakanja temperature od 3,4 stepena.Tačno je i da je površina ispod AMS delimično travnata povšina.Kuća je takodje senka o kojoj si pričao kada se sunce nalazi u položaju jugozapad -zapad pa aerodrom beži u temperaturi.Ta diferencija je kompenzovana time što je AMS u urbanom delu grada pa nije toliko izražena kao ona jutarnja kada kompenzacija ide na drugu stranu.Kada duva košava sve ove varijante se mixaju poput miksanja vazduha o kome smo pričali pa nastaje ludilo.Svi drugi pravci vetra su prilično poredivi.Imam drugove koje rade kao sinoptičari na aerodromu i ima grešaka i tamo kao i svuda na drugim mestima.Aerodrom je stvarno vrlo nereprezentativna lokacija u poredjenju sa gradom.To se u Vršcu zna a i Luka je pisao o tome.Aerodrom je na zemljištu koje je podvodno i ritsko i na kom se posle najmanje kiše pojave močvare.Nasuprot tome veliki deo grada i prostora ispod brda gde je moja AMS je na peskovitom zemljištu koje je posledica vulkanskog porekla Vršačkih planina (otuda Vršac ima sjajne uslove za vinogradarstvo i čuvena vina).To znatno utiče na mikroklimat i samo je jedno od 100 čuda kako Pedja lepo kaže u nekom od prethodnih mail-ova.Sve u svemu hvala za lepu analizu "važno je da znamo čime se raspolaže"  a ja ću naravno čim budem u prilici popraviti stvari koje su u mom domenu . :blahblah:
Pozdrav iz Vršca
Željko

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #157 poslato: 29. Septembar 2010. u 15:14 »
Drago mi je, Željko, da si zadovoljan ovom blic analizom. U nju je ugrađeno dosta iskustva i sasvim malo znanja o samoj lokaciji (koju sam video samo na WU i iz tvojih postova). S druge strane, imam jako dobar uvid u zvanične podatke sa aerodroma, pravi insajderski. Oopet, drago mi je da sam dosta toga i sam pogodio, te da su tako potvrđeni neki rezoni kojima se vodim, i kojima bih naučio sve zainteresovane. Smatram da ću to najbolje da učinim ovakvim javnim analizama. Samo potvrđena informacija je prava, sve ostalo je sklono špekulacijama.

Takođe, hvala ti za neke detalje koje nisam mogao da otkrijem, a to je sastav tla. Ja nikada nisam bio u Vršcu (a bilo bi lepo da odem i tamo, nije preko sveta), te ne mogu znati takve detalje. Oni su jako značajni za tumačenje nekih drugih stvari, kao što je razmena toplotne energije između tla i atmosfere. Takva razmena je izraženija u vedrim danima, ali još više u vedrim noćima. Odličan šlagvort za ispitivanje mikroklimata, kakvo ste ti i lukkka predložili.

Sada, kada znamo čime raspolažemo, najvažnije je pratiti sve promene. Hoću reći, Željko, ako ćeš već nešto da menjaš, zabeleži kada i šta radiš, kako bi odvojili uticaje i presekli sa jednim, a uspostavili delimično modifikovani tretman podataka. Neverovatno je koliko meteorolozi ne obarćaju pažnju na takve stvari (o geografima i drugim nemeteorolozima da i ne govorimo), a ključno su važne. Ipak, savetujem ti da ne žuriš sa promenama na stanici. Ništa ne smeta da bude kako jeste, a ako želiš više i bolje, pozdraviću napore u tom pravcu (ako treba i neki savet, što da ne, samo reci, neću sam da se trpam).

Čekam da se nakupe košave u Vršcu, biće zanimljivo porediti vetar. e, tu ne mog da briljiram sa analizom iz jednog dana, potrebna je znatno veća masa podataka.

Ima li još zainteresovanih za blic analizu ovog tipa?

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #158 poslato: 29. Septembar 2010. u 15:35 »
Ptprince, ovog leta sam dosta tumarao tražeći odgovarajuće mesto za temperaturni senzor u dvorištu i poslednjih mesec dana ustalio na jednoj poziciji, pa ako si raspoložen za analizu meseca septembra za AMS Karaburma.
Hvala!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #159 poslato: 29. Septembar 2010. u 15:39 »
Važi, čim dobijem referentne podatke. Moram da sredim i tvoje podatke, jer može se desiti da ima poneka rupa na WU. Ako ima, javiću ti se za pomoć.