Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Problemi u radu AMS  (Pročitano 160297 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Odg: Problemi u radu AMS
« Odgovor #300 poslato: 23. April 2011. u 09:19 »
Ispravljeno  :redface:

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #301 poslato: 23. April 2011. u 20:41 »
Podeseno je sve kako treba (bar ja to mislim), ali se navedeni podaci ne osvezavaju.
Moguce da je problem u komunikaciji izmedju WD i servera, jer sam jutros na stamb.net izgubio i Station monthly reports za April 2011, koji je do tada bio prisutan, iako ga u racunaru u folderu webfiles i dalje ima sa svim podacima.
Jutros sam na PP kontaktirao Radmila za pomoc. Cekam da se javi.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #302 poslato: 25. April 2011. u 21:34 »
Uspeo da aktiviram da se azurira Weather trends i beleze vremena za Tmax i Tmin (testtags.php i trends-inc.html se azuriraju sada na 5 minuta). Ovo sam uradio tako sto sam prekopirao stare testags.txt i trends-inc.txt, koje sam jos prosle godine snimio.
Sada je problem sto nemam podatke o padavinama. Rucno sam uneo podatke za ovaj mesec od 16,7mm, ali ne mogu za 2011 godinu od 170,6mm.

Pre nego sto sam instalirao novi WD, stari folder sam prekopirao na drugu particiju hard diska.

Gde su u WD zabelezeni podaci od ranije, da li u logfiles, datafiles, databackup, webfiles..., i na koji nacin da ih vratim u sada aktuelni WD?

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #303 poslato: 29. April 2011. u 08:11 »
AMS Karaburma neće raditi nekoliko dana (najverovatnije do 3. maja), zbog kvara na računaru.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #304 poslato: 29. April 2011. u 08:20 »
Nadam se da ti je stanica nameštena da skuplja podatke na svakih 5-10 minuta i onda će moći sve da iščita iz memorije kad osposobiš računar.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #305 poslato: 04. Maj 2011. u 12:00 »
OK, stanica je 'dignuta', ali vetar nije. Šta se dešava, Rade?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #306 poslato: 04. Maj 2011. u 13:41 »
Ne mogu da uspostavim vezu između anemometra i stanice.
Trebalo bi da se popnem na krov i pogledam da li je problem sa baterijama.
Nadam se da su baterije u pitanju, a ne neki veći problem koji je čini mi se imao Dejo, kada je morao da nabavi drugi anemometar.
Ako danas posle podne ne bude kiše, videću u čemu je problem.
« Poslednja izmena: 04. Maj 2011. u 13:53 rade »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #307 poslato: 04. Maj 2011. u 15:30 »
Jedino možeš da se smrzneš što je zahladnelo, a kiše se ne boj, neće je biti.
I ja se nadam da je razlog tog tipa, tj. trivijalan i lako rešiv.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #308 poslato: 04. Maj 2011. u 20:16 »
Anemometar proradio posle zamene baterija.  :jupi:
Stare baterije imale po 1,3V, nove (1,6V).

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #309 poslato: 05. Maj 2011. u 09:10 »
Odlično!

Nadam se da ti kišica (koje 'nije bilo'  :redface:) nije smetala.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #310 poslato: 05. Maj 2011. u 14:27 »
Bogami morao sam da sačekam da se osuši crep, tako da sam se tek oko 19h uspeo da rešim problem.

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #311 poslato: 11. Maj 2011. u 12:10 »
Imam ozbiljniji problem sa računarom pa me neće biti neko vreme.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #312 poslato: 13. Maj 2011. u 10:34 »
Da, primetio sam da te nema... Samo polako. Navijamo da bude sve kako treba.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #313 poslato: 21. Jun 2011. u 11:11 »
AMS Karaburma nije u mreži jutros od 8,20h, zbog nestanka električne energije.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #314 poslato: 28. Oktobar 2011. u 09:35 »
U 8,55h došlo do nestanka električne energije u mom kraju, koje po planu treba da traje do 14h, tako da će u tom periodu AMS Karaburma biti "zamrznuta" sa zatečenim podacima
8,6C, 70%, 1028,3hPa, itd.  :zzz:

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #315 poslato: 06. Novembar 2011. u 22:42 »
Izgleda da AMS Paracin vec duzi vremenski period ima problema sa anemometrom i merenjem brzine vetra.

Gledajuci podatke i grafikone za vetar na http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ICENTRAL24&month=11&day=5&year=2011, primecuje se da od vecernjih sati pa do sutrasnjih prepodnevnih sati, stanica ne belezi skoro nikakav vetar, iako kosava duva intenzivno i bez prekida vec nekoliko dana, a onda odjednom belezi brzinu vetra cini mi se i vecu nego sto u stvari jeste (vidim da se isto desava i u Oktobru, Septembru...).
Gledajuci podatke za danas na primer AMS Paracin belezi udare vetra od 19,9m/s, AMS Karaburma 14,9m/s, a AMS Vrsac 14,1m/s.
Ako se pogledaju zvanicni podaci za danas na http://synop.meteos.rs/ u trocasovnim terminima, vidi se da meteo stanica Cuprija koja je manje od 10km udaljena od Paracina ima srednju brzinu vetra od 2-3m/s, dok Beograd belezi 2 do 3 puta vece srednje brzine odnosno 5-6m/s , a Vrsac 10-16m/s (vise od 5x u odnosu na Cupriju).

Dikile u cemu je problem?

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #316 poslato: 06. Novembar 2011. u 23:53 »
Problema sa anamometrom nema. Jednostavno po nekom pravilu kada je vetar u pitanju kod mene, naglo se umiri cim zadje sunce i to se desava skoro svake noci. Napisao sam sinoc u postu da je kod mene puno hladnije nego u Cupriji zato sto kod mene nema vetra. A i anamometar u Cupriji ne meri bas realnu brzinu vetra po recima PtPrinca.

Zasto se kod mene javljaju iznenadni udari vetra pri košavskoj situaciji pa odgovor najverovatnije leži u konfiguraciji terena, postoje ovde stručniji ljudi pa će nadam se objasniti.

Oslobadjanje vetra (samo u košavskoj situaciji) je intenzivnije nego u Cupriji. Ja ću probati da ti nekako objasnim samu konfiguraciju terena u okolini Paracina i Cuprije. Cela istočna strana Paraćina zaklonjena je uzvisenjem od 200 do 400m.n.v. jedini otvor je kod sela Glavica posle koje se nalazi klisura reke Crnice u dužini od oko 1000m posle koje se otvara dolina reka Crnice i Grze, dolina se oslanja na padine Kučaja. Upravo sa Kučaja se spušta košava koja ispunjava dolinu i kada ona probije kroz klisuru oslobadja veliku snagu u sam grad. To je neko objasnjenje, ako gresim tu su strucniji da me isprave. Za razliku od Paraćina stanica u Cupriji nema bližih prepreka sa istočne strane pa je i vetr konstantniji.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #317 poslato: 07. Novembar 2011. u 00:15 »
Ako se pogledaju zvanicni podaci za danas na http://synop.meteos.rs/ u trocasovnim terminima, vidi se da meteo stanica Cuprija koja je manje od 10km udaljena od Paracina ima srednju brzinu vetra od 2-3m/s, dok Beograd belezi 2 do 3 puta vece srednje brzine odnosno 5-6m/s , a Vrsac 10-16m/s (vise od 5x u odnosu na Cupriju).
A i anamometar u Cupriji ne meri bas realnu brzinu vetra po recima PtPrinca.

Prateći dugi niz godina meteo-podatke, potpuno se slažem da stanica 13384 povremeno ne "prijavljuje" tačnu brzinu vetra. Imamo i primer od 25. oktobra 2011. kao i noći izmedju 25. i 26.10. kada je bila jaka košava ali stanica u Ćupriji je prijavljivala srednju brzinu vetra 1-3m/s bez ikakvog registrovanja "udara vetra" (u SYNOP-u grupe 910 i 911 u sekciji 333 za Ćupriju uopste nisu postojale, a npr. u 01h kada Ćuprija "prijavljuje" srednju brzinu od samo 1m/s, Vršac je imao "udare vetra" 26m/s, BG-Vračar 16m,/s, Kraljevo 11m/s).
Večeras u 22h udari vetra: Vršac 28m/s tj. 101km/h (srednja brzina 18m/s), BG-Vračar 17m/s, Kraljevo 12m/s (sred. brz. 6m/s) a Paraćin ima prijavljenu sred.brz. 3m/s bez registrovanih "udara" vetra.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #318 poslato: 16. Novembar 2011. u 21:26 »
Nešto ne valja kod Radeta na stanici

Citat
6 rain days in Nov.

Nema šanse da je bilo 6 dana sa padavinama , Rade šta je ovo?

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #319 poslato: 17. Novembar 2011. u 08:14 »
U pravu si Darko, nije bilo 6 dana sa kišom, već samo 3.
Proteklih dana sam nešto eksperimentisao sa kišometrom, pa je dolazilo do okidanja klackalice i beleženja padavina kojih zapravo nije ni bilo. Tada sam u programu WD (Weather Display), ručno brisao ta lažna (eksperimentalna) okidanja, ali nisam ni primetio da su ti dani zabeleženi i u istoriji kao "kišni".
Količina padavina od 2,8mm za Novembar je tačna, ali umesto 6 dana treba da stoji 3.
Ispraviću to, ako budem otkrio gde se u WD to radi. Ko zna neka mi pomogne.
Hvala Darko na primedbi.

Nevezano za ovaj problem, hteo sam da se obratim za pomoć u vezi problema sa WD. :kick:
Problem je što se na internetu ne prikazuju mesečni podaci za ceo Oktobar i Novembar http://www.stamb.net/beograd/station/wxhistory.php?date=201111
iako u WD/webfiles, podaci za navedene mesece su kreirani.
Slično se dešavalo i ranije, ali u manjoj meri.
Napominjem da se ovo desilo nakon instaliranja nove verzije WD.
Hvala svima na eventualnoj pomoći.