Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Problemi u radu AMS  (Pročitano 160345 puta)

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
Odg: Problemi u radu AMS
« Odgovor #120 poslato: 01. Septembar 2010. u 22:49 »
Da odgovorim na par zapažanja koja su se pojavila u vezi podatk sa AMS Inđija.
Prvo što se zaklona tiče on je u naj boljem redu.Na klimatološku stanicu je stigao nov zaklon u proleće 2009god,tako da na njegovo funkcionisanje nemožemo staviti ni jednu primedbu.
Termo senzor radi zaista dobro.Posle perioda rada od četiri godine, odstupanja su mu zaista minimalna u poređenju sa min,max,i dva psihrometarska termometra koji su baždareni i provereni u RHMZ. U odnosu na Tmin pokazuje 0.1 C manje a Tmax je uglavnom ista .
Što se tiče pre podnevnih temperatura one su potpuno iste i nema velike razlike u odnosu na sinoptički termin od 11h .    Po AMS 17.9C,po  profesionalnim instrumentima 18.1C.
Jučerašnju višlju temperaturu u Inđiji u odnosu na neka druga mesta ja ne mogu da objasnim,mogu samo da kažem da su podaci verodostojni i tačni.

Pozdrav i ako neko ima nekih pitanja neka se slobodno javi.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #121 poslato: 02. Septembar 2010. u 09:17 »
Hvala ti, Srbo, na potvrdi ispravnosti tvoje opreme. Najzad, bilo bi mi baš malo verovatno da ti se to desi.

Dakle, bežanje temperature uvis u prepodnevnim satima ima možda neki drugi uzrok. Konkretno, i sada je Inđija toplija od 'ostatka sveta' za nekih 2-3 stepena.
Pada mi na pamet mikrolokacija... Nije tu samo u pitanju zaklonjenost ili ekspozicija instrumenata ili zaklona, već i da li i sa koje strane je na promaji, zaklonjen od promaje, osvetljen od nekog drugog objekta koji reflektuje svetlost (to mi se čini kao verovatna opcija, jer je razlika veća pri sunčanom vremenu), da li ima nečega u blizini samog zaklona što bi moglo biti značajno za zračenje toplote itd. Ostaje mi da sa tim idejama jednog dana lično banem kod Srbe i da vidim o čemu se radi. Nikad se ne zna kada će to biti...
Eto, Srbo, još jednog razloga da te posetim (a ne samo ti mene).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #122 poslato: 02. Septembar 2010. u 10:37 »
Danasnje izmerene vrednosti temperature:

u 8h

Novi Sad      12,7 C
Inđija          14,8 C
Beograd       12,4 C

u 9h

Novi Sad      15 C
Inđija          17,8 C
Beograd       15 C

u10h

Novi Sad      17 C
Inđija          19,9 C
Beograd       17 C

Kako se izmerene  Tmin i Tmax za AMS Inđija, poklapaju sa zvaničnim, očito da postoji nekakvo toplotno zračenje u pre podnevnim satima u okolini meteo zaklona, pa otuda ovolike razlike u temperaturi u tom periodu, dok kasnije popodne kada se meri Tmax, tog uticaja nema (u hladovini je).

Pošto AMS Inđija nije na wunderground.com, ne može da se vide podaci u manjim vremenskim intervalima i od kada nastupa "korektno" merenje temperature (pretpostavljam nakon 12h ili 13h).

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #123 poslato: 02. Septembar 2010. u 10:52 »
Što više razmišljam o ovome, sve mi se više čini da je uzrok neki predmet koji reflektuje zračenje na zaklon. To će biti pre nego neka senka koja se pruža iznad zaklona. Znajući kako se postavlja zaklon, svako će obratiti pažnju na senkem a skoro niko na reflektujuće objekte.

Dok ne utvrdimo o čemu se radi, dotle možemo samo da pratimo. Rade, odlično pratiš ove podatke. Ja ću dodati i Batajnicu na ovo, pa ću okačiti rezultate popodne.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #124 poslato: 02. Septembar 2010. u 12:42 »
Citat
Rade, odlično pratiš ove podatke.

Nedeljama sam razmatrao podatke sa moje AMS i upoređivao ih sa adekvatnim lokacijama, u cilju pronalaženja najboljeg položaja u dvorištu za postavljanje senzora.
Kod mene je specifična situacija jer sam ograničen malim prostorom i uticajima bliskih objekata.
Ovaj uticaj je vrlo veliki i u određenom dobu dana različito utiču na tačnost merenja.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #125 poslato: 03. Septembar 2010. u 10:18 »
Evo obećanog pregleda temperatura za Inđiju, Batajnicu i Surčin za juče:

Boldovane vrednosti označavaju problematične temperature u Inđiji u toku prepodneva.
Što više gledam, sve mi se više čini da postoji neki objekat sa severozapadne strane koji reflektuje direktno Sunčevo zračenje prema zaklonu. Najveća razlika se uočava ujutru oko 8 (oko 3 stepena), dok je do 15 časova razlika tipski oko 2 stepena. Od 15 časova direktno Sunčevo zračenje biva zaklonjeno brojnim oblacima, te se razlike naglo smanjuju i praktično nestaju.

Grafik ovo još lepše pokazuje:

Ono što je još zanimljivo jeste raznolikost temperatura u toku vedre noći. Razlike u temperaturama su prilično značajne, što zavisi od tipa tla i zaklonjenosti / provetrenosti meteorološkog kruga. Kako je ekspozicija meteorološkog kruga u Batajnici i Surčinu više nego reprezentativna (aerodromi, otvorena polja), nemam razloga da po ovom osnovu sumnjam u položaj stanice u Inđiji.

Ovo što ističemo kao problem nije ništa strašno i ne čini podatke koje imamo manje vrednim. Međutim, jako je važno da znamo čime raspolažemo. Bilo bi lepo da je to nešto više od puke gomile podataka, jer ako izvučemo nešto interesantno, možemo napisati rad o tome i objaviti ga u nekom vrednom meteorološkom časopisu.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #126 poslato: 03. Septembar 2010. u 15:09 »
Ova analiza čini mi se, pokazuje koliki je uticaj okoline gde se nalazi meteo zaklon.
Možda je on i najbitniji za meteo stanicu, jer može dovesti do većih grešaka nego što je greška samog senzora ili konstrukcije meteo zaklona.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #127 poslato: 10. Septembar 2010. u 10:45 »
Obratite pažnju na odnos T i Tmin. Kako je ovo moguće?

Istina, nije radila stanica, pa link radi sa poslednjim podacima koji su uploadovani, ali ipak... Nije mi jasno (češ, češ - moram da koristim onomatopeju, kad nema takvog smajlija).

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #128 poslato: 10. Septembar 2010. u 12:51 »
Srbo primetio sam da ti se ne slazu podaci za padavine za ovaj mesec, odnosno
This Month:       160.1 mm je manje od padavina juce i danas..

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #129 poslato: 10. Septembar 2010. u 13:36 »
Moram priznati da su mi malo sumnjivi današnji podaci za padavine u Inđiji. Od jučerašnjih oblaka je i mogla da padne takva količina (oko 80mm), ali mislim da današnji oblaci nisu imali potencijala za takve padavine. A i sudeći po radarskim snimcima, ne djeluje mi kao da je Inđija imala više padavina od npr. Beograda ili Novog Sada... Ne znam, Srba će znati najbolje...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #130 poslato: 10. Septembar 2010. u 16:18 »
Ne čitaš pažljivo Aktuelne, kolega. Tamo je Srba sve objasnio.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #131 poslato: 10. Septembar 2010. u 16:29 »
Pročitao sam Srbinu poruku još jutros, ali meni i dalje nije jasno.  :-\ Ako je palo 100mm do jutros (od toga 27mm poslije ponoći), kako se onda danas sakupilo 78mm. To znači da je od jutros u 8h palo skoro 50mm ?

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
« Odgovor #132 poslato: 10. Septembar 2010. u 16:49 »
Pozdrav, evo negdje odmah iz ponoci podaci nisu azurirani ne mojom krivnjom,nego se na serveru napunila kvota od 50mb.Te se zbog toga nisu podaci osvjezavali.Tako da se zna.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #133 poslato: 10. Septembar 2010. u 18:45 »
Gde je tih 15cm vode za manje od 24h u Indjiji? Ima poplave?

Babin zub na NULI pored Knjaževca sa skoro 30mm?

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #134 poslato: 10. Septembar 2010. u 19:33 »
što se tiče Babinog Zuba ništa čudno, i Dimitrovgrad je na nuli!
Padavine su krenule severnije od Babinog Zuba.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #135 poslato: 19. Septembar 2010. u 13:59 »
Vrsac po mom misljenju, bezi sa temperaturom. Nelogicno mi izgleda da je cela Vojvodina na oko 13-16 stepeni, a u Vrscu skoro 20C.

Ovo odstupanje je primetno vec nekoliko dana.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #136 poslato: 19. Septembar 2010. u 14:03 »
Ne bezi nego je na jugoistoku Vojvodine, a pri ovakvom strujanju poslednji dobije zahladjenje. A koliko sam mogao da primetim po satelitskom snimku bilo je i kracih suncanih intervala. Ispravite me ako gresim

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #137 poslato: 20. Septembar 2010. u 10:55 »
Ne bezi nego je na jugoistoku Vojvodine, a pri ovakvom strujanju poslednji dobije zahladjenje. A koliko sam mogao da primetim po satelitskom snimku bilo je i kracih suncanih intervala. Ispravite me ako gresim

Ne grešiš apsolutno si u pravu a i košava je činila svoje, da se ne ponavljam o "fenskom efektu" itd.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #138 poslato: 20. Septembar 2010. u 23:01 »
Danasnje i jucerasnje max temperature za Vrsac:

Synop             AMS Vrsac

Tmax                 Tmax

19.09.2010.      19,7C                 21,7C  
20.09.2010.      19,1C                 21,7C

AMS Vrsac meri za 2.0C i 2,6C vise od zvanicno izmerenih vrednosti http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=13183&ano=2010&mes=9&day=20&hora=18&min=0&ndays=30

Ipak je prisutno "bežanje" AMS Vršac.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #139 poslato: 20. Septembar 2010. u 23:49 »
Ali još nema zaklona koliko ja znam... Možda zbog toga izlaze nešto veće razlike...

Palić u 23h 9.2°C
kod mene u isto vreme 8.1°C