Ispratio sam temperature u Vršcu za juče, 28.09.2010. Dan je bio vrlo interesantan za poređenje, jer se sa vrlo malo podataka može dosta toga sagledati.
Prvo, želim da objasnim same lokacije stanica. Lokacija meteorološke stanice na aerodromu je prilično referentna, jer nema bliskih objekata koji bi ometali stvarne vrednosti meteoroloških elemenata, dok je lokacija AMS u gradu, sa velikom verovatnoćom da ima prepreka na sve strane, a podloga nije travnata u dobrom delu okruženja stanice. Iz ovoga zaključujem da su nastale razlike posledica neidealnog postavljanja AMS. Ipak, AMS je postavljena najbolje moguće, ali ponoviću i ovde da ovo nikako nije opanjkavanje, već želja da se sagleda čime raspolažemo i koliki su uticaji okoline stanice na njeno pokazivanje. Zato mi je ovde potreban feedback u vidu potvrda ili opovrgavanja mojih procena lokacije AMS.
Evo tabele uporednih temperatura za AMS Vršac i za LYVR (aerodrom Vršac). Časovno vreme je dato po zimskom računanju vremena (pravilo meteo službe, šta ću):
Do 7 ujutru (8 po zvaničnom vremenu) temperature se vrlo lepo prate. Standardna razlika je nekih pola stepena više na AMS, što se može tumačiti nekom uobičajenom razlikom. Vazduh je lepo izmešan, jer je bilo slabog do umerenog vetra, koji je postepeno slabio.
Pre podne je bilo pretežno vedro. Sunce je nesmetano sijalo, tako da su došli do izražaja uticaji direktnog Sunčevog zračenja. U ovom periodu AMS vidno odskače od reprezentativnih merenja na aerodromu. Razlike su 3 do 4 stepena. Međutim, razlike se brzo smanjuju sredinom dana, jer već u 14 časova (15 po letnjem vremenu) razlika je opet onih pola stepena. Dakle, period povećane temperature je od 8 do 13 časova (od 9 do 15 po letnjem vremenu).
Sledeći period od 15 do 17 časova (16 do 18 po letnjem vremenu) je kada aerodrom preuzima više temperature od AMS. Kako je i dalje bilo sunčano (doduše, sa nešto malo oblaka koji pokrivaju manje od polovine neba), ovde zaključujem da je AMS u nekoj senci. Na grafiku se ovo menjanje razlika još lepše vidi.
Posle 18 časova, Sunce je već zašlo i uočava se nagli pad temperature na aerodromu, dok je ušuškana AMS imala ovu promenu temperature u nešto blažem obliku. Javljaju se razlike od tipski 1.5 stepen. Ovako traje do 20 časova.
U 21 čas imamo nagli pad temperature na aerodromu. Pretpostavljam da je greška u podatku sa aerodroma, jer Banatski Karlovac u isto vreme ima 15.5 stepeni (a Banatski Karlovac dosta dobro prati temperaturu Vršca ceo dan). Ipak, ostavio sam ovaj pad nekorigovan na ovom grafiku, jer tek treba da utvrdim da li je ovo bila slučajna greška, ili su instrumenti na aerodromu zaista pokazali ovakvu skoro neloguičnu promenu.
U 22 časa opet zamena vrednosti temperatura. I ovaj podatak sa aerodroma mi je pomalo sumnjiv, ali ne i nemoguć. Tek od 23 časa, kada je krenula oblačna noć, razlike su se opet ustalile na oko pola stepena - stepen više na AMS.
Jutrošnje tmurno vreme, kad kišica pada mestimično, opet anulira razlike temperatura. Pri ovakvom (kao i vetrovitom) vremenu najbolje se pokazuju stvarne razlike temperatura.
Naravno, ovo je jedan blic uvid u ono šta imamo. Nešto više se, opet, može zaključiti iz dužeg niza podataka.