Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Erupcija vulkana Eyjafjallajökull  (Pročitano 17126 puta)

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
Odg: Erupcija vulkana Eyjafjallajökull
« Odgovor #20 poslato: 16. April 2010. u 22:59 »
Ne bih rekao ni ja da ce mo sa zemlje ista videti, skoro sam ubeden u to, paznju treba upreti vise na sutrasnji izlazak sunca, a pogotovo na zalazak... ko ima fotoaparat taj nek ga spremi za sutransnji zalazak suncam, koje moze biti bas lepo.... tu mislim na jaku narandastu bolju!

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #21 poslato: 16. April 2010. u 23:00 »
IN bastardi coment:
Joe vs the Volcano

ICELANDIC VOLCANO NOT LIKELY THE WEATHER-CHANGING TYPE

The Icelandic volcano is not falling into the same category as the volcanoes that I refer to in the triple crown of cooling, but much more of the "Mt. St. Helens" type when it comes to weather. Brilliant sunsets downwind from the ash clouds and the problems with airlines, yes, but a player in the overall weather around the globe? Not likely.

Well, then why not?

The tropical volcanoes are game changers, first to cool, then perhaps to warm, because they occur in an areas where the ash cloud can get "trapped" over the tropics, circulating around the world near the equator and reducing incoming solar radiation in these areas. This has a quick cooling effect on the Earth... you see, when you stop the warmest areas from warming, it is a much bigger card in the deck than the warming in the Arctic... because of energy considerations. However, there is a fight back that normally occurs... THE EL NINO. For the cooling in the tropics causes the easterlies to slow and warm water to pile up... Cold, then warmer. In the Arctic, it can be argued it's the opposite. The lower levels of the tropopause allow the ash cloud to get shot into the stratosphere, where the stability (remember the temperature increases in the stratosphere) gets the ash trapped for several years. The warming of the particles through the absorption of sunlight contributes to a negative AO. The reason this winter was so warm was we had the Nino come on... warming the tropics and the Arctic warmed... part naturally (there was a negative AAO for the winter in the southern hemisphere, our summer), but also the volcano may have had something to do with enhancing it. This forced a squeeze of cold between the warm areas in the tropics and the Arctic, but while the stage was set for the cold in between, the deck was really loaded for overall warming. The problem you have now is the "flip" that is going to occur, the cooling of the tropics and the Arctic with the cold PDO, hence the forecast I am making for a dramatic drop in overall global temperatures for the upcoming winter (AGAINST THE NORMALS), and through 2011, probably getting us to levels over the running mean not seen since before the Super Nino of '97-'98.

But this volcano is not like the above two.

I must remind you, that a post here before the increase in seismic activity back in the summer and fall alluded to what may be the link to the sun's weak cycle to all this. While space weather enthusiasts are jumping up and down about the return of sunspots, they have been very weak compared to the rapid upticks in sunspot numbers that have occurred before. It's late, it's weak still, and I have been watching this for over a year now, and it's still well behind where the forecasts are. It seems to me that the ideas I first learned about back in the early '90s, opined by some of the Eastern Bloc scientists about SS 24 and 25, are spot on so far. But this should be of no concern to anyone believing that co2 is the main driver in the AGW debate, since the sun is not affected by humans. I hear there is another brewing controversy... dermatologists are worried about the giant red spot on Jupiter being a acnelike blemish that they can't get rid of... Apparently there is a smoldering debate that is ready to break out between dermatologists and cosmetologists over what that giant red spot means, and how to get rid of it.

http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2010/04/15/nr.iceland.volcano.ash.cnn?hpt=Mid

;)
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #22 poslato: 17. April 2010. u 03:12 »
meni je ova erupcija posebna zato što je u sredu (na dan kada se vulkan aktivirao) umro jedan muzičar iz amerike čiju muziku duže vreme slušam

ironično je to što je on poreklom sa islanda (i rusije) i životna mu je želja bila da se tamo odseli.. još se pepeo vulkana upravo ka rusiji kretao
tako da mi je baš čudno ovo što se dešava iako su vulkanske erupcije normalna pojava

Van mreže Mili-CQ

• **
« Odgovor #23 poslato: 17. April 2010. u 06:05 »
storm spotter/chaser

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #24 poslato: 17. April 2010. u 09:40 »
Evo kako je taj oblak izgledao negde u Norveskoj juce

Naravno ovako nesto kod nas nece biti, niti cemo verovatno ista videti spektakularno, vise treba obracati na danasnji zalazak sunca, evo kakav je vec bio zalazak sunca na severu evrope.

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #25 poslato: 17. April 2010. u 10:15 »
ptprince> Teško, Miloše. Ja bih pre svega obratio pažnju na deficit Sunčevog zračenja, koji će biti neminovan. Automatski se remeti bilans energije nad zahvaćenim područjima, uskraćujući deo dolaznog kratkotalasnog zračenja. Kako će se to odnositi na emitovano dugotalasno zračenje sa Zemlje, teško je reći. Bar meni. Ako ne bude smetnji za dugotalasno zemljino zračenje, možemo da dobijemo privremeno negativan bilans zračenja, štp vodi ka izvesnom hlađenju vazduha nad zahvaćenom teritorijom.

Možeš li objasniti ovo sa kratkotalasnim zračenjima (dolaznim?), na šta si mislio? Takođe i na dugotalasno "sa zemlje". Jer nešto sam dumao u vezi ovoga i merkao, pa da vidim šta si tačno mislio.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #26 poslato: 17. April 2010. u 10:31 »
Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore odlučila je da od ponoći preventivno zatvori deo vazdušnog prostora na severu Srbije, rekla je Tanjugu pi-ar Agencije Slađana Popović.

Ta odluka je doneta iz preventivnih razloga, zbog oblaka pepela koji se širi iznad severne Evrope, nastalog posle erupcije vulkana na Islandu.

Letovi sa Aerodroma "Nikola Tesla" prema evropskim destinacijama su otkazani, a planiran je let za Podgoricu. Prema najavama, letovi posle 14 časova biće otkazani, prenosi RTS.

Zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu koji se kreće u pravcu juga, zatvoreni su mnogi aerodromi u severnoj i zapadnoj Evropi, a kako najavljuju stručnjaci iz avio-kompanija, oblak bi mogao zahvatiti region od južne Francuske, preko severne Italije do zapadnog Balkana.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/185515/Zatvoren-deo-vazdusnog-prostora-na-severu-Srbije
« Poslednja izmena: 17. April 2010. u 10:43 Boda Tajson »
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #27 poslato: 17. April 2010. u 11:41 »
Otapanje leda moglo bi da probudi vulkane na Islandu
Blic

Otapanje ledenih kapa na Islandu, zbog klimatskih promena u sledećim decenijama, moglo bi da izazove nove vulkanske erupcije, upozorili su pojedini naučnici.

Naučnici su naveli da, ipak, nema znakova da je sadašnja erupcija ispod glečera Ejafjalajokul na Islandu, koja je paralisala vazdušni saobraćaj nad severnom Evropom, povezana sa globalnim otopljavanjem, prenela je agencija Rojters.

Vulkanolog Frejstejn Sigmundson sa Univerziteta na Islandu rekao je da se u toj zemlji u sledećim decenijama mogu očekivati veće ili češće erupcije.

"Globalno otopljavanje topi led, što može da utiče na magmatski sistem u zemljinoj kori", rekao je Sigmundson britanskoj agenciji.

On navodi da se završetak ledenog doba pre 10.000 godina podudara sa vulkanskom aktivnošću na Islandu, očigledno zbog toga što su se stanjile ledene kape i površinski sloj zemljine kore se uzdigao.

"Mi verujemo da smanjenje leda do sada nije bilo značajno da bi moglo da pokrene poslednju erupciju" ispod Ejafjalajokula, potvrdio je Sigmundson.

I geofizičarka sa Univerziteta u Lidsu u Engleskoj Karolina Palji rekla je postoji rizik da bi klimatske promene mogle da izazovu vulkanske erupcije ili zemljotrese na mestima poput Maunt Erebus na Antarktiku, Aleutska ostrva na Aljasci ili u Patagoniji u Južnoj Americi.

"Efekti bi mogli da budu veći sa vulkanima kojo imaju ledene kape na vrhu", objasnila je Palji.

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #28 poslato: 17. April 2010. u 12:39 »
Evo upravo sam na TV-u saznao da će do 16h biti zatvoreni gotovo svi aerodromi na području ex-yu. Mislim da će nam erupcija Ejafjalajokul-a, ako se desi da potraje, što bi prema istorijskim saznanjima moglo da se desi (iako trenutno pokazuje blago smirenje), mogla da uzrokuje čak i osetnije zahlađenje i ovaj do sad nimalo topal april učini čak daleko hladnijim od prosjeka.
Prethodna erupcija 200-ak godina ranije potrajala je više od mesec dana, a postoji problem, kako su barem mediji naveli, da pomenuti vulkan eventualnog inicira erupciju obližnjeg i puno većeg vulkana Katla.

http://www.jutarnji.hr/erupcija-vulkana-na-islandu-bi-mogla-trajati-i-12-mjeseci/722529/

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #29 poslato: 17. April 2010. u 16:55 »
Saopštenje RHMZ-a:

Citat
РХМЗ Србије као национална метеоролошка и хидролошка служба, континуирано
прати информације у вези са премештањем облака пепела вулканског порекла који је
изазвао озбиљне поремећаје у ваздушном саобраћају изнад већег дела Европе.
Поред уобичајених прогностичких карата и сателиских снимака, на располагању су нам
и прогностички продукти Британске метеоролошке службе Мет-оффце-а, која је једна
од надлежнхих и међународно одговорних саветодавних институција за безбедност
ваздушног саобраћаја за област источног Атлантика и Европе (http://www.metoffice.gov.uk/aviation/vaac/).
На основу тог расположивог прогностичког материјала, део тих облака вулканског
пепела који није видљив голим оком и преставља потенцијалну опасност за одвијање
ваздушног саобраћаја, захватио је северни део Србије, до краја дана и у току ноћи ће се
проширити на централне пределе, а у другом делу ноћи ће се поново повлачити према
северу.
За сада немамо релевантних информација о хемијском саставу ових „облака“ и
концентрацији честица.
С обзиром да се током сутрашњег дана очекује јачање југозападног висинског струјања
реално је очекивати да ће се главнина облачности вулканског пепела премештати
северније од начег подручја. Такође, како се у недељу крајем дана и током ноћи на
понедељак, и у понедељак током дана, изнад наше земље очекују киша и пљускови
кише, постоји могућност појаве обојених падавина тј. „прљаве кише“.
Београд, 17.април 2010.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže slovenka

• **
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #30 poslato: 17. April 2010. u 19:16 »
Ali se bo vulkanski prah z nočnimi in jutrišnjimi padavinami spustil v prizemlje?

Vulkanski prah je dosegel naše nebo, zvečer pa se bo od jugozahoda vreme poslabšalo. Ali je možno, da se bo z nočnimi in jutrišnjimi padavinami del prahu spustil v prizemlje? Te možnosti ne gre povsem izključiti, odgovor je deloma pritrdilen, vendar naj bi šlo lahko predvsem za umazani dež, ki naj bi bil deloma podoben peščenemu dežju, ki ga že poznamo. Torej, razen morebitne umazanije, večjih nevšečnosti naj ne bi povzročil. Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj sicer pozvala Evropejce, naj se v primeru spusta vulkanskega prahu v prizemlje zatečejo v zaprte prostore. Vendar strokovnjaki po vsej verjetnosti niso mislil na spust prahu s padavinami in so razmišljali o občutno večjih koncentracijah prahu. S padavinami namreč prah ne bo lebdel po zraku in se bo spuščal do tal. Zelo težko si je zamisliti, da bi se v tem primeru občutneje povečala koncentracija mikroprašnih delcev v zraku. Za vsak slučaj pa previdnost ne bo odveč.

Oblak prahu potuje na višini okrog 6000 metrov, kar je skladno z možnostjo, da bi oblaki in padavine zaobjeli manjši del prašnih delcev in jih ponesle v prizemlje. Marsikateri padavinski oblak namreč lahko seže do te višine, še zlasti, če nastaja kopasta oblačnost, ki lahko seže tudi mnogo višje. Kot kaže, bo jutri manjše višinsko jedro hladnega zraka nad Alpami destabiliziralo ozračje in bodo nastajali tudi kopasti oblaki. Padavine bodo povečini šibke do zmerne, vmes pa ne gre izključiti tudi posameznih ploh. Glavnina padavin bo od jugozahoda od nočnih ur do jutrišnjih popoldanskih ur v vzhodnih predelih Slovenije. Jutri popoldne se bo od jugozahoda vreme postopno delno razjasnilo.

Izvor: http://www.slomedia.it/

;)
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže lazar

• *
« Odgovor #31 poslato: 17. April 2010. u 19:45 »
С обзиром да се током сутрашњег дана очекује јачање југозападног висинског струјања
реално је очекивати да ће се главнина облачности вулканског пепела премештати
северније од начег подручја. Такође, како се у недељу крајем дана и током ноћи на
понедељак, и у понедељак током дана, изнад наше земље очекују киша и пљускови
кише, постоји могућност појаве обојених падавина тј. „прљаве кише“.
Београд, 17.април 2010.  :o

http:// www.hidmet.gov.rs

Van mreže beket

• **
« Odgovor #32 poslato: 17. April 2010. u 22:02 »
izgleda da je neki vip avion iz maroka bezbedno sleteo u krakov
/leteci na nekoj specijalnoj visini gde nema opasnosti/

Van mreže Mili-CQ

• **
« Odgovor #33 poslato: 17. April 2010. u 23:15 »
Novi oblak pepela sa povećanim koncentracijama čestičnih materija
prognozira se u utorak 20.04.2010 u srednjoj Evropi a njegovo dalje kretanje pratit će RHMZ
o čemu će redovno izveštavati.

izvor RHMZ 17.10.2010 22:00h
storm spotter/chaser

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #34 poslato: 18. April 2010. u 01:27 »
Apsolutno ne stoji da je vulkan na Filipinima uzrokovao neko drastično zahlađenje. MOŽDA??? je bilo -0,5 ili još blaže.
Pouzdano znam da bi globalno zahlađenje na celoj zemlji od -2 (dva) stepena celzijusa izazvalo maltene kataklizmu.
Ipak ne želim držati predavanja kolegama koji većina poznaju ovu materiju bolje od mene.
Kolega Ciklon, apsolutno imaš pravo na svoje mišljenje, ali veruj mi da bi se brzo pokajao zbog takvog priželjkivanja.
Što se tiče topljenja glečera ako bi ono bilo u značajnijem obimu, proporcionalno bi smanjilo pritisak na površinu tla i olakšalo magmi da izbije na površinu što se prvenstveno odnosi na obližnji vulkan Katla.

Van mreže ciklon

« Odgovor #35 poslato: 18. April 2010. u 11:56 »
Kolega Ciklon, apsolutno imaš pravo na svoje mišljenje, ali veruj mi da bi se brzo pokajao zbog takvog priželjkivanja.

Sta sam ja lose rekao? :neznam:

Sve navode sto sam izneo sam pronasao na internetu, ja se ne razumem u vulkansku aktivnost. Uostalom ovde se niko ne razume toliko da bi mogao da kaze nesto iz svoje glave jer ova pojava zadaje muke naucnicima sirom sveta a mi mozemo samo da nagadjamo.
Vulkanske erupcije poput ove su jako retke i niko nema odgovor na to koliko ce trajati aktivnost ovog vulkana i da li ce se mozda probuditi jos jedan vulkan.
Ostaje nam da pratimo i budemo svedoci jednog retkog dogadjaja.

A moja ili bilo cija prizeljkivanja nisu bas toliko jaka (ili jesu?) da bi uticala na jedan vulkan, to je vise sala.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #36 poslato: 18. April 2010. u 16:16 »
Kolega ciklon bas ne voli toplotu, a kamoli vrucine, moze se zakljuciti iz postova. :D
Mislim da je sasvim logicno sto je Zeli rekao da bi svi koji su iole prizeljkivali da se ista tako desi, posle pokajali sto su na tako nesto pomisljali, jer taj scenario ne verujem da bi se zavrsio samo sa padom temperature i ''produzenim pravljenjem sneska belica'', nego bi tu bilo mnogo losih posledica...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #37 poslato: 18. April 2010. u 16:49 »
Citat
nego bi tu bilo mnogo losih posledica...
S'obzirom da mrzim hladnocu, zivo me zanima sta bi jos moglo da se desi, pretpostavljam skracen vegetativni period, odsustvo pravog leta...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #38 poslato: 18. April 2010. u 17:41 »
Pa da....a posle toga glad, skupoca, bolesti, ratovi...dosta? :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #39 poslato: 18. April 2010. u 19:47 »
Kolega ciklon bas ne voli toplotu, a kamoli vrucine, moze se zakljuciti iz postova. :D
Istina ziva!  :D

Pa da....a posle toga glad, skupoca, bolesti, ratovi...dosta? :D
A zar sve to vec nemamo?  :(

Ma ja sam se ljudi nasalio u prvom postu kad sam rekao da malo niza temperatura ne bi nikom naskodila!
Evo vlasti s Islanda kazu da se vulkanska erupcija smanjuje pa sad mozemo svi da odahnemo  :ufff: