Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Erupcija vulkana Eyjafjallajökull  (Pročitano 17127 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Odg: Erupcija vulkana Eyjafjallajökull
« Odgovor #40 poslato: 18. April 2010. u 20:03 »
Valja nam malo sale svima, evo cujem Ameri grade sklonista za smak sveta :D

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #41 poslato: 19. April 2010. u 17:15 »
Samo neka se aktivira, meni ne bi smetalo.
Malo nize temperature nikom ne mogu da naskode!
Moje najiskrenije izvinjenje kolega ako je bila šala u pitanju, mada mi, ne zameri, gornji citat ne zvuči baš kao šala.
Ovo je samo jedan relativno mali vulkan i svi vidimo koji je haos i štetu nanio, prevashodno avionskom saobraćaju. Kod istog su trenutno aktivna 3 kratera, ali je samo jedan malo "žešći". Šta ako se aktivnost nastavi ili još ne daj Bože pojača, šta ako se mnogo veći obližnji vulkan Katla aktivira?? Šta ako ovaj kolaps avio saobraćaja potraje nekoliko meseci + trenutna kriza??
Kolega ciklon bas ne voli toplotu, a kamoli vrucine, moze se zakljuciti iz postova. :D
Mislim da je sasvim logicno sto je Zeli rekao da bi svi koji su iole prizeljkivali da se ista tako desi, posle pokajali sto su na tako nesto pomisljali, jer taj scenario ne verujem da bi se zavrsio samo sa padom temperature i ''produzenim pravljenjem sneska belica'', nego bi tu bilo mnogo losih posledica...
Hvala Kolega na podršci i dopuni
Valja nam malo sale svima, evo cujem Ameri grade sklonista za smak sveta :D
Ameri već imaju veliki broj tajnih i javnih skloništa još iz vremena hladnog rata i većinu ih održavaju i osavremenjavaju.
Potencijalne opasnosti od vulkana su se zadnje 2-3 godine znatno aktuelizovale i evo već smo dobili potvrdu kroz štetu izazvanu (u razmjerima vulkanskog sveta) jednog vulkančića.
Izvinite Kolege zbog malo preopširnosti, ali relativno sam dobro upoznat sa ovom materijom i mogao bih još čitavu stranicu da napišem o eventualnim posledicama erupcija, pogotovo većih vulkana.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #42 poslato: 19. April 2010. u 19:05 »
Kolega Zeli slobodno se raspisite, ima nas koji bi zeleli da sto vise saznamo o aktivnosti vulkana a posebno o aktuelnom stanju vulkana koji se probudio nedavno.
Posebno je interesantno sto niko ne izlazi sa nekim informacijama do kad bi sve ovo moglo da traje, da li mu se uopste vidi kraj? Pretpostavljam da odgovor na ovo pitanje zna mali broj ljudi ali bi bilo dobro da cujemo kakva su bar nagadjanja.

Ameri već imaju veliki broj tajnih i javnih skloništa još iz vremena hladnog rata i većinu ih održavaju i osavremenjavaju.

Bas tako, oni imaju gradove ispod gradova u bukvalnom smislu.
Atlanta ima takav jedan ako ne i najveci centar koji je osposobljen za zivot ispod zemlje, pravljeni su takodje i u slucaju unutrasnjeg rata, drzavnog udara i ko zna cega jos...

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #43 poslato: 19. April 2010. u 19:20 »
Meni izgleda kao da su ljudi generalno zateceni ovim stanjem. Dovoljno je samo pomisliti sta bi se desilo da vulkani sirom planete pocnu sa erupcijama ovakvog tipa. To bi potpuno ugusilo aviosaobracaj ovakvim kakvim ga znamo ili bi moralo puno toga da se promeni da postane operativan. O posledicama na klimu i zivi svet, tesko je uopste razmisljati.
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #44 poslato: 20. April 2010. u 03:42 »
E sad kome verovati

Citat
Lufthanza: Vulkanski pepeo nova prevara?

Vodeće njemačke aviokompanije sve više sumnjaju u smisao zabrane letjenja, koja u većem dijelu Evrope traje četiri dana. Oni navode da je zabrana izrečena na osnovu nedovoljno preciznih podataka.

Šef najveće njemačke aviokompanije „Lufthanze" Klaus Valter saopštio je juče da je deset aviona ove firme tipa „boing 747" i „erbas 340" imalo posebne letove od Minhena do Frankfurta na visini od oko 8.000 metara.Stručnjaci koji su poslije toga pregledali avione nisu, kako je prenio šef „Lufthanze", utvrdili „ni najmanje ogrebotine ili oštećenja na oknima pilotskih kabina, na spoljnom omotaču trupa aviona, kao ni na motorima". Valter je istakao da je „zabrana letenja, izrečena isključivo na osnovu kompjuterskih proračuna, donijela privredi štetu u milijardama" i da kompanije traže da se ubuduće prije zabrane letenja daju pouzdani podaci meteoroloških mjerenja.

Blizu 500 letova sa ruskih aerodroma za Evropu odloženo je ili otkazano zbog oblaka vulkanskog pepela, rečeno je agenciji Itar-Tass. Na vrijeme nije moglo u evropske zemlje da odleti više od 30.000 putnika, navela je agencija.Dvije najveće kineske aviokompanije, „Er Čajna" i „Čajna sadern erlajns", otkazale su većinu letova za Pariz, Frankfurt, London i Moskvu, a juče je otkazano skoro 84 odsto letova američkih aviokompanija u Evropu i iz nje, navele su agencije. Predsjednik Sindikata pilota i stjuardesa kompanije „Jat ervejza" Dragan Dimić, međutim, podržava odluku o obustavi letjenja zbog vulkanskog oblaka. On kaže da prašina može da se zalijepi za motor aviona, uslijed čega on može da otkaže.- Niko ne kaže da je to sto posto tako, ali se to već jednom desilo avionu „Britiš erlajnsa", kada su mu svi motori otkazali - rekao je Dimić, prenosi biznis.ba.
izvor www.biznis.ba

Van mreže ciklon

« Odgovor #45 poslato: 20. April 2010. u 11:08 »
Nista nas ne sme iznenaditi, vec smo monogo puta bili svedoci raznih malverzacija zbog kojih najvise ispastauju obicni gradjani.
Kad tad doce se do istine, ako je bilo nekakve prevare razotkrice se alip o obicaju za to niko nece odvogarati, naravno sve ostaje na onom "ako".

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #46 poslato: 20. April 2010. u 13:18 »
Da, sad je sve prevara! Čuj...

Bolja istina bi bila da je aktivnost vulkana nešto uobičajeno na ovome svetu. Samo, na red je došao Island. Veće erupcije su zabeležene juna prošle godine na Kurilskim ostrvima.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #47 poslato: 20. April 2010. u 13:41 »
Možeš li objasniti ovo sa kratkotalasnim zračenjima (dolaznim?), na šta si mislio? Takođe i na dugotalasno "sa zemlje". Jer nešto sam dumao u vezi ovoga i merkao, pa da vidim šta si tačno mislio.

Naravno.
Prema fluksu energije koju emituje Sunce, a na osnovu Plankovog zakona, temperatura Sunca je negde 5700 K. Prema Vinovom zakonu pomeranja, talsna dužina koju emituje apsolutno crno telo navedene temperature spada u domen kratkotalasnog ultraljubičastog zračenja. U meteorologiji se ovo zračenje naziva kratkotalasno, a dolazno je zato što dolazi sa nebeske hemisfere, pre svega od Sunca (a delimično i rasipanjem u atmosferi - difuzni deo).
Prema istim osnovama, srednja temperatura Zemlje (sa atmosferom) je negde oko 255 K. Apsolutno crno telo koje bi emitovalo zračenje ove temperature bi imalo talasnu dužinu infracrvenog zračenja, dakle zračenja većih talasnih dužina (dugotalasno).

Sve je ovo bila tema jednog od narednih tekstova za portal. Baš bih mogao da se potrudim i oživim taj deo foruma i portala.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #48 poslato: 21. April 2010. u 01:54 »
E sad kome verovati
izvor www.biznis.ba
Koliko sam ja uspio saznati, sigurno je kada bi odobrili sve letove, da bi veoma mali broj letova imao konkretnih problema, manjih ili većih, ali više nego dovoljan bi bio jedan slučaj sa fatalnim ishodom.

Tek onda ne bi bilo nikakvog opravdanja!

Oblak pepela koji nije vidljiv golim okom, na gotovo celom delu koji pokriva, u ugroženijim delovima Evrope (Škotska, Engleska, veliki dio Francuske) je u proseku na visini 6000 m u sloju oko 400m debljine.
Merenja su vršena meteo-balonima i laserskim uređajima.

Navodno su čestice u oblaku, iako veoma sitne, izrazito abrazivne, a njihova gustoća je dovoljna da značajno ošteti turbomlazni motor samo za nekoliko sekundi.

Što se tiče NAVODNIH tvrdnji Lufthanze, nisam ni malo ubeđen da su verodostojne, jer osim 2 načina koja sam naveo u prethodnom tekstu postoji zasigurno još nekoliko tehničkih metoda utvrđivanje gustine sloja vulkanskih čestica, koje su naravno puno manje riskantne od "podizanja" skupih komercijalinih aviona.

Na kraju da napomenem da je erupcija "našeg" vulkana na zvaničnoj tzv. "VEI" skali (koja je koliko mi je poznato ekvivalent Rihterove skale primenjen na vulkanske erupcije) ocenjena indeksom 2 do 3 (nisu se još stručnjaci usaglasili).

U ovom i proteklom milenijumu zvanično najjača eripcija je bila na skali VEI jačine 7. Bila je to erupcija vulkana Tambora u Indoneziji 1816 god.

Mnogo poznatija takođe u Indoneziji bila je erupcija Krakatau-a (VEI 6) 1883 god.

Proporcionalno - erupcija  Eyjafjallajökull-a, koji nam je napravio tekuće probleme, je 10.000 (deset hiljada) puta slabija od erupcije Tambore.

Za sada iako su totalno neusaglašeni i još uvek u sferi manje-više nagađanja među stručnjacima preovlađuju optimisničke prognoze, ali sa debelom rezervom, a o ostalim mogućim scenarijima ću koju rečenicu napisati  i sutra.
« Poslednja izmena: 21. April 2010. u 02:13 Zeli »

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #49 poslato: 21. April 2010. u 02:11 »
Meni izgleda kao da su ljudi generalno zateceni ovim stanjem. Dovoljno je samo pomisliti sta bi se desilo da vulkani sirom planete pocnu sa erupcijama ovakvog tipa. To bi potpuno ugusilo aviosaobracaj ovakvim kakvim ga znamo ili bi moralo puno toga da se promeni da postane operativan. O posledicama na klimu i zivi svet, tesko je uopste razmisljati.

Odmah da naglasim da je istovremena ili barem u kraćem periodu erupcija više vulkana čista teorija.
Praktično je to nemoguće, ALI SAMO JEDNA ERUPCIJA VULKANA Krakataua ili Tambore bi za 2-3 godine potpuno promenila čitav svet, tj. desile bi se gotovo nezamislive posledice za čitavu zemaljsku kuglu.

Zeli i ja bih voleo da saznam o vulkanima što više, naročito o posledicama erupcija na život... tako da slobodno piši...
Ako se to desi onda je 2012 zaista blizu :)

Kad je 2012 u pitanju to je samo "plašenje" radi publiciteta. Niko ne može da tvrdi da neće doći do neke katastrofe, ali to se može desiti sutra, za jedan sat....
Prekopiraću svoj post iz druge teme o aktuelnim zbivanjima gde ima, smatram, dosta interesantnih detalja.

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #50 poslato: 21. April 2010. u 02:14 »
E sad kome verovati
izvor www.biznis.ba
Koliko sam ja uspio saznati, sigurno je kada bi odobrili sve letove, da bi veoma mali broj letova imao konkretnih problema, manjih ili većih, ali više nego dovoljan bi bio jedan slučaj sa fatalnim ishodom.

Tek onda ne bi bilo nikakvog opravdanja!

Oblak pepela koji nije vidljiv golim okom, na gotovo celom delu koji pokriva, u ugroženijim delovima Evrope (Škotska, Engleska, veliki dio Francuske) je u proseku na visini 6000 m u sloju oko 400m debljine.
Merenja su vršena meteo-balonima i laserskim uređajima.

Navodno su čestice u oblaku, iako veoma sitne, izrazito abrazivne, a njihova gustoća je dovoljna da značajno ošteti turbomlazni motor samo za nekoliko sekundi.

Što se tiče NAVODNIH tvrdnji Lufthanze, nisam ni malo ubeđen da su verodostojne, jer osim 2 načina koja sam naveo u prethodnom tekstu postoji zasigurno još nekoliko tehničkih metoda utvrđivanje gustine sloja vulkanskih čestica, koje su naravno puno manje riskantne od "podizanja" skupih komercijalinih aviona.

Na kraju da napomenem da je erupcija "našeg" vulkana na zvaničnoj tzv. "VEI" skali (koja je koliko mi je poznato ekvivalent Rihterove skale primenjen na vulkanske erupcije) ocenjena indeksom 2 do 3 (nisu se još stručnjaci usaglasili).

U ovom i proteklom milenijumu zvanično najjača eripcija je bila na skali VEI jačine 7. Bila je to erupcija vulkana Tambora u Indoneziji 1816 god.

Mnogo poznatija takođe u Indoneziji bila je erupcija Krakatau-a (VEI 6) 1883 god.

Proporcionalno - erupcija  Eyjafjallajökull-a, koji nam je napravio tekuće probleme, je 10.000 (deset hiljada) puta slabija od erupcije Tambore.

Za sada iako su totalno neusaglašeni i još uvek u sferi manje-više nagađanja među stručnjacima preovlađuju optimisničke prognoze, ali sa debelom rezervom, a o ostalim mogućim scenarijima ću koju rečenicu napisati  i sutra.

Van mreže ciklon

« Odgovor #51 poslato: 21. April 2010. u 11:35 »
Moguća erupcija vulkana Katla
Blic

Naučnici na Islandu upozoravaju na moguću erupciju vulkana Katla, koji je u neposrednom susedstvu vulkanu Ejafjalajokula koji je pre nedelju dana proradio posle 200 godina mirovanja i izazvao haos u avio saobraćaju. Glečer Mirdalsjokul na Islandu

Oba vulkana se nalaze na glečeru Mirdalsjokul, a jedan od drugog su udaljeni oko 20 kilometara.

Naučnici strahuju da bi erupcija iz vulkana Ejafjalajokula i pomeranje tla koje se svakodnevno beleži mogli da probude susednu Katlu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #52 poslato: 21. April 2010. u 20:09 »
Nekoliko slika:

Izvor: www.blic.rs

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #53 poslato: 21. April 2010. u 20:24 »
uuuwwwaaauuuu   prelepo.

Najlepsa je ova

gromovi i lava.

Nije ovo mala erupcija. Jos samo da proradi Katla i blago nama.  ??? ???
« Poslednja izmena: 21. April 2010. u 20:33 Milosh »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #54 poslato: 21. April 2010. u 20:33 »
Zanimljivo je koliko elektriciteta ima u tim vulkanskim oblacima, vjerovatno i više nego kod običnih oblaka.
Sjetih se da smo o tome pričali još prije dvije godine, pa ću citirati Neletov post od tada:

Čestice prašine se jako naelektrišu. Ovo što vidite nije neuobičajeno. Samo što su tehnike snimanja sve bolje i bolje, pa dobijamo prelepe snimke. Inače jedan deo kretanja varnice može imati zaslugu upravo u česticama prašine, te mi vidimo krivudave linije, ili više njih kod uobičajenog groma. Ovde je samo u pitanju jako velika koncentracija čestica.
Ovo najviše liči analoški na "peć" u kojoj se peče vazduh i njegovi molekuli, pomešani sa ključalom čorbom iz utrobe zemlje, a uz sve to, postoji i nus pojava - naelektrisanje.
Simulirao sam ovo na malim uređajima i zaista, prašina pomešana sa vodom može izazvati ovakva pražnjenja bez problema. Ovih razmera, pogotovo.

Evo i kompletne diskusije sa slikama: http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,974.msg27915.html#msg27915

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #55 poslato: 22. April 2010. u 08:48 »
Jos samo da proradi Katla i blago nama.  ??? ???

Polako, dečko... ne daj Bože da proradi Katla! Nikom ne bi bilo dobro.

Inače, zaista su impozantne fotke sa gromovima nad vulkanom. Već čujem zvuke koje sam zamišljao tokom čitanja Gospodara prstenova (dugo pre filmova), kako Planina Usuda (Mount Doom) diše... Sva sreća što smo daleko odatle.

Čestice prašine se jako naelektrišu. Ovo što vidite nije neuobičajeno. Samo što su tehnike snimanja sve bolje i bolje, pa dobijamo prelepe snimke. Inače jedan deo kretanja varnice može imati zaslugu upravo u česticama prašine, te mi vidimo krivudave linije, ili više njih kod uobičajenog groma. Ovde je samo u pitanju jako velika koncentracija čestica.
Ovo najviše liči analoški na "peć" u kojoj se peče vazduh i njegovi molekuli, pomešani sa ključalom čorbom iz utrobe zemlje, a uz sve to, postoji i nus pojava - naelektrisanje.

Nele, moraću da te dopunim. Ovde ima dosta i termodinamike, onih sila koje stvaraju Cb-e i normalno, jer je temperatura u prizemlju izzetno visoka, pa je jaka konvekcija obezbeđena stalno. Još uz prašinu, pa nije ni čudo. Sva sreća, ima dosta smicanja vetra (zbog umerenih i jakih vetrova na visini grotla vulkana), a i uzlazna brzina je prevelika, inače bi tu bilo grmljavine 24 sata dnevno.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #56 poslato: 22. April 2010. u 09:13 »
Da li i sam sastav vulkanskog pepela ima uticaja na prazenjena na slikama? Pretpostavljam da tu ima kojekakvih metala i čuda -)
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže laky

« Odgovor #57 poslato: 22. April 2010. u 09:37 »
Polako, dečko... ne daj Bože da proradi Katla! Nikom ne bi bilo dobro.

Pa ne daj boze da proradi. Ja ni nezelim da se Katla probudi. Kada sam procitao sta je sve bilo kada se prosli put probudila, niko nebi sada zeleo da se to opet dogodi.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #58 poslato: 22. April 2010. u 14:22 »
da li ti vulkanski Cb-ovi uopste nesto ispustaju (pretpostavljam kisu ne) ne vidim ih na ovim slikama, vide se munje, ali na dnevnim slikama Cb se uopste ne vidi...

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #59 poslato: 22. April 2010. u 23:13 »
Miloše, fotke su za 10+.
Vulkanolozima je Eyjafjallajökull, praktično prestao biti interesantan i sad su sve oči okrenute ka 20-ak km udaljenoj Katli.
Veliki je broj onih koji su ubeđeni da će se Katla javiti, pa makar i za nekoliko meseci, a baziraju svoje mišljenje na istorijskoj činjenici da je proradila svaki pun nakon erupcije Eyjafjallajökull-a.
Uostalom "živi bili pa videli!"