Ej. ćao! Dugo nisam bio ovde, a štagar je novih tema - poslastica (k'o kad se vratiš kući pa zatekneš gomilu novina i pisama pa se daš na čitanje).
Ne znam za meteo lokatore (štaviše, nisam siguran da su postojali ikakvi lokatori - nisam video ni jedan, mada sam '99. bio u PVO odbrani Niša, 'al ga odbranismo), no, prilično sam siguran da su radili nešto s oblacima.
Najupečatljivija stvar se desila negde oko 22. aprila (u toku noći) kad sam gledao kako se teški i niski oblaci iznad grada razmiču (bukvalno je napravljen procep u oblacima), NATO dejstvuje, a potom se oblaci vraćaju na mesto. Ćao đaci. Nema šanse da je to bilo slučajno. To je bilo toliko neprirodno da je izgledalo k'o predstava. Nama dole je ionako bilo isto bilo oblačno ili ne: ne vidimo ih pa ih ne vidimo. Samo pucaj, pa šta bude.
A što se tiče kontrole vremenskih prilika, koliko znam, Ameri imaju još od kraja pedestih na Aljasci postrojenje za ispitivanje delovanja magnetnih polja (po nekom Teslinom principu) na globalna klimatska dešavanja.
U Vijetnamu su svašta radili sa hemikalijama i "prskanjem" oblaka.
Prva mirnodopska upotreba rasterivanja oblaka je bila (zvanično) za olimpijadu u Moskvi '80
Početkom jula u Grčkoj, kad sam ja bio tamo (a biće kraća reportaža o tome), bila je popularna priča da je kišovito zbog toga što su Nemci napravili lepo vreme kod njih za svetsko prvenstvo. Uopšte mi nije teško da poverujem u to. Mada, rekla-kazala.