Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2010.  (Pročitano 42561 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Maj 2010.
« Odgovor #80 poslato: 18. Maj 2010. u 19:26 »
GFS za naredne dane crta porast temperature, naročito za dane vikenda. Ono što mi na kartama najviše privlači pažnju su prilično jake nestabilnosti, koje se crtaju od petka, pa nadalje. :) Odavno GFS nije crtao CAPE od preko 1500 J/kg, kolko se crta za nedjelju...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #81 poslato: 18. Maj 2010. u 22:46 »
Pa sad je pravo vreme za te stvari....maj i jun su idealni...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #82 poslato: 18. Maj 2010. u 23:16 »
Kako sada stvari stoje do kraja meseca nema naznaka stabilizaciji vremena. Od petka temperature malo iznad 20C ali sa čestim pljuskovima i grmljavinom, a lokalno su moguće i obilnije padavine.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #83 poslato: 19. Maj 2010. u 09:06 »
Nova ciklonarna aktivnost u Sredozemlju po EC-u usled upada hladnog vazduha u Sredozemlje za 7-8 dana.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #84 poslato: 19. Maj 2010. u 22:33 »
U subotu moguće obilne padavine,EC crta čak 30mm :!: :!:

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #85 poslato: 20. Maj 2010. u 11:37 »
Da, al' će biti konvektivna oblačnost, i oni sporopokretni Cb-ovi, što znači da negdje može da padne i 100mm, a negdje da ne padne ni kapi... Vidjećemo, nadam se da padavine neće biti baš toliko obilne, previše ih je bilo ovoga maja.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #86 poslato: 20. Maj 2010. u 12:08 »
 ^^ ^^ A strujanje je sever-severoistok ka jugu-jugozapadu !!!Auuuu  :o  !!Biće veselo ovde...oblaci idu direktno sa Gledićkih planina  ka meni..Može biti velikog potopa  :!: :!: Videćemo...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #87 poslato: 20. Maj 2010. u 12:41 »
Jako zalminjivu situaciju crta GFS pocetkom sledece nedelje a to se narocito odnosi na Vojvodinu.
Opet postoji mogucnost obilne kise i nesto hladnijih dana.
Naravno to je GFS pa ne treba shvatiti ozbiljno...

Na mreži Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #88 poslato: 20. Maj 2010. u 17:35 »
Dugorocna prognoza koju sam danas nasao u ''Alo'' novinama:
Citat
Prognoza vremena za leto za Beograd i niže predele Srbije
Čekaju nas vlažni jun, vreo jul i hladnjikavi avgust!!!
Četvrtak - 20.05.2010
Iako u ovom trenutku tako ne deluje, uskoro nam dolazi leto. Period godine koji se obično smatra najtoplijim biće varljiv, a od početka juna do kraja avgusta smenjivaće se topli i hladni periodi, što je inače glavna karakteristika vremenskih prilika u podneblju Srbije, objašnjava za „Alo!“ meteorolog Nedeljko Todorović.

- U većem delu juna biće promenljivo vreme sa čestim pljuskovima i grmljavinom, naročito u drugoj polovini meseca. Ponegde će biti i nepogoda sa olujnim vetrom i gradom. Najtopliji deo meseca i ujedno suv period očekuje se od 9. do 15. juna. U julu se prognozira toplo vreme sa nekoliko kratkotrajnih zahlađenja sa pljuskovima i grmljavinom ponegde, kao i nepogoda sa gradom - objašnjava Todorović.
Druga polovina jula biće najtopliji period leta, s nekoliko dana u kojima će se maksimalna temperatura kretati između 35 i 37 stepeni. U avgustu će pretežno biti toplo, ali sa tri izražena zahlađenja s pljuskovima i grmljavinom, a u pojedinim krajevima i nepogodom sa olujnim vetrom i gradom. Najizraženije zahlađenje krajem meseca, koje bi predstavljalo i kraj toplog dela leta i ulazak u pozno leto u septembru.

LINK
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #89 poslato: 20. Maj 2010. u 17:42 »
Pametan covek.Rekao im je ono sto se u 95 posto slucajeva desi i naravno da nece da se objasnjava sa nekim, ko ne moze da shvati da ta prognoza nije izracunata, nego je to ono sto mozemo skoro uvek da ocekujemo.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #90 poslato: 20. Maj 2010. u 19:24 »
Pametan covek.Rekao im je ono sto se u 95 posto slucajeva desi i naravno da nece da se objasnjava sa nekim, ko ne moze da shvati da ta prognoza nije izracunata, nego je to ono sto mozemo skoro uvek da ocekujemo.
Profesore gencicu ja sam u par navrata bas kao i ti sad komentarisao takve prognoze(od strane RHMZ) i bio sam pomalo kritikovan na forumu, naravno nista zlonamerno.

Ovakva prognoza jednostavno tesko da moze da se promasi jer je sve izreceno vidjeno od kad postoje merenja.
Naravno da nece biti snega u letnjim mesecima ali ni temperature preko 35C ne treba ocekivati bar ne u vecem delu leta, a preko 40C svakako ne.
Oluje su normalna pojava tokom leta i bice ih kao i uvek.Mene najvise interesuju padavine koje su vec mesecima iznad normale i pitam se dokle?
Jedino sto je precizirano je ta druga topla polovina jula i temperatura do 37C, aj videcemo.
Valjda ce se neko setiti ovih postova za dva meseca...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #91 poslato: 20. Maj 2010. u 20:01 »
Videcemo, videcemo.... :D

Slazemo se po pitanju sezonskih prognoza

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #92 poslato: 21. Maj 2010. u 11:29 »
Od utorka nam se vraca leto...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #93 poslato: 21. Maj 2010. u 11:42 »
Da na par dana, ustvari do kraja naredne sedmice. Ali izgleda da će biti uslova za popodnevne pljuskove u drugom delu nedelje.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #94 poslato: 21. Maj 2010. u 11:50 »
 ^^ ^^ Ne do kraja sedmice,već u periodu od utorka do petka po EC-u.Inače EC i dalje drži obilnije padavine sutra kod mene.GFS sutra daje obilnije padavine zapadu zemlje u jutarnjim časovima.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #95 poslato: 21. Maj 2010. u 12:00 »
Ma neka pada kisa, samo da je toplo.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #96 poslato: 21. Maj 2010. u 12:49 »
Tako je Kimi nek kod tebe ide sutra kiša, meni treba sunčan dan za svadbu -) Koliko sam video postoji šansa za kišu i pljuskove sve do ponoći, ali se do jutra očekuje razvedravanje i sutra pretežno sunčano, uz razvoj dnevne oblačnosti i malu šansu za neki pljusak. Naravno uz sunce prijatno toplo. Može neko da potvrdi?

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #97 poslato: 21. Maj 2010. u 12:54 »
 ^^ ^^ Evo ja potvrđujem  :D  ;) Držim ti palčeve da se što pre razvedri kod tebe a i da ne bude pljuska sutra :super: :super:

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #98 poslato: 22. Maj 2010. u 01:01 »
Zna li neko koji aparat sluzi za merenje sunceve svetlosti u periodu od par meseci. Treba poznaniku zbog nekih solarnih panela! A posto ne znam gde da postavim pitanje,onda stavih ovde?!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #99 poslato: 22. Maj 2010. u 10:13 »
Ja samo znam za helliograf, ali njemu treba da se menja ona trakica svaki dan.