Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2010.  (Pročitano 42575 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Maj 2010.
« poslato: 27. April 2010. u 13:04 »
Evo da zapocnem prognozu za maj mesec.

Prvih nekoliko dana u maju imacemo pravo letnje vrema sa temperaturama od 25C do 30C. Uzivajte u lepom vremenu.  :sunce

Van mreže Stefano

• Administrator
Odg: Maj 2010.
« Odgovor #1 poslato: 27. April 2010. u 13:20 »
obicno posle ovakvog aprila u maju imamo tople dane, makar na pocetku, pamtim vise godina sa takvim razvojem dogadjaja...

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Starost: 52
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
« Odgovor #2 poslato: 27. April 2010. u 13:28 »
 :sunce :sun :P
Ako bude OK za prvomajske praznike(roštilj i to),onda me Đurđevdan i ne zanima...
 :smartass:
Jes' da imam rođake koji slave taj dan,ali ionako sjedimo u kući i družimo se...
Čini mi se,da malo i ja pametujem,da bi za Đurđevdan,odnosno par dana prije moglo biti nestabilno...
 :smartass: :smartass: :smartass:
To je k'o da sam rekao da će u januaru pasti snijeg.
 :lmao: :lmao: :lmao:
Ionako prave vrućine nema prije juna,pa da se skidamo u šortseve i tako to...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #3 poslato: 27. April 2010. u 13:30 »
Ali nije zgoreg pomenuti da modeli trenutno vide posle toplog početka meseca vrlo brzo ciklonalnu aktivnost u Sredozemlju koja bi uslovljavala promenljivo vreme sa čestom kišom. Da se neki ne iznenade i nerviraju opet u maju. A naš narod kaže da su majske kiše najvažnije za sve što iz ove naše zemlje raste.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #4 poslato: 27. April 2010. u 13:30 »
GFS 06Z crta popodnevne pljuskove već 1 maja,uglavnom na istoku i severoistoku.

Ali nije zgoreg pomenuti da modeli trenutno vide posle toplog početka meseca vrlo brzo ciklonalnu aktivnost u Sredozemlju koja bi uslovljavala promenljivo vreme sa čestom kišom. Da se neki ne iznenade i nerviraju opet u maju. A naš narod kaže da su majske kiše najvažnije za sve što iz ove naše zemlje raste.

Tako je  :D :D :D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #5 poslato: 29. April 2010. u 09:10 »
Dominacije polja visokog vazdušnog pritiska sa početka meseca se produžava većim delom prve dekade. Uz priticanje toplog vazduha sa jugozapada koje će biti uslovljeno ciklonalnom aktivnošću u zapadnom Sredozemlju, temperature od 25°C do 30°C će biti prisutne u celoj prvoj sedmici I dekade. Bitniju promenu izgleda možemo očekivati tek pred kraj prve dekade maja.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #6 poslato: 29. April 2010. u 09:34 »
Da,tako je to po EC-u,ali već od 2 maja kreću popodnevne nestabilnosti.

Ali to može još dosta da se menja,evo na primer samo jutrošnji EC 0Z je pomerio ovu ciklonu znatno isočnije,odnosno bliže nama.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Nicisy

• *
« Odgovor #7 poslato: 29. April 2010. u 15:27 »
RHMZ-prognozira fino vreme za maj red sunca red kise

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #8 poslato: 29. April 2010. u 22:09 »
EC za sutra daje temperaturu za Vrbas 21C sto je premalo jer se sutra ocekuje letnji dan sa Tmax 25C.
EC uopste za sledeca cetiri dana prognozira Tmax do 23C a vecina prognoza najavljuje pravo leto.
Naravno da bi voleo da Ec bude upravu ali mislim da to nije realno.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #9 poslato: 29. April 2010. u 22:43 »
Stvarno baš visoke temperature za početak maja! nećemo valjda iz proleća ući u leto! valjda će biti zahladjenja krajem prve dekade!  :blahblah:

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #10 poslato: 29. April 2010. u 22:50 »
Stvarno baš visoke temperature za početak maja! nećemo valjda iz proleća ući u leto! valjda će biti zahladjenja krajem prve dekade!  :blahblah:
Pa ne vidim sta je nelogicho iz proleca uci u leto? Necemo valjda iz proleca u zimu? :S ...Mene bash raduju ove najavljene temperature za pocetak maja oko 30C...da potraje sto duze!

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #11 poslato: 30. April 2010. u 08:58 »
Po jutrošnjem EC 0Z-u ciklona u Sredozemlju je još istočnije i još je bliže nama.Temperatura po visini je ublažena,a zahlađenje je ušlo  iz 192-og sata u 168-sat.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #12 poslato: 30. April 2010. u 13:30 »
Cape za sutra

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #13 poslato: 02. Maj 2010. u 22:14 »
Sutra će biti razvoja i pljuskova.Najveće šanse na zapadu,severu i na krajnjem istoku Srbije.Evo ESTOFEX:

Citat
... E-Croatia, Hungary, E-Austria, parts of Slovakia, SE-Poland, N-Romania and W-Ukraine ...

The NE-ward moving surface depression over Poland intensifies step by step, pushing a warm front to the north (06Z central Poland to central Belarus / 18Z Latvia to N-Belarus). Cold front remains ill defined during the fist part of the forecast, becoming more organized over NE Poland and Lithuania after 00Z, as differential thermal advection becomes stronger due to the intensifying depression. This scenario leaves behind a broad warm sector, confined to the east by a dome of dry, continental air beneath a strong high pressure. At upper levels, weak ridging overspreads the area, as the upper trough over SW Europe starts to drip off, but attendant geopotential height rises are negligible for the expected thunderstorm probabilities.

GFS seems to be on track concerning BL quality with dewpoints alread at or above 10°C and 11-15°C present south of Hungary. A streak of steep mid-level lapse rates overspreads the warm sector and the immediate area of the slowly eastward moving cold front, so 500 to isolated up to 1000 J/kg MLCAPE are a reasonable guess with maxmized values, where BL moisture maxes out.

Shear beneath weak ridging is moderate to strong with DLS of 15-20m/s, the same for the 0-3km shear along the front and good veering with height (250m^2/s^2 in the lowest 3km), so multicells and an isolated supercell are well possible. Latest data hints on highest probabilities over SE-Poland/W-Ukraine due to favorable overlap of shear/instability with an attendant large hail and severe wind gust risk. Also in this area, environmental conditions improve throughout the afternoon for LL mesocyclone development with an isolated tornado risk, especially along the front where dewpoints max out. The severe risk diminishes to the south, although an isolated large hail event is possible with 15m/s DLS and locally up to 500 J/kg MLCAPE. Overall thunderstorm coverage decreases after sunset but keeps going well into he night along the front, over SE-Poland/W-Ukraine and SW Belarus.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #14 poslato: 04. Maj 2010. u 09:42 »
Izgleda da ce tokom danasnje noci prolaziti dobre celije blizu servernih delova nase zemlje, videcemo...

Bice dobrog vetra uz ove celije

Sto se tice naredna dva dana, i dalje izgleda cetvrtak najzanivljije, ali o tome vise sutra!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #15 poslato: 04. Maj 2010. u 10:38 »
Danas opet ima šanse za konvekciju na krajnjem jugoistoku Srbije. Planinski venci na bugarskoj granici će verovatno veći deo toga zadržati za sebe.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #16 poslato: 04. Maj 2010. u 19:07 »
RHMZ za Djurdjevdan u celoj Srbiji najavljuje pljuskove i svežije vreme! u Beogradu oko 24 stepeni!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #17 poslato: 04. Maj 2010. u 20:53 »
Evo mene posle 5 dana, ostao sam bez interneta ali ruku na srce po ovakvom vremenu sam prilicno nemotivisan.
Nisam pratio modele ali cu sad pogledati da vidim sta nam se sprema u sledecih par dana.
Ipak mi je potrebna mala pomoc da mi kazete kako se vreme ocekuje u BG sutra popodne a posebno uvece.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #18 poslato: 04. Maj 2010. u 20:57 »
  ^^

Pljuskovi i grmljavina :kisa: Ali je mnogo zanimljiviji četvrtak i to posle podne kada su moguće i obilnije padavine..

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #19 poslato: 04. Maj 2010. u 22:10 »
Zanimljivo.. i daje mi nekako cetvrtak vise dira oci ovako kad pogledam modele... kad vec ecm crta ovoliki cape, verovatno ce ga i biti...

E sad ostali parametri su vazni jako, da se vidi kolika je ozbiljna stvar..
Vlage ce biti na svim slojevima kako sam gledo...

E sad ovo prevesti na srpski dosta tesko, nekako bi se moglo reci ispadanje kolicine padvina, ili ne znam ni ja prevesti :nelupaj:(nemoje mi zameriti)... sustina je da iz ovoga se moze predpostaviti kolika bi kolicina padavina moglo ispasti, znaci dali ima sansi za provalu oblaka...

Bice konvergencie uz dobar cape na jugoistoku...

Thomson solidan u celoj zemlji

I sto je najbitnije jel ima sansi za Super celije? Odgovor

Znaci cetvrtak trenutno izgleda dosta ozbiljno, al videcemo sutra kako ce modeli da vide stvari. U svako slucuja foto aparate u ruke ova dva dana, ponajvise u cetvrtak!