Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2010.  (Pročitano 42571 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Maj 2010.
« Odgovor #100 poslato: 22. Maj 2010. u 11:18 »
Do daljnjeg sve toplije i veoma nestabilno vreme sa smenjivanjem sunca, oblaka i povremenim pljuskovima sa grmljavinom. Zanimljivo da bi krajem nedelje temperature ponegde mogle da budu i 30 stepeni. 

Što se tiče kiše što je previše, previše je. Pola placa mog drugara je poplavljena. Zemlja više ne upija ni kap, ovo je kraj. Brine me najava novih kiša.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #101 poslato: 22. Maj 2010. u 14:30 »
takvo vreme baš zna da mi dosadi (prošle godine smo beše imali dug period promenljivog vremena u maju ili junu)

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #102 poslato: 22. Maj 2010. u 14:36 »
Al gfs za sad stabilizaciju i temperature preko 30C za pocetak juna. Bilo bi fino da se to ostvari, pa da umesto da ucim za ispite idem da se suncam :p

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #103 poslato: 22. Maj 2010. u 23:37 »
Necu linkovati karte za sutra, al izgleda da od sutrasnjeg dana pocinju dva  dana zanimljiva . Sutra ce biti izgleda lepsih grmljavina, ali ono slag na tortu i dosta ozbiljnije stvari se crtaju za utorak. Opasni su parametri za utorak... nije za salu!!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #104 poslato: 23. Maj 2010. u 00:04 »
Sic daleko je pocetak juna, za sad se moze reci da ce od utorka doci do osetnijeg otopljenja uz mogucnost nestabilnosti ali poslednji izlazi EC-a i GFS-a prognozira od sledeceg petka ponovo blago zahladjenje i mogucnost novih padavina, ali o tome tek od ponedeljka.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #105 poslato: 23. Maj 2010. u 00:39 »
Što se tiče sutrašnjeg dana, te nestabilnosti su se crtale još odavno. Biće nešto jači oblaci nego danas, al će se još sporije kretati. CAPE lokalno preko 1500 J/kg.
A ovo za utorak je počelo tek danas da se crta, tako da je pitanje hoće li izdrćati na kartama.
Biće čak i u ponedjeljak nestabilnosti, tako da ćemo imati jedan kontinuiran period nestabilnog vremena, koji je još juče počeo...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #106 poslato: 23. Maj 2010. u 00:48 »
Sto se tice utorka Milose da se crta samo od danas jace nestabilnosti, stim se ne bih slozio, barem sto se tice Vojvodine. Crta se vec 2-3 dana dosta ozbiljan scenario, barem za Vojvodinu! Naravno EC je druga prica manji Cape kao i uglavnom kod ECM-a, ali moram priznati kao ljubitelj ECM-a da GFS puno bolje prognozira nestabilnosti. E sad ostaje da vidimo mozda se to jos promeni do utorka, ali kazem da GFS vec 2-3 dana crta ozbiljan scenario za utorak u Vojvodini, da ne pricamo o Madarskoj( ali mi stim nemamo nikakve veze).Ocu da kupim u ponedeljak stalak za foto aparat... pa se nadam najboljem mogucem scenariu, naravno bez ozbiljnih steta...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #107 poslato: 23. Maj 2010. u 02:13 »
ETA izbrisala sve padavine do daljnjeg! Blago njoj :)

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #108 poslato: 23. Maj 2010. u 07:59 »
Evoga  utorak...jako lepo crta GFS kako de ce celije prolaziti! Znaci i dalje nije za salu, verovatno ce vec u slabiljem izdanju kotrljati vec na nasu teritoriju, ali to se ne zna unapred!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #109 poslato: 23. Maj 2010. u 11:49 »
Ponekad nije dovoljan samo visok CAPE da bi se formirali jači oblaci. Koliko sam uspio da zaključim, ako se dobro poklope ostali parametri, što je viši CAPE, veće su šanse da oblaci budu jaki (tj. da odu više u visinu), jer CAPE index je ništa drugo, nego potencijalna energija konvekcije...
Znam da vrlo često ljeti iznad Jadranskog mora CAPE bude i preko 3000 J/kg, a da se pritom ne formira ni jedan jedini cumulus.
Zatim, smicanje (shear) ponekad može biti od presudnog uticaja, a nisam primijetio da će biti nešto jako u utorak.
I za kraj, da ne bih zalazio u ostale parametre, ono što mi je prvo sumnjivo je da se za utorak kod nas ne crtaju nikakve padavine, čak ni na krajnjem sjeveru. A obilne padavine su prvi preduslov da bude jaka oluja. :)
Što se Mađarske i Slavonije tiče, to je već druga priča.
Zaključak, ne očekujem neku posebnu akciju u utorak. Pljuskova sa grmljavinom bi moglo biti na sjeveru i sjeverozapadu Vojvodine u večernjim satima, a u ostatku zemlje teško...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #110 poslato: 23. Maj 2010. u 12:40 »
Naravno... pa ako se samo neko oslanja na Cape onda se jako vara. Ajde da vidimo moje neko misljenje sto se tice utorka!
Cape- jos je vise gurnuo jaci cape zadnji izlaz GFS-a al ovo da zaboravimo, nista ne znaci ovo, moze biti puno manji cape a 10 puta jaca oluja

Ajmo dalje: Evo smicanja kojaa je jako vazan parametar sto tice jacih oluja ( stvaranje supercelija), ja mislim da ovo smicanje pored ovolikog Capea ako ga bude tolko kolko GFS crta, nije za bacanje. Samim tim mislim da ovo smicanje lepo izcrtava liniju gde bi mogle celije da se krecu, stvarajuci se u Sloveniji i kretati se prema jugozapadu Madarske, i prema Slavoniji ulazeci u nasu zemlju na zapadu Vojvodine. Eee tu je zakopano pitanje, da li ce se te celije ako se budu formirale ulazeci u nasu zemlju na zapadu Vojvodine oslabiti? Puno puta je scenario da oslabe te celije, ali sta ako nece? :D Znaci mislim da ne treba iskljuciti mogucnost, parametri su tu barem kod GFS-a.

Ajmo dalje da vidimo thomsonov index, ja mislim da nije za bacanje

Vlage ce biti

Znaci 100% u prognozi nema, isto ovo moze da bude ispala pa da bude samo obicnih grmljavina na nasoj teritoriji ali mislim ako e ostvari ovo sto crta GFS onda ne treba iskljuciti 100%-no mogucnost ozbiljnijih stvari. Moram i to naglasiti da je ECM totalna druga prica drugi svet. Sacekacu jos sutrasnje vece, pogledati WRF- MM5, pa cu i onda izneti misljenje!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #111 poslato: 23. Maj 2010. u 13:06 »
Dobra i detaljna analiza. :) Slažem se sa tobom oko većine činjenica koje si naveo, a jedino oko čega se razilazimo je ovo:

Eee tu je zakopano pitanje, da li ce se te celije ako se budu formirale ulazeci u nasu zemlju na zapadu Vojvodine oslabiti? Puno puta je scenario da oslabe te celije, ali sta ako nece?

...Što sam ja ubijeđen da će te ćelije oslabiti kada uđu u naše krajeve, naročito kad uđu dublje u naše teritorije. Naravno, prema GFS-u, kao što si ti već rekao, ima potencijala da jače ćelije odu čak i dalje od Beograda, ali ne treba odbaciti ni EC koji crta znatno slabije nestabilnosti.

Ono što mi je još privuklo pažnju, a ide u prilog nevremenu kod nas su jaki geostrofski vjetrovi zapadnih smjerova, koje crta GFS, što znači da će se oblačnost brzo kretati.

Kao što si već rekao, u prognozi nema 100%, zato i jeste ovako zanimljivo komentarisati i diskutovati. Pogotovo kad je u pitanju ovako nešto što zvanične prognoze ni ne pominju (obratite pažnju na RHMZ-ovu prognozu).

Šteta što se i ostali članovi ne uključe malo u diskusiju. Ja i dalje nisam veliki optimista, ali više nisam ni tako siguran šta će biti. :) Vidjećemo šta će reći sutrašnji izlazi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #112 poslato: 23. Maj 2010. u 13:15 »
Pa spomenuo bih ovo što je Milosh  već rekao,dakle,postoje zaista vrlo dobri uslovi za dobre oluje,ali GFS gotovo da ne crta nikakve padavine (zapravo crta neke slabašne padavine Vojvodini u toku  večeri i noći na sredu)...Takođe,trebalo bi biti razvoja u utorak i na zapadu i jugozapadu Srbije.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #113 poslato: 23. Maj 2010. u 13:22 »
Dobra i detaljna analiza. :) Slažem se sa tobom oko većine činjenica koje si naveo, a jedino oko čega se razilazimo je ovo:

...Što sam ja ubijeđen da će te ćelije oslabiti kada uđu u naše krajeve, naročito kad uđu dublje u naše teritorije. Naravno, prema GFS-u, kao što si ti već rekao, ima potencijala da jače ćelije odu čak i dalje od Beograda, ali ne treba odbaciti ni EC koji crta znatno slabije nestabilnosti.

Ono što mi je još privuklo pažnju, a ide u prilog nevremenu kod nas su jaki geostrofski vjetrovi zapadnih smjerova, koje crta GFS, što znači da će se oblačnost brzo kretati.

Kao što si već rekao, u prognozi nema 100%, zato i jeste ovako zanimljivo komentarisati i diskutovati. Pogotovo kad je u pitanju ovako nešto što zvanične prognoze ni ne pominju (obratite pažnju na RHMZ-ovu prognozu).

Šteta što se i ostali članovi ne uključe malo u diskusiju. Ja i dalje nisam veliki optimista, ali više nisam ni tako siguran šta će biti. :) Vidjećemo šta će reći sutrašnji izlazi.

Pa to i ja zalim da nema vise nas koji diskutuju o ovakvim stvarima, bilo bi interesantno.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #114 poslato: 23. Maj 2010. u 13:23 »
Milose i Gabes ja bi se bas ukljucio u ovu diskusiju ali je ovo za mene nepoznanica, tek sad citajuci vase postove vidim da postoje mnogi preduslovi da bi dosli do jedne jake oluje. Naravno znao sam to i ranije ali sam sad posebno obratio paznju, mozda po prvi put usao u neku dublju analizu.
Trudicu se da naucim sto vise...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #115 poslato: 23. Maj 2010. u 13:30 »
Definitivno spanska sela za mene :) RHMZ kaze da ce biti lepo i suncano, to primetih...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #116 poslato: 23. Maj 2010. u 14:08 »
RHMZ kaze da ce biti lepo i suncano, to primetih...

Nije isključeno da će tako i biti, ali morali su, ako ništa, da napomenu mogućnost za pljuskove sa grmljavinom, makar na krajnjem sjeveru...
Moramo malo da ih kritikujemo... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #117 poslato: 24. Maj 2010. u 18:36 »
I šta na kraju zaključismo za sutra ?
Modeli nisu promijenili priču od juče, tako da nema potrebe da ih sada previše analiziramo.
Moje mišljenje je da su najveće šanse da sutra ne bude ništa kod nas (55% :)). Ali zato, ako bude išta, biće to lokalna nevremena na sjeveru zemlje, u pravom smislu te riječi, a ne kao ovi izolovani pljuskovi koji su obilježili prethodnih par dana...
Vidjećemo, ništa se ovdje još ne zna. Živo me zanima šta će reći ESTOFEX, nešto mi govori da će nas staviti u 1.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #118 poslato: 24. Maj 2010. u 19:25 »
Vrlo verovatno da je ono sto je problem oko koga se vodi rasprava, mehanizam podizanja cestice do LFC(nivo slobodne konvekcije).Dzaba svih parametara i uslova ukoliko ne postoji neki mehanizam za ''lift'' tog delica.Za to treba traziti karte neke konvergencije vetrova u prizemlju, kao i frontove ili advekciju vrtloznosti(za ovo nisam siguran, samo sam cituckao).Kada je taj osnovni uslov ispunjen, tek onda mozemo da pricamo dalje.... tako da ne znam... :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #119 poslato: 24. Maj 2010. u 21:17 »
Pa sto se tice sutrasnjeg dana, ja cu spomenuti za sever zemlje... parametri su tu, al de su se promenuli stvari u negativu? Zasto GFS samo  na krajnji sever uvlaci mogucnost grmljavina? Pa naravno u vlagi je problem...

E sad za sta ce ova vlaga biti dovoljna neznam, mozda samo u Madarskoj bude akcije, a mozda i mi profitiramo! U svakom slucaju ja cu spomenuti sever, pa puklo kako puklo! U svakom slucaju smicanje po visini je tu, nestabilnosti ce biti, ee sad ova vlaga da ce bit dovoljna... pitanje! Sacekacu jos WRF