heh, jedan skeptik, drugi vizionar...
/a istina valjda negde izmedju?/
Od toga taj skeptik je meteorolog (toliko o izvorima), a vizionar se bavi drugim naukama. Pa ti vidi sama.
Da, istina je tamo negde (the truth is out there), postoji.
Hm, svesno izazvane... Pa šta da ti kažem, beket, meteorološki gledano, to je više u domenu Sci-Fi.
Čovek može malo toga namerno da pravi i da bude kontrolisano. Može da izazove kišu zasipanjem vodnih oblaka bez padavina suvim ledom (čvrsti ugljen-dioksid), može da se zaluđuje idejom da sprečava ili ublažava grad (pošto sam radio protivgradnu zaštitu, znam kako to ide: ako je grad naumio da pada, ma nema te sile koja će da ga spreči - sve ostalo je sovjetska teorija koju smo preuzeli iz najboljih namera, a ustvari je javna tajna da to i nije bogznašta), može da rastura prehlađenu maglu puštanjem spreja tečnog propana (i to zaista radi, ali na vrlo malim područjima). Da, svaki ljubitelj bašta može da pravi dugu (Boce je imao divan avatar koji to objašnjava).
Sve ostalo je budalaština i zaluđivanje. Sigurno. Ma kakvo rasturanje oblaka, ljudi moji? Jes', k'o da avioni ne umeju da lete kada je oblačno... Da je to istina, razmakli bi ovaj vulkanski oblak i iznad Moskve bi bilo večito vedro, kao u Dolini smrti, Kalifornija (zvanično lokaciji sa najmanjom godišnjom oblačnosti).
A novine i beletristika su puni budalaština... Svako danas može 'nekažnjeno' da pravi 'Dan posle (malo) sutra' i da bude Roland Emerih. Filmovi kataklizme su nekad bili pravljeni sa ciljem da se svetu donese poruka o potrebnoj ljudskosti i jedinstvu, a sada samo da se prikažu vizuelni efekti na filmu.
Dobro, ne kažem da ja znam sve iz meteorologije samo zato što sam pro. Ali bar znam šta je moguće, a šta nije. Svaki meteorolog to zna (ili treba da zna). Na drugoj strani, ima i slobodoumnih ljudi (pa i meteorologa) koji tvrde da vreme diriguje Sunce svojim emitovanim čestičnim zračenjem Sunčev vetar) u tolikoj meri da se zanemaruje kondenzacija vode kao pojava u atmosferi koja stvara oblake i kišu, pripisujući te tvorevine rezultatima upada jona u atmosferu. Poređenja radi, to je isto kao i da je rezultat premazivanja hleba nekim namazom ustvari rezultat brojnih lančanih reakcija mirko razmera na Neptunu umesto naših pokreta ruku.
Što se modifikacije klime tiče, ljudska aktivnost može da modifikuje samo određene karakteristike na strogo lokalnom nivou. To je rezultat ne težnje da se klima kontroliše, već posledica ljudske aktivnosti. Pri ovome mislim na nešto tipa postojanje gradske klime (urbana toplotna ostrva), stvaranje veštačkih akumulacionih jezera u menjanje klime doline u klimu jezera, ali sve je to zanemarljivih prostornih razmera. Klima je, po definiciji, uobičajeno stanje atmosfere, nešto vrlo statično, statistički presek odigranih vremenskih stanja u višegodišnjem (bar višedecenijskom) nivou, te je takav (i prostorno i vremenski) veliki sistem
teško menjati, naročito svesno. Postojali su brojni projekti za promenu klime, ali sve što je od njih ostalo su strašne vremenske mašine koje plaše mališane u crtaćima (nagledao sam se toga, jer imam dva kom. u kući). Realno, svaki takav projekat je bio fijasko.
Dakle, sa meteorološke strane, temu shvatam samo kao razmatranje svesnih uticaja na vreme. I to ne na ukupno vreme, nego samo na ono na šta se do sada moglo uticati. Svaki dalji veštački uticaj na vreme je dostojan napretka nauke, i to tako da će za to znati svako civilizovan (mrzim tu reč, ali 'ajde) na ovoj planeti (kao npr. pronalazak naizmenične struje). Ali da bih pristao da te priče shvatim za ozbiljno, prvo to mora da se dogodi. Bez Photoshopa.