Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Joe Bastardi i drugovi-European Blog  (Pročitano 44813 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Joe Bastardi i drugovi-European Blog
« poslato: 24. Maj 2010. u 15:01 »
Otvaram ovu temu s ciljem da ime ovog meteorologa priblizim ljudima koji ucestvuju u radu naseg foruma kao i svim posetocima.
Joe Bastardi je priznati ekspert za meteorologiju, zivi i radi u SAD-u, a svoje redovne kolumne vezane za Evropu objavljuje na AccuWeather.com, naravno bavi se i drugim temama ali nas zanima najvise nas kontinent.
Pored njega tu su jos dva naucnika i istrazivaca pa cemo povremeno i njihove tekstove objavljivati, jedni su vezani za globalno zagrevanje a drugi za vremenske (ne)prilike u celom svetu.

Posto je vec bilo polemike na ovu temu ja sam se odlucio da delove njegovih(Bastardijevih ali i ovih dugih) kolumni kacim na nas forum i da ih zajedno komentarisemo pa da mozemo i mi da ocenjujemo njihov rad, zasto da ne?
Ima zaista puno zanimljivih tekstova, jedini problem je sto su pisani naravno na engleskom jeziku ali cemo zajednicki lakse dolaziti do najtacnijeg prevoda jer dosta ljudi odavde dobro zna engleski jezik.
Krivo mi je sto ovo nisa uradio jos prosle zime jer je bilo dobrih i tacnih prognoza, znam da ce neki reci bilo je i losih, ali da ne bi nagadjali vise otvorio sam temu gde ce sve biti crno na belo.
Pocecu sa tekstom s pocetka maja pa cu svakodnevno kaciti po jedan dok ne stignem sve koji su do danasnjeg dana izasli a onda cemo vec pruzimati tekstove kad ih i sam autor objavi.

Evo teksta od drugog maja:

SUNDAY MAY 2
Ice melt forecast idea for summer.

I have been making a big deal about the Arctic sea ice returning to levels that are more comfortable, and yet I see people simply in denial over it. I try to be objective about it. I will tell you this... It should be a big summer for ice melt, and while I don't expect it to reach levels we saw in '07, my forecast is for it to bottom out lower than it did last year. We have had an El Nino, and the summers after that are the big ones for ice melt. However, we are starting at a higher level than we did in '07.

The increase in the ice cap will be a one step back, two steps forward function in the cold PDO. I fully expect by 2020, the low points we see to be running near the 30-year means, in other words, it's almost always above, rather than below, as the PDO rules... When it's warm, there is a step down, when it's cold, a step up, and we just have not been able to observe it yet because we did not have a cold PDO develop until after the last warm Nino. But I have given you the sites to look at, so you can watch for yourself. Just understand... the product of the past year's El Nino should mean this does come down more than it did last year, but the cold PDO overall will take care of that with bigger rebounds next year and the year after.

So the forecast is for summer ice to be bottomed out lower than '09, but not as low as '07; however, winter ice next year will be higher than it peaked at this year.

Thanks for reading, ciao for now. ****

Van mreže ciklon

Odg: Joe Bastardi i drugovi-European Blog
« Odgovor #1 poslato: 25. Maj 2010. u 22:10 »
Evo nesto od Jima Andrews-a.
Jako zanimljiva i izuzetno hladna zima u zapadnom Sibiru, temperatura je bila mnogo ispod normale.
Ali zato neverovatno topao april. Tamperatura je dostigla i 32C u nekim mestima.Opsirnije ispod u orginalnom tekstu.

Western Siberia Temperature Flip in April
Apr 28, 2010; 10:51 AM ET

A dramatic flip from severe, even record-setting, cold to unusual warmth has happened over that part of western Asia centered upon the west of Siberian Russia.

The best illustration of this marked shift that has unfolded since the dead of winter may be found in the plains between Novosibirsk and Yekaterinburg.

The city of Omsk suffered an extreme, harsh winter. The coldest month, January, was below normal by 6.8 C, or 12.9 F. The actual mean monthly temperature was a bitter -25.0 C, or -12.9 F.

But the cold broke in March and, in mid-April, unusual warmth blossomed over a vast swath at the heart of Eurasia. In Omsk, this warming culminated on Tuesday in a high of 30.0 C, or 86 F--a hot day even in July. For April as a whole, the mean temperature as of Tuesday rose 5.7 C/10.2 F above normal.

Smaller Tara, lying north of Omsk, suffered a January 8.2 C/14.7 F colder than normal, but the big mid-April spike brought the mean monthly temperature as of Tuesday to 4.9 C/8.9 F above normal.

The April mean monthly temperature has been as much as 7.1 C, or 12.7 F, above normal, this being registered in the city of Yekaterinburg, east of the Ural Mountains.

Interestingly, this week's spike in warmth over western Siberia and neighboring Siberia culminated in a high of 32.1 C, or about 90 F, on Tuesday in the town of Kyuchi, near the Kazakh border.

Van mreže ciklon

« Odgovor #2 poslato: 30. Maj 2010. u 14:22 »
SATURDAY NOON

GLOBAL SEA ICE REPORT.

In case you are wondering, here it is:
http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend. jpg

Pretty close to normal, because the southern hemisphere is on their way toward a record. We are in a post nino retreat in the northern hemisphere, which will reverse this fall ( in relation to averages) and a peak in N hemispheric SUMMER ice will occur in 2011 and 2012, after the big melt season here in the north this year

okay carry on ciao for now *****

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #3 poslato: 07. Jun 2010. u 17:24 »
Brutalna zima 2010/2011 po recima Bastardija.... :super:

HEADS UP EASTERN EUROPE, BRUTAL WINTER MAY BE IN THE MAKING

A couple of notes from yours truly on the upcoming Euro winter.

I do not like the looks of this.

First of all... Northern hemisphere Ice has returned to well below normal. It will not reach the levels of 2007 as there is much thicker ice now than there was then and the turn to cooler than normal in the arctic will occur July on. So the latter part of the ice melt season will be slower. In the meantime..a record southern hemisphere ice season may be in the making! Total global sea ice is currently a shade ABOVE normal.

Globally, this has been a very warm start, but the crash is coming. Last year, in spite of the cold winter I had for the states and Europe, I expected and made note of a spike in global temps. This year, global WINTER temps instead of being over .5C above normal will be near or below normal ( I have -.05C) for the 3 month running mean.

I am expecting much of Europe to average below normal this winter with temps as much as 3c BELOW normal in Scandinavia and south into the Balkans. Western Europe is up for grabs and may be closer to normal..not as bad as last year.. moral is the further east you live, the worst things may be.

This is all I have for this right now, it is only June. I dont want to be mean, but that is as far as I am going right now, so I wont be answering email questions on specifics.

If you are upset that it may be cold again ( although GB and Ireland may be closer to normal) a word of advice... get used to it.. more is on the way in the coming decades

ciao for now ****
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže ciklon

« Odgovor #4 poslato: 07. Jun 2010. u 18:27 »
No coment!
Slovenka hvala ti na ovom postu, ja nisam stigao da okacim nista novo al uskoro cu.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #5 poslato: 07. Jun 2010. u 20:14 »
Zanimljiv je Bastardi.Cuo sam da je imao par fail-ova u vezi kretanja nekih uragana, a i sam znam prateci njegovu kolumnu(zimus) da nije bas bio dorecen u svojim prognozama.Kad je veliko zahladenje zahvatilo Evropu oko naseg Bozica ove godine, on je prognozirao malo drugacije, tj. da ce i nas istocnije zahvatiti to zahladjenje, pa se to bas i nije desilo.Obzirom da su te stvari bile van domena numericke prognoze, moram da kazem da je sve u svemu dobro prognozirao.

Mislim da je malo vise sklon senzacionalizmu, ali eto, mozda ima pravo jer je ipak on dipl. met.

Van mreže ciklon

« Odgovor #6 poslato: 07. Jun 2010. u 23:43 »
E tebe sam cekao profesore Gencicu i tvoje secanje na Bozic za koji sam sigurno znao da ces ga pomenuti, neke stvari dugo pamtis  :D.
Dobar je on, odlican! :first:

O uraganima nisam pratio nista zanima me najvise prognoza Evrope i njena tacnost koja je ipak velika.
On je ekspert meteorologije i imam poverenja u njegove prognoze, a i bilder je  ;D
Zato sam i otvorio temu pa da mozemo da ga kontrolisemo!

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: 08. Jun 2010. u 03:19 »
Provali stvarno kad je i bodybilder :) sad video fotke na Google-u

http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Bastardi

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #8 poslato: 08. Jun 2010. u 08:44 »
Izgleda da su mu diferencijalne jednačine teže od tegova.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #9 poslato: 08. Jun 2010. u 10:22 »
Gledao ja njegove snimke zimus jos i vidim ja sumnjiv mi nesto, uglavnom se i preko odece vidi da li je neko napucan.Kada sam prvi put pokusao da nadjem nesto o njemu, vidim da se cak nesto i takmicio malo.Bio sam odusevljen, obzirom da mi je to stanje tela nespojivo uz fizicare(meteorologe) i sve ljude od nauke.
Ali eto ti... :D

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: 08. Jun 2010. u 13:21 »
Citat
obzirom da mi je to stanje tela nespojivo uz fizicare(meteorologe) i sve ljude od nauke.
Upravo to, izgleda da je podjednako dobar i u tome, trazio sam na google-u i ima dosta zanimljivog... treba covek da bude svestran i da se razvija u vise disciplina.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 08. Jun 2010. u 14:11 »
Stef, ne znam kako kažeš 'upravo to', kada Genčić i ja pričamo o suprotnom i nespojivom.
Istina je da čovek treba da bude aktivan i svestran, ali koji je to čovek koji je apsolutno uspešan u tako nesrodnim stvarima? Pa čak i da ga ima (pade mi na pamet jedan primer, ali nije važno), poenta moje upadice jeste da čovek nije za meteorologiju, pa mu toplo preporučujem da nastavi da glanca tegove, jer ne zna da razlikuje običnu i parcijalnu diferencijalnu jednačinu, a kamoli nešto od meteorologije.
Najzad, prezime mu je... (nije on kriv) ... nalik nekim pogrdnim rečima u engleskom jeziku (nije teško biti fin).

Ljudi, pa valjda znate i sami da je dugoročna prognoza čisto njesra. Zato se on i našao tu, jer šta god da bupne, okruglo pa na ćoše, biće u pravu zbog načina na koji je to prezentovao, jer će opet ispasti istina, a u stvari eto još jedne 'balade u Maksimu i diviziji' :doh:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

« Odgovor #12 poslato: 08. Jun 2010. u 19:52 »
Kamo srece da su mnogi nasi meteorolozi(a puno ih i nema) prethodne zime dizali tegove i bavili se nekim sportskim aktivnostima jer bi im to sigurno bolje islo od samih prognoza, a imali bi i dosta zdravstveno korisnih efekata, pa bar neka korist.

Van mreže ciklon

« Odgovor #13 poslato: 08. Jun 2010. u 23:43 »
TUESDAY 3 A.M.

It's interesting to watch my email. I had been harassed by someone several months ago to whom I try to explain that we are all going to get our answer in 20-30 years as to whether CO2 is a big deal, and he keeps trying to convince me otherwise. After answering him nicely a few times, I shut him off (he got boring) and now he is back, emboldened by the rise in global temps, plainly a nino spike and one that occurs when the PDO warms. To the rational out there, I have been making forecasts well in advance... on the El Nino coming on last year from March, on the cold winter in the states and in Europe in spite of a spike in temps globally, and from February the idea the Nina is coming again, and with it, a major downturn in polar temps.

I don't get how someone can argue that I am wrong on what has happened so far (in the larger sense) and then say I am wrong about the PDO based cooling that is coming.

In fact, it's already starting. Look at what has happened to the Arctic temps. As measured by the Danish Meteorological Institute (they aren't a right-wing think tank, are they? After all, why is it they are seeing this cold like this?)

http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Temps spent much of the winter warmer than normal but are plainly colder than normal now. They will spend the bulk of the time from September through next June below normal.

What is interesting is that if you simply go back and look at the last time this happened (in the 1940s and 1950s) and realize that we are measuring it differently and adjust logically for it, this is like shooting fish in a barrel. Anyone that doesn't understand the change in the PDO to cold (we are talking in a longer term... the last 4-5 months because of the nino have been warm, but it will go into the tank again now that the nina is coming on) will lead to cooling globally because it affects the continents around it, and most of the land mass is in North America, is simply denying reality. And when the AMO changes, it will put the icing on the cake... by 2030, the Earth's temp in the means will be back to where it was in 1978.

Which is interesting because in terms of THE ENERGY BALANCE OF THE EARTH, there is probably no change nor has there been. You see what has happened is the warming is all in the Northern Hemisphere, much of it over land where the air is drier. The shift north of the mean latitude of warmer temps is what causes the "warming" we see in the temps. If it was warming overall, the Southern Hemisphere icecap would not be expanding. The idea that one ice cap will melt the other increase, because of warming is poppycock. Temps are plainly below normal around Antarctica where the is a very strong positive ANTARCTIC OSCILLATION! That is why ice is expanding to what may be a record.. it's cold!!

Here, look for yourself:

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/aao/aao.shtml

Get ready.. we are going to have that in the Northern Hemisphere next winter and the models are now seeing it!

But for those of you that want to email me to argue, don't. You know why. There is nothing you or I can do to change the answer. If you are right, the Earth's temps will not do what I say... in the shorter term or the longer term. Just because all this has been right up to now may simply be dumb luck on my part. I find though the harder I work, the more I look at all sides of the issue, the luckier I am. But maybe this time I will be wrong, and the awesome power of CO2... of which we contribute yearly .075 parts per million, or the equal of a human hair on a 1-km bridge, will beat me down and there will be no fall as I am forecasting.

I like my odds of being right though, more each day.

Sorry, it's nature's way of doing things. I realize that makes us very, very, very, very, very tiny overall, but it's the way it is.

Ciao for now. ****

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #14 poslato: 10. Jun 2010. u 21:03 »

THURSDAY NOON

BRUTAL BRITISH WINTER CAUSED BY BIRDS!!!

Using the logic of Al Gore, who was quoted as saying this:

"We're changing the atmosphere primarily through the burning of fossil fuels," said Gore. This results to higher CO2 levels and rising temperature. "The earth's temperature increases, melting virtually all ice regions of the world,"

... in the face of this:

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

It's obvious that anything goes when it comes to assigning blame. CO2 causes flood, drought, warm, cold, anything and so I have now pinpointed the cause of the bad winter over much of Europe.

Birds. That's right... birds.

It makes sense. We have birds right? Well we had a bad winter, too. So it must be the birds. In fact , it probably has something to do with them flapping their wings. Think about it. The birds must cause the weather, because they are around and weather happens. No matter what the weather, birds have to be the cause. I ask you, has there ever been a time when there were no birds around in your life? Of course not. So we can naturally conclude that birds are the driving force behind the weather.

Now some of you may think, dogs are the cause. I would disagree. Dogs do not fly through the air. Birds do. So the linkage has to be with birds for the weather.

Heh, why not? We have someone that is driving a train with the AGW issue that assigns anything that happens to CO2, well why not birds? Actual facts, from a man who is out to save the planet, then throws away the actual data that shows the planets sea ice is not decreasing, then proceeds to assign blame to a trace gas needed for life, that he is making untold amounts of money from, mean nothing to him or his followers. Cries from people like me to look at all the facts are ridiculed and chastised. So I decided that I can get some noteworthy press also by simply doing what Gore does, pick out something and make it the cause. Birds, it has to be birds; they fly through the air.

Look at it this way. If I can get enough research money to investigate this the rest of my life, then I will be kept busy and won't pay as much attention to people like Al Gore. In a way, it's an investment for the AGW side. No more asking my readers to look logically at weather and climate issues, to come up with an educated idea on where things are going.. winter, summer, the coming years. Instead I can hang out with the birds...

It's working for Al Gore, so why not me?

In fact, now I see why everyone wants those big wind turbines... birds will fly into them, and this will also affect the climate. Aha!! Imagine what I could discover if I only had the funding.

Here is an example... Rain... is wet!!!! Everytime it rains, it gets wet... There is no end to it.

Thanks for reading. Ciao for now. ****

WEDNESDAY 6 P.M.

THIS IS INTERESTING:

http://www.spiked-online.com/index.php/debates/copenhagen_article/8979
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #15 poslato: 11. Jun 2010. u 07:34 »
Kamo lepe sreće da ja mogu tako slobodno da lupetam i da me nije sramota.

Van mreže Zen Master

« Odgovor #16 poslato: 17. Jun 2010. u 08:51 »
Kamo lepe sreće da ja mogu tako slobodno da lupetam i da me nije sramota.

Hmmm znam da mi je prvi post ali kao neregistrovani posmatrač pratim ovaj forum već više od godinu dana pa me samim tim čudi da neko sa tolikim znanjem i vrlo ispravnim i odmerenim stavovima po pitanju meteorologije kakvi su tvoji odjednom da ovako jaku izjavu kako neko lupeta a nije ga sramota. Nadam se da ti neće predstavljati problem da objasniš argumenovano šta je u ovome što Joe Bastardi kaže lupetanje !?
Unapred hvala  :kafa:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #17 poslato: 17. Jun 2010. u 10:12 »
OK, Zen, evo mog odgovora:

1. Postoje različite vrste profesionalaca u svakom poslu, pa i meteorologa. Prvi i važniji su ljudi koji rade svoj posao, a druga vrsta su ljudi koji se nameću u javnosti i sole pamet svima. Ne kažem da u javnosti nema stručnjaka, ali niko od njih nema svoje blogove, svoju kolumnu, svoj sajt. Kkao u svetu, tako i kod nas.
2. Niko na svetu nije ekspert za ceo svet. Svet je užasno veliki i teško je sve videti, pa čak i kada su to podaci koji su složeni u tabele, obrađeni najrazličitijim kompjuterskim programima (čak i modelima, bilo da su to klimatski, prognostički, za granični sloj atmosfere itd). Šta jedan čovek može da zna o trikovima i cakama koje se javljaju u podacima? Nema šanse! Da bi se to provalilo, mora mnogo da se radi na jednom užem setu podataka. Dakle, svi podaci su uzeti 'as is', kao što piše u mnogim disclaimerima (no warranty - ko ti garantuje tačnost svega?). Jedna greščica, i zaključak pada u vodu. Primeri su brojni, da ih ne nabrajam. Ako malo zađem u dubinu, kod većine se javlja isti problem. I sad jedan čovek zna sve to bolje od svih ostalih. Ajde?
3. Marketing je čudo. Svako se reklamira za sebe. Neko od toga pravi biznis, neko ne. Opet, nekom čoveku veruješ već posle prvih nekoliko tekstova, i više ne razmišljaš o tome šta govori, već klimaš glavom 'da, da, verujem ti'. Neverovatan broj ljudi na svetu upravo radi na ovom principu. Skoro svako. S druge strane, svako ko radi svoj marketing, zna te činjenice (ili ih je lepo učio o školi, na poslu, sticao iskustvo). Prva fama koja mi je privukla pažnju bila je o Borisu Koljčickom. On je pravio dugoročne prognoze za nekoliko meseci unapred (4, 6, kako gde). Kao klinac sam mu se divio, ali sam želeo da ga proverim. Kad ono - razočarenje! Ni pola od toga se ne uklapa u istinu. A opet ljudi kažu 'jeste, u pravu je'. Ostvarenje prognoze govori drugačije od datih vrednosti. Najzad, i sam stavih prst na čelo i zapitah se kako sam mogao da pomislim da je jedan čovek toliko pametniji i sposobniji od drugih, od čitavih firmi koje se samo time bave. Naravno da to ne postoji. Od tada (prošlo je više decenija), ne mogu da poverujem da je neko pametniji od sve sile sveta. Čak ni Joe Bastardi. Čak ni ja. ???
4. Svako sa iole mozga može da shvati kako su neki stavovi koje dotični iznosi čist nonsense. Zamisli, ptice su krive za promenu vremena i klime (jedan od njegovih poslednjih napisa). Mašu tako one svojim krilima, a ta talasna kretanja u atmosferi izazivaju superponiranje tih talasa i negde daleko odatle se stvaraju cikloni. Dajte, ljudi, to je izanđala priča zvana 'butterfly effect', samo u novom ruhu! I što je još crnje, ptice više utiču na promenu vremena i klime nego avioni, jer avioni ne mašu krilima. Odvratno, fuj, bljak, rig, bljuv! To je uvredljivo za ljudski um. Ali kako je ljudski um poslednjih decenija, i treba da bude uvređen.
5. Dugoročnu prognozu vremena može da pravi samo onaj ko mislim da je mnogo pametan. To je moj stav. Vrlo decidiran, štaviše. Vreme je ogromna promenljiva, a vremenski procesi se parametrizuju jer se ne mogu precizno odrediti. Svaka parametrizacija daje grešku, a greška na grešku i brzo se dođe do šarenih izlaza iz prognostičkih modela. Čak se mnogi modeli uopšte ne oslanjaju na parametrizaciju pojedinih karakteristika koji žestoko utiču na proemen vremena i klime (a nisu ptice).

Internet je pun svega i svačega. Umesto riznice znanja, to je postao sajam lupetaje. Ja se pomalo sprdam (ako si pažljivo pratio, kao što sam kažeš) sa takvim zaključcima (naročito na temu globalne promene klime) i uživam u tome. Razmišljao sam čak i da pokrenem neki svoj blog gde bih se sit nalupetao i zabavljao kreirajući pogrešno javno mnjenje, ali sam posle rekao sebi da nisam normalan ako to uradim. Biće pacijenata koji će se na to primiti, a onda bi trebalo da me bude sramota prd celim svetom. Međutim, ako je to meni palo na pamet, što ne bi i drugima? I to još za pare! Misliš li da Bastardi sve to radi za džabe? Pokaži mi takvog čoveka na svetu, i ja ću slatko da se nasmejem. Ako pokažeš mene, i tom liku ću da se nasmejem. Ali jako ću se zabrinuti nad svim ljudima koji takve priče uzimaju zdravo za gotovo, nemajući izbora da obogate svoje znanje.

Zene, možeš biti zadovoljan ovim odgovorom ili ne. To je apsolutno tvoj izbor. Najzad, forumi i služe da se razmene mišljenja. Moje mišljenje o Bastardiju, globalnom zagrevanju / hlađenju, heliocentričnoj meteorologiji, geografskom pristupu klimatologiji ('geocentričnoj' meteorologiji), putopisima i narodnim predanjima vezanih za zapažanje vremena i klime, dugoročnoj prognozi, prognozi klime uopšte je... uf, nemam pristojnih reči. I meni pukne ponekad, pa se izrazim kako ne dolikuje pristojnom čoveku. Ali, vidiš, trudim se da zauzdam svoj dugački jezik, ponekad brži od pameti.

Hvala ti što pratiš ovaj forum. I hvala ti što si postavio ovakvo pitanje. Bilo mi je drago da se javim.

Van mreže Zen Master

« Odgovor #18 poslato: 17. Jun 2010. u 11:21 »

4. Svako sa iole mozga može da shvati kako su neki stavovi koje dotični iznosi čist nonsense. Zamisli, ptice su krive za promenu vremena i klime (jedan od njegovih poslednjih napisa). Mašu tako one svojim krilima, a ta talasna kretanja u atmosferi izazivaju superponiranje tih talasa i negde daleko odatle se stvaraju cikloni. Dajte, ljudi, to je izanđala priča zvana 'butterfly effect', samo u novom ruhu! I što je još crnje, ptice više utiču na promenu vremena i klime nego avioni, jer avioni ne mašu krilima. Odvratno, fuj, bljak, rig, bljuv! To je uvredljivo za ljudski um. Ali kako je ljudski um poslednjih decenija, i treba da bude uvređen.

Hvala ti što pratiš ovaj forum. I hvala ti što si postavio ovakvo pitanje. Bilo mi je drago da se javim.

Uh pa činilo mi se da si nešto pogrešno shvatio u tekstu Joe Bastardija a izgleda da sam bio u pravu jer on upravo ovu priču o pticama ispričao namerno kao totalni i apsolutni nonsens u smislu da isto tako kao što je napravljen uzročno posledični odnos izmedju CO2 i globalnog zagrevanja i od toga napravljena opšta pomama se onda može uraditi i sa pticama i mahanjem njihovih krila pa njih onda okriviti za sve živo ( psi nisu krivi jer ne lete ).
Hvala puno na odgovoru u svakom slučaju potpuno se slažemo po pitanju nekih nazovi autoriteta, samo koliko smem skromno da primetim iz meni dostupnih informacija Joe Bastardi je barem kada je ova globalno zagrevajuća tema u pitanju u većini toga u pravu.
« Poslednja izmena: 17. Jun 2010. u 11:35 Zen Master »

Van mreže ciklon

« Odgovor #19 poslato: 17. Jun 2010. u 16:07 »
Uh pa činilo mi se da si nešto pogrešno shvatio u tekstu Joe Bastardija

Definitivno Prince nisi dobro preveo tekst koji je postavljen.