OK, Zen, evo mog odgovora:
1. Postoje različite vrste profesionalaca u svakom poslu, pa i meteorologa. Prvi i važniji su ljudi koji rade svoj posao, a druga vrsta su ljudi koji se nameću u javnosti i sole pamet svima. Ne kažem da u javnosti nema stručnjaka, ali niko od njih nema svoje blogove, svoju kolumnu, svoj sajt. Kkao u svetu, tako i kod nas.
2. Niko na svetu nije ekspert za ceo svet. Svet je užasno veliki i teško je sve videti, pa čak i kada su to podaci koji su složeni u tabele, obrađeni najrazličitijim kompjuterskim programima (čak i modelima, bilo da su to klimatski, prognostički, za granični sloj atmosfere itd). Šta jedan čovek može da zna o trikovima i cakama koje se javljaju u podacima? Nema šanse! Da bi se to provalilo, mora mnogo da se radi na jednom užem setu podataka. Dakle, svi podaci su uzeti 'as is', kao što piše u mnogim disclaimerima (no warranty - ko ti garantuje tačnost svega?). Jedna greščica, i zaključak pada u vodu. Primeri su brojni, da ih ne nabrajam. Ako malo zađem u dubinu, kod većine se javlja isti problem. I sad jedan čovek zna sve to bolje od svih ostalih. Ajde?
3. Marketing je čudo. Svako se reklamira za sebe. Neko od toga pravi biznis, neko ne. Opet, nekom čoveku veruješ već posle prvih nekoliko tekstova, i više ne razmišljaš o tome šta govori, već klimaš glavom 'da, da, verujem ti'. Neverovatan broj ljudi na svetu upravo radi na ovom principu. Skoro svako. S druge strane, svako ko radi svoj marketing, zna te činjenice (ili ih je lepo učio o školi, na poslu, sticao iskustvo). Prva fama koja mi je privukla pažnju bila je o Borisu Koljčickom. On je pravio dugoročne prognoze za nekoliko meseci unapred (4, 6, kako gde). Kao klinac sam mu se divio, ali sam želeo da ga proverim. Kad ono - razočarenje! Ni pola od toga se ne uklapa u istinu. A opet ljudi kažu 'jeste, u pravu je'. Ostvarenje prognoze govori drugačije od datih vrednosti. Najzad, i sam stavih prst na čelo i zapitah se kako sam mogao da pomislim da je jedan čovek toliko pametniji i sposobniji od drugih, od čitavih firmi koje se samo time bave. Naravno da to ne postoji. Od tada (prošlo je više decenija), ne mogu da poverujem da je neko pametniji od sve sile sveta. Čak ni Joe Bastardi. Čak ni ja.
4. Svako sa iole mozga može da shvati kako su neki stavovi koje dotični iznosi čist nonsense. Zamisli, ptice su krive za promenu vremena i klime (jedan od njegovih poslednjih napisa). Mašu tako one svojim krilima, a ta talasna kretanja u atmosferi izazivaju superponiranje tih talasa i negde daleko odatle se stvaraju cikloni. Dajte, ljudi, to je izanđala priča zvana 'butterfly effect', samo u novom ruhu! I što je još crnje, ptice više utiču na promenu vremena i klime nego avioni, jer avioni ne mašu krilima. Odvratno, fuj, bljak, rig, bljuv! To je uvredljivo za ljudski um. Ali kako je ljudski um poslednjih decenija, i treba da bude uvređen.
5. Dugoročnu prognozu vremena može da pravi samo onaj ko mislim da je mnogo pametan. To je moj stav. Vrlo decidiran, štaviše. Vreme je ogromna promenljiva, a vremenski procesi se parametrizuju jer se ne mogu precizno odrediti. Svaka parametrizacija daje grešku, a greška na grešku i brzo se dođe do šarenih izlaza iz prognostičkih modela. Čak se mnogi modeli uopšte ne oslanjaju na parametrizaciju pojedinih karakteristika koji žestoko utiču na proemen vremena i klime (a nisu ptice).
Internet je pun svega i svačega. Umesto riznice znanja, to je postao sajam lupetaje. Ja se pomalo sprdam (ako si pažljivo pratio, kao što sam kažeš) sa takvim zaključcima (naročito na temu globalne promene klime) i uživam u tome. Razmišljao sam čak i da pokrenem neki svoj blog gde bih se sit nalupetao i zabavljao kreirajući pogrešno javno mnjenje, ali sam posle rekao sebi da nisam normalan ako to uradim. Biće pacijenata koji će se na to primiti, a onda bi trebalo da me bude sramota prd celim svetom. Međutim, ako je to meni palo na pamet, što ne bi i drugima? I to još za pare! Misliš li da Bastardi sve to radi za džabe? Pokaži mi takvog čoveka na svetu, i ja ću slatko da se nasmejem. Ako pokažeš mene, i tom liku ću da se nasmejem. Ali jako ću se zabrinuti nad svim ljudima koji takve priče uzimaju zdravo za gotovo, nemajući izbora da obogate svoje znanje.
Zene, možeš biti zadovoljan ovim odgovorom ili ne. To je apsolutno tvoj izbor. Najzad, forumi i služe da se razmene mišljenja. Moje mišljenje o Bastardiju, globalnom zagrevanju / hlađenju, heliocentričnoj meteorologiji, geografskom pristupu klimatologiji ('geocentričnoj' meteorologiji), putopisima i narodnim predanjima vezanih za zapažanje vremena i klime, dugoročnoj prognozi, prognozi klime uopšte je... uf, nemam pristojnih reči. I meni pukne ponekad, pa se izrazim kako ne dolikuje pristojnom čoveku. Ali, vidiš, trudim se da zauzdam svoj dugački jezik, ponekad brži od pameti.
Hvala ti što pratiš ovaj forum. I hvala ti što si postavio ovakvo pitanje. Bilo mi je drago da se javim.