Eto Gencic je dao izjavu Todorovica iz RHMZ-a, kaze od 15. opet toplije, dok Bastardi najavljuje opet hladnocu za Bozic u zapadnoj Evropi sto bi kao neko nepisano pravilo znacilo da ce kod nas biti malo toplije u istom periodu al opet ne mora da znaci(ukoliko sam ja dobro preveo).
Možda Neđa Todorović kaže jedno, ali danas, gledajući novi materijal, može lako da promeni mišljenje. Novi ECMWF je već izmenio koncepciju, tako da od otopljenja posle 15-og nema ništa, bar prema tom materijalu. Teško je biti pametan i predvideti vreme na duže od 7 dana. Ono čime se mi bavimo ovde, na forumu, jeste kratkoročna i srednjoročna prognoza, jer dohvata tek 7 dana unapred, dok svi komentarišemo izlaze koje su za dalje od 15 dana, a kad dođe do njih, ništa od svega toga.
Dugoročna prognoza, čime pokušava da se bavi Bastardi (i tako od sebe da pravi zvezdu, ili budalu), zasnovana je na iz osnova drugačijem pristupu od numeričke analize vremena. Više je zasnovana na statistici, gde se za početni scenario koristi aktuelno stanje i kratkoročna prognoza, pa se smatra da će se desiti statistički najverovatnije vreme. I sami smo svedoci koliko kratkotročna prognoza može da pobrljavi već u sledećem izlazu za naredna 72 sata, a kamoli duže. Dakle, iz osnova se menja početni materijal za takvu prognozu. Zamislite samo na šta bi ličile dugoročne prognoze tog vremena kada bi se pratio svaki izlaz! Joj, strava i užas!
Ali, neka, uživam da pratim kako se proenjuju stvari za budućnost. Polarna zima možda jeste zahvatila Sloveniju, ali ne i centralni i istočni Balkan. A koliko će da traje, Boga pitaj.
Lično, mislim da će svaki tip vremena imati svoju epizodu. Jedino nisam siguran koliko će da traje svaka epizoda i koji im je redosled. Nije sve u sistemu toplo-hladno.
Pa nije tesko gadjati ili ce biti hladno ili ce biti toplo sanse su 50-50 kao kod pola deteta ili ce biti musko ili zensko tj kad ciganka Mara iz donjeg Bogutovca trazi 100 evra ako pogodi ako ne pogodi vraca pare
Ovo poređenje me je popravilo dan! Sjajno!