Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Joe Bastardi i drugovi-European Blog  (Pročitano 44822 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Joe Bastardi i drugovi-European Blog
« Odgovor #120 poslato: 07. Decembar 2010. u 00:30 »
Lazare u tvom postu ima dosta toga sto je tacno i procitao sam ga vise puta ali sam i Bastardijev izvestaj pogledao nekoliko puta.

Zakljucak nije tako prost kao on govori isto sto kaze i GFS, ne.
Eto Gencic je dao izjavu Todorovica iz RHMZ-a, kaze od 15. opet toplije, dok Bastardi najavljuje opet hladnocu za Bozic u zapadnoj Evropi sto bi kao neko nepisano pravilo znacilo da ce kod nas biti malo toplije u istom periodu al opet ne mora da znaci(ukoliko sam ja dobro preveo).

E sad jedna zanimljivost koju je izneo jos pre mesec i vise dana a sad ponovio, ona za nas region najavljuje hladnu zimu ali ta hladnoca bi trebala posebno da dodje do izrazaja u januaru i februaru, po njemu ce nam ta dva meseca doneti vise zime nego decembar.
To cemo lako i proveriti, jel tako?
Ostaje nam da gledamo u modele i u nebo... :D

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #121 poslato: 07. Decembar 2010. u 01:18 »
Bas tako, slazem se sa tobom Ciklon. Misljenja sam da ce prave zime biti u januaru i februaru. A sto se tice tog otopljenja od 15-og, upravo sam juce ili prekljuce u jednom od svojih postova naveo da delim isto misljenje, tj. da mislim da cemo od 15 polako ulaziti u sve veci i veci plus na visini. GFS je vrlo cesto ^bajkovit^ model i ume cesto da zavara, posebno one koji euforicno zele zimske vremenske uslove.(i ja sam jedan od njih,ali znam da spustim loptu..) Bastardi ipak radi u okruzenju o kojem jedan meteorolog ovde moze samo da sanja, i ima svu mogucu pomoc najsavremenije tehnologije i najkompetentnijih ljudi sirom sveta. Samim tim njemu nije u cilju da svoju reputaciju, ali i reputaciju svoje firme dovodi u pitanje lupetanjem kao sto ti lazare kazes..
Covek ima takvo misljenje, isto kao sto i njegovi protivnici imaju suprotno misljenje, i naravno uvek ce postojati borba da se upravo njihova teza dokaze tacnom.. Pustimo zato njih da vode taj svoj rat, a mi procitajmo njihove postove ili naucne radove jer na kraju krajeva mozemo iz njih nesto i nauciti, pratimo nihove prognoze, jer usput mozemo svasta zanimljivo nauciti.   

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
« Odgovor #122 poslato: 07. Decembar 2010. u 01:27 »
ciklon, dobro si preveo ;) Bastardi je sad rekao da se hladnoca za Bozic (25.12) "vraca" u zapadnu Evropu, dok ce na Balkanu (tj. ono podrucje koje je on obelezio gde sad stize hladnoca ) biti toplije.... Njegovi video klipovi su svi tu, videcemo da li su ovo samo nagadjanja ili ne... Koliko pratim dosta toga je pogodio za ovaj sad period, videcemo za ubuduce :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #123 poslato: 07. Decembar 2010. u 09:40 »
Eto Gencic je dao izjavu Todorovica iz RHMZ-a, kaze od 15. opet toplije, dok Bastardi najavljuje opet hladnocu za Bozic u zapadnoj Evropi sto bi kao neko nepisano pravilo znacilo da ce kod nas biti malo toplije u istom periodu al opet ne mora da znaci(ukoliko sam ja dobro preveo).

Možda Neđa Todorović kaže jedno, ali danas, gledajući novi materijal, može lako da promeni mišljenje. Novi ECMWF je već izmenio koncepciju, tako da od otopljenja posle 15-og nema ništa, bar prema tom materijalu. Teško je biti pametan i predvideti vreme na duže od 7 dana. Ono čime se mi bavimo ovde, na forumu, jeste kratkoročna i srednjoročna prognoza, jer dohvata tek 7 dana unapred, dok svi komentarišemo izlaze koje su za dalje od 15 dana, a kad dođe do njih, ništa od svega toga.

Dugoročna prognoza, čime pokušava da se bavi Bastardi (i tako od sebe da pravi zvezdu, ili budalu), zasnovana je na iz osnova drugačijem pristupu od numeričke analize vremena. Više je zasnovana na statistici, gde se za početni scenario koristi aktuelno stanje i kratkoročna prognoza, pa se smatra da će se desiti statistički najverovatnije vreme. I sami smo svedoci koliko kratkotročna prognoza može da pobrljavi već u sledećem izlazu za naredna 72 sata, a kamoli duže. Dakle, iz osnova se menja početni materijal za takvu prognozu. Zamislite samo na šta bi ličile dugoročne prognoze tog vremena kada bi se pratio svaki izlaz! Joj, strava i užas!

Ali, neka, uživam da pratim kako se proenjuju stvari za budućnost. Polarna zima možda jeste zahvatila Sloveniju, ali ne i centralni i istočni Balkan. A koliko će da traje, Boga pitaj.

Lično, mislim da će svaki tip vremena imati svoju epizodu. Jedino nisam siguran koliko će da traje svaka epizoda i koji im je redosled. Nije sve u sistemu toplo-hladno.

Pa nije tesko gadjati ili ce biti hladno ili ce biti toplo sanse su 50-50 kao kod pola deteta ili ce biti musko ili zensko tj kad ciganka Mara iz donjeg Bogutovca trazi 100 evra ako pogodi ako ne pogodi vraca pare  ??? :lmao: :rofl:

Ovo poređenje me je popravilo dan! Sjajno!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #124 poslato: 09. Decembar 2010. u 12:36 »
HURSDAY MORNING

PREPARATION FOR RENEWAL OF EXTREME COLD FROM FRANCE TO SCANDINAVIA AND WEST THROUGH THE UK SHOULD BE MADE.

I am hopeful ( prayerful) that the coming cold wave that will follow what thaw there is in the northwest will have the populace prepared. While it is true I have had a little fun with those that dont see eye to eye with me on the issue of AGW, the coming cold, in the wake of the stress that has already been put on the populace of the northwest part of Europe, is nothing to joke about.

The current cold will shift southeast for a while, before the re-establishment of the cold pool back where it was the past 2 weeks. This will allow for people to have a few days of milder weather in the UK and Ireland. Germany is liable to take the brunt of the whole thing, for while there is a few days of warming in the northwest, the cold shifting southeast centers over them and when it reloads a bit further west it is over them.

While I realize its open for debate, the patterns that are developing are part of what I described would start to happen a few years ago when the combination of oceanic, solar and even seismic cycles( the last one being the biggest wild card) began to take effect. The coming years will tell who is right and who is wrong. The true shame here though is that people were brainwashed into thinking such things could not happen anymore, and its almost dastardly that the ones that did the brainwashing are now claiming its because they were right ( we go from saying it wont occur because of something, to it is occurring because of what was suppose to prevent it from occurring). In any case, it is my sincere hope, that folks in the targeted area do not take this lightly. If I am overdone in some places, all the better. There will be a price to pay in hardship for this, and in studying the whole pattern that is in front of western and northern Europe the next 15 days ( the shot of cold into the south and east comes and goes, but when it comes anew after the new year, it may remain) the bitter pill to swallow for not being prepared for such things is as nasty as the cold itself.

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #125 poslato: 09. Decembar 2010. u 16:03 »
E ako ovo ima veza sa onim prethodnim sto je pisano od strane istih................ misljenja sam da jedan laik ce vise pogoditi o vremenu nego oni , verovatnoca za sve njegove tvrdnje je 50:50, mozda bude ovako a mozda i suprotno od ovoga, najbolje ovo i ne citati, suvise je proizvoljno, evo sada ja napisem svoje misljenje bez ikakvog utemeljenja u cinjenicama i to je to, to sto je bilo neuobicajeno hladno u S.Z.Evropi u prethodnih 10-ak dana ne znaci da je to i za celu zimu pravilo, kao sto i kod nas je bilo neuobicajeno toplo pa sad hajd odmah da se kaze trend se nastavlja, obicno gledano bude uvek smena, ..........

Van mreže ciklon

« Odgovor #126 poslato: 10. Decembar 2010. u 20:11 »
Sta je vama ljudi? Jel vama taj covek nesto skrivio?
Ja vas uopste ne razumem. On iznosi prognozu za dve-tri nedelje unapred i mi tu lako proveravamo da li je tacna ili ne. Ova zima za sad bez ijednog promasaja. Evo sad se najavljuje ponovo hladnoca za katolicki Bozic na zapadu kod nas malo toplije, sta je tu problem.
Imam utisak da pojedini clanovi foruma ne prevode dobro ono sto se objavljuje ili ne razumeju engleski al onda neka ne komentarisu javno.
Ostavite predrasude sa strane i budite malo objektivni, nista ne boli i nije skupo!!!

Evo linka: http://www.accuweather.com/blogs/news/story/42770/new-cold-wave-snow-aim-for-uk.asp
« Poslednja izmena: 10. Decembar 2010. u 21:12 Milosh »

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #127 poslato: 10. Decembar 2010. u 22:39 »
Zna koliko i mi na ovom forumu kakvo ce vreme biti za 3. nedelje!!!

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #128 poslato: 11. Decembar 2010. u 00:39 »

Covek za sada u povremenim izlazima svojih prognoza za Evropu nije pogresio...

Van mreže ciklon

« Odgovor #129 poslato: 11. Decembar 2010. u 03:04 »

Ok, daj svoju prognozu za trecu dekadu decembra?
Sve to mozes da napises u temi "Prognoze".
Nemoj da se niko ustrucava, slobodno pisite prognoze pa cemo videti njihovu tacnost  jer kao sto mnogi smatraju "to je lako i nije nikakav problem reci sta ce biti na zapadu a sta na istoku Evrope za 15-ak dana".

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #130 poslato: 11. Decembar 2010. u 15:39 »
EUROPE TO WARM AROUND CHRISTMAS AND THROUGH THE NEW YEAR.

A break is coming a break is coming and not just some 3 day let up in the northwest. In the wake of what will be a severely cold period for much Europe through the 20th ( again the cold is coming back into the northwest in a few days, I see a chance for warmth in larger scale, one that could leave us with a break before there is any reloading, once we get to and beyond Christmas. As is my habit, I just want to give you a heads up on what is coming after a period of cold that will be something to be hold... and if you be holding something, make sure you have your gloves on or your hands may freeze on contact

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #131 poslato: 11. Decembar 2010. u 22:40 »
Kad Bastardi kaze da ce biti toplo, onda verujem da hoce, ozbiljno, bez sale.... slicno kao prosle godine, mozda bude i toplije mozda ne, mozda potraje duze ili ce biti za par dana krace videcemo, uglavnom slican scenario  :sun

Van mreže slovenka

• **
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #132 poslato: 16. Decembar 2010. u 18:59 »
Snow,Snow and more Snow in Europe and US also ???
http://www.accuweather.com/video.asp?channel=vblog_bastardi
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže Aleksandar

• *
« Odgovor #133 poslato: 16. Decembar 2010. u 22:32 »
nista posebno sem sto je rekao gde ce imati snega za vreme katolickog bozica

Van mreže slovenka

• **
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže ciklon

« Odgovor #135 poslato: 21. Decembar 2010. u 00:21 »
Eto sada je pomenuo Srbiju! :super:

U subotu sam mu skrenuo paznju na nas i eto urodilo je plodom.
Takodje sam mu rekao da "pazi" kakvu prognozu daje jer ima posmatrace na nasem forumu koji sve to budno prate i (pr)ocenjuju njegov rad.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #136 poslato: 21. Decembar 2010. u 08:22 »
U subotu sam mu skrenuo paznju na nas i eto urodilo je plodom.
Takodje sam mu rekao da "pazi" kakvu prognozu daje jer ima posmatrace na nasem forumu koji sve to budno prate i (pr)ocenjuju njegov rad.
Neka si ti njemu rekao!  ???

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #137 poslato: 21. Decembar 2010. u 13:25 »
Ajaoj.Ja gledam klip, a nisam prethodno video ko mu je pisao.Sokovi.
Iako sam posumnjao na ciklona, mislio sam da je neko drugi uvatio da salje mejlove.Lepo je sto nas je pomenuo.A rece li mu ti da nas briga za ovaj Bozic sto on pominje, da je nas za dve nedelje. :D :D :D
Kladim se da on misli da ovde zive teroristi... :D

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #138 poslato: 21. Decembar 2010. u 13:29 »
 ^^ ^^ :lmao:  :lmao:  :lmao:
Ciklon, a ja sam se bas razmisljao da mu kazem koliki uticaj ima u naglom porastu navijanja ovde na forumu..  :doh:  :lmao:
Nek si mu ti rekao! Sad ce da pazi sta prognozira ili predvidja s obzirom da mu neki terorista odavde moze baciti rucnu!  :lmao:  :oboze:

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #139 poslato: 21. Decembar 2010. u 13:43 »
Ajaoj.Ja gledam klip, a nisam prethodno video ko mu je pisao.Sokovi.
Iako sam posumnjao na ciklona, mislio sam da je neko drugi uvatio da salje mejlove.Lepo je sto nas je pomenuo.A rece li mu ti da nas briga za ovaj Bozic sto on pominje, da je nas za dve nedelje. :D :D :D
Kladim se da on misli da ovde zive teroristi... :D
Kako briga pa zive tu i oni koji slave i ovaj bozic :):)